Hava Durumu

#Çukurova Uluslararası Havalimanı

TOURISMJOURNAL - Çukurova Uluslararası Havalimanı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Çukurova Uluslararası Havalimanı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mersin’de Obruklarla Turizm Rekoru: 1,5 Milyon Ziyaretçi Haber

Mersin’de Obruklarla Turizm Rekoru: 1,5 Milyon Ziyaretçi

MERSİN (İHA) – Türkiye'nin turizm merkezlerinden Mersin, bu yıl 1,5 milyon turisti ağırlayarak büyük bir başarıya imza attı. İçinde mitolojik hikayelere ev sahipliği yapan "Cennet ve Cehennem" obrukları, 350 bin ziyaretçiyi ağırlayarak en çok ilgi gören destinasyon oldu. Zeus'un yüz başlı ejderhayı etkisiz hale getirdiği rivayet edilen Cehennem çukuru da mitolojik yapısıyla dikkat çekiyor. MİTOLOJİK HİKAYESİYLE CENNET VE CEHENNEM OBRUKLARI Bu yılın ilk 10 ayında 1,5 milyon turist çeken Mersin’de özellikle Erdemli’deki Kızkalesi ve Silifke'deki Cennet ve Cehennem obrukları öne çıkıyor. Kültür ve deniz turizmini bir arada sunan kent, ziyaretçi sayısında yüzde 30 artış yakaladı. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Cennet ve Cehennem obruklarını ziyaret ederek İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay’dan bilgi aldı. Bu obrukların mitolojik hikayeleri ve jeolojik yapısı sebebiyle büyük ilgi gördüğünü belirten Pehlivan, yıl sonuna kadar 500 bin ziyaretçiyi hedeflediklerini ifade etti. GECE ZİYARETLERİ PLANLANIYOR Mersin’in sıcak iklimi nedeniyle gece müzeciliği uygulamasını da başlatmak istediklerini söyleyen Vali Pehlivan, "Mersin'imizin sıcak bir iklimi var. Gece ziyaretleri daha münasip oluyor. Bizim de gece müzeciliğini burada uygulama imkanımız var" dedi. Cennet obruğuna inmek için 452 basamak bulunduğunu ekleyen Pehlivan, engelli ve yaşlı ziyaretçiler için asansörün de hizmette olduğunu belirtti. Vali Pehlivan, Cehennem çukurunda Zeus’un yüz başlı bir ejderhayı etkisiz hale getirip hapsettiği mitolojik hikayeye değinerek, "Zeus Tapınağı'nın burada olduğu varsayılıyor. Özellikle Cehennem çukurunda Zeus'un 100 başlı ejderhayı etkisiz hale getirdiği ve Etna Yanardağı'na hapsetmeden önce Cehennem çukurunda tuttuğu rivayet edilir" şeklinde konuştu. 1,5 MİLYON ZİYARETÇİ İLE REKOR Pehlivan, Mersin’in 10 ören yeri, sayısız tarihi eseri ve Akdeniz’e uzanan 321 kilometrelik sahil bandıyla her yıl daha fazla ziyaretçi çektiğini söyledi. Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılmasıyla ulaşımın da kolaylaştığını belirten Pehlivan, "Mersin bu yılın ilk 10 ayında yaklaşık 1,5 milyon misafir ağırladı. Bu da önceki yıllara göre yüzde 30'a yakın bir artışa tekabül ediyor. İnanıyoruz ki önümüzdeki yıllarda bu daha da artacaktır" dedi. Cennet ve Cehennem obruklarını Konya’dan ziyaret eden Barış Köse, Cennet çukurunun oksijeni bol bir bölge olduğundan bahsederken İzmir’den gelen Ahmet Güzel, yapılan cam teras ile bölgenin 30 yıl öncesine göre çok güzelleştiğini belirtti.

Tekli: "Havalimanı sanayi sektörünü uçuracak" Haber

Tekli: "Havalimanı sanayi sektörünü uçuracak"

Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli, geçtiğimiz ay hizmete giren Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın sanayi sektöründe büyük heyecan oluşturduğunu belirterek, "Bu havalimanı ile birlikte ihracat rakamlarımız rekor kıracak" dedi. Çukurova Uluslararası Havalimanı’nın Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı olmasından büyük gurur duyduklarını ifade eden Başkan Tekli, "Böylesine güçlü bir havalimanının Mersin’de yapılması kentimizin vizyonu açısından büyük önem taşıyor. Sanayicilerimiz yaklaşık 20 dakikalık mesafede bulunan havalimanından dolayı oldukça mutlu. Çukurova Uluslararası Havalimanı direkt olarak sanayicilerimizin ihracat rakamlarına etki edecektir" diye konuştu. "Tüm sanayicilerimiz umutlu" Mersin’in, Çukurova Uluslararası Havalimanı ile birlikte bölgenin lojistik üstünlüğünü ele geçirdiğini de kaydeden Başkan Tekli, "Bugün limanıyla, OSB-Otoban bağlantısıyla, havalimanıyla bölgenin lojistik anlamdaki en gelişmiş şehri olan Mersin, yatırımcıların da gözdesi haline geldi. Türkiye’nin dört bir yanından yatırım için Mersin’e gelen sanayicilerimiz var. Bu gidişat Mersinli sanayicinin geleceğe umutla bakmasına neden oluyor. Liman ve havalimanının tam ortasında yer alan MTOSB’nin önümüzdeki yıllarda ihracat rakamlarında ciddi yükseliş bekliyoruz" ifadelerini kullandı. "Bölgesel kalkınmanın lokomotifi olacak" Tekli, şöyle devam etti; "Yılda 9 milyon yolcu kapasitesi, 110 bin metrekare terminal alanı ve en geniş gövdeli uçakların dahi iniş yapabileceği 3 bin 500 metre uzunluğa ve 60 metre genişliğe sahip ana pisti ile bölgenin tüm havayolu ihtiyacını karşılayacak olan böylesine güçlü bir havalimanının Mersin’de olması, sadece sanayi değil tüm sektörleri de olumlu etkileyecektir. Sanayi sektöründeki bu olumlu hava zamanla tüm sektörlere sirayet edecek, diğer sektörlerde de olumlu sonuçlar doğuracaktır. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde Mersin hem sanayide, hem turizm de hem de işlevsel tarım ürünlerinde ciddi atak sergileyecektir. Özellikle turizm sektörünün dikkati, havalimanı sonrasında Mersin’in bakir koylarına çevrilmiştir. Mersin’in ikinci bir Antalya olmaması için hiçbir engel yok." "Büyük emek var" Mersin ve Adana’nın artık Çukurova Havzası olarak birlikte hareket etmesi gerektiğini söyleyen Başkan Tekli, ‘Havalimanımız Mersin sınırlarında olmasına rağmen Adana’ya da çok yakın. Bu bölgesel bir kalkınmanın başlangıcı anlamına geliyor. Havalimanımızın bölgemize kazandırılması hususunda yoğun emekleri olan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu ve Mersin Valimiz Ali Hamza Pehlivan başta olmak üzere tüm emeği geçenlere şahsım, yönetim kurulum ve tüm sanayicilerimiz adına sonsuz teşekkür ederim" dedi.

"Çukurova Havalimanı'nın turizme olumlu etkilerini değerlendireceğiz" Haber

"Çukurova Havalimanı'nın turizme olumlu etkilerini değerlendireceğiz"

Kültür Turizm Değerlendirme toplantısı, Vali Pehlivan başkanlığında gerçekleştirildi. Valilik makamında gerçekleşen toplantıda konuşan Pehlivan, "Çukurova Uluslararası Havalimanımızın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle açılışı gerçekleştirildi. Bu önemli ve büyük yatırımın bölgemize ve ilimize, ilimizdeki bütün sektörlere olumlu yansımaları olacaktır. Pozitif yönde etkilenecek sektörlerden birisi de turizmdir. Çukurova Uluslararası Havalimanımızın turizm sektörüne olumlu yansımalarını, sunacağı avantajları Mersin olarak en iyi şekilde değerlendirmeliyiz, değerlendireceğiz" dedi. "Mersin'imiz turizm sektöründeki çıtasını daha da yukarılara çıkaracaktır" Bu konuda Kültür ve Turizm Bakanlığının himaye ve desteğiyle, turizm sektöründeki bütün paydaşlarla yürüttükleri çalışmaları, etkin bir şekilde artırarak devam ettireceklerini ifade eden Pehlivan, "Valiliğimizin himaye ve koordinasyonunda İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz başta olmak üzere, Türkiye Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Çukurova Kalkınma Ajansı, Ulusal Ajans, Valiliğimizin Turizm Tanıtım Komisyonunda yer alan kurum ve kuruluşlar ve sektör temsilcilerinden oluşan çalışma guruplarımız kısa, orta ve uzun vadeyi kapsayan planlamaları yapıyor. Mevcut eylem planlarımız güncelleniyor. İnanıyoruz ki önümüzdeki dönemde Mersin'imiz turizm sektöründeki çıtasını daha da yukarılara çıkaracaktır." Toplantıda, Mersin genelindeki kültür ve turizm faaliyetleri, turizm sektörünü geliştirmek maksadıyla yürütülen proje ve çalışmalar ile geleceğe yönelik atılacak adımlar değerlendirildi. Toplantıya, Vali Yardımcısı Ahmet Gazi Kaya, AB ve Dış İlişkiler Büro Koordinatörü Murat Ozan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Müdür Yardımcıları Erkan Akyüz ve Emel Gökbel, Müze Müdür Vekili Mustafa Ergün, Mersin Çukurova Kalkınma Ajansı Koordinatör Vekili Hakan Bozlu ve mimar Basri Aydemir katıldı.

Çukurova Uluslararası Havalimanı açılıyor Haber

Çukurova Uluslararası Havalimanı açılıyor

Açılışı gerçekleştirilecek Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın ülke ihracatına ve inşa edildiği bölgenin hizmet sektörüne ciddi oranda katkı sağlaması bekleniyor. Aynı anda Adana ve Mersin'e hizmet edecek şekilde hayata geçirilen havalimanı, hem bereketli topraklara sahip, hem de tarihi ve kültürel zenginlikleri barındıran bölge açısından önem taşıyor. Doğrudan ve dolaylı olarak 3 bin kişinin istihdam edilmesine katkı sağlayacak Bölgedeki işletmelerin havayoluyla daha hızlı ve etkin bir şekilde mal taşımasını, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu kolaylaştırması beklenen havalimanının, bölgedeki işletmelerin daha geniş pazarlara açılmasını ve ihracat potansiyellerini artırmasını sağlayarak uluslararası arenada rekabet gücünü arttırması hedefleniyor. Mersin ve Adana başta olmak üzere çevre illere ekonomik, ticari ve turizm açısından büyük katkı sağlayacak havalimanı sayesinde bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak 3 bin kişinin istihdam edilmesine katkı sunacağı kaydedildi. En geniş gövdeli yolcu uçaklarının dahi iniş ve kalkışına imkan sağlayacak Kategori 2 (CAT-II) standardında 3 bin 500 metre uzunluğa ve 60 metre gövde genişliğine sahip ana pisti ile en geniş gövdeli yolcu uçaklarının dahi iniş ve kalkışına imkan sağlayacak havalimanında, 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 45 metre gövde genişliğinde acil durumlar için de uygun olan yardımcı pist (Emergency Pist) bulunuyor. Altyapı projesi kapsamında 2 adet yüksek sürat taksiyolu, terminal apronu, kargo apronu, özel uçaklar bölgesi apronu, 2 adet yer hizmetleri araç park yeri, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yolu yer alıyor. "Havalimanını sadece bir yolcu taşıma olarak görmemek lazım" Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, açılışı gerçekleştirilecek Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın tüm bölgeye ve ülkeye hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. Uzun zamandır bekledikleri havalimanın, sadece Mersin ve Adana'nın değil, tüm etrafındaki şehirlere fayda sağlayacak çok önemli bir yatırım olduğuna dikkat çeken Çakır, "Havalimanları, uluslararası boyutta küresel anlamda şehirleri, Mersin'i ve Mersin bölgesini daha erişebilir kılacağı için çok kıymetli ve çok değerli. Havalimanını sadece bir yolcu taşıma olarak görmemek lazım. Havalimanlarını ekonominin sektörel olarak gelişmesine de fayda sağlaması tarafından değerlendirdiğimiz zaman; bu havalimanı çok değerli bir yatırım. Evet bu havalimanının ciddi bir yolcu kapasitesi var. Yıllık 8 milyon yolcu kapasitesi olacak. Ama ondan daha büyük bir şekilde kargo kapasitesi olarak Türkiye'nin ikinci büyük hub havalimanı olacak. Hub havalimanı demek; direkt ekonomiye fayda sağlayacak bir havalimanı demek. Çünkü bizim bölgemiz yaş meyve sebze olarak çok güçlü bir bölge. Çabuk bozulabilir ürünler, kesme çiçek açısından da bu havalimanı sayesinde uluslararası boyutta hızlı ürün taşıyabileceğiz. Bu yönde de büyük bir avantaj sağlayacak" dedi. "Ciddi bir turizm potansiyeli oluşturacağız" Havalimanın turizm açısından önemine de değinen Çakır, "Mersin'in yüksek bir turizm potansiyeli var. Tabii turizmde kolay erişebilirlik çok önemli olduğu için turizmi biz çok yakalayamadık. Ama şimdi direkt uçuş yapan firmalarla da görüşmeler sağlayarak ciddi bir turizm potansiyeli oluşturacağız. Mersin, Adana, Antakya, Kapadokya olarak deniz, kum, güneş, doğa turizmi, yayla turizmi, inanç turizmi, gastronomi turizmiyle bu bölgeyi belki bölgesel bir güç haline getireceğiz" diye konuştu. "Firmalarımız uluslararası boyutta bir küresel güç haline gelebilir" Çukurova Bölgesi'nin son zamanlarda Adana-Mersin olarak sanayide katma değerli ürünleri üretmeyle ilgili ciddi bir bir avantaj sağladığını vurgulayan Çakır, "Bu havalimanı sayesinde firmalarımız uluslararası boyutta bir küresel güç haline gelebilir. Ürünlerini satışlarını daha rahat yapabilirler. Daha rahat hareket edebilirler, daha rahat ihracat yapabilirler. Artı yurt dışındaki firmalarımızın da bölgemize kolay gelmesi, merkezlerini buraya taşımaları ve kolay ulaşabilir olmalarından dolayı sanayi anlamında büyük bir avantaj sağlıyor" dedi. "Mersin, Türkiye'nin önemli bir lojistik merkezi haline geliyor" Mersin'in Türkiye'nin en büyük limanına sahip olduğunu belirten Çakır, kentin aynı zamanda Türkiye'nin ikinci büyük tır taşıma filosuna sahip olduğunu kaydetti. Demir yolları ağlarında da güçlü konumda olduğuna işaret eden Çakır, şöyle devam etti: "Şimdi yeni yapılacak Gaziantep-Adana-Mersin hızlı tren hattından sonra demir yolu ağlarında da çok güçlü hale geleceğiz. Yakın bir sürede onlar da yapılacak. Şu anda da uluslararası havalimanımızın bitmesiyle artık o dörtlüyü, denizi, limanı, havayı, karayı ve demir yolunu tamamlamış oluyoruz. Mersin, Türkiye'nin önemli bir lojistik merkezi haline geliyor. Bu da stratejik olarak da bizim için de avantajlı. Marmara'nın artık bir alternatifi Çukurova Bölgesi'nde, İç Anadolu Bölgesi'nde kurulmaya başlıyor. Bu da bizim için bir avantaj. Bundan sonra yapmamız gereken artık uluslararası boyutta direkt uçuşları ulaşmamız lazım. Yurt dışına daha fazla direkt gidebilmemiz lazım. Ve havalimanının etrafını doğru planlamamız lazım. Yaşam alanlarıyla fuar alanlarıyla, otelleriyle iyi bir şekilde planlayarak, orayı uluslararası boyutta iyi bir yer haline getirmemiz gerekiyor" diye konuştu. Havalimanı hakkında bilgi de veren Çakır, "Biz çok heyecanlıyız ve açılışı bekliyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Ulaştırma Bakanımıza ve emeği geçenlerin hepsine teşekkür ediyoruz. Bölgemize, Mersin'e, Adana'ya, tüm hinterlanda hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" diye konuştu.

"Çukurova havalimanı Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacaktır" Haber

"Çukurova havalimanı Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacaktır"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 800 hektar arazi üzerine inşa edilen Çukurova Uluslararası Havalimanı'nda incelemelerde bulunarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Çukurova Uluslararası Havalimanı'nda sona yaklaştıklarına dikkat çeken Bakan Uraloğlu, "Yıllık 9 milyon yolcu kapasitesiyle en geniş gövdeli uçakların da inebileceği Çukurova Uluslararası Havalimanımızın resmi açılışını 10 Ağustos Cumartesi günü Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bilindiği üzere Türkiye, coğrafi bakımdan üç kıtanın ortasındaki kilit konumuyla, gelişmiş pazarlarla, gelişmekte olan pazarlar arasındaki uçuş rotaları üzerinde yer almaktadır. Türkiye olarak 4 saatlik uçuş süresiyle 1,4 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezinde avantajlı ve muhteşem bir lokasyona sahibiz. 2002 yılından sonra havacılığımızı özel sektör işletmelerine açarak rekabet ortamı oluşturduk. İstanbul Havalimanı başta olmak üzere yeni havalimanları inşa ettik. Böylece iç hatlardaki aktif havalimanı sayımızın 26'dan 57'ye yükselttik.2053 hedeflerimiz kapsamında mevcutta 57 olan aktif havalimanı sayımızı da 61'e çıkaracağız. Hava ulaştırma anlaşmamız bulunan ülke sayısı ise 81'den 174'e çıkmış, 2002 yılında 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştiriliyorken, bugün 131 ülkede 346 noktaya ulaştık.2023 yılında 57 havalimanımızda 214 milyon insan yolculuk yaptı.Bu yıl bu sayının üzerinde değerlere ulaşacağımızı öngörüyoruz" şeklinde konuştu. "Ülkemiz günlük ortalama 3 bin 959 uçuş ile 6. sırada yer aldı" Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) Avrupa Havacılık Genel Bakış Raporu'nu açıkladığına değinen Bakan Uraloğlu: 15-21 Temmuz tarihleri arasında ülkemiz günlük ortalama 3 bin 959 uçuş ile Avrupa'da en yoğun trafik hacmine sahip ülkeler arasında İtalya'nın ardından 6. sırada yer aldı. İstanbul havalimanımız ise günlük ortalama bin 485 uçuş ile Avrupa'nın en yoğun havalimanı olarak yıllardır sahip olduğu birinciliği sürdürdü. Antalya Havalimanı'mız ise günlük ortalama bin 36 uçuş ile aynı listede 8. sırada yer aldı. İki gün önce de Antalya Havalimanı'mızda iç ve dış hatlarda toplam 217 bin 141 yolcu ve bin 186 uçağa hizmet vererek 2024 yılının rekorunu kırdık. Dünya'nın en iyi 25 küresel havalimanı uçak kalkışları değerlendirmesinde ise İstanbul havalimanımız dünya genelinde 7. sırada yer aldı" şeklinde konuştu. "Çukurova Uluslararası Havalimanı yüksek vizyonun en güzel ürünlerinden biri olmuştur" Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın bölgesel olması niteliğiyle havacılık alanındaki en önemli altyapı yatırımlarımızdan birisinin olduğunun altını çizen Uraloğlu, "Zaten Bölgesel Havalimanlarının ülke hizmet ihracatına ve inşa edildikleri bölgenin hizmet sektörüne ciddi oranda katkı sağladığı bilinen bir gerçektir. Aynı anda 2 ya da 3 şehre hizmet edecek şekilde hayata geçirilmiş olmaları da ülke kaynaklarının verimli kullanılması açısından çok faydalıdır. Bugüne kadar ülkemizde Ordu-Giresun ve Rize-Artvin Havalimanları bu yaklaşımın güzel örnekleridir. Yine bölgesel bir havalimanı olan Bayburt-Gümüşhane Havalimanı ve Yozgat Havalimanı projelerimizin çalışmalarına da hızla devam ediyoruz. Kayseri'ye yeni terminal kazandırdık. Malatya'ya da yeni bir terminal binası yapıyoruz. Trabzon yeni havalimanı ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Mersin ve Adana'ya hizmet edecek Çukurova Uluslararası Havalimanı da bu yüksek vizyonun en güzel ürünlerinden biri olmuştur. Bildiğiniz üzere Çukurova, tarih, kültür ve medeniyetin en eski merkezlerinden birisi. Aynı zamanda dünyanın en bereketli topraklarına sahip. Böylesine muhteşem imkana ve bereketli topraklara sahip olan bu bölgenin daha da dünyaya açılması, değerine değer katması için ulaşım ve iletişim yollarının geliştirilmesi gerekiyor. Bu noktada hem Adanalıların hem de Mersinlilerin bir an evvel açılmasını beklediği Çukurova Uluslararası Havalimanı'nın açılışı için bölge insanımızı daha fazla bekletmemek adına altyapı inşaatını öz kaynaklarımızla hızlıca bitirdik" ifadelerini kullandı. "25 yıl içerisinde 297 milyon 100 bin Avro kira bedeli elde edeceğiz" Konuşmasını sürdüren Uraloğlu, "CAT-II standardında 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre gövde genişliği ile ana pistimizi inşa ettik. Pistimiz bu durumuyla en geniş gövdeli yolcu uçaklarının dahi iniş ve kalkışına imkân sağlayacaktır. Yine altyapı projesi kapsamında 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 45 metre gövde genişliği ile acil durumlar için de uygun olan yardımcı pisti, 2 adet yüksek sürat taksiyolu, terminal apronu, kargo apronu, özel uçaklar bölgesi apronu, 2 adet yer hizmetleri araç park yeri, nöbetçi Kulübeleri ve çevre güvenlik yolu gibi imalatları da tamamladık. 3 etap olacak şekilde planlanan üstyapı tesislerimizin yapım çalışmalarını da artık bitirdik. Açılışına kalan son 12 günde de son dokunuşları gerçekleştireceğiz. 1.etap ve 2.etapların toplam kapalı alanı 179 bin 180 metrekare, 3 etabın ise 35 bin metrekare olmak üzere toplam kapalı alan 214 bin 180 metrekaredir. Tüm etapların toplam sabit yatırım bedeli yaklaşık 244 milyon 515 bin euro'dur. 244,5 milyon euro yatırımla hayata geçen havalimanımızdan 25 yıl içerisinde de 297 milyon 100 bin Avro kira bedeli elde edeceğiz. Artık gördüğünüz üzere yoğunluklu olarak temizlik ve peyzaj çalışmaları devam ediyor. Havalimanımızın karayolu bağlantısını sağlayan yol çalışmalarını da bitirdik. Yolumuzu 15,9 km uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında tamamladık. Bu projemiz kapsamında toplam 258 metre uzunluğunda 6 adet tek köprü, 90 metre uzunluğunda 2 adet çift köprü ve 127 metre uzunluğunda farklı seviyeli kavşak inşa ettik. Açılışını 10 Ağustos'ta Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle gerçekleştireceğiz" diye kaydetti. "Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacaktır" "Şunun altını çizmek istiyorum ki Çukurova havalimanı Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan kapısı olacaktır" diyen Uraloğlu, "Bölgedeki işletmelerin Havayoluyla daha hızlı ve etkin bir şekilde mal taşımasını, yerel işletmelerin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunu kolaylaştıracaktır. Bu da bölgedeki işletmelerin daha geniş pazarlara açılmasını ve ihracat potansiyellerini artırmasını sağlayacak uluslararası arenada rekabet gücünü arttıracaktır. Havayoluyla taşımacılık, özellikle acil ve kritik malzemelerin zamanında teslimatını sağlayarak tedarik zincirlerinin kesintisiz işlemesine yardımcı olmaktadır. Özellikle tarım faaliyetlerinin gelişmişliğiyle bilinen Çukurova Bölgemizin artık ürettiği tarım ürünleri gibi hızlı bozulan ve zamanında teslimat gerektiren malların taşınmasında hava yoluyla lojistik avantajlar sağlayacaktır. Bu da üretim süreçlerinin optimize edilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi anlamına da gelmektedir. Ayrıca hizmete açıldığında bölge ve ülke genelinde doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 3 bin kişinin istihdamına katkısı olacaktır. Mersin ve Adana başta olmak üzere çevre illere ekonomik, ticari ve turizm açısından büyük katkı sağlayacaktır. Bu günlere ve başarılara ulaşmak için var gücümüzle çalıştık. Vizyon projelerimizi bir bir hayata geçirdik. Ülkemizin gelişmesi ve havacılık alanında uluslararası bir aktarma merkezi olması adına akılcı ve milletimizin ihtiyaçlarına cevap veren tüm proje ve hizmetlere destek vermeye de devam edeceğiz. Bu düşünceler ile sözlerime son veriyor, Çukurova Uluslararası Havalimanı üstyapı tesisleri yapım çalışmalarını bu aşamaya getiren tüm yüklenici ve DHMİ çalışanlarına teşekkür ediyor, başarılarının devamını temenni ediyorum" diyerek te sözlerini tamamladı. Bakan Uraloğlu'na incelemeleri sırasında Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan ile il protokolü de eşlik etti.

Vali Pehlivan: "Çukurova Uluslararası Havalimanı açılışa hazır" Haber

Vali Pehlivan: "Çukurova Uluslararası Havalimanı açılışa hazır"

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, daha önce 'bölgesel hava limanı' olarak ifade edilen Çukurova Havalimanı'nın, Cumhurbaşkanının talimatıyla 'Çukurova Uluslararası Havalimanı' olarak açılışının gerçekleştirileceğini belirterek, "Artık projemiz bitti, şu anda açılış için hazırlıklar yapılıyor. Cumhurbaşkanımız tarafından yakında açılacağı müjdesi verildi. Şu an için tarih bekleniyor" dedi. Vali Pehlivan, Suphi Öner Öğretmenevinde düzenlediği toplantıda, il genelinde 2023 yılında gerçekleştirilen ve devam eden yatırımlar ile 2024 yılında yapılacak olan projeler hakkında bilgiler paylaştı. İlgili birimlerin yaptığı çalışmaları tek tek rakamlarla aktaran Vali Pehlivan, 2023 yılının önümüzdeki hafta yıldönümü yaşanacak olan 6 Şubat deprem afetiyle başladığını hatırlatarak, "Çok büyük bir afetti. 11 ilimizi, 15 milyona yakın vatandaşımızı etkiledi. Öncelikle depremde hayatını kaybetmiş olan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Yakınlarına, ailelerine baş sağlığı temenni ediyorum. Deprem yoğunlukla o illerde yaşandı ama 85 milyonun tamamı bu acıları paylaştı ve yaraların sarılması konusunda devletimizin bütün imkanlarını seferber edildi. Sivil toplum teşkilatları ve toplumumuzun her kesimi, bütün vatandaşlarımızın katkısıyla toparlanma süreci yaşandı ve bu konudaki çalışmalar devam ediyor" diye konuştu. "104 milyarlık 666 proje yürütülüyor" 2024 yılı itibariyle adım atılan 'Türkiye Yüzyılı'nın iyiliklere ve artan başarılara vesile olması temennisinde bulunan Vali Pehlivan, Mersin'de 20023 yılı içerisinde il genelinde toplam 666 proje yürütüldüğü belirterek, "Bu projelerin toplam bedeli 104 milyar 60 milyon TL'dir. Bu projeler için başlangıcından bugüne kadar 42.7 milyar TL harcama gerçekleştirildi. Sektörel dağılımına baktığımız zaman, projelerin 73'ü ulaştırma haberleşme sektöründe, 147'si tarım sektöründe, 26'sı enerji sektöründe, 114'ü eğitim sektöründe, 20'si sağlık sektöründe, 48'i turizm sektöründe, biri madencilik sektöründe, 15'i imalat ve 222'si de diğer sektörlerle olmak üzere 666 proje üzerinde ilimizde çalışmalar gerçekleştirildi. Bu projelerin içerisinde 218'i tamamlandı ve bunlar için 3.4 milyar lira harcama gerçekleştirildi. Devam eden ve bedeli 97.99 milyar lira olan 448 proje için de yine 2023 yılında 13 milyar lira harcama gerçekleştirildi. Böylelikle 2023 yılı içerisinde tamamlanan ve devam eden projeler için toplamda 16.7 milyar lira harcama yapılmış oldu" ifadelerini kullandı. Konuşmasında, yıl içerisinde güvenlik ve asayiş konusunda Mersin'de gerçekleştirilen çalışmalar hakkında da bilgiler veren Vali Pehlivan, terörle mücadele çerçevesinde emniyet birimlerince 240, jandarma birimlerince ise 85 olmak üzere 325 operasyon düzenlendiğini, 469 şüpheli hakkında yasal işlem başlatıldığını ve bunlardan 172'sinin tutuklandığını söyledi. Sahil Güvenlik Komutanlığınca yürütülen çalışmalarda da 12 arama kurtarma faaliyeti icra edildiğini belirten Vali Pehlivan, bu faaliyetlerde 14 vatandaşın sağ kurtarıldığını, 7 kişinin cansız bedenine ulaşıldığını 19 kişinin ise sağ olarak tahliyesinin gerçekleştirildiğini kaydetti. Ayrıca Sahil Güvenlik ekiplerince 4 bin 929 gemi ve teknenin kontrol edildiğini dile getiren Vali Pehlivan, 314 gemi, tekne ve şahsa yasal işlem uygulandığı bilgisini paylaştı. "112 Çağrı Merkezine 2 milyon 739 bin 423 çağrı geldi" Acil çağrı merkezine gelen ihbarlar konusunda rakamlar paylaşan Vali Pehlivan, 2022 yılında toplam çağrı sayısı 2 milyon 701 bin 423 iken, bu rakamın 2023 yılında 2 milyon 739 bin 960'a ulaştığını söyledi. Vali Pehlivan, "Bütün acil çağrıların toplandığı yeri 112'dir. 112 birimimiz, 7/24 esasına göre çalışıyor. Her hangi bir olumsuzluk anında 112 çağrı telefonları vatandaşlarımızın yanında ve yakınındadır. Hangi saat olursa olsun vatandaşlarımız bu numarayı tuşladığında, ekiplerimiz saniyeler içerisinde karşılıyor ve yönlendiriyor. Bu anlamda vatandaşlarımızdan ricamız, gerçekten gerekli olmadıkça bu hatların meşgul edilmemesidir. Çünkü çok daha hayati bir konunun önüne geçilmiş olabilir. O yüzden bu hatların gereksiz yere meşgul edilmemesini istiyoruz" şeklinde konuştu. "Akdeniz Sahil Yolu vasıtasıyla Mersin ile Antalya illeri birbirine daha da yakınlaşmış olacak" Akdeniz Sahil Yolu Projesi'nde de çalışmaların sürdüğünü söyleyen Vali Pehlivan, şu bilgileri paylaştı; "Mersin sınırları içerisinde olan 264 kilometrelik yol ağı tamamlandığında 36 kilometre kısalarak 228 kilometre olacak. 206 kilometrelik yol tamamlandı. Bunun içerisinde 3 tünel, 1 viyadük yapılarak hizmete girdi. Şu anda çalışmaları devam ediyor ve şu anda yüzde 89 seviyesindeyiz. Belki biraz zaman alıyor ama kalan kısmı tamamlanmasıyla, bir kaç sene içerisinde Akdeniz Sahil Yolu vasıtasıyla Mersin ile Antalya illeri birbirine daha da yakınlaşmış olacak ve daha konforlu, daha güvenli bir seyahat imkanı sunmuş olacak." "Çukurova Uluslararası Hava Limanı açılışa hazır" Vali Pehlivan, konuşmasının devamında, daha önce 'bölgesel hava limanı' olarak ifade edilen Çukurova Havalimanı'nın, Cumhurbaşkanının talimatıyla 'Çukurova Uluslararası Havalimanı' olarak açılışının gerçekleştirileceğini belirterek, "Buradaki çalışmaları da yakından takip ediyoruz. Artık projemiz bitti, şu anda açılış için hazırlıklar yapılıyor. Çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmalar belli bir orana tamamlandı. Cumhurbaşkanımız tarafından yakında açılacağı müjdesi verildi. Şu an için tarih bekleniyor. Gerek alt yapı, gerek üst yapı çalışmaları artık tamamlanma aşamasına gelmiş ve Çukurova Uluslararası Havalimanı olarak hizmete girecek" dedi. Vali Pehlivan, Çeşmeli-Erdemli-Silifke-Taşucu Otoyol Projesinin Çeşmeli-Kızkalesi kesimiyle ilgili de çalışmalara başlandığını ifade ederek, bu kesimin 42 kilometre ana gövde, 11 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 53 kilometre uzunluğunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin en büyük barajlarından olan Pamukluk Barajı konusunda da açıklamalarda bulunan Vali Pehlivan, 2.7 milyar lira olan 1. kısmında tamamlandığını ve hizmete açıldığını belirterek, tarımsal amaçlı kullanımının yanında yıllık 174 milyon kilovatsaat elektrik üretimi ile ülke ekonomisine katkısının 1 milyar 920 milyon lira olacağını vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.