Hava Durumu

#Denetim

TOURISMJOURNAL - Denetim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Denetim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ticaret Bakanlığı'ndan 6,8 Milyar Lira Ek Tahakkuk ve Ceza Haber

Ticaret Bakanlığı'ndan 6,8 Milyar Lira Ek Tahakkuk ve Ceza

ANKARA (İHA) - Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında gerçekleştirdiği denetim faaliyetleriyle toplamda 6,8 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiğini duyurdu. Bakanlık, bu denetimlerin devlet gelir kaybını önleme konusundaki başarısını vurguladı. Bakanlık açıklamasında, "2024 yılında Sonradan Kontrol Denetimleri sonucunda yaklaşık 1,5 milyar TL, İkincil Kontrol Denetimleri neticesinde ise yaklaşık 5,3 milyar TL olmak üzere bir önceki yıla kıyasla yüzde 94 artışla toplam 6,8 milyar TL tutarında Ek Tahakkuk ve Ceza kararı düzenlenerek devletimizin gelir kaybının önüne geçilmiştir" ifadelerine yer verildi. Denetim sürecine ilişkin detaylara yer verilen açıklamada, firmaların geçmiş işlemlerinin sonradan kontrol edilmesi ve gümrük beyannamelerinin teslim sonrası incelenmesinin yıl boyu hız kesmeden devam ettiği vurgulandı. Ayrıca, denetimlerde riskli işlemleri belirlemek için Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ileri analitik tekniklerin kullanıldığı belirtildi. DENETİMLERLE RİSKLİ İŞLEMLER TESPİT EDİLDİ 2024 yılında toplamda 250 firma, Ticaret Bakanlığı müfettişlerince sonradan kontrol denetimine tabi tutuldu. Bu denetimler sonucunda yaklaşık 1,5 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Gümrük beyannamelerinin ikincil kontrolü kapsamında ise 6 bin 133 firmanın tescil ettiği 20 bin 378 adet beyannamenin incelenmesi sonucunda yaklaşık 5,3 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı alındı. DENETİMLER 2025'TE SÜRECEK Ticaret Bakanlığı, 2025 yılında da inceleme ve denetim faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti. Usulsüz işlem yapan firmaların tespitiyle devlet gelir kaybını önlemeye yönelik çalışmaların devam edeceği açıklandı.

Diyarbakır’ın Hedefi: 2025’te 3 Milyon Turist Haber

Diyarbakır’ın Hedefi: 2025’te 3 Milyon Turist

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, yeni yıl vesilesiyle jandarma ve polis kontrol noktalarını ziyaret etti. Ziyaret sırasında güvenlik güçlerine teşekkür eden Zorluoğlu, Diyarbakır’ın turizmdeki hedeflerini de açıkladı. Vali Zorluoğlu'nun Diyarbakır-Şanlıurfa yolundaki ziyaretine İl Jandarma Komutan Tümgeneral Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdür Fatih Kaya, kurum müdürleri ve amirleri de eşlik etti. "Diyarbakır'ın, 2024 yılında misafir ettiği 1.1 milyon turisti var. Bu sayının önümüzdeki yıllarda 2-3 milyona ulaşacağını da hep birlikte göreceğiz" diyen Zorluoğlu, "Diyarbakır'ımız için tamamıyla bir huzur yılı oldu. Uzunca yıllar terör olaylarıyla anılan Diyarbakır'ımız, güvenlik kuvvetlerimizin son dönemlerdeki etkin mücadelesi neticesinde artık terörle değil, yatırımla, üretimle, turizm, istihdamla anılır hale geldi. Turizm, Diyarbakır için vazgeçilmez, Diyarbakır'ın geleceğinde çok önemli bir yer tutacak. Bilhassa kültür turizm, inanç turizmi noktasında çok zengin bir imkana sahibiz" dedi. Vali, 2025 sonunda hizmete girecek şehir hastanesinin de önemli bir gelişme olduğunu ekledi. Yeni yıl dolayısıyla jandarma ve polis noktalarında yapılan denetimlerde, durdurulan araçların sürücülerine iyi dileklerde bulunuldu. Vali Zorluoğlu, "Diyarbakır'da sağlanan bu huzur ortamının, bu uygun zeminin üzerine kamu hizmetleri yoğun bir şekilde 2024'te devam etti. 2025 yılında daha büyük bir gayretle şehrimizi daha yaşanabilir hale getireceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Kapadokya’da Yeni Yıla Özel Sıkı Güvenlik Tedbirleri Haber

Kapadokya’da Yeni Yıla Özel Sıkı Güvenlik Tedbirleri

NEVŞEHİR (İHA) - UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve her yıl 4 milyondan fazla turist çeken Kapadokya, yılbaşı için güvenlik önlemlerini artırdı. Nevşehir Valisi Ali Fidan, bölgedeki doluluk oranının yüzde 90’ı geçtiğini ve yılbaşı gecesi 115 noktada 1618 personelin kontrol ve denetimlerde görev alacağını duyurdu. KAPADOKYA’NIN CAZİBESİ YILBAŞINDA DA ARTIYOR Nevşehir Valisi Ali Fidan, bölgenin yılbaşında da yoğun ilgi gördüğünü belirterek, "Kapadokya tarihi ve kültürel zenginliği ile ülkemizin ve dünyanın en önemli kültür turizmi destinasyonlarından birisi. Yeni yılda da görüyoruz ki; yerli ve yabancı binlerce vatandaşımız yeni yıla Kapadokya’da girmeyi tercih etti. Yine Kapadokya yeni yıl turizminde de en çok tercih edilen bölgelerden birisi oldu. Genel olarak bakıldığında bölgemizde şu anda yüzde 90’lara ulaşan bir doluluk oranı var. Bu doluluk oranının yeni yıl yaklaştıkça daha da artacağını düşünüyoruz. Bundan da görüyoruz ki vatandaşlarımız, yeni yıla Kapadokya’da girmeyi tercih ediyor, yeni yıl coşkusunu, güzelliklerini burada deneyimlemek istiyor. Kapadokya'da turizm yılın 12 ayında da devam ediyor. Kapadokya yılın her mevsiminde güzel, her ayında güzel. Bu da verilerimize yansıyor" dedi. 1618 GÖREVLİYLE 115 NOKTADA DENETİM Kapadokya’da yılbaşı kutlamaları için tüm güvenlik önlemlerinin alındığını belirten Vali Fidan, 115 uygulama ve kontrol noktasında bin 618 jandarma ve polisin görev yapacağını açıkladı. Denetimlerde 3 drone ve 7 özel eğitimli köpek de kullanılacak. Vali Fidan, yeni yıl coşkusunu deneyimlemek isteyenlerin Kapadokya’da güvenli bir ortamda vakit geçirmesi için çalışmaların titizlikle sürdüğünü ifade etti.

Ticaret Bakanlığı'ndan 2025'te Rekor Ceza Düzenlemesi Haber

Ticaret Bakanlığı'ndan 2025'te Rekor Ceza Düzenlemesi

ANKARA (İHA) - Bakanlığın yaptığı açıklamada, İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü kapsamındaki idari cezaların alt ve üst sınırlarının, 2024 yılı yeniden değerleme oranı olan yüzde 43,93 üzerinden hesaplanarak artırıldığı belirtildi. Buna göre, bir mal veya hizmetin satışında fahiş fiyat artışı yapan üretici, tedarikçi veya perakende işletmelere 2024 yılında uygulanan 100 bin TL ile 1 milyon TL arasındaki cezalar, 2025'te en az 143 bin 930 TL, en fazla 1 milyon 439 bin 300 TL olarak uygulanacak. Perakende işletmeler, alışveriş merkezleri ve zincir mağazalar gibi çeşitli ticari kuruluşlara yönelik düzenlemelere uyulmaması durumunda da ceza miktarları önemli ölçüde artacak. Örneğin, 2024'te 15 bin 856 TL ile 475 bin 380 TL arasında olan cezalar, 2025'te 22 bin 807 TL ile 684 bin 214 TL arasında uygulanacak. Ayrıca, denetim sırasında talep edilen belge ve kayıtları vermeyen ya da eksik veren işletmelere uygulanacak cezanın alt sınırı 114 bin 35 TL, üst sınırı ise 570 bin 178 TL olacak. Piyasada rekabeti engelleyen ve tüketicinin mallara erişimini kısıtlayan faaliyetlere yönelik cezalar da artırıldı. Bu tür ihlaller için 2024 yılında 1 milyon TL ile 12 milyon TL arasında değişen cezalar, 2025’te 1 milyon 439 bin 300 TL’den başlayarak 17 milyon 271 bin 600 TL’ye kadar yükselebilecek. Sebze ve meyve ticaretinde darlık yaratan veya fiyat manipülasyonuna yol açan davranışlara yönelik cezalar da yeniden değerlendi. 2024'te bu tür eylemler için uygulanan 123 bin 213 TL’lik ceza, 2025 yılında 177 bin 340 TL’ye çıkarılacak. Bununla birlikte, büyük mağazalar ve zincir marketlerin çeşitli düzenlemelere aykırı hareket etmesi durumunda, cezalar 14 bin 335 TL ile 718 bin 987 TL arasında değişecek. Reklam Kurulu'nun denetimindeki aldatıcı reklamlar ve haksız ticari uygulamalara yönelik cezalar da önemli ölçüde artırıldı. 2024'te 55 bin TL ile 22 milyon 100 bin TL arasında olan cezalar, 2025 yılında 79 bin 161 TL ile 31 milyon 808 bin 530 TL arasında uygulanacak. Tüketicilerle iş yeri dışında yapılan sözleşmelerde yetki belgesi alınmaması durumunda, 2024’te 1 milyon 100 bin 122 TL olan ceza, 2025’te 1 milyon 583 bin 405 TL’ye yükseltilecek. Ayrıca, tüketicilere yönelik sözleşme ve bilgilendirme eksikliklerine dair cezalar da 2024’teki 2 bin 200 TL’den 2025’te 3 bin 166 TL’ye artırıldı. Satış sonrası hizmetlere yönelik yetersizlikler için üretici ve ithalatçılara uygulanan cezalar da yükseltilerek, servis istasyonu eksiklikleri için 2024’te 124 bin TL olan ceza, 2025’te 178 bin 473 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca, garanti belgesi ve kullanım kılavuzuna ilişkin eksikliklerde, 2024 yılında uygulanan 2 bin 172 TL’lik ceza, 2025 yılında 3 bin 126 TL’ye yükselecek. Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği bu yeni düzenlemeler, tüketici haklarını korumak ve ticari faaliyetlerin adil şartlarda yürütülmesini sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor.

Demiray: Haber

Demiray: "Turizmde Kurtuluş Doların Enflasyonla Uyumu"

Dedeman Hotels & Resorts International (DHRI) Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray, turizm sektöründe 2024'te sıkı para politikaları nedeniyle kârdan feragat ettiklerini söyledi. "2025 yılında yüzde 30 enflasyon hedefleniyorsa dolar da yüzde 30 realize olmalı. Bugün geldiğimiz noktada dolar 35 TL’lere dayanmış durumda. Önümüzdeki yıl 42 TL civarına gelmesi gerekiyor. Turizm sektörü başka türlü ayağa kalkamaz, ayakta da kalamaz" dedi. 2024 yılı turizm için zor geçerken, artan girdi maliyetleri ile döviz kuru arasındaki fark, sektörün kârlılığını düşürdü. Demiray, "2024 yılında kârdan fedakarlık ettik. Yüzde 10 ile 15 arasında kârlılıklarımız eridi. Bu durum para sıkılaştırma politikasından kaynaklı. Özellikle bizim birlikte çalıştığımız tekstil sektörü dolar ve eurodan dolayı büyük darbe yedi. Yurt dışına döndüler. İnsanlar toplantılarını, eğitimlerini, ötelediler. Öteleyince turizm sektöründe iptaller çok yaşandı. Bununla birlikte kamu da sıkılaştırmaya gitti. Devlet de ihaleleri iptal etti. Tüm bunlar turizmcileri olumsuz etkiledi" dedi. "DOLAR ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ GÖSTERMELİ" Demiray, doların enflasyona paralel artması gerektiğini vurgularken, "Eğer Türkiye'de 2025 yılında yüzde 30 enflasyon hedefliyorsak doların da yüzde 30 realize olması, devalüe edilmesi gerekiyor. Bugün geldiğimiz noktada dolar 35 TL’ye dayanmış durumda. Önümüzdeki yıl yüzde 30 enflasyon mu öngörüyoruz o zaman doların 42 TL civarına gelmesi gerekiyor. Bunun da kademeli olarak gerçekleşmesi lazım" dedi. Kademeli artış olmadığında, çalışan ve enerji maliyetlerinin hızla yükseldiğini vurguladı. Turizmci, fiyatları bir anda yüzde 30-40 oranında artıramadığından kârlılık oranını düşürünce birçok otelin bu durumla başa çıkamadığını savundu. "2025’İN İLK YARISINDA HER ŞEYİ DUYABİLİRİZ" Demiray, 2024'te 270’e yakın otelin konkordato ilan ettiğine işaret ederek, 2025’in ilk 6 ayında daha fazlasının olabileceğine dikkat çekti. "Bunun nedeni de plansızlık ve yanlış yönetim şekli. Biz sistem yapmıyoruz, sistemin bir parçası olamıyoruz. Sistem olmadığı için de maliyet yönetimi doğru fiyatlamayla pekişmiyor. Bizim önce neyi sattığımızın maliyetini bulup sonra fiyatları belirlememiz gerekiyor. Eski bakkal usulü yapıyor çoğu işletme. Hala bütçesi olmayan oteller var" yorumunda bulundu. "BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET ŞART" Demiray, asgari ücretin yüzde 30’un üzerine çıkmaması gerektiğini savunarak, Turizm sektörünün bu artışı yönetemeyeceğini söyleyen Demiray, asgari ücret artışı yüzde 45 olursa, otel maliyetlerinin 2.200 TL’yi aşacağını belirtti. Oda fiyatının en az 5.000 TL’ye çıktığı durumda da konaklayacak misafir bulunamayacağını ekledi. Demiray, bölgesel ücret sistemine geçilmesini önerdi. "BODRUM’DA BİR TOP DONDURMA 1500 TL" Demiray, turizmdeki "fahiş fiyat" tartışmalarına da değindi. "Fırsatçılık her sektörde var. Bodrum’da bir top dondurma 1500 TL. Bu artık ayıp. Devlet denetimlerini, işini bilen liyakatli insanlarla sıklaştırırsa bu iş çözülür" dedi.

Ticaret Bakanlığı, Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Denetim Başlattı Haber

Ticaret Bakanlığı, Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Denetim Başlattı

İSTANBUL (İHA) - Ticaret Bakanlığı, İstanbul'da 25 ilçede 45 ekiple, temel gıda ve ihtiyaç ürünlerine yönelik fahiş fiyat ve etiket denetimi gerçekleştirdi. Bu denetimlerde, işletmelerin etiket, gramaj ve fiyat bilgileri incelendi. Ayrıca, asgari ücrete yapılacak zamdan dolayı fiyatlarda artış yapmaya çalışan işletmelere cezai işlem uygulandı. DENETİMLERDE TEMEL GIDA ÜRÜNLERİ ÖN PLANDA İstanbul Ticaret İl Müdürü İsmail Menteşe, "İstanbul'da 25 ilçede 45 ekiple denetimler yapıyoruz. Bazı işletmelerin ürünlerine asgari ücret zammının yılbaşından önce yansıtılması olasılığına imkan vermemek için bugün özellikle işletmelerimizi denetliyoruz. Temel gıdalardan olan su, ekmek, sebze, kırmızı ve beyaz et başta olmak üzere 47 ana başlıktaki ürünü rutin olarak inceliyoruz. Bu incelemelerimizde ürünlerin o günkü fiyatlarını not ediyoruz, bir sonraki denetimde de arada ne kadar fark var görebiliyoruz. Bugün yaptığımız denetimlerde baktığımız ürünlerin fiyatlarını aldık, not ettik. Ocak ayında da buralara tekrar gelip tekrar bakacağız" dedi. CEZAİ İŞLEM UYGULANDI Denetimlerde, fiyat etiketlerinde zorunlu düzenlemelere uymayan işletmelere 2 bin 200 TL idari ceza kesildi. Menteşe, Kasım ayında yaklaşık 9 bin 207 işletmenin denetlendiğini ve bu çalışmaların tüm Türkiye genelinde devam edeceğini söyledi.

Yamankaradeniz: Haber

Yamankaradeniz: "Coğrafi İşaretli Ürünlerde Güçlü Denetim Şart"

Türkiye, zengin kültürel mirası ve tarımsal çeşitliliğiyle coğrafi işaretli ürünler açısından büyük bir potansiyele sahip. Ancak bu değerli mirasın sürdürülebilir olması için, etkin bir denetim mekanizmasıyla güvence altına alınması gerekiyor. TOBB Patent ve Marka Vekilleri Meclis Başkanı ve Destek Patent Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türkiye'de coğrafi işaret tescil süreci ve sonrasında geliştirilmesi gereken yapısal alanlara dikkat çekerek, güçlü bir denetim sistemiyle 1.600’ü aşkın coğrafi işaretli ürünün maddi değerini ve güvenilirliğini koruyabileceğimizi vurguladı. 2024 yılının Ocak-Eylül aylarında yapılan 251 coğrafi işaret başvurusuna rağmen, ülkemizdeki coğrafi işaretli ürünlerin özgünlüğünü ve kalitesini korumak için yalnızca tescilin yeterli olmadığına değinen Yamankaradeniz, denetim eksikliğinin bu ürünlerin değerini tehlikeye attığını belirtti. YAPISAL İYİLEŞTİRMELER GEREKLİ Yamankaradeniz, Türkiye'de coğrafi işaret konusunda sadece tescil sürecine odaklanıldığını, ancak yönetişim ve denetim alanlarının ihmal edildiğini belirtti. Bu üç ayaklı sürecin eş zamanlı yürütülmesinin önemi hakkında konuşan Yamankaradeniz, "Tescil süreci, sistemin ilk basamağını oluşturur. Bu aşamada ürün resmi olarak kayıt altına alınarak yasal koruma kazanır. Böylece hem ürünün özgünlüğü korunur hem de tüketiciler doğru bilgilendirilebilir. Yönetişim aşaması, tescil belgesi sahibinin sorumluluk ve yetkilerini belirler. Bu aşama, coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değer yaratabilmesi için kritik öneme sahiptir" dedi.  Denetim süreci konusunda ise, "Denetim mekanizması ise iç ve dış olmak üzere iki boyutlu işler ve özellikle denetim eksikliği coğrafi işaretli ürünlerin güvenilirliğini ve değerini ciddi şekilde zedelemektedir. İç denetimde üreticinin tescile uygun üretim yapması ve kendi kendini kontrol etmesi esastır. Dış denetim ise bağımsız ve yetkili kurumlar tarafından gerçekleştirilmelidir" açıklamasını yaptı. Yamankaradeniz, Avrupa Birliği ülkelerinde bağımsız ve akredite sertifikasyon kuruluşları tarafından sağlanan denetim mekanizmasının Türkiye'de yetersiz kaldığını da vurguladı. STRATEJİK ADIMLAR GELİŞTİRİLMELİ Yamankaradeniz, Türkiye’nin coğrafi işaretler açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu, ancak kurumsal yapının iyileştirilmesi gerektiğini belirterek bazı önerilerde bulundu: Mevcut yasal çerçeve baştan sona gözden geçirilerek eksiklikler giderilebilir. Yönetişim süreçlerinin yasal bir zemine oturtulması sağlanabilir. Bağımsız denetim ve sertifikasyon sisteminin oluşturulması için gerekli yönetmelikler hazırlanabilir. Ülke genelinde bölgesel temsilcilikleri olan merkezi bir enstitü kurulabilir. Bu enstitünün faaliyet alanı organik tarımı da kapsayacak şekilde genişletilebilir. Bu adımların atılması durumunda, Türkiye’nin coğrafi işaret tescil süreci etkin bir şekilde işleyebileceğini ve yöresel ürünlerin dünya çapında tanınır hale geleceğini belirten Yamankaradeniz, "Coğrafi işaret, yalnızca bir tescil belgesi değil, aynı zamanda kalite ve güvenin de bir göstergesidir" dedi.

Bakanlığın fiyat denetimleri sonrası 327 milyon lira ceza kesildi Haber

Bakanlığın fiyat denetimleri sonrası 327 milyon lira ceza kesildi

Ticaret Bakanlığı tarafından 15 Eylül tarihi itibarıyla fahiş fiyat denetimleri ve sektör bazlı denetimler kapsamında bin 274 gerçek ve tüzel kişiye 327 milyon 376 bin lira idari para cezası uygulandı. Ticaret Bakanlığı, fiyat istikrarının sağlanması, fahiş fiyatın engellenerek adaletli bir iç piyasa tesisi sağlanması amacıyla sektör bazlı denetimlerin yanında fahiş fiyat denetimlerini de 81 ilde yoğun şekilde sürdürdüğünü açıkladı. Denetimler kapsamında fahiş fiyat denetimlerinde 15 bin 80 gerçek ve tüzel kişi denetlendi ve aykırılık tespit edilen 646 gerçek ve tüzel kişiye 135 milyon 104 bin 257 lira idari cezası kesildi. 2024 yılının başından 15 Eylül tarihine kadar ise fahiş fiyat denetimleri kapsamında 45 bin 318 gerçek ve tüzel kişi denetlenmiş, aykırı fillerde bulunan 691 gerçek ve tüzel kişiye 197 milyon 610 bin 314,50 lira idari para cezası uygulandı. “Otomotiv sektöründe 75 milyon 13 bin 928 lira idari para uygulandı” Sektör bazlı yapılan denetimlerimiz kapsamında ise, 2024 yılında otomotiv sektöründe 202 firma denetlendi ve aykırı fiil ve eylemlerin yanında stokçuluk uygulayan 68 firmaya toplamda 75 milyon 13 bin 928 lira idari para uygulandı. “Emlak sektöründe 152 bin 253 lira idari para cezası uygulandı” Emlak sektörüne yönelik yapılan denetimlerde 2024 yılı 15 Eylül tarihi itibarıyla 538 gerçek ve tüzel kişi denetlendi ve aykırılık tespit edilen 392 gerçek ve tüzel kişiye 30 milyon 152 bin 253 lira idari para cezası uygulandı. “Kuyum sektöründe 24 milyon 600 bin lira idari para cezası uygulandı” Kuyum sektörüne yapılan denetimler kapsamında 2024 yılında 310 gerçek ve tüzel kişi denetlenmiş olup, 123 gerçek ve tüzel kişiye aykırı fillerinden dolayı 24 milyon 600 bin lira idari para cezası uygulandı. Denetimlerin yanında 24 Temmuz 2024 tarihinde yapılan 2024/3 sayılı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu Toplantısında ise 46 hal içi tüccar ve 2 tavukçuluk firmasına toplamda 30 milyon 74 bin 880 lira idari para cezası uygulandı. “Toplam 327 milyon 376 bin 495,50 lira idari para cezası uyguladı” Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında 15 Eylül tarihine kadar sektör bazlı denetimler ve fahiş fiyat denetimleri toplamında ise 46 bin 368 gerçek ve tüzel kişiyi denetleyerek aykırı eylem ve fillerle birlikte, stokçuluk girişimlerinde bulunan bin 274 gerçek ve tüzel kişiye 327 milyon 376 bin 495,50 lira idari para cezası uyguladı.

Sürücülere denetim yapıldı, ceza yağdı Haber

Sürücülere denetim yapıldı, ceza yağdı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 29 Ağustos-5 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 411 bin 916 aracın denetlendiğini ve 432 bin 299 araca veya sürücüye işlem yapıldığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre emniyet ve jandarma trafik ekipleri tarafından 29 Ağustos - 5 Eylül tarihleri arasında 2 milyon 411 bin 916 araç denetlendi. Denetimlerde, ışıklı ya da sesli uyarı işareti bulunan cihazları (çakar) mevzuatta izin verilmeyen araçlara takarak kullanan 220 sürücüye işlem yapıldı. Ayrıca hız ihlalinde bulunan 117 bin 687, periyodik muayenesi yaptırılmamış 24 bin 259, emniyet kemeri kullanmayan 15 bin 935, sürücü belgesiz araç kullanan 15 bin 475 ve zorunlu mali sorumluluk sigortası bulunmayan 9 bin 498 olmak üzere diğer işlemlerle birlikte toplam 432 bin 299 araca-sürücüye işlem yapıldı. Bakan Yerlikaya yaptığı paylaşımda aşırı hız ve emniyet kemeri kullanıma dikkati çekerek, “2024 yılının ilk 8 aylık döneminde ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 36’sı yasal olmayan hızlarda araç kullanımı nedeniyle meydana gelmiştir. Trafik güvenliğinin sağlanması amacıyla trafik kazalarının başlıca nedenleri arasında ilk sırada yer alan ‘Aşırı Hız’ ile etkin bir mücadele yürütülmektedir. Şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin karıştıkları kazalarda sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanmamasına bağlı olarak kazaların sonuçlarının ağır olduğu görülmektedir. Emniyet kemeri kullanımı; trafik kazası kaynaklı can kayıplarını yüzde 45, ağır yaralanmaları ise yüzde 60 oranında azaltmaktadır. Şehirlerarası otobüsler de dahil seyahat süresince sürücü ve yolcuların emniyet kemeri kullanması yasal zorunluluktur. Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım, aşırı hız yapmayalım. Araçlarımızda da otobüslerde de emniyet kemeri takmayı ihmal etmeyelim. Yolculuklar sizleri sevdiklerinize kavuşturmak için vardır, ayırmak için değil” ifadelerine yer verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.