Hava Durumu

#Destek

TOURISMJOURNAL - Destek haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Destek haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Toskana Modeliyle Foça’da Tarım Turizmi Hayali Haber

Toskana Modeliyle Foça’da Tarım Turizmi Hayali

Tarım turizmi, Avrupa’da kırsal kalkınma ve ekonomik canlılık sağlayan önemli bir sektör haline geldi. İtalya’nın Toskana bölgesi, doğa ve mimari güzellikleriyle bu alanda başı çekiyor. Tarım turizmi sayesinde genç nüfusun kırdan kopması önlenirken, eski köy evleri restore edilerek ekonomiye kazandırılıyor. Toskana’da 1985 yılından beri tarım turizmi yapan ve aynı zamanda sosyolog olan Özcan Sağlam, bu girişimin hem sosyal hem de ekonomik etkilerini anlattı. TÜRKİYE TARIM TURİZMİNE UYGUN MU? Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu üyeleri Aynur Acar ve Ziynet Özçelik, Toskana’nın başarılı modelini yerinde incelemek için bölgeye bir ziyaret gerçekleştirdi. Acar, Toskana’da tarımsal üretimin yanında turizmin de entegre bir şekilde ilerlediğini belirterek, bu modelin Foça’da uygulanabilir olduğunu düşündüklerini söyledi. Seferihisar’dan Çeşme’ye uzanan bölgenin tarım turizmi için ideal olduğunu belirten Sağlam, bu girişim için kır lokantaları ve küçük kamp alanlarının başlangıçta öncelikli olabileceğini ifade etti. TARIM TURİZMİNİN EKONOMİK VE SOSYAL KATKILARI Toskana’da bugün 26 bin tarım turizmi işletmesi 2 milyar avrodan fazla ciro sağlıyor. Bu işletmeler, yalnızca kendi ürünlerini satmakla kalmıyor, çevredeki üreticilerden de ürün temin ederek yerel ekonomiyi destekliyor. Tarım turizmi, kırsaldaki gençlerin iş gücünü değerlendirmesi ve topraklarından kopmamasını sağlıyor. YASAL KOŞULLAR VE DESTEKLER Tarım turizmi, İtalya’da tarım gelirlerinin ön planda olduğu bir faaliyet olarak tanımlanıyor. İşletmeler, yerel yönetimlerden bürokratik destek alırken, 35 yaş altı girişimcilere alet ve restorasyon yardımı sağlanıyor. Tarım Turizmi gelirlerine de yalnızca 10 KDV uygulanırken, bunun dışında kalan gelir vergilendirilmiyor. Türkiye’de ise bu tarz bir sistemin geliştirilmesi için belediyelerin tarım turizmine uygun mimari projelere ağırlık vermesi gerektiği vurgulanıyor. FOÇA’NIN TARIM TURİZMİ POTANSİYELİ Foça’nın tarım turizmi için çok uygun bir bölge olduğunu belirten Acar, "Bugün kendi yaşadığım Foça’daki gözlemim gençlerin topraktan, tarımdan uzaklaştığıdır. Özellikle üçüncü kuşak çiftçi bulamayacağız kaygısını taşıyorum. Tarım Turizmi özellikle Foça gibi sahil kasabalarında, genç kuşakları tekrar tarıma bağlayabilir. Toskana’da yapılan tarımsal üretimin yanında tarım turizmini bizde yapabiliriz. Tarım turizmini tarım topraklarına sahip, fiilen tarım yapan çiftçilikle ilgili sicile kayıtlı olan kişilerin yapması topraklarımızın ve gençlerimizin geleceklerinin teminatı olabilir" ifadelerini kullandı. Türkiye’de tarım turizmi, hem gençlerin kırsalda kalmasını teşvik edecek hem de tarım alanlarının korunmasına katkı sağlayacak bir model olabilir. Toskana örneği, kırsal bölgelerin ekonomik, sosyal ve kültürel dönüşümünde önemli bir rehber olarak karşımıza çıkıyor.

Teknoloji üreten KOBİ'lere destek Haber

Teknoloji üreten KOBİ'lere destek

KOSGEB Teknoyatırım Destek Programı Bilgilendirme Toplantısı İzmir Ticaret Odası'nda gerçekleştirildi. İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan'ın açılış konuşmasıyla başlayan, KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkanlığı KOBİ Uzmanı Zehra Tülin Yücel'in bir sunum gerçekleştirdiği toplantıya, Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, katıldı. İzmir Ticaret Odası olarak, KOSGEB tarafından verilen destekler hakkında üyeleri bilgilendirmeye özel önem verdiklerini belirten İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Jülide Tutan, “KOSGEB, ülkemiz ekonomisinin ihracat, üretim ve istihdamına ciddi katkılar yapan KOBİ niteliğindeki firmalarımıza destek veren önemli kurumlar arasında yer alıyor. Sağladığı destekleri, üyelerimiz için daha erişilebilir kılmak adına, Odamız ile iş birliği halinde sık sık toplantılar gerçekleştiriyor ve siz değerli üyelerimizin sorularına yanıt veriyor. Bu kapsamda, iletişim ve çözüm odaklı yaklaşımları nedeniyle KOSGEB İzmir Müdürlüğümüze ve KOSGEB Başkanlığına teşekkür etmek istiyoruz” dedi. “Bu destek can suyu” Teknoloji Ürün Yatırımı yani Teknoyatırım Destek Programında destek sürecinde iki alternatif gördüklerini belirten Tutan sözlerini şöyle sürdürdü: “Birincisinde; Teknoparklar, AR-GE Merkezleri, TEKMER'lerde (Teknoloji Geliştirme Merkezi) ortaya çıkan, ya da patent veya Teknolojijk Ürün Deneyim Belgesine sahip olan AR-GE ve yenilik projelerinin ticarileştirilmesi, yatırıma dönüşmesi amaçlanırken, ikincisinde; cari açığımızın azalmasına katkı sağlayacak orta ve yüksek teknoloji ürünlerin ticarileştirilmesi, yatırıma dönüşmesi amaçlanıyor. Uluslararası rekabetin hız kazandığı son yıllarda, rekabette bir adım öne çıkabilmenin şartının bilim ve teknolojiden geçtiğini göz önüne alırsak, teknoloji üretmek isteyen firmalarımız için bu desteğin can suyu olduğunu söyleyebiliriz” 219 işletmeye 454 milyon TL destek KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkanlığı KOBİ Uzmanı Zehra Tülin Yücel yaptığı sunumda, Teknoloji Destek Programı hakkında bilgi verdi. Destek programından yararlanma şartlarını da aktaran Yücel, proje dönemleri boyunca, toplamda 307 işletmenin desteklenmesine karar verildiğini, 219 işletmeye yaklaşık 454,8 milyon TL tutarında destek ödemesi yapıldığını belirtti. KOSGEB Teknoloji, Yenilik ve Yerlileştirme Dairesi Başkanlığı KOBİ Uzmanı Yücel, sunumun ardından katılımcıların sorularını yanıtladı.

Albaraka Türk'ten mikro girişimcilere destek Haber

Albaraka Türk'ten mikro girişimcilere destek

Albaraka Türk, benimsediği ilkeleri doğrultusunda kurumsal sorumluluk projelerine devam ederek mikro girişimcilere destek çalışmaları gerçekleştiriyor. Bankadan yapılan açıklamaya göre, Albaraka Türk, iş modelinin entegre bir öğesi olarak tanımladığı kurumsal sorumluluk kapsamında hayata geçirdiği projeleriyle ürettiği toplam değeri büyüterek, toplumsal sorunların farkında bir yol izliyor. Topluma karşı sorumluluklarını yerine getirme konusunda titiz davranan banka, kurumsal sorumluluk faaliyetlerini her yıl kurumsal değerleri doğrultusunda eğitim, çevre, sağlık ve hassas gruplar olarak 4 kategoride planlıyor. Banka, bu kapsamda Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) ile gerçekleştirdiği iş birliği doğrultusunda, 2022 ve 2023 yıllarında 521 mikro girişimciye mikro kredi kullandırımı gerçekleştirerek hassas gruplar alanındaki çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Social Value UK tarafından 2021'de hazırlanan sosyal etki analizinde, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı tarafından gerçekleştirilen her 1 TL'lik desteğin 4,05 TL'lik sosyal etki oluşturduğu hesaplandı. Ege, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki mikro girişimcileri destekleyen Albaraka Türk, yeniden kullandırımlarla birlikte 14 milyon 725 bin 800 TL’lik sosyal etki ortaya koydu. Albaraka Türk’ün 2022 yılında ve 2023 yılında yaptığı destek sonrası, Grameen'den alınan bilgiye göre 521 mikro girişimciye fayda sağladı. -'Mikro girişimcilerin iş hayatındaki yeri hepimizin sorumluluğunda' Açıklamada konuya ilişkin değerlendirmeleri yer alan Albaraka Türk Strateji ve Dönüşümden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Emeç, mikro girişimcilerin iş hayatındaki yerinin önemine değinerek, şu ifadeleri kullandı: '6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketinin yaralarını sarmaya var gücümüzle devam ediyoruz. Depremzede mikro girişimcilerin desteklenmesi, bankamızın vizyon, misyon ve değerleri kapsamındaki önemli görevlerindendir. Mikro girişimcilerin iş hayatındaki yeri hepimizin sorumluluğunda. Yaşadığımız deprem felaketinden sonra bölgedeki iş imkanlarının çoğalması geleceğe yönelik atılan en büyük adımlardan biridir.'

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.