Hava Durumu

#Coğrafi Işaretli Ürünler

TOURISMJOURNAL - Coğrafi Işaretli Ürünler haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Coğrafi Işaretli Ürünler haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

ATO, 3. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi için düğmeye bastı Haber

ATO, 3. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi için düğmeye bastı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran ve beraberindeki heyet, ATO'nun 26-27-28 Şubat 2025 tarihlerinde üçüncüsünü gerçekleştireceği "Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi"nin çalışmaları kapsamında, İsviçre ve Fransa’yı ziyaret ederek inceleme ve temaslarda bulundu. Ziyarete ilişkin değerlendirmede bulunan ATO Başkanı Baran, “Coğrafi işaretli ürünler konusunda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduğumuz, ilgili kurum ve kuruluşlara Zirve davetimizi ilettiğimiz verimli bir ziyaret oldu. Başkentimizi ekonomilerde kaldıraç etkisine sahip coğrafi işaretli ürünlerin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi. ATO Başkanı Gürsel Baran’a, Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi Komisyon Başkanı aynı zamanda ATO Meclis Üyesi Ülkü Karakuş ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA) Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun eşlik ettiği ziyaret programının ilk gününde heyet, İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Dünya Ticaret Örgütü Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Alparslan Acarsoy’u, coğrafi işaretli ürünler konusunda dünyanın en etkin uluslararası kuruluşlarından biri olan Uluslararası Coğrafi İşaretler Ağı Örgütü OriGin’in Genel Müdürü Massimo Vittori’yi ve Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) Markalar, Endüstriyel Tasarımlar ve Coğrafi İşaretler Departmanı Lizbon Tescili Direktörü Alexandra Grazioli'yi ziyaret etti. Dünyaca ünlü coğrafi işaretli ürünler yerinde incelendi ATO Başkanı Baran ve beraberindeki heyet programın ikinci gününde ise, Fransa'nın Comté Peyniri üretim merkezi olan Jura bölgesinde bulunan Comté Peyniri Mesleklerarası Yönetişim Komitesi Başkanı Valery Elisseeff’i ziyaret etti. Comté Evi Müzesi'nde incelemelerde bulunan heyete, süt ve peynir üreticisi Claude Vermot-Desroches tarafından coğrafi işaretli Comté Peyniri hakkında detaylı bilgi aktarıldı. Heyet ayrıca, coğrafi işaretli Comté peyniri üretimine hammadde sağlayan Fransa’nın Cademene Kenti'ndeki D'Elise ve Emilien Claudepierre Çiftliği'ni de ziyaret ederek, besicilik ve üretim süreçleri hakkında bilgi aldı. Programın son gününde Fransa'nın Franche-Comté bölgesinde bulunan Fruitiere de Fontain mandırasına ziyaret gerçekleştiren heyete, Mandıra Üretim Tesisi Şefi Alexandre Courderot tarafından üretim süreçleri hakkında detaylı bilgi verildi. Program, heyetin Fransa’nın Jura bölgesinde Marcel Petit firması tarafından peynir olgunlaştırma tesisi olarak hizmet veren tarihi Fort de Saint-Antoine Kalesi’ndeki ziyaretiyle tamamlandı. Ziyarette tesis yetkilisi Claude Querry tarafından heyete detaylı bilgi verildi. Cİ’nin merkezi olmaya hazırlanıyoruz ATO Başkanı Gürsel Baran, Ankara Ticaret Odası olarak coğrafi işaretli ürünler konusunda çok yönlü çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, bu kapsamda Ankara Döneri, Ankara Simidi, Ankara Tava, Ankara Erkeç Pastırması, Ankara Tiftiği, Çamlıdere Höşmerim Tatlısı ve Ankara Andezit Taşı olmak üzere Başkent’in değerlerine coğrafi işaret kazandırdıklarını ve bugüne kadar biri uluslararası olmak üzere iki kez “Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi” düzenlediklerini bildirdi. ATO Başkanı Gürsel Baran, “Coğrafi işaretli ürünler konusunda bilgi ve deneyim paylaşımında bulunduğumuz, ilgili kurum ve kuruluşlara Zirve davetimizi ilettiğimiz verimli bir ziyaret oldu. Önümüzdeki Şubat ayında üçüncüsünü gerçekleştireceğimiz Zirve’ye uluslararası kurum ve kuruluşların temsilcilerinin konuşmacı ve konuk olarak yoğun katılımını, Zirve kapsamındaki fuarda stant açmalarını ve yabancı heyetleri Zirve kapsamında şehrimizde ağırlamayı istiyoruz. Coğrafi işaretli ürünler bulundukları bölgenin ticaret ve turizm alanında gelişmesine ve ilerlemesine katkı sağlayan önemli bir unsur. Başkentimizi ekonomilerde kaldıraç etkisine sahip coğrafi işaretli ürünlerin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz” dedi.

Tekirdağ coğrafi işaretli ürünlerinin sayısını arttırıyor Haber

Tekirdağ coğrafi işaretli ürünlerinin sayısını arttırıyor

Kentin, Tekirdağ köftesi, pabuç köftesi, salamura yaprağı, peynir helvası, Hayrabolu tatlısı, Velimeşe bozası, Karacakılavuz dokumaları, Malkara eski kaşarı ve Tekirdağ soğanı Türk Patent ve Marka Enstitüsünce geçen yıllarda tescillendi. Kentin meşhur lezzetlerinden bulama, kiraz, nohut çöreği ve kekiğin de tescillenmesi için başvuruda bulunuldu. İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine, Trakya Kalkınma Ajansı ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde Tekirdağ'ın coğrafi işaretli ürün sayısını artırmak için çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Başvuruda bulundukları ürünlerin yanı sıra başvuru için çalışmalarını sürdürdükleri ürünler de olduğunu anlatan Hacıoğlu, "Bizim sırada bekleyen kekik, yaklaşık 50 yıldır festivalini yaptığımız kiraz, üzümden yapılan bulama, mayalı nohut hamurundan üretilen nohut çöreğimiz var. Şu anda 4 ürünün başvurusu yapıldı ve süreç devam ediyor. İnşallah bunların coğrafi işaretlerini kısa süre içerisinde alacağız." diye konuştu. Hacıoğlu, adaçayı, ıhlamur, Şarköy zeytini ve zeytinyağı, ayçiçeği, karpuz, bolet mantarı, manda yoğurdu gibi ürünlere de tescil alma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Coğrafi işaret almış ürünlerin turistlerin daha çok dikkatini çektiğinin, kent ekonomisine bu ürünlerin katma değerinin daha fazla olduğunun altını çizen Hacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Artık insanlar coğrafi işaretli ürünlere ilgi gösteriyor. Turizmde en önemli gelir alanı gastronomi turizmine dayanıyor. İnsanlar daha çok gastronomiye para harcıyor. Tekirdağ'da deniz turizmi, yamaç paraşütü, kültür turizmi, tarih turizmi var ama en fazla ziyaretçiyi gastronomi üzerine çekiyoruz. İnsanlar burada Tekirdağ köftesi, Hayrabolu tatlısı, peynir helvası, pabuç köftesi yiyor ve Velimeşe bozasını içiyor. Yeni konseptte coğrafi işaretli ürünlerden oluşan menüler, yerli ve yabancı turistler açısından anlam ifade ediyor bu yüzden amacımız Tekirdağ'ın gastronomisinin bilinirliği ve tanınırlığını Türkiye ve dünya çapında arttırmak."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.