Hava Durumu

#Doğa

TOURISMJOURNAL - Doğa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Doğa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Uçak Biletlerinde Karbon Etiketi Dönemi Başlıyor Haber

Uçak Biletlerinde Karbon Etiketi Dönemi Başlıyor

Avrupa Komisyonu’nun kabul ettiği düzenlemeyle, Temmuz 2025 itibarıyla AB içi ve AB'den kalkış yapan uçuşlarda satılan biletlerde karbon emisyon bilgisi yer alacak. Türkiye'de bu uygulama başlangıçta gönüllü olacak olsa da, uygulamanın 2028'den itibaren zorunlu hale gelmesi bekleniyor. "Uçuş Emisyonları Etiketi" (FEL) adı verilen sistem, yolcuların aldıkları biletlerin çevresel etkilerini görmelerine olanak tanıyacak. Yolcular, bu bilgiler sayesinde uçuşlar arasında karbon salınımını karşılaştırma şansına sahip olacak. TREN YOLCULUKLARI TEŞVİK EDİLECEK Avrupa’da, özellikle Fransa'nın öncülüğünde, kısa mesafeli uçuşların yerini düşük emisyonlu tren yolculuklarının alması isteniyor. 3 saatten az süren şehirlerarası tren bağlantıları varken uçuş yapılmasının engellenmesi bekleniyor. 1 saatten kısa süren uçuşlar için trenlerin kullanılmasına yönelik teşviklerin artırılması da planlanıyor. Türkiye’de ise benzer bir uygulamanın başlatılması için raylı sistem projelerinin tamamlanması hedefleniyor. HAVACILIK EMİSYONLARININ KÜRESEL PAYI Dünya ulaşım sektöründe toplam emisyon yılda 8 gigatonu aşarken, bu emisyonların yüzde 10’u havayolu taşımacılığından kaynaklanıyor. AB, elektrikli araçlarla bireysel otomobil emisyonlarını azaltmayı hedeflerken, uçaklar için de karbon salınımını sıfıra indirmeyi amaçlıyor. Avrupa'nın sıkılaşan kuralları ve Türkiye’nin gönüllü uygulama hazırlığı, çevre dostu bir ulaşım geleceği için önemli bir adım olarak görülüyor.

Gündüz Şehre İnen Tilkinin Topla Oyunu Kameralara Yansıdı Haber

Gündüz Şehre İnen Tilkinin Topla Oyunu Kameralara Yansıdı

GÜMÜŞHANE (İHA) - Gümüşhane’nin Oltanbey Mahallesi'nde gündüz saatlerinde bir tilkinin bahçede bulunan patlak bir plastik top ile oynadığı anlar cep telefonuyla kaydedildi. Son günlerde geceleri görülen tilkinin bu sefer şehrin merkezine inmesi, hem şaşkınlık hem de keyif uyandırdı. Olay, sabah saatlerinde çocuğunu okula bırakmak üzere yola çıkan İlyas Güvendi'nin, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bahçesinde bir tilki ile karşılaşmasıyla gerçekleşti. Çöp kutusunun etrafında dolaşan tilki, bulduğu patlak top parçası ile oynamaya başladı. Bu durum, çevredeki vatandaşların ilgisini çekerken, Güvendi, o anları cep telefonuyla kaydetti. Son günlerdeki soğuk hava, yaban hayvanlarının şehir merkezine yaklaşmasına neden olurken, özellikle çöp kutularının yakınında yiyecek arayan tilki, halkın dikkatini çekti. Güvendi, "Birkaç gecedir bu tilki buralara geliyor ama gündüz bu kadar rahat dolaşacağını hiç tahmin etmemiştim" diyerek şaşkınlığını dile getirdi. Çocuğunu okula bıraktıktan sonra marketten yiyecek alarak tilkiye getirdiğini de ekledi. Güvendi, apartmanlarının yanına genelde yiyecek bırakıldığını belirterek, "Gece sıcaklıklarımız düşük. Havalar soğumaya başlayınca hayvan yiyecek bulduğu yeri, karnını doyurduğu yeri benimsedi" şeklinde konuştu. Ayrıca, vatandaşları yaşam alanları daralmış olan hayvanlara karşı merhametli olmaya davet ederek, bu tür olayların gelecekte de yaşanabileceğini vurguladı.

Eskişehir Çevre Derneği’nden Maden Çalışmalarına Sert Tepki Haber

Eskişehir Çevre Derneği’nden Maden Çalışmalarına Sert Tepki

Eskişehir’in Sarıcakaya ilçesinde, Bilal Habeşi mahallesinde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından başlatılan altın-gümüş madeni arama çalışmalarına karşı Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Başkanı Sadık Yurtman, bir basın açıklaması yaparak tepkisini dile getirdi. Yurtman, “Toprağımızı, suyumuzu altın uğruna kaybetmeyelim” uyarısında bulundu. "ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR KARARI ALINDI" Yurtman, yaptığı açıklamada, “Eskişehir'de Alpagut Atalan’dan sonra Sarıcakaya Bilal Habeşi mahallesinde de altın-gümüş madeni aramak için çalışmalar başlatıldı. Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından başlatılan çalışmalar 15 Ağustos 2024 tarihinde proje tanıtım dosyası sunularak ÇED gerekli değildir kararı almıştır. Tamamen açık ocak işletmesi şeklinde olacak bin 598 hektarı açık ocak olmak üzere ÇED alanı 22 hektar olarak tanıtım dosyasında sunulmuştur" dedi. Proje bedelinin 5 milyon 925 bin TL olarak hesaplandığını vurgulayan Yurtman, projenin 105 ton tüvanan cevher ve 150 bin 480 ton ekonomik olmayan kayaç/pasa üretileceğini belirtti. Sarıcakaya ve çevresinin, bu maden çalışmaları sonucu ciddi bir çevresel tahribatla karşı karşıya kalacağını ifade etti. TARIM ALANLARI VE ORMANLAR TEHLİKEDE Yurtman, açık ocak işletmesinin Eskişehir'e 35 km, Sarıcakaya'ya 4,5 km, Mayıslar'a 6,8 km ve konutlara 4,5 km mesafede olduğunu belirtti. Ayrıca, maden sahasının orman arazisi üzerinde yer aldığını ve ormanların maden çalışmaları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi. Yurtman, “Ormanlarımızın her gün maden uğruna kıyıma uğramasına ve temiz hava hakkımızın elimizden alınmasına sessiz kalamayacağımızı bir kez daha haykırmak istiyoruz. Altın toprağın on binde ikisi altın olduğundan hareketle, 35 bin ton rezerv olduğu düşünülürse, ayda 12 defa 19,87 kg dinamitle patlatmalar yapılacak ve seralar, meyve bahçeleri, ekili alanlar ve ormanlarımız bundan çok kötü etkilenecektir. Toprağımızı, havamızı, suyumuzu altın uğruna kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Bu uğurda sonuna kadar mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerini kullandı.

Bolu’nun Doğa Harikası Milli Parklarına İlgi Artıyor: 2025’te 2,5 Milyon Turist Hedefi  Haber

Bolu’nun Doğa Harikası Milli Parklarına İlgi Artıyor: 2025’te 2,5 Milyon Turist Hedefi 

“Orman denizi” olarak anılan Yedigöller Milli Parkı, Abant Gölü Milli Parkı ve Gölcük Tabiat Parkı gibi popüler alanlarıyla doğa tutkunlarının uğrak noktası haline gelen şehir, özellikle doğa ve kış turizmi meraklılarını cezbediyor. Yüzde 65’i ormanlarla kaplı Bolu’nun bu benzersiz yapısı, Ankara ve İstanbul gibi büyük şehirlere yakınlığıyla ziyaretçilerine büyük bir ulaşım kolaylığı sunuyor. ZİYARETÇİ SAYISINDA REKOR ARTIŞ  Bolu’nun bu eşsiz doğal alanlarını görmek için gelen ziyaretçi sayısında büyük bir artış gözlendi. 2023’ün ilk dokuz ayında 1 milyon 739 bin 979 ziyaretçi ağırlayan Bolu, turizm potansiyelini her geçen yıl artırıyor. İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, bu ilginin 2025 yılında daha da artmasını beklediklerini belirterek, Bolu’nun turizm değerlerini dünya çapında tanıtmayı amaçladıklarını söyledi. Gürsoy, bölgenin turizm altyapısını güçlendirmeyi ve kentin dört mevsim doğasına dikkat çekerek daha fazla ziyaretçi çekmeyi hedeflediklerini vurguladı. KONAKLAMA KAPASİTESİ ARTIYOR Gürsoy, Bolu’daki turizm tesislerinin toplamda 10 bin 26 yatak kapasitesine sahip olduğunu ve yeni yatırımlarla bu kapasitenin artırılacağını belirtti. Ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken yerlerden biri olan Abant Gölü Milli Parkı, doğa ve kış tatilinde yoğun ilgi görüyor. Konaklama süresinin ise kişi başına ortalama 1,7 gece olduğunu ifade eden Gürsoy, Türkiye ortalamasının altında olan bu sürenin 2 gecenin üzerine çıkmasını hedeflediklerini belirtti. 2025 HEDEFLERİ: 2,5 MİLYON TURİST VE 1,5 MİLYON GECELEME  Bolu, 2025 yılı için iddialı hedefler koyuyor. Gürsoy, Bolu’nun mevcut yıllık turist sayısının yaklaşık 2 milyon olduğunu belirterek, bu rakamı 2,5 milyona çıkarmayı ve konaklama sayısını da 1,5 milyona ulaştırmayı amaçladıklarını söyledi. Bolu, doğa turizmine olan yoğun ilginin yanında, turizm çeşitliliğini artırmak amacıyla gastronomi ve olta balıkçılığı gibi alanlara yatırım yapmayı planlıyor. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile iş birliği içinde çalışarak yurt içi ve yurt dışı sektör temsilcilerini ağırlamayı hedeflediklerini belirten Gürsoy, “2025 yılı, Bolu’nun turizmde yükseldiği bir yıl olacak” dedi.

Tarih ve doğanın buluşma noktası: Santa Harabeleri Haber

Tarih ve doğanın buluşma noktası: Santa Harabeleri

Gümüşhane'nin merkeze bağlı Dumanlı köyü sınırlarında yer alan Santa Harabeleri, ziyaretçilerine tarih ve doğanın büyüleyici atmosferini bir arada sunuyor. Yüzlerce yıldır ayakta kalan eski yapılar, bölgenin zengin kültürel mirasını gözler önüne seriyor. Göğe yakın dağların arasında, tarih ve doğanın iç içe geçtiği mekan bahar mevsimiyle birlikte renk cümbüşüne dönerken vadiden akan köpük köpük derelerdeki tarihi köprüler ve yüksek dağlardan akan şelaleler eşsiz görüntüler oluşturdu. “Vadideki cennet” ve “Doğa ve tarihin kucaklaştığı yer” olarak da adlandırılan, yüzlerce yıllık taş binaları, kiliseleri, çeşmeleri ve eşsiz doğasıyla büyüleyici bir atmosfere sahip olan Santa Harabeleri, yüzlerce yıllık eserleriyle ziyaretçilerine hem zamanda yolculuk yaptırıyor hem de eşsiz manzaralarıyla hayran bırakıyor. Kimi kaynaklara göre 17. yüzyılda kimi kaynaklara göre de daha eski tarihlerde kurulduğu bilinen ve 7 mahalleden oluşan Santa Harabeleri, her bir mahallesinde dönemin özelliklerini yansıtan ve zamana meydan okurcasına dimdik ayakta duran tek ve iki katlı evleri, kiliseleri, okulları, şelaleleri ve çeşmeleriyle döneminin kendine özgü sivil mimari özelliklerini sergiliyor. Doğu Karadeniz'in önemli kültürel miraslarından birisi ve geçmişin izleriyle dolu olan Santa Harabeleri, tarihi ihtişamı ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerine büyüleyici bir atmosfer ve enfes manzaralar sunuyor. Çevresindeki yemyeşil ormanları, huzur dolu yürüyüş yolları ve mistik yapısıyla ziyaretçilerine doğanın kalbinde dingin anlar yaşatan Santa Harabelerini ziyaret eden Berfin Özkan, Gümüşhane'nin önemli turizm ve kültür alanlarından biri olarak dikkat çeken Santa'nın tarihi ve doğal güzelliklerin harmanlandığı ve her mevsim farklı güzelliklerin görüldüğü bir yer olduğunu söyledi. “Göğe komşu toprakların şelaleler, dereler, köprüleriyle çok güzel bir doğası var” Santa'yı “Göğe komşu topraklar” olarak nitelendiren Özkan, “Burası çok güzel doğası olan bir yer. Göğe komşu topraklar diyebilirim. Buraya yürürken çok fazla güzelliklere şahit olduk. Birçok tarihi köprüye şahit olduk. Şelaleler, dereler, köprüleriyle çok güzel bir doğası var. Zifin çiçekleri de açmış durumda. Herkesin gelip görmesini isteriz. Etrafımız yeşil, üstümüz mavi. Burada yüzlerce yıldır ayakta kalan birçok tarihi yapı var. Köprüler var, dereler var, şelaleler var, dağlar var. Yani her şey şu an burada toplu diyebilirim. Burası İsveç değil, burası Gümüşhane herkesin gelip görmesini isteriz” diye konuştu. “Kesinlikle her ilkbahar ve yaz aylarında gezilip görülmesi gereken yer” Bahar mevsiminde hafta sonlarını dağ bayır gezerek geçirdiklerini belirten Gümüşhane Üniversitesi akademisyenlerinden Dr. Merve Gençosmanoğlu da “Gümüşhane, Trabzon, Giresun hattında gerçekten çok güzel yerler var. Özellikle ilkbahar yaz aylarında bayağı gezilesi, görsel şölen olan yerler var. Bunlardan bir tanesi de Santa Harabeleri. Çok güzel eski yapılar var. Hala şeklini, yapısını koruduğu için sık sık ziyaret etmeye çalışıyoruz. Yerli yabancı bütün turistlerin de gelmesini isteriz. Tabii ki doğal dokuyu koruyup buraya sahip çıkarak. Sadece Santa Harabeleri değil etrafta çok güzel yaylalar, manzaralar var. Endemik bitkiler, türler, ağaçlar, çiçekler var. Kesinlikle her ilkbahar ve yaz aylarında gezilip görülmesi gereken yerler buralar. Herkesi buraya bekleriz. Gelene de yardımcı oluruz. Buranın halkı da çok misafirperver ve yardımseverdir. Her tür konuda yardımcı olacaklarını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. İki sıradağın oluşturduğu dar ve derin bir vadi içinde yer alan Santa, kaybolmaya yüz tutmuş önemli bir değer olarak biliniyor. Arkeolojik ve doğal sit alanı olan Santa Harabeleri geçtiğimiz yıllarda kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmişti. Tarihi eserler yönünden oldukça zengin olan, bazı mahallelerinde kiremit fabrikası ve kireç ocaklarının da bulunduğu Santa Harabeleri, Yanbolu deresinin doğduğu üç ayrı yamaçta denizden ortalama bin 500 metre yükseklikte yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.