Hava Durumu

#Çin Seddi

TOURISMJOURNAL - Çin Seddi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çin Seddi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

405 Kilometrelik Gizemli “Moğolistan Seddi” İlk Kez İncelendi Haber

405 Kilometrelik Gizemli “Moğolistan Seddi” İlk Kez İncelendi

Çin Seddi’nin Moğolistan’a uzanan bir bölümü ilk kez analiz edilerek araştırmacıların bu devasa yapının tarihi ve işlevi hakkında bazı spekülatif bilgiler sunmalarına olanak tanındı. 405 kilometreye uzanan sur, kavisli yönü nedeniyle “Moğol Yayı” olarak adlandırılıyor. Çin ile Moğolistan arasındaki sınıra kabaca paralel uzanan antik sur, Sukhbaatar Eyaletinden, kış sıcaklıklarının genellikle -25 santigrat dereceye kadar düştüğü kuzeydoğu Moğolistan’daki Dornod Eyaletine kadar uzanıyor. Yeni çalışmanın yazarları, “Bu surun ölçeğine ve karmaşıklığına rağmen, tam olarak ne zaman, kimin tarafından ve hangi amaçla inşa edildiği belli değil” diyor. Topraktan bir duvar, hendek ve 34 yapıdan oluşan sur ve yapısından 11. yüzyıldan 13. yüzyıla kadar uzanan bazı tarihi kayıtlarda bahsediliyor, ancak araştırmacılar henüz daha doğru bir kronoloji sağlayamıyor. Çalışma yazarları, “Moğol Yayı’nın büyüklüğüne rağmen mevcut akademik söylemde büyük ölçüde göz ardı edildiğini” belirterek, suru ve onunla ilişkili yapıları analiz etmek için uydu görüntülerini, Çin atlaslarını ve Sovyet haritalarını doğrudan saha gözlemleriyle birleştirdi. Çalışmanın en çarpıcı bulgusu, Moğol Yayı’nın çok sayıda büyük boşluk içermesiydi; bu da onun aceleyle inşa edildiğini ve bu nedenle hiçbir zaman tam olarak güçlendirilmediğini gösteriyor. “Sistemdeki güvenlik açığı noktaları olan boşlukların olası bir açıklaması, Moğol Yayı’nın Jin hanedanlığının son yıllarında beklenen işgalci Moğol ordularına karşı bir savunma olarak aceleyle inşa edilmiş olması.” Surun yaşıyla ilgili belirsizliğe rağmen, inşaatın MS 1200 civarında Moğolların Jin bölgesini hızla istila etmesiyle aynı zamana denk gelmesi muhtemel görünüyor, bu da surun bir tür panik içinde inşa edildiği hipotezini güçlendiriyor. Ancak çalışmanın yazarları, görüş ve önerilerinin kesin olmadığını ve yalnızca teori olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyorlar. Araştırmacılar tarafından sunulan alternatif bir fikir ise Moğol Yayı’nın hiçbir zaman askeri bir işleve hizmet etme amacı taşımadığı, insanların ve sürülerinin hareketlerini kontrol etmekle, belki de vergilendirme gibi diğer sivil işlevlerle ilişkili olduğu yönünde. Bu teoriyi destekleyen kanıtlar, duvarın o kadar da iyi bir bariyer olmadığı, ileri karakolların çoğunun çevredeki manzara üzerinde çok az görünürlük sağlayan etkisiz konumlara yerleştirildiği gerçeğinden geliyor. Çalışmanın yazarları sonuç olarak şu anda Moğol Yayı’nın amacına ilişkin kesin bir açıklama yapamıyor, ancak önümüzdeki arazi sezonunda bazı yapılarda daha kapsamlı kazılar yapmayı planlıyorlar. “İlerideki çalışmalar, hem duvarın yapım tarihlerini, hem de kullanım süresini belirlemeye yardımcı olacak ve bu alanlarda bulunan insanların faaliyetlerine ışık tutacak.”

Sivas'taki Haber

Sivas'taki "Anadolu Duvarı" turizme kazandırılacak

Valilikten yapılan açıklamaya göre, Şimşek, bölgede incelemelerde bulunarak, Diş Kayalıkları ile ilgili akademik çalışma yürüten Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve beraberindeki öğretim görevlilerinden bilgi aldı. Şimşek, Diş Kayalıkları'nın keşfedilmeyen, fazla gün yüzüne çıkarılmamış ve saklı kalmış çok önemli jeolojik yeryüzü şekli olduğunu aktardı. Jeomorfosit özelliği taşıyan bölgenin Çin Seddi'ni andırdığını vurgulayan Şimşek, "Burası yaklaşık 5 kilometre uzunluğa sahip. Biz buraya Anadolu Duvarı diyoruz, yöresel tabiriyle Diş Kayalıkları deniyor. Amacımız öncelikle bu önemli dünya mirasını korumak ve bizden sonraki nesillere aktarmak." değerlendirmesini yaptı. Doğa harikası Diş Kayalıkları'nı ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtmak istediklerini belirten Şimşek, "İnşallah hocalarımızın ve üniversitelerimizin ortaya çıkaracakları akademik raporlar doğrultusunda bir yol haritası belirleyeceğiz ve buranın tanıtılması yönündeki çalışmalarımıza hız vereceğiz." ifadelerini kullandı. Şimşek, turizm sektörünün sadece deniz ve kumdan ibaret olmadığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Turizm çeşitleniyor, insanlar artık doğa turizmine yöneliyor ve doğa turizmi de ön plana çıkıyor. Burada önemli bir turizm potansiyeli var, ülkemiz ve ilimiz turizmine kazandırmayı hedefliyoruz. Akademik çalışmalar, bizim bu yönde yaptığımız çalışmalara yön verecek. Gümüşhane Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e bu önemli değeri akademik çalışmaya konu ettiği için teşekkür ederim. Yine 19 Mayıs Üniversitesi ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesinden hocalarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah ilimiz, ülkemiz için bir destinasyon keşfedilmiş olacak. Tüm vatandaşlarımızı doğal güzelliği bulunan jeolojik yeryüzü şeklini görmeye davet ediyorum." Zeybek ise turizm sektörünün konaklama, turist sayısı ve elde edilen gelirlerden ibaret olmadığını belirtti. Doğa turizminin yaygınlık kazandığını aktaran Zeybek, "Ülkemizde son yıllarda turizm politikalarında 2 türlü değişim olduğunu görmeye başladık. Daha önce yılın belirli sürelerinde olan turizm yoğunluğu aktivitesi bir taraftan yılın tamamına yayılırken bir taraftan da kaplıca, yayla, mağara gibi alanlar sektörün içine dahil edildi." ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.