Hava Durumu

#Coğrafi Işaret Tescili

TOURISMJOURNAL - Coğrafi Işaret Tescili haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Coğrafi Işaret Tescili haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Moro cinsi 'Mersin kan portakalı’nın coğrafi işaret tescili alındı Haber

Moro cinsi 'Mersin kan portakalı’nın coğrafi işaret tescili alındı

Alınan coğrafi işaret tescili sayesinde unutulmaya yüz tutmuş 'Mersin kan portakalı’nı çiftçilerin yeniden üretmesi teşvik edilerek üretim artırılacak. Yapılan inovatif ürünler sayesinde kan portakalının yerel ve ulusal raflarda sunum yelpazesi genişletilecek ve gelecek nesillerin de tadabileceği bir meyve olarak üretilmeye devam edecek. 2 yıldır süren tescil çalışmaları meyvesini verdi 2020 yılından bu yana Mersin kan portakalının üretiminin devam etmesi için çalışmalara başlayan Mersinden Kadın Kooperatifi, 'Mersinden Markası' olarak meyvenin yaş ve kuru halinin satışını gerçekleştirirken, kan portakalı limonatasının yanı sıra kurutulmuş halini de çay olarak tüketicilerle buluşturdu. Bu sayede üreticilerde bir farkındalık oluşturan Mersinden Kadın Kooperatifi, ağaçları kesilen ve Çiftçi Kayıt Sisteminde bile yer almayan Mersin kan portakalının katma değer kazanabilmesi için 2022 yılında harekete geçti. Bu noktada Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekeli ve Metro Türkiye ile yolları kesişen Mersinden Kadın Kooperatifi, coğrafi işaret tescil sürecini başlattı. Bu süreçte çiftçiler, farklı kurum ve kuruluşlarla da görüşen Mersinden Kadın Kooperatifi, 2 yıllık özverili bir çalışmanın ardından kan portakalının coğrafi işaret tescilini aldı. Hedef, kan portakalının üretimini yeniden canlandırmak Coğrafi işaret tescili aşamalarını başarıyla sonuçlandıran Mersinden Kadın Kooperatifi bundan sonraki süreçte de bu tescili almanın sorumluluklarını sürdürecek. Yönetişim ve denetim gibi süreçleri de sıkı bir şekilde götürecek olan Mersinden Kadın Kooperatifi, kan portakalı ile ilgili inovatif ürünler geliştirmeye devam edecek. Geliştirilen bu ürünlerin raflarda yer alması, üreticiyi daha çok teşvik ederken, üretiminin de artması sağlanacak. Üretim için teşvik niteliğinde olan coğrafi işaret tescili, kan portakalının adının daha çok duyulmasına da katkı sunacak. “Mersin kan portakalı coğrafi işaret tescili Mersinimize ve ülkemize hayırlı olsun” Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, kan portakalı için coğrafi işaret tescilini aldıklarını belirterek, “Mersinden Kadın Kooperatifi olarak narenciye cenneti Mersin'in öz varlığı Mersin kan portakalının coğrafi işaretini almış bulunmaktayız. Tadını, kokusunu, rengini bu topraklardan alan ve nesli tükenmekle yüz yüze kalmış Mersin kan portakalının gelecek nesillere aktarılması ve çiftçilerin üretiminden vazgeçmemeleri için kooperatif olarak 2020 yılında çalışmalarımıza başladık. Gerek yaş olarak gerekse enerjisini güneşten alan kurutma tesisimizde kurutarak ulusal raflarda yer almasına vesile olduk” dedi. Seçer, coğrafi işaret tescilinin ürünlerin korunması ve hikayesinin sürmesi için oldukça önemli olduğunu ifade ederek, “Coğrafi işaretli ürünler; ürünlerin, çevrenin ve doğanın korunmasına, gastronomiye, turizme, kırsal kalkınmaya kısacası insanların doğduğu yerde doymasına vesile olan resmi kalite işaretidir. Mersin kan portakalı coğrafi işaret tescilinin Mersinimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü Haber

Ülkemizin coğrafi tescilli 15 ürünü

Baklava: Gaziantep Baklavası, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili almış bir lezzetimiz. Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş, antep fıstığı ve özel şerbetiyle ünlü leziz hamur tatlımız. Antep Kebabı: Gaziantep mutfağına ait olan bu kebap çeşidimiz, incecik doğranmış etlerle yapılıyor. Maraş Dondurması: Kahramanmaraş'ta üretilen bu dondurmamız, yoğunluğu ve lezzetiyle tescilini almış, özel bir yere sahip.  Malatya Kayısısı: Malatya'da yetişen kayısılar, coğrafi işaret tescili almış ve bu kayısılarla yapılan pek çok ürün de coğrafi işarete sahip. Maraş Biberi: Kahramanmaraş bölgesinde yetiştirilen bu acı biber çeşidi, çeşitli yemeklerde ve baharat karışımlarında kullanılıyor. Pastırma: Dillere destan coğrafi işaret tescilli Kayseri pastırmamız, ince dilimlenmiş kırmızı etin baharatlarla kaplanarak kurutulması ile yapılıyor. Mardin Tava: Mardin mutfağına özgü bir yemek olan Mardin tava da lezzeti ile coğrafi işaret tescili almış bir yemeğimiz. Kuzu eti ve sebzelerle hazırlanıyor. Adana Kebabı: Baharatlı ve acılı bir kebap çeşidi olan, Adana diyince akla ilk gelen kebap çeşidimiz, Adana kebabı da coğrafi işaret tescilini almış. Diyarbakır Çiğ Köfte: Diyarbakır'dan meşhur coğrafi işaret tescilli çiğ köftemiz, bulgur, kırmızı biber salçası ve baharatlarla hazırlanıyor. Van Kahvaltısı: Van iline özgü coğrafi işaret tescilli Van kahvaltımız, otlu peynir, kaymak, simit, kuymak gibi özgün lezzetler içeriyor. Kars Gravyeri: Kars gravyeri, Kars ilinde üretilen ve coğrafi işaret teşcili almış lezzetli bir peynir çeşidi. Beykoz Kavunu: İstanbul'un Beykoz ilçesinde yetiştirilen özel bir kavun çeşidi olan Beykoz kavunu da coğrafi işaret tescili almış bir diğer ürünümüz. İzmir Kumrusu: İzmir kumrusu, İzmir iline özgü, coğrafi işaret tescili almış, taze ve hafif bir ekmek arası sandviçimiz. Çılbır: Çılbır, Türk mutfağının geleneksel kahvaltı yemeklerinden biri ve özellikle Kayseri'de popüler.  Aydın İnciri: Aydın ilinde yetiştirilen incirler, Aydın inciri olarak bilinen coğrafi işaret tescilini almış bir diğer lezzetli meyvemiz.

Sıhke kavunu tescillendi Haber

Sıhke kavunu tescillendi

Van Ticaret Borsası (VANTB), Türk Patent ve Marka Kurumuna yaptığı başvuru sonucu Sıhke kavununa Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Van’ın önemli lezzetleri arasında yer alan ve özellikle diyabet hastalarının rahatlıkla tüketebileceği Sıhke kavunu, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillendi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, göreve geldikleri günden itibaren Van’ın değerlerini sahiplenmek adına çalışmalar başlattıklarını ifade ederek, “Sıhke kavununun tescili için 2 yıl önce başvurduk. Bugün bunu sonuçlandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz. VANTB olarak ilimizin değerlerini sahiplenmek adına elimizden geleni yapacağız” dedi. Sıhke kavununun kaybolmaya yüz tutmuş bir lezzet olduğuna dikkat çeken Süer, “Sıhke kavunu, dünyada eşi benzeri olmayan bir ürünümüzdür ama maalesef bugün nesli tükeniyor. Bizim bunu canlandırmak adına çiftçilere destek sunmamız, onların yanında yer almamız lazım. Bu konuda yetkililerden de destek istiyoruz. Bugün her bölgede kavun yetişiyor ama Sıhke kavunu; tadı olsun, özelliği olsun çok farklı. İçerisindeki şeker miktarının azlığı nedeniyle diyabet hastaları başta olmak üzere insanlar için bulunmaz bir üründür” ifadelerini kullandı. Van YYÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebze Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Şensoy ise Sıhke kavununu daha önce üreticilerden topladıklarını ve bu yönde bilimsel bir çalışma başlattıklarını aktararak, “VANTB’nin katkılarıyla coğrafi tescil aşaması yapıldı ve Allah’a şükür coğrafi tescil kabul edildi. Bu Van için gurur verici bir durumdur” dedi. Sıhke kavununun ağustos ayı sonu ila eylül ayının başlarında olgunlaştığını belirten Şensoy, “Bölgeye adapte olmuş, yüksek rakımda yetişebilen, güçlü kök ve bitki yapısına sahip bir kavun çeşidimiz. Şeker içeriğinin nispeten düşük olması, özellikle şeker hastalarımız için olumlu katkılar da sağlayabilecektir” diye konuştu. Tescil belgesi teslim törenine VANTB Genel Sekreteri Macide Demir ve Van YYÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Sebze Yetiştirme ve Islahı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Özlem Çakmakçı da katıldı.

Meşhur Çanakkale domatesi coğrafi işaret tescili aldı Haber

Meşhur Çanakkale domatesi coğrafi işaret tescili aldı

Çanakkale'de her yıl 85 bin dekar alanda yaklaşık 650 bin ton üretimi yapılan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye’de meşhur olan Çanakkale domatesi, coğrafi işaret tescili aldı. Çanakkale Ticaret Borsası tarafından Çanakkale domatesi için 13 Ocak 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldı. Çanakkale domatesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, incelenen başvurular arasına girdi. Askı sürecinde olan ve incelemelerin ardından birkaç aylık sürecin sonunda her yıl 85 bin dekar alanda yaklaşık 650 bin ton üretimi yapılan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesi 01.08.2023 tarihli ve 154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde yayınlanarak 13.07.2023 tarihinden itibaren coğrafi işaret tescili aldı. Çanakkale domatesinin coğrafi işaret alan 13’üncü ürün olduğunu belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, “Çanakkale’miz coğrafi işaret almada hızlı bir şekilde yol alıyor. Çanakkale domatesi 13'üncü coğrafi işaret alan ürünümüz oldu. Çanakkale domatesi, Çanakkale'nin bir değeridir. Çünkü Çanakkale domatesi toprak yapısıyla, hava şartlarıyla, coğrafi konumuyla mükemmel bir lezzet ve aromaya sahip bir domatesimiz. Biz yıllardan beri bu domatesi Batak ovasında ve Kösedere'de yetiştiriyoruz. Biz bu domatesi yetiştirirken hep gönlümüzden geçen tescillenmesiydi. Sonuçta bu günleri gördük. 1 Ağustos itibariyle Çanakkale domatesi artık tescilli bir ürün haline geldi. Hem üreticimiz hem de bundan sonra ürün tüketen kişilerde Çanakkale domatesinin hakikaten tescilli ürün olduğunu çok rahatlıkla hem benimseyebilecek, hem tüketebilecekler. İnşallah tescilli bu ürünümüzün üreticiye bir katma değer sağlamasını bekliyoruz ki insanlar ürettiği ürünün karşılığını alsınlar. Yoksa her geçen gün maalesef üretim şartları zorlaştığı için toprak, gıda, tarım değerli olmasına rağmen maalesef üretici sayısı Çanakkale'de, Türkiye'de ve dünyada düşüyor. Onun için bu coğrafi işaretin alınmasında emeği geçen Borsamıza, Ticaret Odamıza, üniversitemize ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze teşekkür ederim. Bundan sonraki ilerleyen süreçlerde Coğrafi işaret alan domatesin de üreticilere yansımasını ve domates üreten kişilerin de desteklenmesini bekliyorum. Çünkü Tuta gibi hastalıklar artık üreticiyi çok zora soktu, şartlar çok zorlaştı. Üreticiler istediği gibi ilaçlama ve gübreleme yapamıyor. İstenilen olmayınca üretici de istenilen verimi, kaliteyi yakalayamıyor. İnşallah bundan sonraki süreç daha iyi olur. Artık tescilli bir ürünümüz var ve bu tescilli ürünümüze yakışan bir destek bekliyoruz. Üreticinin desteklenmesi açısından tarladan alınan domatesin fiyatının yükselmesini bekliyoruz. Çünkü yükselirse ve üreticinin cebine bir şey girerse ancak o zaman üreticinin yüzü gülecek. Eğer bu desteklenmeler olursa üreticimizin para kazanacağını umut ediyoruz” dedi.

Çanakkale Domatesi coğrafi işaretle tescillendi Haber

Çanakkale Domatesi coğrafi işaretle tescillendi

Çanakkale'de Batak Ovası olarak bilinen merkeze bağlı Kumkale köyü başta olmak üzere Ezine, Bayramiç ve Ayvacık ilçelerine uzanan yaklaşık 100 bin dekar alanda üretilen Çanakkale Domatesine, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret tescil belgesi verildi. Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Abdullah Deniz, yaptığı yazılı açıklamada, coğrafi işaret ile Çanakkale’de yetişen domatesin üretim, pazarlama ve ihracat imkanlarının arttırılacağını belirtti. Ticaret Borsası olarak Çanakkale’nin ticari hayatının canlılığı için 'Coğrafi İşaret Tescilini' önemsediklerini ifade eden Deniz, "Göreve geldiğimiz günden bu güne ilimiz tarıma dayalı sanayisinin büyümesi adına güçlü adımlar atarken bir yandan da ilimiz ticari hayatının gelişmesi adına projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu anlamda Çanakkale gastronomisinin daha bilinir ve tercih edilir hale gelmesi için marka tescillerini önemsiyoruz. Borsa olarak geçtiğimiz yıllarda ilimizin coğrafi işaretli ürünlerinin tescil edilmesinde desteklerimiz oldu. Bu yıl da Türkiye’mizin meşhur domatesine 'Çanakkale Domatesi' adıyla coğrafi işaret tescili aldık." değerlendirmesinde bulundu. Çanakkale'de yaklaşık 100 bin dekarlık alanda domates üretimi yapıldığını, yılda 650 bin ton domates üretimi gerçekleştirildiğini vurgulayan Deniz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: "Bu üretim miktarı ile Türkiye'nin yüzde 5 oranındaki domatesini biz Çanakkale'de üretiyoruz. Kendine has tadı, rengi ve kokusuyla tezgahların aranan ürünlerinden Çanakkale domatesinin coğrafi işaret tescil sürecinde bizlere destek olan Çanakkale Ticaret Borsası meclisimize, ÇOMÜ Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Kenan Kaynaş, Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Ali Gündoğdu, Dr. Öğretim Üyesi Seçkin Kaya başta olmak üzere Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültemize, Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze, ziraat odası başkanlarımıza, değerli milletvekillerimize ve Sayın Valimiz İlhami Aktaş'a çok teşekkür ediyorum."

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak Haber

AB, Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracak

İnce kabuklu, küçük çekirdekli ve etli olan, uzun raf ömrüyle bilinen, birçok ülkeye satılan Gemlik zeytini, Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmalar sonucu AB tarafından tescillendi. Bursa'nın Gemlik ilçesi kırsal Katırlı Mahallesi'nde faaliyet gösteren Katırlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin Başkanı ve zeytin üreticisi Hüseyin Hulusi Bayrak, AA muhabirine, coğrafi işaret tescilinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Gemlik zeytininin diğer çeşitlere göre çok farklı özellikleri bulunduğuna dikkati çekerek, "İnce kabuklu, küçük çekirdekli, sofralık, salamuraya uygun yumuşak dokulu bir zeytin. Yılda ortalama 1500 ton zeytin üretiyoruz fakat bunun tamamı sofralık nitelikli değil. Yıllara göre bunun düşük kalibrasyonlu yağlık kısmı var. Yıllara göre bu farklılık değiştirir." ifadesini kullandı. Bayrak, kooperatife ait yaklaşık 600 ton kapasiteli depolarının bulunduğunu aktardı. Gemlik zeytininin 2003 yılında Türk Marka ve Patent Kurumunca coğrafi işaret tescilinin yapıldığını hatırlatan Bayrak, şöyle konuştu: "Zeytinimiz İsviçre gibi pek çok Avrupa ülkesine ihraç ediliyor. Kendi köyümüzün zeytini yetmediği zaman komşu köylerden alabiliyoruz. Gemlik zeytinini tüketici kolay kolay ayırt edemez. Coğrafi işaret zaten öncelikli, coğrafi işaret varsa Gemlik zeytini tamam. Gemlik'te üretilen sofralık zeytinler işleniş bakımından da farklıdır. Bunu işlemek de çok önemli ki 40 yıllık kooperatifçiyim ve artık kalitemizin de zirvesine geldik." AB tescilinin Gemlik zeytininin uluslararası marka değerini artıracağını vurgulayan Bayrak, "AB coğrafi işaret tesciliyle Gemlik zeytini Avrupalı tüketiciye güven verecek ve tercih sebebi olacak. Tescil hologramı bulunan zeytine mevcut talep de dünyada güven tazeleyerek artacak." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.