Hava Durumu

#Deniz Taşımacılığı

TOURISMJOURNAL - Deniz Taşımacılığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Deniz Taşımacılığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan 2025 Hamleleri Haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan 2025 Hamleleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı 2025 yılı bütçe sunumunda, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına dair önemli projeler ve hedefleri açıkladı. YURT İÇİ UÇUŞ FREKANSINDA ARTIŞ Uraloğlu, iç hat uçuş noktalarının 2003’te 26 iken, 2024’te 58’e çıktığını, 2025’te ise yurt içi uçuş frekansının yüzde 10 artırılacağını belirtti. 50 ülkede 60 noktaya yapılan uluslararası uçuşlar, bugün 131 ülkede 347 noktaya ulaştı. Türkiye’nin hava yolu yolcu trafiği sıralamasında Avrupa’da 3’üncü, dünyada ise 7’nci sıraya yükseldiğini vurguladı. KARA YOLU YATIRIMLARI VE TRAFİK GÜVENLİĞİ Son 22 yılda, 479 kilometre köprü ve viyadük, 717 kilometre tünel inşa edilerek kara yolları daha güvenli hale getirildi. Bölünmüş yol ağı, 2028’de 31 bin 250 kilometreye çıkarılacak. Trafik kazalarındaki ölüm oranı, yüzde 77 oranında azaltıldı. Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin tamamlanmasıyla ulaşım süresi 35 dakikadan 5 dakikaya düşecek. Kuzey Marmara Otoyolu, Orta Anadolu Otoyolu ile Ankara’ya bağlanacak. Ayrıca Akdeniz Sahil Yolu, Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya otoyolları gibi projelerle kara yolu ağı genişleyecek. HAVALİMANI YATIRIMLARI 2025’te yıllık 2,5 milyon yolcu kapasiteli Malatya Havalimanı Yeni Terminali tamamlanacak. Kapadokya, Siirt ve Trabzon havalimanlarının yenilenme projeleri hızla devam ederken, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının 2026’da hizmete alınması hedefleniyor. DENİZCİLİKTE İLK 10 HEDEFİ Türk Sahipli Deniz Ticaret Filosunun 11’inci sıraya yükseldiğini ifade eden Uraloğlu, ilk 10 hedefi için yatırımların sürdüğünü kaydetti. Türk Boğazlarından elde edilen gelir yıllık 212 milyon dolara ulaştı. Türkiye, gemi inşasında tasarım, üretim ve geri dönüşüm süreçlerinde teknolojiye öncülük ediyor. DİJİTALLEŞMEDE YERLİ TEKNOLOJİLER Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında, 11 ilde 34 lokasyonda 5G testleri yapılıyor. Türkiye, e-devlet uygulamalarında Avrupa’yı geride bırakarak 10’uncu sırada yer aldı. Ayrıca, Türksat 6A ile uydu haberleşme kapasitesini artırmayı hedefliyor.

Demiryolu Taşımacılığında 2053’e Kadar Yeşil Dönüşüm Hedefi Haber

Demiryolu Taşımacılığında 2053’e Kadar Yeşil Dönüşüm Hedefi

BAKÜ (İHA) - Bakü'deki BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2053 yılına kadar demiryolu taşımacılığının enerji ihtiyacının en az yüzde 35'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedeflediklerini belirtti. "Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi" konulu Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı'nda konuşan Bakan Uraloğlu, seyahat süresinin kısalması ve erişilebilirliğin artmasıyla karbon ayak izinin arttığını vurgulayarak, "Ayrıca jeopolitik gelişmeler, bölgesel çatışmalar ve taşımacılık sürelerinin uzaması dolayısıyla emisyon artışı zirveye çıkmıştır diyebilirim. Bir yandan ekonomik ve dolayısıyla taşımacılık faaliyetlerimizi artırırken, diğer yandan karbon ayak izini nasıl azaltacağız? Bu sorunun cevabı sürdürülebilir, ulaştırma politikalarından geçiyor elbette. Ülkemiz Paris Anlaşması'nı onaylayarak ve 2053 sıfır emisyon hedefini taahhüt ederek hem küresel iklim değişikliği sorunuyla mücadelede yerini aldı hem de bu amaca yönelik politikaların uygulamaya aktarılmasına hız kazandırdı" dedi. DEMİRYOLUNUN YOLCU VE YÜK TAŞIMACILIĞINDA PAYI ARTTIRILACAK Uraloğlu, "Bu minvalde hazırladığımız 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımızla etkin bir ulaşım sistemini ülkemize kazandırmak için gayret ediyoruz. Bütünleşik olarak tasarladığımız ulaşım ekosistemimizde zorluklara karşı dayanıklılık ve yeşil ulaştırma esasında tüm modları birbiriyle entegre hale getiriyoruz. Bir yandan yüksek hızlı tren ve hızlı tren ağının geliştirilmesine yönelik projeleri yürütürken, diğer yanda mevcut hatların elektrikli ve sinyalli hale getirilmesi, demiryolunun yolcu ve yük taşımacılığında payının arttırılmasını hedefliyoruz" diyerek ulaşımın geleceği için yapılan çalışmaları aktardı. TAŞIMACILIK PROJELERİ Bakan, denizcilik sektörüne yönelik projelerle sera gazı salınımının azaltılmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yakıt sistemlerinin geliştirilmesini planladıklarını ifade etti. Tekirdağ'da devreye alınan yüksek gerilimle çalışan gemi elektrik besleme tesisi, emisyonların sıfırlanmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin Asya ile Avrupa’yı birleştiren demir yolu projeleriyle uluslararası yük taşımacılığına çevreci bir bakış açısı getirdiğini belirten Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde de bir demiryolu projesinin hayata geçirileceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, Azerbaycan ile Zengezur yolu üzerinde yakın çalışmalar yürütüldüğünü ve Bakü-Tiflis-Kars güzergahının tamamlayıcısı olacak yeni bir taşımacılık koridoru oluşturmayı hedeflediklerini de belirtti.

Bakan Uraloğlu: Haber

Bakan Uraloğlu: "2024'te Boğazlarımızda 65,807 gemi hareketi gerçekleşti"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde Türkiye'deki boğazlarda toplam 65 bin 807 gemi hareketliliği yaşandığını açıkladı. İstanbul Boğazı'ndan geçen gemi sayısının, geçen yılın ilk 9 aylık dönemine göre yüzde 7,1 artışla 31 bin 161'e ulaştığını belirten Uraloğlu, Çanakkale Boğazı'nda da bu sayının yüzde 3,1 artarak 34 bin 646 olduğunu ifade etti.  Bakan Uraloğlu, Türk boğazlarının ticari ve ulaşım amaçlı gemi geçişlerinde yoğun bir dönem geçirdiğini vurgulayarak “Boğazlarımızdan son 20 yıllık dönemde geçen gemi sayısı toplamda 1,9 milyon oldu. Bu geçişler, uluslararası deniz taşımacılığında kritik bir öneme sahip olup ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır” dedi. Eylül ayında Çanakkale Boğazı'nda 3 bin 760 gemi geçişinin yaşandığını ve bunlardan 860'ının petrol dahil tehlikeli yük taşıyan tankerler olduğunu açıklayan Uraloğlu, bu tankerlerle toplamda 47 milyon 343 bin 491 ton yük taşındığını belirtti. Ocak-Eylül döneminde, Çanakkale Boğazı'ndan geçen toplam yük miktarının 453 milyon 746 bin 887 ton olduğunu söyledi. İstanbul Boğazı'nda da eylül ayında 3 bin 302 geminin geçtiğini ve bunlardan 785'inin tehlikeli yük taşıyan tankerler olduğunu aktaran Bakan, bu dönemde 342 milyon 936 bin 330 ton yük taşındığını belirtti. Uraloğlu, Türkiye'nin uluslararası denizcilik arenasındaki konumunu güçlendirmek için projelere devam ettiklerini vurguladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.