Hava Durumu

#Dağcılık

TOURISMJOURNAL - Dağcılık haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dağcılık haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uludağ’da Dağcıların İlk Kar Heyecanı Tipi ile Geldi Haber

Uludağ’da Dağcıların İlk Kar Heyecanı Tipi ile Geldi

BURSA (İHA) - Sezonun ilk karı, Uludağ’ın 2543 metre yüksekliğindeki zirvesine düştü. Bursa’dan yola çıkan Uludağ Dağcılık Kulübü (ULUDAK) üyeleri, Göller Bölgesi’nde kamp kurarak bu eşsiz anlara tanıklık etti. 30 dağcı, kar kalınlığının 12 santimetreye ulaştığı Zirvetepe’de Türk Bayrağı’nı dalgalandırarak etkileyici bir yürüyüş gerçekleştirdi.   Kamp sabahı çadırlarından uyandıklarında karla kaplı bir manzarayla karşılaşan dağcılar, önce gündüz ardından gece olmak üzere iki ayrı zirve yürüyüşü yaptı. İlk grup, Kilimli Göl çevresinde kamp yaparken, bir gün sonra ikinci bir grup dağcı ekibe katıldı. Karla kaplı patikalarda ilerleyen iki grup, Türk Bayrağı’nı zirvede dalgalandırmayı başardı. Yürüyüş sırasında bulutların üzerindeki manzaralar drone ile görüntülendi ve nefes kesen kareler ortaya çıktı.   TİPİ VE FIRTINAYA RAĞMEN ZİRVE YÜRÜYÜŞÜ Gece yapılan zirve yürüyüşü, aralarında usta dağcı İsmet Şentürk’ün de bulunduğu 5 kişilik bir grup tarafından tamamlandı. Yürüyüşe karanlıkta başlayan ekip, yolun yarısına gelmeden yoğun tipi ve fırtınaya yakalandı. Ancak zorlu hava şartlarına rağmen yürüyüşü bırakmayan dağcılar, 3,5 saatlik bir mücadele sonucunda zirveye ulaştı.   Zirvenin en yüksek noktası olan Bayraklı Tepe’de fotoğraf çektiren dağcılar, bölgeye kamp kurarak geceyi soğuk havada geçirdi. Eksi 12 dereceye kadar düşen sıcaklığa rağmen dağcılar, karla buluşmanın kendileri için tarifsiz bir duygu olduğunu belirtti. Zirve deneyimini herkesin en az bir kez yaşaması gerektiğini söyleyen ekip, doğanın sunduğu bu eşsiz güzelliklerin alışveriş merkezlerinde geçirilen zamandan çok daha değerli olduğunu vurguladı.   30 dağcının Zirvetepe’de Türk Bayrağı önünde çektirdiği drone görüntüleri, beyaz örtüyle kaplanmış dağ zirvesinin ihtişamını gözler önüne serdi. Bu unutulmaz anlar, hem katılımcılar hem de izleyenler için nefes kesici bir görsellik sundu.

Ağrı Dağı'na 2022'de, 20 bin dağcı tırmandı Haber

Ağrı Dağı'na 2022'de, 20 bin dağcı tırmandı

Bıraktıkları döviz diğer turistlere göre çok yüksek Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, "Gelen yabancı dağcılar Ağrı, Niğde Aladağlar veya Erciyes'te bir kez tırmanış yapıyor. Bundan dolayı bıraktıkları döviz de diğer turistlere göre çok yüksek. Çünkü daha yüksek harcama yapıyorlar. Taşıma hizmeti, rehberlik hizmeti alıyorlar, ekipman satın alıyorlar veya kiralıyorlar. Bundan dolayı yüksek girdiye sahip" değerlendirmesinde bulundu. Ağn Dağı'na 20 bin dağcı tırmandı Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, "Ülkemiz yabancı dağcıların cazibe noktalarından biri. Ağn Dağı 2022'de 20 binin üzerinde dağcıya ev sahipliği yaptı. Bu çok büyüle bir rakam" dedi. Ersan Başar, spor turizminin önemine işaret ederek, "Spor turizmi anlamında doğa sporları ve başta dağcılık önemli bir girdi kaynağı. Dünyanın birçok yerinden dağcılar ülkemize gelmekte. Bunun başında da Ağrı Dağı geliyor. Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar, dağcılığın Alpler'de başladığını ve çok eski bir spor olduğu söyledi. Türkiye Dağcılık Federasyonunun 1936 yılında kurulduğunu hatırlatan Başar, spor tırmanışının ilk kez Tokyo Olimpiyatlarında yer aldığını, dağ kayağının da 2026 Milano Kış Olimpiyatlarına dahil edildiğin söyledi.. Sportif tırmanışta milli sporcuların önemli başarılar elde ettiğini vurgulayan Başar, "İlk defa Balkan şampiyonu olduk. Sportif tırmanışta 28 madalya kazandık. Güzel haberlerden biri de sportif tırmanışta Avrupa'da ilk defa 7'ncilik aldık. Bu bizim için önemli. Ayrıca dağ kayağında ilk defa EYOF'a katılacağız. Onun hazırlıkları sürüyor. Birçok branşta faaliyetlerimiz yoğun olarak devam etmekte" ifadelerini kullandı. Türk dağcılardan başarılı tırmanışlar Dağcılık faaliyetlerinin Türkiye'de 81 ilde federasyon ve kulüpler vasıtasıyla gerçekleştirildiğini dile getiren Başar, "Özellikle alpinizm anlamında yüksek irtifa tırmanışları sayısı Kovid-19 salgını sonrası arttı. Çünkü pandemi döneminde birçok insan evde kapalı kaldı, daha sonra ise tırmanışlarda yer aldı. Özellikle Orta Asya'da 7 bin metrelik dağlarda birçok Türk dağcı başarılı tırmanışlar yaptı. Ülkemizde de çok önemli faaliyetler oldu. 2022 Uluslararası Ağrı Dağı Tırmanışı düzenledik. Dünyadan birçok dağcı ile Ağrı Dağı'nın zirvesine 30 Ağustos'ta çıktık" diye konuştu. Kaynak: Türkgün

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.