Hava Durumu

#Denizyolu

TOURISMJOURNAL - Denizyolu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Denizyolu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

KKTC'den Türkiye'ye Turizm Çağrısı: Kendi Adamıza Sahip Çıkalım Haber

KKTC'den Türkiye'ye Turizm Çağrısı: Kendi Adamıza Sahip Çıkalım

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakan Yardımcısı, Turizm, Kültür, Gençlik ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a turizm desteği çağrısında bulundu. Ataoğlu, Türkiye'de yaşayan vatandaşların Yunan adalarına olan ilgisine dikkat çekerek, "Farklı adalara değil, kendi adamız olan Kuzey Kıbrıs’a gidelim" ifadelerini kullandı. KKTC'nin turizm potansiyelinin yeterince değerlendirilemediğini belirten Ataoğlu, Türkiye’nin 85 milyonluk nüfusunun 13 milyonunun yurt dışına seyahat ettiğini, buna rağmen KKTC'nin Türkiye’den hak ettiği ilgiyi göremediğini vurguladı. Bu tabloyu değiştirmek için çeşitli projeler ve girişimler başlattıklarını söyleyen Ataoğlu, "Yeter ki biz iki kardeş ülke olan KKTC ve Türkiye Cumhuriyeti insanları olarak birbirimize sahip çıkalım" dedi. "SALGIN SONRASI TURİZMDE İVME KAZANDIK" 2024 yılının turizm açısından olumlu geçtiğini belirten Ataoğlu, salgın döneminde büyük zorluklar yaşadıklarını, salgın sonrası performanslarını düzeltmek için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi. Ataoğlu, "Şu anda turizm performansımız her geçen yıl artarak devam ediyor ve salgın öncesinde yakaladığımız oranları da aşmış durumdayız" diye konuştu. 2024 yılında açılan yeni oteller ve uçak seferlerindeki artışın, turizmin güçlendiğini gösterdiğini belirten Ataoğlu, 2025 yılı için daha da iyimser olduklarını ifade etti. KKTC'ye uçuşları artırmaya yönelik çalışmalara değinen Ataoğlu, deniz yollarını devreye alarak daha fazla ziyaretçiyi Kuzey Kıbrıs'a çekmeyi hedeflediklerini kaydetti. UÇAK VE DENİZ SEFERLERİ ARTACAK Türkiye’den KKTC’ye ulaşımın kolaylaştırılması için yeni uçak seferleri ve deniz yolu seferlerinin devreye girmesi gerektiğini belirten Ataoğlu, bu konuda Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ile ortak çalışmalar yürüttüklerini söyledi. TÜRSAB ile yapılan görüşmelerde sorunların ve ihtiyaçların net şekilde tespit edildiğini aktaran Ataoğlu, bu sürecin hızlı çözümler üretilmesine katkı sağladığını belirtti. YAPILACAK ZİYARETLER KARDEŞLİK BAĞLARINI GÜÇLENDİRECEK TÜRSAB’ı kendi aileleri gibi gördüklerini belirten Ataoğlu, iki taraf arasındaki iş birliğinin turizme büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Türkiye’deki vatandaşların KKTC’ye yapacağı ziyaretlerin Kuzey Kıbrıs'a büyük bir "dokunuş" olacağını vurgulayan Ataoğlu, "Farklı adalara, farklı ülkelere değil, kendi adamız olan; aynı dine, aynı dile sahip olup aynı para birimini paylaştığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gidelim" dedi. Ada’nın tanıtımı için başlattıkları kampanyayla Türkiye'nin en ücra köşesindeki insanlara bile bu mesajı iletmeyi hedeflediklerini ifade eden Ataoğlu, KKTC'nin varlığı ve turizm potansiyelini herkese anlatacaklarını vurguladı.

Liman Çıkış Belgelerine Yeni Düzenleme Geliyor Haber

Liman Çıkış Belgelerine Yeni Düzenleme Geliyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan "Limanlar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemelerle liman çıkış belgelerine ilişkin kurallar yeniden düzenlendi. Buna göre, yolcu gemileri ve kruvaziyer gemiler hariç, gezi, spor ve eğlence amaçlı turizm faaliyetinde bulunan özel ve ticari yatlar ile diğer deniz turizmi araçlarına, liman çıkış izni "seyir izin belgesi" ile verilecek. Bu belgeler, liman çıkış belgesi yerine sayılacak. Liman çıkış belgesine ilişkin denetimlerde gemilerin asgari gemi adamı donatımı ve yeterlik belgelerinin geçerliliği kontrol edilecek. Türk bayraklı yolcu gemilerinde denize elverişlilik belgeleri, yabancı bayraklı gemilerde ise yolcu gemisi emniyet belgelerinin uygunluğu denetlenecek. Kapasitesinden fazla yolcu taşıyan gemilerin seferine izin verilmeyecek. Yük gemileri için denetimler ise geminin taşıma kapasitesine ve yüklerin uygunluğuna göre yapılacak. Denetimlerde yük miktarının, geminin taşıyabileceği maksimum yük sınırını aşmaması sağlanacak. Ayrıca gemilerde bulunması gereken tüm belgelerin geçerliliği, liman çıkış izni denetimlerinin bir parçası olacak. Liman başkanlığı, gerekli gördüğü durumlarda gemi sefere çıkmadan önce donanımlarını, yakıtını, yolcu kapasitesini ve yük düzenini kontrol edecek. Uygunsuzluk tespit edilen ticari gemilerin sefere çıkmasına izin verilmeyecek. Ticari faaliyette bulunmayan gemiler için ise liman çıkış belgesi düzenlenmeyecek. GEÇERLİLİK SÜRESİ Bazı gemiler için liman çıkış belgesi 60 gün süreyle geçerli olacak. Bu gemiler arasında Türk boğazlarında sefer yapanlar, tarama yetki belgesine sahip olanlar, ikmal gemileri ve balıkçı gemileri yer alıyor. Yeni inşa edilen gemiler ise yazılı izinle sefere çıkabilecek ve bu gemilerden liman çıkış belgesi talep edilmeyecek. ÖZEL FAALİYETLER İÇİN DÜZENLEMELER Hidrokarbon arama ve üretim faaliyetlerinde kullanılan gemiler ile destek gemilerinin bazı seferleri, "bitişik liman seferi" olarak değerlendirilecek. Bu gemilerin operasyonları belirlenen liman sahaları ile sınırlandırılacak. SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINA YENİ İZİNLER Liman tesislerine veya yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma ünitesine (FSRU) yanaşan LNG gemileri için güvenlik önlemi olarak, gemi operasyonları boyunca en az 60 ton çekme gücüne sahip bir römorkör temin edilmesi ve gemide kılavuz kaptan bulunması zorunlu hale getirildi. İdare veya liman başkanlığı, hava ve deniz koşulları ile seyir emniyetini dikkate alarak, güvenlik tedbiri olarak mevcut römorkör sayısını ve çekiş gücünü artırma yetkisine sahip olacak. Liman tesislerinin yaklaşım kanallarında dönemsel olarak su ürünleri avcılığına izin verilebilecek. Bu izinler, çevre ve seyir emniyetini göz önünde bulundurarak meteorolojik koşullara göre düzenlenecek.

Yılın ilk yarısında İzmir’e yarım milyon turist Haber

Yılın ilk yarısında İzmir’e yarım milyon turist

İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kentin turist verilerini açaıkladı. Bu göre İzmir’e deniz, hava ve kara yoluyla gelen turist sayısı, yılın ilk 6 ayında 534 bin 90 oldu. Haziran ayında hava yoluyla 168 bin 940, deniz yoluyla 13 bin 400 olmak üzere 182 bin 340 turist İzmir’e giriş yaptı. 2022 yılının haziran ayında ise 192 bin 553 turist, havayolu ve denizyoluyla kente giriş yapmıştı. 2023 yılının haziran ayında, havayolu girişlerinde bir önceki yılın haziran ayına göre yüzde 6,05 oranında azalış, denizyolu girişlerinde ise yüzde 5,19 oranında artış oldu. Toplam girişlerde yüzde 5,30 oranında azalış gerçekleşti. ALMANYA YİNE BAŞI ÇEKTİ Haziran ayında İzmir’ giriş yapan ilk 10 ülke içerisinde Almanya yine başı çekti. Buna göre, Almanya’dan 184 bin 320, İngiltere’den 60 bin 976, Hollanda’dan 33 bin 333, Polonya’dan 28 bin 67, Rusya’dan 20 bin 837, İran’dan 19 bin 82, Fransa’dan 18 bin 567, Belçika’dan 14 bin 894, Amerika Birleşik Devletleri’nden 14 bin 732 ve İrlanda’dan 13 bin 217 turist geldi. 2022 yılının 12 ayında toplam turist sayısı 1 milyon 465 bin 6’ya ulaşmıştı. GÜNÜBİRLİKÇİLER EN ÇOK MAYIS AYINDA GELDİ 2023 yılının ilk 6 ayında İzmir’e gelen yabancı turistlerin aylara göre dağılımına bakıldığında ocak ayında 30 bin 316, şubat ayında 32 bin 636, mart ayında 45 bin 549, nisan ayında 100 bin 59, mayıs ayında 143 bin 190 ve haziran ayında 182 bin 340 turist gelmiş oldu. Bu yılın ilk 6 ayında günübirlik olarak kente gelen turistlerin dağılımı da İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünü verilerine yansıdı. Buna göre ocak ve şubat aylarında, hiçbir turist İzmir’i günübirlik olarak ziyaret etmezken mart ayında bin 10, nisan ayında 4 bin 166, mayıs ayında 6 bin 948 ve haziran ayında 4 bin 598 turist geldi. İlk 6 ayda günübirlik olarak İzmir’e gelen toplam turist sayısı, 16 bin 722 oldu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.