Hava Durumu

#Deprem

TOURISMJOURNAL - Deprem haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Deprem haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yeni Nesil Karavan ve Taşınabilir Evler Sahneye Çıktı Haber

Yeni Nesil Karavan ve Taşınabilir Evler Sahneye Çıktı

İSTANBUL (İHA) - Dünya genelinde akıllı ev teknolojileri giderek yaygınlaşırken, modern şehir yaşamından kopmadan doğayla iç içe yaşama isteği artıyor. Bu dönüşün önemli parçalarından biri de karavanlar olarak görülüyor. Teknolojik yeniliklerle donatılmış karavanlar ve taşınabilir evler, TÜYAP Karavan Fuarı'nda ziyaretçilere sunuldu. Kapsül evler, tiny house'lar ve taşınabilir evler, fuarda büyük ilgi gören yapılardan oldu. Bu yıl ilk kez sergilenen akıllı mobil kapsül ev, farklı ihtiyaçlara cevap veren 6 çeşit modeliyle dikkat çekti. Çin'in "Akıllı Ev Teknolojileri"yle geliştirilen ve ilk olarak ABD'de tasarlanan bu taşınabilir evlerin, sürekli genişleyen bir pazarın öncüsü olacağı öngörülüyor. 20 dakikada kurulabilen mobil kapsül evler, özellikle yaz-kış yaşamına uygun yapısıyla dikkat çekiyor. 6 farklı modele sahip bu kapsül evler, havadaki nemi kullanarak kendi suyunu ve elektriğini üretebiliyor. Bu sayede, su ve enerji maliyetini minimuma indiriyor. Kapsül ev fiyatları 1 milyon TL ile 1 milyon 800 bin TL arasında değişiyor. DOĞAL AFETLER SEÇİMLERDE ETKİLİ Muttimo Mobilya ve Muttiny House & Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Muttalip Gören, doğal afetlerin insanlarda daha küçük ve fonksiyonel yaşam alanlarına yönelme isteğini artırdığını ifade etti. Gören, kapsül evlerin 7 yıldızlı otel konforunda tasarlandığını belirtti. Bu evlerde ev ofisleri, spor alanları ve hobi odaları gibi çok fonksiyonlu alanların yer aldığını dile getiren Gören, pandemiyle birlikte bu alanlara olan talebin artış gösterdiğine dikkat çekti. Anahtar teslim bir projeyle, deniz kenarından kırsal bir araziye kadar her türlü alanda bu evlerin kurulabileceğini ekledi. ENERJİ TASARRUFU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM Dünya genelinde yaklaşık 175 milyon taşınabilir ev bulunduğuna işaret eden Gören, akıllı ev teknolojilerinin taşınabilir evlerle buluştuğunda ortaya çıkan potansiyeli vurguladı. Kendi suyunu ve elektriğini üreten bu evlerin, uzaktan kumanda, parmak izi ve sesle kontrol gibi özelliklere sahip olduğunu belirtti. Bu sayede, sadece konforu değil, güvenliği de en üst seviyeye taşıdıklarını aktardı. Ayrıca, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile tasarım aşamasında alıcılara evleri deneyimleme şansı verdiklerini ekledi. DÜŞÜK MALİYETLİ, YÜKSEK KONFORLU YAŞAM ALANLARI Fuarı ziyaret edenlerden biri olan İlker Aykan, karavan ve taşınabilir evlerin fiyatının normal inşaat maliyetlerinden daha uygun olduğunu belirtti. "Karavan fuarına 5 yıldır düzenli olarak geliyorum. Fuarı gezdik, çok güzel karavanlar ve taşınabilir evler var. Türkiye'de bilinen bir gerçek, deprem var. Bu tarz evler aslında hem bir inşaat maliyetinden daha ucuz hem de depreme dayanıklı. Bir arsanız olduğu sürece üstüne rahatlıkla koyabileceğiniz bir ev" dedi.

Hatay, Suriye’nin Yeniden İnşasında Lojistik Üssü Oluyor Haber

Hatay, Suriye’nin Yeniden İnşasında Lojistik Üssü Oluyor

İSTANBUL (İHA) - Suriye’de 53 yılık Esad rejiminin sona ermesinin ardından bölge, yeniden yapılanma sürecine girdi. Bu dönüşümde, altyapı, lojistik ve inşaat gibi kilit sektörlerde Türkiye’nin etkin bir rol oynaması bekleniyor. Bu süreçte Hatay, lojistik ve tedarik merkezi olarak öne çıkıyor. HATAY’IN STRATEJİK KONUMU 9-13 Aralık tarihleri arasında Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın ev sahipliğinde Ankara’da düzenlenen 15’inci Büyükelçiler Konferansı’nda Suriye'nin yapılanma süreciyle ilgili de konuşuldu. Konunun önemine dikkat çeken Liberya Fahri Başkonsolosu Selahattin Yılmaz, "Suriye ile sınır olan Hatay hem tarihi hem de coğrafi olarak çok stratejik bir konumda. Birleşmiş Milletlerin raporuna göre Suriye’nin yeniden inşa 400 milyar dolara mal olacak. Analizlerde, yenilenme ve ticaret koridorunun açılmasıyla Türkiye’ye 100 milyar dolarlık pazar açılacak. Hatay ise bu pazara açılan kapı. O nedenle Suriye’nin yeniden inşasında Hatay 'üs' olacak" dedi. 6. BÖLGE TEŞVİKLERİ’NİN ETKİSİ 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde en büyük yarayı alan illerden biri olan Hatay’da, devletin sağladığı 6. Bölge Teşvikleri’nin önemi büyük. Bu teşvikler, yatırımcılara vergi avantajları, düşük faizli krediler ve diğer desteklerle bölgede kalkınmayı hızlandırıyor. Bu teşvikler sayesinde Hatay’da yatırımların hızla artacağı, şehrin bölgesel bir sanayi merkezi haline geleceği belirtiliyor. "HATAY VE SURİYE BİRBİRİNE MERHEM OLACAK" Liberya Fahri Başkonsolosu Yılmaz, deprem felaketini yaşayan Hatay’ın, savaşın yaralarını sarmaya çalışan Suriye ile ekonomik ve ticari anlamda birbirini destekleyeceğini söyledi. Yılmaz, "Hatay bölgede küresel düzeyde önemli bir ticaret ve sanayi merkezi olacak. Savaş yarası alan Suriye ile deprem yarası alan Hatay birbirine merhem olacak. Yaralarını birlikte saracaklar" yorumunda bulundu. HATAY’DA SANAYİ VE TİCARET GÜÇLENECEK Hatay’daki yeniden yapılanma sürecinde İskenderun Limanı’nın kapasitesinin artırılması kritik bir adım olarak görülüyor. Bu yatırımların, ticaret hacmini artırması ve lojistik faaliyetleri hızlandırması bekleniyor. Bu bağlamda, Hatay’ın sanayi ve ticaret altyapısının daha güçleneceği öngörülüyor. İŞ İNSANLARINA YATIRIM ÇAĞRISI Liberya Fahri Başkonsolosu Yılmaz, iş insanlarını Hatay’a yatırım yapmaya davet ederek, "Hatay’da sanayi, lojistik, inşaat, dijital altyapı ve turizm gibi alanlardaki fırsatlar, yatırımcılar için büyük kazançlar sunuyor. Hatay, sadece Türkiye’nin değil, bölge genelinde ekonomik bir güç merkezi olma yolunda hızla ilerliyor. Bu süreçte, diplomatik ilişkilerin de güçlenmesiyle birlikte, yatırımcılar ve iş insanları için şehir büyük fırsatlar sunuyor. Suriye’nin yeniden inşa sürecine katılarak Hatay ve çevresi büyük bir ekonomik büyüme yakalayacak. Bu bölge uluslararası arenada daha da güçlü bir konum elde edecek" dedi.

Efeler Yolu Projesi ile Turizme Çifte Katkı Haber

Efeler Yolu Projesi ile Turizme Çifte Katkı

İZMİR (İHA) - İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, turizmin 12 aya yayılması ve kırsal bölgelerin kalkınması için önemli bir adım olan Efeler Yolu projesinin detaylarını paylaştı. Vali Elban, "1.6 milyon Euro'luk bir Avrupa Birliği projesine başlıyoruz. Bu hafta imzalarını atıyoruz. 4 milyon dolarlık bir Dünya Bankası projesi var. Onu da yine Efeler Yolu'na kullanıyoruz; ayrıca 2025 yılının mayıs ayında uluslararası büyük bir organizasyona hazırlanıyoruz" dedi. Vali Elban, şehrin yapı stokunun eski olması nedeniyle deprem riski ile ilgili de değerlendirmelerde bulunarak, "Büyük bir deprem durumunda endişeleniyoruz, tedirgin edici bir tabloyla karşı karşıya kalabiliriz" ifadelerini kullandı. VALİ ELBAN'DAN İHA'YA ZİYARET İzmir Valisi Dr. Süleyman Elban, İhlas Haber Ajansı (İHA) İzmir Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti. Ziyarette, Bölge Müdürü Özcan Aydın, İzmir Valiliği İl Basın Müdürü Veli Şakır ve Türkiye Gazetesi İzmir Koordinatörü Yüksel Güven de hazır bulundu. EFELER YOLU'NUN İKİ ÖNEMLİ AMACI Vali Elban, göreve başladığı 16 aydan bu yana turizmin mevsimsel kısalığını tespit ettiklerini ve bu soruna çözüm üretmek için Efeler Yolu projesini hayata geçirdiklerini belirtti. Projenin, turizmi 12 aya yaymanın yanı sıra kırsal kalkınmaya katkı sağlaması bekleniyor. Projenin Bornova’dan başlayan ve Selçuk Meryem Ana Evi’ne kadar uzanan 513 kilometrelik yürüyüş rotası 28 etap içeriyor. Vali Elban, bu projeye valilik kaynaklarının yanı sıra AB, Dünya Bankası, orman kaynakları ve kalkınma ajansından fonlar aktardıklarını belirtti. Elban, "Bu alanın ekoturizm rotası olarak tescili için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan tescilini yaptırdık" dedi. PROJENİN MİLLİ VE TURİSTİK BOYUTU Efeler Yolu’nun birden fazla amaca hizmet ettiğini belirten Vali Elban, projenin Kurtuluş Savaşı’ndaki Kuvayı Milliye harekâtının izlerini taşıdığını belirterek, gençlere bu mücadele ruhunu aşılamayı amaçladıklarını aktardı. Bunun yanında doğa yürüyüşü, koşu ve ekoturizmin gelişmesine de katkı sağlayacaklarını söyledi. 2025’TE ULUSLARARASI ORGANİZASYON Vali Elban, 2025 Mayıs’ında uluslararası çapta büyük bir etkinlik düzenleyeceklerini açıkladı. "Mayıs ayında Valilik olarak uluslararası büyük bir organizasyona hazırlanıyoruz. O organizasyonla birlikte Efeler Yolu'nun artık hem ulusal hem de uluslararası manada büyük bir organizasyonla tanıtımını yapacağız" diyen Elban, yürüyüş ve maraton şeklinde organize edilecek etkinliğin şenlik havasında geçeceğini söyledi. DEPREMLE İLGİLİ UYARI İzmir’deki deprem riskine de dikkat çeken Vali Elban, büyük bir deprem durumunda endişelendiklerini, yapı stokunun eski ve deprem mevzuatının şartlarını taşımayacak nitelikte olduğunu ifade etti. "Zeminin uygun olması ve binanın depreme dayanıklı olması gerekiyor. Bu iki şartın birinden bile yoksun olan yapılar, tedirginlik yaratıyor" dedi.

Uludağ'da Kış Sezonu Kayak Ücretleriyle Gündemde Haber

Uludağ'da Kış Sezonu Kayak Ücretleriyle Gündemde

BURSA (İHA) - Türkiye’nin önde gelen kış turizmi merkezlerinden Uludağ, 30 santimetreye ulaşan kar yağışıyla yeni sezona merhaba dedi. Sezonun başlamasıyla birlikte kayak dersi, kayak takımı ve kıyafet kiralama ücretleri de güncellendi. Geçen yıla kıyasla bu sezon fiyatlara yüzde 50’nin altında zam yapıldığı bildirildi. Oteller bölgesinde kar kalınlığı yer yer 5 santimetreye ulaşırken, kar yağışının devam etmesiyle pistlerin yakın zamanda kayak için tam anlamıyla hazır hale geleceği tahmin ediliyor. Kar yağışları, sezonu dört gözle bekleyen tatilcileri ve turizm işletmecilerini sevindirirken, yeni fiyatlar da dikkat çekiyor. KAYAK KEYFİ CEP YAKIYOR Yeni tarifeye göre, kayak takımı ve kıyafet kiralayan bir tatilcinin ödeyeceği toplam tutar 2 bin 300 liraya ulaştı. 1 saatlik birebir kayak dersi ise 3 bin lira olarak belirlendi. 2 saatlik ders alıp kayak ve kıyafet kiralayan bir tatilcinin toplam maliyeti ise 8 bin 300 lirayı buluyor. Türkiye Kayak ve Snowboard Öğretmenleri Derneği Başkanı Yahya Usta, sezonun güzel geçeceğine inandıklarını söyleyerek, "2024-2025 kış sezonuna başlamış bulunmaktayız, kar seviye olarak düşük ama halen yağış devam etmekte. Bugün itibarıyla otellerin çoğu sezon açılışını yapacak ve önümüzdeki hafta tamamı açılmış olacak. Son 5 yılda talihsiz bir pandemi, arkasından deprem ve geçen sene karın az olmasından sonra bu yıl beklentimiz çok yüksek" ifadelerini kullandı. FİYAT ARTIŞLARI SINIRLI KALDI Kayak dersleri ve kiralama ücretlerinde yapılan artışların ekonomik koşullara göre sınırlı tutulduğunu belirten Yahya Usta, "Bir günlük kayak kiralama ücreti bin 300 lira. Tam gün kayaklar sizde oluyor. Geçtiğimiz yıl kayaklar bin liraydı, 300 lira üzerine ekleme yaptık. Kıyafet alt ve üst olarak bin lira yaptık. Tatilcilerimize kendi kıyafetleriyle gelmelerini öneriyoruz ancak eksikleri tamamlamak adına her türlü imkânı sunuyoruz. Derslerimiz saatlik oluyor, ücretleri 3 bin lira" dedi. Skipass ücretlerinin günlük bin 500 lira olduğunu ekledi. Kayak derslerinin hızına dikkat çeken Usta, “Eğitim anlamında çok iyi olduğumuz için, çok hızlı ve bilinçli eğitim verdiğimiz için yurt dışına gitmelerini istemiyoruz" diyen Usta, Avrupa'da 8 saatte verilen eğitimin Türkiye'de 2 saatte tamamlandığını belirtti. Türkiye'de alınan kayak eğitiminin yıllar sonra dahi unutulmayacağını vurguladı. PİSTLERİN IŞIKLANDIRILMASI ÖNERİSİ Uludağ’ın kış turizmini daha cazip hale getirmek için pistlere ışıklandırma yapılması gerektiğini belirten Usta, "Uludağ Alan Başkanı ile de paylaştım, hızlandırmamız gereken şey ışıklandırma. Hiçbir dağımız ışıksız olmamalı, ışıklandırmadaki hedef günü uzatmak. İnsanlar ciddi paralar vererek otellerde kalıyor, kayak kiralıyor, eğitime para veriyorlar. Burada onları mutlu edeceğimiz günü uzatırsak daha tatmin edici olacaktır. Uludağ'ın bir avantajı İstanbul'a, İzmir'e ve Ankara'ya yakınlığı. Tatilcilerimizin buraya geldiklerinde ciddi bir şekilde hakkını vererek buradan gitmelerini istiyoruz" dedi. Uludağ’da sezonun erken başlamasıyla birlikte rezervasyonlarda hareketlilik yaşanırken, kar yağışlarının devam etmesiyle bölgenin kış turizmi açısından yoğun bir sezon geçirmesi bekleniyor.

Ersoy: Haber

Ersoy: "Turizm Gelirimiz 47 Milyar Dolara Yükseldi"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye'nin turizm gelirlerine ilişkin çarpıcı veriler paylaştı. Bakan Ersoy, 2024 yılının Ocak-Eylül döneminde turizm gelirinin 47 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Bu rakamın, 2023'ün aynı dönemine göre yüzde 6,6 oranında artışa işaret ettiğini ifade etti. Bakan Ersoy, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bağlı kuruluşlarının 2025 yılı bütçe görüşmeleri sırasında konuştu. Turizmdeki yükselişi vurgulayan Ersoy, "Her yıl rakamlar, istatistikler, veriler bu yolda yadsınamaz bir başarı elde ettiğimizi ortaya koydu. 2017 yılında ağırladığı ziyaretçi sayısıyla dünyada 8. sırada olan Türkiye, 2023 yılı itibarıyla 5. sıraya yükselmiş durumdadır. Turizm geliri sıralamasında yine 2017’de 15’inci idik, 2023’te 7.’liğe yükselme başarısını gösterdik" dedi. 2024 yılı Ocak-Ekim döneminde 55 milyon turistin ağırlandığını belirten Bakan Ersoy, turizm gelirlerinde de 2023'e göre önemli bir artış sağlandığını aktardı. Bu süreçte, turizmde hem ziyaretçi hem de gelir açısından 2023'ü geride bıraktıklarını ifade etti. TURİZM BÖLGELERİNE YATIRIM DEVAM EDİYOR Bakan Ersoy, turizm bölgelerinde kış turizmi, termal turizm, atık su tesisleri ve çevre düzenleme projeleri için 1,3 milyar TL ödenek ayrıldığını açıkladı. Ayrıca, Antalya Kemer'de 45 bin m³/gün kapasiteli atıksu arıtma tesisinin 2024 Nisan ayında tamamlandığını hatırlattı. Ersoy, "567 plajı Mavi Bayrak ödülüne sahip olan ülkemiz 2024’te de dünya sıralamasındaki üçüncülüğünü korumuş, başarısını perçinlemiştir" açıklamasını yaparak, ücretsiz halk plajlarının yaygınlaştırılması kapsamında, mevcut 17 plajın 2025'te 22'ye çıkarılacağını söyledi. Çevre temizliği ve sürdürülebilirlikte Mavi Bayrak'ın önemini vurgulayan Ersoy, bu alandaki başarının Türkiye'nin küresel turizmdeki rekabet gücünü artırdığını ifade etti. MÜZE VE TARİHİ ESERLERE YOĞUN İLGİ Müze ve ören yerlerine olan ilginin 2024 yılında da artarak devam ettiğini belirten Ersoy, Kasım 2024 itibarıyla bu alanları 31,1 milyon ziyaretçinin gezdiğini söyledi. Bakan Ersoy, Müzekart uygulamasının 27 milyon kişi tarafından kullanıldığını belirtirken, "Müzekart, Bakanlığımıza bağlı 217 müze ve 146 ören yeri ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alanımıza ve Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı 13 ziyaret alanına giriş olanağı sağlamaktadır" diye ekledi. TARİHİ ESERLERİN İADESİ VE KAÇAKÇILIKLA MÜCADELE Türkiye'nin tarihi eser kaçakçılığıyla mücadelede önemli adımlar attığını vurgulayan Bakan Ersoy, 2002-2024 yılları arasında toplam 12 bin 213 eserin Türkiye'ye iadesinin sağlandığını açıkladı. Bu süreçte, UNESCO ve uluslararası platformlarda kural koyucu ve takip edilen bir ülke konumuna geldiklerini belirtti. VAKIF ESERLERİNDE BÜYÜK ARTIŞ Ersoy, 2002-2024 yılları arasında 5 bin 913 vakıf eserin restore edildiğini ve bu sayının 1992-2002 dönemine göre 130 kat arttığını ifade etti. Depremlerden etkilenen 377 vakıf kültür varlığının restorasyon süreçlerinin başlatıldığını ve tüm çalışmaların vakıf gelirleriyle gerçekleştirildiğini açıkladı. Bakan, ihtiyaç sahiplerine yönelik sosyal yardımların da sürdüğünü belirterek, 50 bin öğrenciye burs, 7 bin 500 yetim çocuk ve engelli vatandaşa aylık maaş, 75 bin ihtiyaç sahibi aileye de gıda kolisi yardımı yapıldığını duyurdu. ALEVİ-BEKTAŞİ KÜLTÜR VE CEMEVİ BAŞKANLIĞI'NA 258 MİLYON TL BÜTÇE Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın faaliyetlerini artırarak sürdürdüğünü belirten Ersoy, deprem bölgesindeki 97 cemevinde kapasite artırımı yapıldığını ve 13 yeni cemevi inşası için altyapı hazırlıklarının Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle tamamlandığını söyledi. Ersoy, "Başkanlığımıza 2023 ve 2024 yılları için toplam 258 milyon TL ödenek ayrılmış, bu kapsamda 355 cemevimizin bakım-onarım ve tefrişat talepleri karşılanmıştır. Bugün itibarıyla 853 cemevimizin aydınlatma giderleri de yine Başkanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Başkanlığımız, 176 STK ve cemevinin sosyal ve kültürel faaliyetlerine de katkı vermiştir" dedi. 2025 BÜTÇESİ: 53 MİLYAR TL Sayıştay raporlarına değinen Bakan Ersoy, raporlardaki bulguların ağırlıklı olarak usule ilişkin hatalardan kaynaklandığını söyledi. Bu hataların giderilmesi için gerekli talimatların verildiğini belirten Ersoy, denetim yapan tüm denetçilere teşekkür etti. 2025 yılı bütçesiyle ilgili de bilgi veren Bakan Ersoy, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bağlı ve ilgili kuruluşları dâhil olmak üzere toplam 53 milyar 202 milyon 392 bin TL bütçe öngörüldüğünü açıkladı. Bu bütçenin 37 milyar 193 milyon 392 bin TL'sinin cari harcamalar, 16 milyar 9 milyon TL'sinin ise yatırım harcamaları için kullanılacağını ifade etti.

Depremzede Şehirler Turizmde Eski Günlerini Arıyor Haber

Depremzede Şehirler Turizmde Eski Günlerini Arıyor

Normal hayata dönmeye başlayan deprem illerinde, "bacasız sanayi" olarak adlandırılan turizmin yeniden canlanması için kapsamlı çalışmalar gerçekleştiriliyor. Depremden etkilenen şehirlerin turizm temsilcileri, İzmir’deki Uluslararası Turizm Ticaret Fuar ve Kongresi’nde (TTI İzmir) şehirlerinin kültürel ve tarihi değerlerini tanıtma fırsatı buldu. KÜLTÜREL DEĞERLER FUARLA TANITILIYOR Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Adıyaman Belediyesi ve Şanlıurfa’dan katılan turizm şirketleri, yöresel lezzetlerden tarihi yapılara kadar birçok unsuru TTI İzmir’de sergiledi. Deprem bölgesinden gelen temsilciler, turizmin bölgede normalleşme sürecine katkı sağlayacağını vurguladı. TURİZM, DAYANIŞMAYI ARTIRMANIN BİR YOLU Adıyaman Belediye Başkan Yardımcısı Ceyhan Kayhan, deprem sonrası Adıyaman’ın toparlanmaya başladığını ve şehrin turizm potansiyelini canlandırmayı hedeflediklerini belirtti. Ceyhan Kayhan, "Bir yandan vatandaşlarımızın yaşamlarını düzene sokuyoruz, bir yandan da kentin tarihi ve kültürünü ön plana çıkarmayı istiyoruz. Çünkü Türkiye ve dünyadaki insanların Adıyaman'ı görmesini istiyoruz. Depremin ardından yeni dönemde bununla ilgili çalışmalarımız var. TTI İzmir de bunlardan biridir. Depremin etkisiyle kent turizminde eksilme vardı. Hayatın normalleşmesiyle turizmdeki hareketliliği yavaş yavaş görebiliyoruz" dedi. Nemrut, Cendere Köprüsü ve Perre Antik Kenti gibi önemli turistik alanlara turistler gelmeye başladığı söyleyen Kayhan, "Adıyaman turizm anlamında kısa sürede ayağa kalkıp toparlanacak. Devletimizin destekleri oluyor ama herkesin gelip Adıyaman'ı görmesi lazım. Adıyaman barış ve huzurun kenti, çok eski medeniyetlerin yaşadığı kent. Çiğ köftemizi de tatmalarını isteriz. Turizm aynı zamanda bir dayanışmadır. Adıyamanlıların yaşadıklarını ve nasıl hissettiklerini gelip paylaşmaları gerekiyor" diye ekledi. "KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDİYORUZ" Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Kültür, Spor ve Turizm Dairesi’nden Harun Karasakız, deprem sonrası ilk kez bir turizm fuarına katıldıklarını belirterek, "Kahramanmaraş'ın yöresel ürünlerini, bakır ve ahşap işlemeciliği gibi değerlerini İzmir'deki fuara gelen turizmcilere tanıtarak ayakta olduğumuzu, kaldığımız yerden devam ettiğimizi göstermek istedik. Turizm bacasız sanayi. Bunu etkin hale getirmek için fuarlara katılarak kenti eski haline döndürmek için elimizde gelen çalışmaları yapıyoruz" dedi. ŞANLIURFA'DAN SEYAHATSEVERLERE ÇAĞRI Şanlıurfa’da turizm acentesi sahibi Sefa Taşhan ise, bölgeye düzenledikleri turların tekrar canlanmaya başladığını ve seyahatseverlerden destek beklediklerini ifade etti. Taşhan, "Bölgemizde her türlü imkan var, herkesin yöresel yemekler, doğa harikaları ve tarihi yapıları görmesini istiyoruz. Bu desteğe ihtiyacımız var. Depremin verdiği algı nedeniyle bölgede eskisi gibi yoğunluk yaşamıyoruz. Kendi ülkemizin turistinin desteğini bekliyoruz" çağrısında bulundu.

Turizmde Rekor Gelir Hedefi: 60 Milyar Dolar Haber

Turizmde Rekor Gelir Hedefi: 60 Milyar Dolar

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2025 bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2024 yılı turizm performansını değerlendirdi. Ersoy, Ocak-Eylül döneminde 49,2 milyon ziyaretçiyle yüzde 8,7 artış sağlandığını ve turizm gelirinin yüzde 6,6 artarak 46,9 milyar dolara ulaştığını belirtti. 2023’te Türkiye, dünya sıralamasında Fransa, İspanya, ABD ve İtalya’nın ardından 5. sıraya yükseldi. Ersoy, yıl sonu için 61 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar turizm geliri hedefini hatırlattı. "60 YILLIK İŞ 4 YILDA TAMAMLANACAK" Bakan Ersoy, Ekim 2023'te başlatılan Geleceğe Miras Projesi hakkında, "Arkeoloji alanında son 60 yılda yapılanlara eş değer işi 4 yılda yapacağız. 224 kazımızı projeye dâhil ettik. 2024 yılı sonunda, yürütülen tüm kazı çalışmalarının sayısı yıllık 765’e ulaşmış olacak. Bu sayıyı 2026 yılına kadar yıllık 800’e çıkarmayı hedefliyoruz. Elbette ki öncelikli hedefimiz arkeolojik çalışmalarımızı sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da en üst seviyeye çıkarmaktır. Nicelikteki bu artışın nitelikli sonuçlar vermesi için de Geleceğe Miras Projesi’ne dahil olan arkeolojik kazı, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları için aktarılan bütçeyi tarihimizde görülmemiş seviyelere çıkardık" dedi. Bu yıl için ödenek için 6 milyar liraya yakın bütçe ayrılacağını açıkladı. GECE MÜZECİLİĞİ VE DİJİTAL PROJELER Bakanlık, Hitit çivi yazılı tabletlerin okunmasında yapay zekâ kullanımı ve kaya anıtlarının 3D taranarak belgelenmesini içeren projeler yürütüyor. Ayrıca, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müze ve kültür merkezi olarak dönüşüm çalışmaları sürüyor. Bakan Ersoy'un açıklamasına göre, Bakanlık tarafından 355 cemevinin bakım-onarımı üstlenilirken, toplam 829 cemevinin aydınlatma giderleri karşılanıyor. TURİZMDE İLK 10 AYIN VERİLERİ 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde Türkiye, 54,6 milyon ziyaretçi ağırladı. Yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 7,03 artarak 47 milyonu geçti. Ekim ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı 5,4 milyonu aşarak yüzde 9,25’lik bir artış gösterdi. DEPREM BÖLGESİNDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI 6 Şubat 2023 depremlerinde hasar gören 377 vakıf kültür varlığının restorasyon süreçleri başladı. Bu çalışmalar, merkezi bütçeden pay alınmadan vakıf gelirleriyle finanse ediliyor. Gaziantep Kalesi, Adıyaman Kahta Kalesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi gibi birçok yapının onarımında 3 milyar TL harcandı. Hatay Arkeoloji Müzesi’nin onarım çalışmalarının 2025’te tamamlanacağı bildirildi.

Hakan Aran: Haber

Hakan Aran: "Kiramı 75 Bin Lira Yaptılar, Evden Çıktım"

Son yıllarda Türkiye'de hızla yükselen konut kiraları, hem kiracıları hem de ev sahiplerini zor durumda bırakıyor. Kira fiyatlarındaki artış, çalışanların gelirlerinin büyük bir bölümünü konut harcamalarına ayırmak zorunda kalmasına yol açıyor. Bu duruma dikkat çeken isimlerden biri de Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran oldu. Antalya'da düzenlenen Turizm Kongresi'nde ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Aran, kendisinin de kira artışlarından etkilendiğini belirtti. "Ben de kiracıyım, oturduğum evden çıkmak durumunda kaldım. Ev sahibi 12 bin lira olan kirayı 75 bin lira yapmak istemişti. Ben de aynı meblağa bankanın munzam sandığına ait bir evi kiraladım" dedi. Aran, maaşların yarısının kiraya gittiğini vurgulayarak, "Kirası arttığı için evden çıkanlar aynı fiyata ev tutmak istediğinde şehrin çok daha uzak bölgelerinde bunu bulabiliyor. İnsanların oturabileceği yerlerde ev sahibi olmaları sağlanmalı" ifadelerini kullandı. LOJMAN VE EK YAN HAKLAR SAĞLANMALI Aran, asgari ücretin kira ve eğitim gibi yan haklarla desteklenmesi gerektiğini ifade etti. İş Bankası olarak çalışanlarını desteklemek için enflasyonun üzerinde maaş artışları yaptıklarını belirterek, "21 binin üzerinde çalışanımız var. Bilançomuzu zora soktuk ama çalışanımızdan yana tavır aldık" dedi. Ayrıca kira sorununa çözüm amacıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da lojmanlar inşa etmek için arsa aldıklarını açıklayan Aran, deprem bölgelerinden Malatya, Adıyaman, Kahramanmaraş, İskenderun ve Antakya’da çalışmalarına başladıklarını söyledi. "Kamusal sorunları, kamusal güç olmadan çözemeyiz. Biz kamuya ilham olmaya çalışıyoruz. Kurumların lojman geleneğine geri dönmesi ücretler konusundaki sıkıntıya nefes aldırabilir" diye ekledi.

Van Depreminde Yıkılan 600 Yıllık Kümbet Hayat Buluyor Haber

Van Depreminde Yıkılan 600 Yıllık Kümbet Hayat Buluyor

VAN (İHA) - Van'ın Erciş ilçesine bağlı Çatakdibi Mahallesi'nde bulunan ve 2011 depreminde kısmen yıkılan 600 yıllık Kara Yusuf Paşa Kümbeti’nde restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Van Valiliği ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile başlatılan çalışmalar son aşamaya geldi.   Kültürel ve tarihi değerleri koruma misyonuyla yapılan restorasyon sürecinde Van Valisi Ozan Balcı, Erciş ilçesine giderek incelemelerde bulundu. Vali Balcı, restorasyon sürecine ilişkin bilgi alırken, Van’ın tarihî ve kültürel zenginliklerini koruma yönündeki çabalarını, "Van'ımız; doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle ülkemizin en önemli zenginliklerini içeren bir ilimiz. Tarihi zenginliklerimiz çok, bugün de Erciş'teyiz. Yaklaşık 15. yüzyıla ait bir eser var. Halk arasında Zortul Kümbeti olarak adlandırılan kümbetimiz, depremden sonra yıkılmıştı. Van Koruma Kurulumuzun kararıyla bu taşlar muhafaza altına alınmıştı. Biz de valilik olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Müzeler ve Kültür Varlıkları Genel Müdürlüğünün katkılarıyla restorasyon projemizi uygulamaya başladı. Böylece güzel bir eserimizi korumuş olduk" cümleleriyle anlattı.  Yapının kemer kısmında bulunan Ayetel Kürsi yazısının özenle korunduğunu belirten Vali Balcı, eksik taşların titizlikle tamamlandığını ve orijinal dokunun büyük ölçüde muhafaza edildiğini aktardı. Vali, Van’ın tarihi mirasını geleceğe taşımaktan mutluluk duyduklarını belirterek emeği geçen tüm ekibe teşekkür etti.   Erciş Kaymakamı Murat Karaloğlu da kümbetin restorasyonunu inceleyen Vali Balcı'ya eşlik etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.