Hava Durumu

#Domates

TOURISMJOURNAL - Domates haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Domates haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Safranbolu coğrafi işaretli üzüm ve domatesinde hasat zamanı Haber

Safranbolu coğrafi işaretli üzüm ve domatesinde hasat zamanı

Arkeolojik kazılarda bulunan Geç Roma Dönemi'nden kalma üçgen biçimindeki kabartma motifli taşa yansıyan asma dalları, yaprak ve üzüm süsleri sayesinde bağcılığın yüzyıllar öncesine dayandığının anlaşıldığı ilçede, çavuş üzümü, 150 çiftçi tarafından 2 bin dekar alanda yetiştiriliyor. Safranbolu'nun ince kabuğu, az çekirdeği, kendine has aroması ve kokusuyla ön plana çıkan çavuş üzümünün, "çoban çavuşu", "pembe çavuş" ve "misket çavuşu" gibi çeşitleri bulunuyor. Karabük'ün en önemli tarımsal ürünlerinden biri olan maniye domatesi de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Safranbolu Belediyesi ve çiftçiler tarafından yaklaşık 1000 dekar alanda yetiştiriliyor. "Maniye domatesi, pazarlarda aranan bir ürünümüz" İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine, maniye domatesinin bölgeye has bir ürün olduğunu, özellikle Safranbolu'da yetiştirildiğini söyledi. Maniye domatesinin coğrafi işaret olarak tescillendiğini belirten Ayvalık, şunları ifade etti: "Maniye domatesi kendine has kokusu, dilimli ve belirgin anter özellikleriyle aroması kuvvetli olan farklı bir ürün grubumuzdur. Özellikle ilimizde ve çevrede hem maniye ismiyle tanınmakta hem de pazarlarda aranan bir ürünümüz. Bu sene iklim koşullarının çok da arzu ettiğimiz seviyelerde olmamasına rağmen yine maniye domatesinde arzu ettiğimiz ürünleri aldık. Pazarlarımızda ortalama 20-25 liradan alıcı buluyor. Üreticilerimiz memnun, bizler memnunuz. Üreticilerimize bereketli bir yıl diliyoruz." Konarı köyünden çiftçi Emine Üstündağ (66) da 7 serada maniye domatesi yetiştirdiğini dile getirdi. Maniye domatesinin ince kabuklu olduğunu söyleyen Üstündağ, "Ata tohumu maniye domatesi ekiyorum. Maniye domatesi iridir ve çok lezzetlidir. Bu yıl verim çok yağmur yağdığı için biraz düşük oldu. Maniye domatesi, kapalı havayı ve yağmuru pek sevmez. Güneşli havayı sever." dedi. "Çavuş üzümü, yörede tutulan bir üzüm" Konarı köyünde 30 yıldır çavuş üzümü yetiştiren Hasan Yakupoğlu (82) da 11 dönüm alanda bağcılıkla uğraştığını kaydetti. Çavuş üzümünün yuvarlak, tatlı ve çekirdeği az bir üzüm çeşidi olduğunu belirten Yakupoğlu, "Çavuş üzümü, yörede tutulan bir üzüm. Aromatik bir tadı var. Çavuş üzümü coğrafi işaret aldı. Bu yıl rekolte düşük. İlk önce yağmurlardan dolayı döl tutmadı. Daha sonra da olan üzümler güneşten yanmaya başladı. Rekolte bu yıl geçen yıla göre yüzde 30 civarlarında az." dedi.

Meşhur Çanakkale domatesi coğrafi işaret tescili aldı Haber

Meşhur Çanakkale domatesi coğrafi işaret tescili aldı

Çanakkale'de her yıl 85 bin dekar alanda yaklaşık 650 bin ton üretimi yapılan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye’de meşhur olan Çanakkale domatesi, coğrafi işaret tescili aldı. Çanakkale Ticaret Borsası tarafından Çanakkale domatesi için 13 Ocak 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldı. Çanakkale domatesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, incelenen başvurular arasına girdi. Askı sürecinde olan ve incelemelerin ardından birkaç aylık sürecin sonunda her yıl 85 bin dekar alanda yaklaşık 650 bin ton üretimi yapılan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesi 01.08.2023 tarihli ve 154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde yayınlanarak 13.07.2023 tarihinden itibaren coğrafi işaret tescili aldı. Çanakkale domatesinin coğrafi işaret alan 13’üncü ürün olduğunu belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, “Çanakkale’miz coğrafi işaret almada hızlı bir şekilde yol alıyor. Çanakkale domatesi 13'üncü coğrafi işaret alan ürünümüz oldu. Çanakkale domatesi, Çanakkale'nin bir değeridir. Çünkü Çanakkale domatesi toprak yapısıyla, hava şartlarıyla, coğrafi konumuyla mükemmel bir lezzet ve aromaya sahip bir domatesimiz. Biz yıllardan beri bu domatesi Batak ovasında ve Kösedere'de yetiştiriyoruz. Biz bu domatesi yetiştirirken hep gönlümüzden geçen tescillenmesiydi. Sonuçta bu günleri gördük. 1 Ağustos itibariyle Çanakkale domatesi artık tescilli bir ürün haline geldi. Hem üreticimiz hem de bundan sonra ürün tüketen kişilerde Çanakkale domatesinin hakikaten tescilli ürün olduğunu çok rahatlıkla hem benimseyebilecek, hem tüketebilecekler. İnşallah tescilli bu ürünümüzün üreticiye bir katma değer sağlamasını bekliyoruz ki insanlar ürettiği ürünün karşılığını alsınlar. Yoksa her geçen gün maalesef üretim şartları zorlaştığı için toprak, gıda, tarım değerli olmasına rağmen maalesef üretici sayısı Çanakkale'de, Türkiye'de ve dünyada düşüyor. Onun için bu coğrafi işaretin alınmasında emeği geçen Borsamıza, Ticaret Odamıza, üniversitemize ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze teşekkür ederim. Bundan sonraki ilerleyen süreçlerde Coğrafi işaret alan domatesin de üreticilere yansımasını ve domates üreten kişilerin de desteklenmesini bekliyorum. Çünkü Tuta gibi hastalıklar artık üreticiyi çok zora soktu, şartlar çok zorlaştı. Üreticiler istediği gibi ilaçlama ve gübreleme yapamıyor. İstenilen olmayınca üretici de istenilen verimi, kaliteyi yakalayamıyor. İnşallah bundan sonraki süreç daha iyi olur. Artık tescilli bir ürünümüz var ve bu tescilli ürünümüze yakışan bir destek bekliyoruz. Üreticinin desteklenmesi açısından tarladan alınan domatesin fiyatının yükselmesini bekliyoruz. Çünkü yükselirse ve üreticinin cebine bir şey girerse ancak o zaman üreticinin yüzü gülecek. Eğer bu desteklenmeler olursa üreticimizin para kazanacağını umut ediyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.