Hava Durumu

#Diyarbakır

TOURISMJOURNAL - Diyarbakır haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Diyarbakır haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

10 Bin Yıllık Tarihe Işık Tutan Kazılar Tamamlandı Haber

10 Bin Yıllık Tarihe Işık Tutan Kazılar Tamamlandı

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'daki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan Amida Höyük'te 2024 kazı dönemi sona erdi. Kazılarda, Cumhuriyet döneminde basılmış, üzerinde Osmanlıca yazılar bulunan bir sikke de dahil olmak üzere birçok tarihi eser ortaya çıkarıldı ve sergilendi. Binlerce yıllık tarihî geçmişiyle Hurri-Mitanniler'den Persler'e, Eyyubiler'den Osmanlı'ya kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapan höyükte, 2018 yılında başlatılan kazılar bu yıl Artuklu Sarayı’nın çeşitli bölümlerinde sürdürüldü. Yangın izlerinden ve seramik kalıntılarından elde edilen verilere göre, höyükte yerleşimin M.Ö. 8 bin yılına kadar uzandığı tespit edildi. Kazı başkanı ve Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız, 2024'te 19 işçi ve 9 teknik personelin katkısıyla toplamda 35 noktada çalışma yaptıklarını belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle yapılan çalışmalarda bu yıl bulunan en dikkat çekici eserler arasında Osmanlı dönemine ait bir rozet, Geç Uruk dönemine ait mühürler ve 1926 tarihli Cumhuriyet dönemi sikkesi bulunuyor. Sikke ile ilgili bilgi veren Yıldız, "Cumhuriyet döneminde gelen sikkemiz 1926 yılında basılan, 1923'te Cumhuriyet'in kurulmasıyla beraber ilk basılan paralar arasındadır. Ön yüzünde palamut ve meşe yaprağı, üstte ay-yıldız, hemen sol tarafta Osmanlıca 10 kuruş ibaresi yer almaktadır. Arka yüzde ise buğday başağı ve yine Osmanlıca Türkiye Cumhuriyeti Devleti, yine paranın basım tarihi olan 1926 tarihi vardır. Harf inkılabından önce basıldığı için yazılar Osmanlıca yazılmıştır" dedi. KAZILARDA ELDE EDİLEN BULGULAR Bu yıl gerçekleştirilen kazılarla ilgili konuşan Yıldız, "Bu yılki çalışmalarda özelikle Geç Uruk dönemine ait mühür, yine Osmanlı dönemine ait Çanakkale Savaşı rozetinin bulunması önemliydi. Onun dışında Neolitik ve Kalkolitik dönemden başlayıp Selçuklu, Artuklu, Eyyubi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait birçok eser bu yılki kazı çalışmalarında ortaya çıkartıldı. Paleolitik döneme ait taş buluntular da var. Ama bunlar muhtemelen taşınma yoluyla Amida Höyük'e getirilmiştir" açıklamasını yaptı. Prof. Dr. Yıldız, Amida Höyük’ün kesintisiz 10 bin yıllık geçmişiyle Diyarbakır’ın tarihine ışık tuttuğunu vurguladı. Elde edilen eserler, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek.

Diyarbakır’ın Hedefi: 2025’te 3 Milyon Turist Haber

Diyarbakır’ın Hedefi: 2025’te 3 Milyon Turist

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır Valisi Murat Zorluoğlu, yeni yıl vesilesiyle jandarma ve polis kontrol noktalarını ziyaret etti. Ziyaret sırasında güvenlik güçlerine teşekkür eden Zorluoğlu, Diyarbakır’ın turizmdeki hedeflerini de açıkladı. Vali Zorluoğlu'nun Diyarbakır-Şanlıurfa yolundaki ziyaretine İl Jandarma Komutan Tümgeneral Selçuk Yıldırım, İl Emniyet Müdür Fatih Kaya, kurum müdürleri ve amirleri de eşlik etti. "Diyarbakır'ın, 2024 yılında misafir ettiği 1.1 milyon turisti var. Bu sayının önümüzdeki yıllarda 2-3 milyona ulaşacağını da hep birlikte göreceğiz" diyen Zorluoğlu, "Diyarbakır'ımız için tamamıyla bir huzur yılı oldu. Uzunca yıllar terör olaylarıyla anılan Diyarbakır'ımız, güvenlik kuvvetlerimizin son dönemlerdeki etkin mücadelesi neticesinde artık terörle değil, yatırımla, üretimle, turizm, istihdamla anılır hale geldi. Turizm, Diyarbakır için vazgeçilmez, Diyarbakır'ın geleceğinde çok önemli bir yer tutacak. Bilhassa kültür turizm, inanç turizmi noktasında çok zengin bir imkana sahibiz" dedi. Vali, 2025 sonunda hizmete girecek şehir hastanesinin de önemli bir gelişme olduğunu ekledi. Yeni yıl dolayısıyla jandarma ve polis noktalarında yapılan denetimlerde, durdurulan araçların sürücülerine iyi dileklerde bulunuldu. Vali Zorluoğlu, "Diyarbakır'da sağlanan bu huzur ortamının, bu uygun zeminin üzerine kamu hizmetleri yoğun bir şekilde 2024'te devam etti. 2025 yılında daha büyük bir gayretle şehrimizi daha yaşanabilir hale getireceğiz" diyerek sözlerini tamamladı.

Afyon Kaymağı ve Bal, THY ile Güney Kore Sofralarında Haber

Afyon Kaymağı ve Bal, THY ile Güney Kore Sofralarında

İSTANBUL (İHA) - Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Afyon kaymağını Güney Koreli ünlü şef Paik Jong-won’a göndererek Türk mutfağını tanıttı. Koreli şefin televizyon programlarında Afyon kaymağı ve Türk balını övgüyle anlatmasının ardından Türkiye’den bu ürünlerin Güney Kore’ye ihracatı başladı. Dünyanın en geniş uçuş ağına sahip olan Türk Hava Yolları, Türk lezzetlerinin uluslararası tanıtımında da öncü rol oynuyor. Güney Koreli şefin İstanbul ziyaretinde yediği bal ve kaymak, memleketine döndükten sonra şovlarında sıkça yer buldu ve bu lezzetlerin Güney Kore sofralarına taşınmasını sağladı. "BU KAYMAĞA HAYRAN KALDIM" Prof. Dr. Ahmet Bolat, sosyal medya paylaşımında Güney Kore ziyaretinde bu ünlü şefi tanıdığını belirterek, "Çok kaymak seven biri olmamama karşın bir keresinde Afyonkarahisar'a yaptığımız ziyarette öğle yemeği sonrası yediğimiz ekmek kadayıfının üstüne gelen Afyon kaymağının tadına bakarak hayran kalmıştım. Bunun üzerine aklıma Güney Kore'deki şef geldi ve bu kadar lezzetli bir kaymağa onun yorumunun ne olacağını düşündüm" dedi. Bolat’ın bu fikri, Afyonkarahisar’dan özenle toplanan kaymağın en uygun koşullarda Güney Kore’ye ulaştırılmasıyla hayata geçti. ŞEF TÜRKİYE’YE DAVET EDİLDİ Bolat, bu başarı hikayesinin ardından Güney Koreli şefi Türkiye’ye davet etti. Bolat, "Daha önceleri ülkemizi sık ziyaret etmiş olan ve birçok lezzetimizi de denemiş olan Şef Jong-won'u önümüzdeki yaz Mezopotamya turizm rotamız üzerinde olan Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa şehirlerimizde ağırlayacağız ve buradaki bize has lezzetleri yöresel şeflerimizle beraber deneyimleyeceğiz" açıklamasını yaptı. Türk mutfağının sembollerinden biri olan Afyon kaymağı ve Türk balı, şimdiden Güney Kore sofralarında yer bulmaya başladı. Bu lezzetler, aynı zamanda Güney Koreli turistlerin Türkiye’ye ilgisini artırmayı hedefliyor.

Lezzet Tutkunlarına Diyarbakır’dan Dubai Pastası Haber

Lezzet Tutkunlarına Diyarbakır’dan Dubai Pastası

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır'da, son dönemlerde Türkiye'de popüler hale gelen Dubai çikolatasının pasta versiyonu üretildi. Bu yeniliğin arkasında, sektörde öncü girişimleriyle bilinen Hacıbaba Pastaneleri Ar-Ge ekibi bulunuyor. Hacıbaba Pastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Elaldı, Ar-Ge ekipleriyle birlikte çeşitli tatlılarda öncü olduklarını ve bu deneyimle Dubai pastasını ürettiklerini belirtti. Elaldı, "Hem hijyenik hem organik hem de fiyatının çok altında. Her zamanki sloganla, ‘en iyisini en ucuza' diyerek Dubai pastası yaptık. Buna da Türkiye'de en iyisi ve en ucuzu diyebiliriz. Sadece Diyarbakır'da değil, Türkiye'de bizim sektörde, bizim branşta hiçbir isim adı altında da bu kadar geniş yelpazesi olan bir kurum yoktur" sözleriyle pastanelerinin yeniliklerde lider olduğunu vurguladı. Elaldı, Dubai pastasının lezzeti kadar fiyatıyla da dikkat çektiğine vurgu yaparak, "Fıstık, bizim ana malzemelerimizden biri. Çikolata yine pastanemizin ana malzemesi. Kadayıf teli, Diyarbakır'a has tescilli ürünümüzdür. Bunlardan esinlenerek, Dubai Çikolatası'nın Dubai değil, Diyarbakır isimli olmasını tercih ederdim. Fiyat olarak şu bir no.'lu pasta 550 lira. Olması gereken 800 lira, ürünü 550 liraya veriyoruz. Tanıtım amaçlı. Bundan ucuz, kalitelisini şu anda Türkiye'de bulamazsınız diye iddia ediyorum" dedi. Elaldı, Dubai pastasının üretimine 10 gün önce başladıklarını belirterek, yakın gelecekte diğer pastaların üretimini durdurarak sadece Dubai pastası üretmeyi planladıklarını söyledi. Bu strateji ile Hacıbaba Pastaneleri, hem tatlı severlere yeni bir lezzet sunmayı hem de rakiplerine fark atmayı hedefliyor.

Diyarbakır Yüzde 25 Artışla Turizmde Altın Çağını Yaşıyor Haber

Diyarbakır Yüzde 25 Artışla Turizmde Altın Çağını Yaşıyor

Yıllardır turizmde geri planda kalan Diyarbakır, 2024 yılında sektörde büyük bir başarı elde ediyor. Özellikle yapılan tanıtım çalışmalarıyla, kente gelen turist sayısı önceki yıllara göre kayda değer bir artış gösteriyor. Bu gelişme, bölgedeki ekonomik hareketliliğe de katkı sağlıyor. 1 MİLYON ZİYARETÇİNİN 170 BİNİ YABANCI Diyarbakır, 2023’te 10 ayda 800 bin turist ağırlarken, 2024 yılının aynı döneminde bu rakam yüzde 25 artarak 1 milyona ulaştı. Bu turistlerin 170 binini yabancılar oluşturdu. Diyarbakır Surları, İç Kale, Dört Ayaklı Minare, Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Ongözlü Köprü, Çayönü, Malabadi Köprüsü ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Zerzevan Kalesi'nin aralarında bulunduğu mekânlar büyük ilgi gördü. TANITIM ÇALIŞMALARI SONUÇ VERDİ Diyarbakır Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün kapsamlı tanıtım projeleri, turist sayısındaki artışın temel nedeni olarak öne çıkıyor. Şehre davet edilen tur operatörleri ve tanıtımlar sayesinde, özellikle Sur ilçesi ve çevresindeki restoranlar, kafeler ve hediyelik eşya satıcıları yoğun bir sezon geçirdi. UÇAK SEFERLERİ TALEBİ KARŞILAMIYOR Turizmdeki artışa rağmen, otel işletmecileri uçak seferlerinin yetersizliğinden yakınıyor. Turizm İşletmecilerine göre, Haziran-Ekim döneminde seferlerin azalması, şehre gelen turist sayısını olumsuz etkiliyor. İşletmeciler, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya gibi büyük şehirlerden Diyarbakır’a uçuşların artırılmasını talep ediyor. Diyarbakır, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle bölgenin en önemli turizm destinasyonlarından biri olma yolunda ilerliyor. Sektör temsilcileri, gerekli altyapı ve ulaşım yatırımlarının yapılması durumunda şehrin bu potansiyelini daha da ileri taşıyacağını vurguluyor.

Kasım Ayında Keşfedilecek Sakin Yurt İçi Rotaları Haber

Kasım Ayında Keşfedilecek Sakin Yurt İçi Rotaları

Türkiye’nin farklı köyleri, yaylaları ve tarihi şehirleri, kasım ayında huzur arayan gezginler için mükemmel fırsatlar sunuyor. Hem doğanın sonbahar renklerini hem de kültürel zenginlikleri keşfetmek isteyen yerli ve yabancı turistler, birbirinden güzel rotalar arasından tercih yapabiliyor. KAPADOKYA, NEVŞEHİR: Kapadokya, kasım ayında peri bacalarının masalsı görüntüsü ve balon turlarıyla öne çıkıyor. Havanın serin ve hoş olduğu bu dönem, bölgenin eşsiz doğasını keşfetmek için ideal bir zaman. KARADENİZ YAYLALARI, RİZE VE TRABZON: Sonbahar aylarında Karadeniz’in yaylalarındaki atmosfer daha da huzurlu hale geliyor. Turistler; Pokut, Ayder ve Huser yaylalarında doğayla iç içe zaman geçirip bölgenin büyüleyici manzaralarına tanık olma şansı yakalıyor. ŞİRİNCE, İZMİR: Şirince, kasımda doğanın renkleriyle birleşen taş evleri ve dar sokaklarıyla sakin bir gezi rotası sunuyor. Bu köydeki bağlar ve geleneksel yaşam, gezginlere huzurlu bir deneyim vaat ediyor. ALAÇATI VE ÇEŞME, İZMİR: Yazın kalabalığından uzaklaşan Alaçatı, kasım ayında sakinleşiyor. Gezginler hem Alaçatı hem de Çeşme'nin dar sokaklarında dolaşırken, butik kafelerinde keyifli zaman geçirebiliyor. GAZİANTEP: Lezzet düşkünleri için Gaziantep, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil edilen tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çekiyor. Buraya gelenler, bölgenin meşhur yemeklerinin tadına bakabiliyor ve eşsiz kültürünü keşfedebiliyor. MARDİN: Şehir, tarihi taş evleri ve dar sokaklarıyla, geleneksel mimarisi ve yemekleriyle gezginlere benzersiz bir deneyim sunuyor. Eski şehir dokusu ve zengin kültürel mirası, Mardin'i keşfetmeye değer bir rota yapıyor.

Diyarbakır’daki Şifalı Kaplıca, İtalya'daki Mineraller ile Aynı Değere Sahip Haber

Diyarbakır’daki Şifalı Kaplıca, İtalya'daki Mineraller ile Aynı Değere Sahip

Diyarbakır (İHA) - Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde yer alan kaplıca, İtalya'daki kaplıca sularıyla aynı mineral oranına sahip olmasıyla dikkat çekerken fizik tedavisinde tercih ediliyor. Çermik Kaplıcası, şehir merkezine yaklaşık 90 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Elazığ, Gaziantep, Malatya, Adıyaman, Siirt, Batman ve Mardin gibi yakın illerden büyük ilgi görüyor. 2016 yılında hizmete açılan termal otelin işletme sahibi Yunus Yıldız, kaplıcanın sunduğu mineral zenginliğinin önemine vurgu yaparak, "Bir İtalya, iki Türkiye. Biz mineral açısından daha zengin olduğu için burada bir tesis kurduk" dedi. Suyun özellikle iltihaplı romatizma, kronik bel ağrıları, eklem ağrıları, cilt hastalıkları ve kadın hastalıkları gibi birçok sağlık sorununa iyi geldiğini belirtti. Verilerin Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından yapılan bir analizle de desteklendiğini ekledi. Tesis, bay-bayan aile havuzları, iki termal havuz, iki yarı olimpik tatlı su havuzu, tuz odası, çamur banyosu, masaj odası, sauna ve fitness salonu ile donatılmış durumda. İşletme iştirakçilerinden Şehmus Yıldız, toplamda 82 odadan oluşan tesiste iki aile süiti, iki normal süit ve standart odalar bulunduğunu belirtti. Güneydoğu'nun en büyük spa alanına sahip olduklarını aktaran Yıldız, "Tatlı su havuzlarımız, termal su havuzlarımız, jakuzimiz, Türk hamamımız, saunamız, tuz ve buhar odamız bulunmakta. Suyun kükürt oranı yüksek olduğu için misafirlerimiz tarafından daha fazla tercih ediliyor. Diyarbakır inanç turizmi açısından çok önemli bir noktadadır. Sağlık alanında da İtalya başta olmak üzere dünyanın en değerli minerallerine de sahiptir” ifadelerini kullandı. Müşterilerden Arzu Solmaz, Diyarbakır'dan Çermik'e kaplıcaya geldiklerini ve deneyimlerinden memnun kaldıklarını belirterek, "Çok temiz bir yer. İkinci kez geldik. Sağlığa çok faydalı, biz de faydasını gördük. Bir haftadır daha rahat uyuyorum" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.