Hava Durumu

#Dtso

TOURISMJOURNAL - Dtso haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dtso haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Diyarbakır has been recognized by Time magazine as one of the top 100 places to visit in the world Haber

Diyarbakır has been recognized by Time magazine as one of the top 100 places to visit in the world

In its special issue listing the world's most beautiful places to visit, Time magazine included 100 destinations. Among them was the Mesopotamia Express, which began operations in April this year. Initiated by the Turkish State Railways with support from the Diyarbakır Chamber of Commerce and Industry (DTSO) and the Diyarbakır Metropolitan Municipality, the Mesopotamia Express conducted a total of eight trips between April and June. These trips primarily invited guests, YouTubers, and influencers, who were hosted in Diyarbakır with the support of DTSO and the Metropolitan Municipality. Along with tours showcasing the city's historical and cultural beauty, Diyarbakır's gastronomy was also promoted. DTSO President Mehmet Kaya stated that the inclusion of Diyarbakır among the ‘100 Places to Visit in the World’ by Time magazine would positively impact the city's tourism. Kaya said, “We have always emphasized that Mesopotamia is an undiscovered, highly significant tourism destination. There is now a trend in tourism to seek out different destinations. As an organization, we have been working on this for about seven years, and we want the Mesopotamia Express to start operations. Mesopotamia has hosted 33 civilizations and boasts a history of 12,500 years. This region is the first settlement of the world. Food and agriculture first spread from this region. We need to introduce this tourism destination to the world. Looking back, we see that we have not been able to attract enough tourists even in domestic tourism. We are particularly weak in international tourism. There are many reasons for this, but promotion and perception management are among the most important. Now, the inclusion of Diyarbakır in Time magazine's ‘100 Places to Visit in the World’ will break these negative perceptions.” Kaya explained that the Mesopotamia Express made a total of eight trips in April and June. “People will now see Mesopotamia as a tourism destination, traveling by train through the upper and lower regions of the area. Being featured in the top 100 will provide significant tourism revenue for Diyarbakır and the region. People will come comfortably and use this tour, take the train journey, and stay here. In April and June 2023, eight trips were made. We invited writers, columnists, and influencers with the support of the State Railways and the Metropolitan Municipality. These people joined the trips, shared their experiences of the tour, the scenery, and Mesopotamia. We knew they would share these experiences. We noticed it also created a significant buzz locally, with many responses.” Finally, Kaya added, “Time magazine's inclusion of Diyarbakır in the top 100 places to visit was a pinnacle achievement, which is extremely important. Locally, we need to prepare for this with the Governor's Office, the Metropolitan Municipality, our chamber, civil society organizations, and tradespeople by 2025. We believe that after this announcement, the Mesopotamia Express will attract a significant number of tourists from abroad to the region. This will further enhance the recognition of the region and make a substantial contribution to its tourism.” 4o

Diyarbakır, Time Dergisinde dünyada gezilebilecek ilk 100 yer arasına girdi Haber

Diyarbakır, Time Dergisinde dünyada gezilebilecek ilk 100 yer arasına girdi

Time Dergisi'nin dünyanın gezilebilecek en güzel yerleri özel sayısında 100 destinasyon listelendi. Listede bu yıl nisan ayında başlatılan Mezopotamya Ekspresi'ne de yer verildi. DTSO ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle Devlet Demir Yolları tarafından başlatılan turistik Mezopotamya Ekspresi nisan ve haziran ayları arasında toplam 8 sefer yaptı. Daha çok misafirlerin, YouTuberların ve influencerların davet edildiği bu seferlerde DTSO ve Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla gelen misafirler Diyarbakır'da ağırlandı. Kentin tarihi kültürel güzellikleri gezdirilmesi yanı sıra Diyarbakır'ın gastronomisi de tanıtıldı. Konuya ilişkin açıklamada bulunan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Times Dergisi'nin ‘Dünyada Gezilebilecek 100 Yer' arasına Diyarbakır'ı koymasının kentin turizmine olumlu katkı sağlanacağını söyledi. Kaya, “Tabi biz Mezopotamya'nın keşfedilmemiş, çok önemli bir turizm destinasyonu olduğunu sürekli ifade ediyorduk. Tabi turizmde de artık farklı farklı destinasyon arayışları var. Doğrusu oda olarak yaklaşık 7 yıldır biz bu işe emek veriyoruz ve Mezopotamya Ekspresi seferinin başlamasını istiyoruz. Mezopotamya 33 tane medeniyete ev sahipliği yapmış ve 12 bin 500 yıllık bir tarihten bahsediyoruz. Dünyanın ilk yerleşim yeri bu bölge. Dünyaya gıda ve tarım ilk bu bölgeden yayılmış. Bu turizm destinasyonunu dünyaya tanıtmamız lazım. Şimdi dönüp baktığımızda, bölgemizde iç turizm konusunda bile yeterli bir turist çekemiyoruz. Hele dış turizmde oldukça zayıf noktadayız. Bunun tabii birçok nedeni olmakla birlikte tanıtım ve algı yönetmek bunların başında geliyor. Şimdi Times dergisi gibi bir derginin ‘Dünyada Gezilebilecek 100 Yer' arasına Diyarbakır'ı koyması bir kere bu algıların, olumsuz algıların tamamen yıkılmasına neden olacak” dedi. Nisan ve haziran aylarında Mezopotamya Ekspresi'nin toplam 8 sefer yaptığını açıklayan Kaya, “İnsanlar artık Mezopotamya'yı tam da böyle bir turizm destinasyonunda, bölgenin üst bölgesi ve alt bölgesini gezecekleri böyle bir tren seyahatinin ilk 100'de gösterilmesi Diyarbakır için, bölge için çok çok önemli bir turizm geliri sağlayacak. İnsanlar artık rahatlıkla gelip bu bölgede hem turu kullanacaklar, yani tren seyahati yapacaklar, hem de burada konaklayacaklar. Doğrusu 2023 yılında nisan ve haziran ayında 8 sefer yapıldı. Tabi biz bu 8 seferi Devlet Demiryollarımızla birlikte, Büyükşehir Belediyesi'nin de katkısıyla yazarları, köşe yazarları, influencerları davet ettik. O insanlar gelip katıldılar ve gördükleri o turu, o görseli, o doğayı Mezopotamya'yı tabi ki paylaştılar, biz de bunu yapacaklarını biliyorduk. Tabi bununla birlikte içeride de önemli bir hava oluşturduğunun farkındaydık, bize geri dönüşler çok fazla oldu” diye konuştu. Son olarak Kaya, şunları kaydetti: “Time dergisinin Diyarbakır'ı gezilebilecek yerlerden ilk 100'e alması bunun en uç noktası oldu ki bu çok çok önemliydi. Yerelde, Valilik, Büyükşehir Belediyesi, odamız, sivil toplum kuruluşları ve esnafımızla, 2025'te buna hazırlık yapmalıyız. Bu duyurudan sonra biz inanıyoruz ki Mezopotamya Ekspresi artık yurt dışından da bölgeye oldukça fazla miktarda turist getirecektir. O da hem bölgenin daha da çok tanınmasına sebep olacak hem de bölgenin turizmine çok önemli bir katkı sağlayacak.”

Diyarbakır Silvan, gastronomi atağında Haber

Diyarbakır Silvan, gastronomi atağında

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası, Diyarbakır Ticaret Borsası, DESOB, Silvan Kültür Sanat Derneği ve Silvanlılar Derneği iş birliğinde Silvan Gastronomi Festivali'nin kavurma lansmanı yapıldı. Silvan ilçesinde 1800 yılında inşa edilen tarihi Aliağa Konağı bahçesinde düzenlenen lansman toplantısında yemekler, yakılan odun ateşinde pişirildi. Menüde süt danasından kavurma, Silvan kutlik (susamlı içli köfte) ve ekmek, pekmez ve cevizden yapılan cimilik tatlısı yer aldı. İlçede düzenlenen lansman toplantısında konuşan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, bölgenin kültürel değerlerinin yanı sıra gastronomi ile ilgili önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Karacadağ Pirinci, Cibilik, Silvan Kutliği'nin coğrafi işareti alındı Daha önce oda olarak Türk Patent Enstitüsünden Coğrafi İşaret Tescili aldıkları Karacadağ pirincini Avrupa Birliğinde de tescil ettiklerini ifade eden Kaya, "Karacadağ pirincini bir dünya markası yapacağız. Gastronomi, bizim soyut da somut kültürlerimizi bugüne aktaracak çalışmalar. Bizler için çok çok önemli. İşte görüyorsunuz Silvan'a özgü lezzetlerin bir kısmının coğrafi işareti alındı. Silvan’da yetişen endemik bitkilerin de lezzet kattığı cibilik ve Silvan kutliği (susamlı içli köfte) bunlardan biridir. Çok yakın bir sürede yine sizlerle beraber Diyarbakır'da Gastro İnovasyon Merkezinin açılışını yapacağız. O merkezin de en büyük amaçlarından biri tam da bu. Yani orada bu yemeklerin, tatların hem yapımı, tadımı ve ticaretini yapacağız. Silvan, İpek Yolu'nun önemli merkezlerinden biridir. Bu yolu kullananlar buradaki gastronomiyi tatsın istiyoruz. Silvan binlerce yıllık tarihiyle bugüne maalesef yaşadığı olaylarla ihmal ile şimdi göç veren ilçe konumuna geldi. Bunu yeniden nasıl göç aldırabiliriz veya Silvanlı kardeşlerimiz burada yaşamlarını nasıl devam ettirebilirler düşüncesi içerisindeyiz" dedi. Silvan Kültür Sanat Derneği Başkanı Mehmet Aktarlı ise lansman toplantısıyla Silvan Gastronomi Festivali'nin startını verdiklerini belirtti. Amaçlarının Silvan’ın geçmişten bugüne kadar gelen gastronomi kültürünü tanıtmak ve ilçe turizmine katkı sağlamak olduğunu ifade eden Aktarlı, "Festival çerçevesinde; gastronomi ve müzik, gastronomi ve fotoğraf, gastronomi ve sinema temaları ile hem ilçenin sahip olduğu zenginlikleri hem bu zenginlikleri ilçenin gastronomi kültürüne kattık. Öte yandan, Silvan ilçesinin kültürel miras değerlerini açığa çıkarmayı ve sürdürülmesini hedefliyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından katılımcılara, tarihi Aliağa Konağı bahçesinde pişirilen tescilli lezzetler ikram edildi. Toplantıya, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB), Ticaret Borsası, Silvan Kültür Sanat Derneği ile Silvanlılar Derneği yöneticileri katıldı.

Diyarbakır'dan tanıtım atağı Haber

Diyarbakır'dan tanıtım atağı

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), kentin tarihsel ve kültürel değerlerini İzmir Turizm Fuarı’nda dünyaya tanıtmak için yöresel ürünleriyle boy gösterdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayelerinde, İZFAŞ ve TÜRSAB Fuarcılık işbirliği ile Türkiye'nin en büyük uluslararası turizm platformlarından biri olan Travel Turkey İzmir Uluslararası Turizm Ticaret ve Fuar Kongresi (TTI), 16'ncı kez kapılarını turizm dünyasına açtı. Dünyanın dört bir yanından turizm profesyonellerini bir araya getiren fuar, bu yıl 8-10 Aralık 2022 tarihlerinde İzmir'de düzenlendi. Turizm alanında en prestijli fuarlardan biri olan Travel Turkey fuarına coşkulu bir şekilde yöresel ürünleri ve tüm üyeleriyle katılan DTSO, alanda yoğun ilgi gördü. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, turizmin şekil değiştirdiğini, kentte öne çıkan değerler, kavramların gastronomi, tarih, kültür, farklı kültürlerin bir arada olması ve Diyarbakır’ın bunların hepsini içinde barındıran bir kent olduğunu söyledi. Bugüne kadar istenilen seviyede tanıtımın olmadığını ve sorunlar yaşandığına değine Başkan Kaya, “Bizde bunun farkındayız. Son dönemlerde Diyarbakır’daki özelikle Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) yaptığı çalışmalar, coğrafi işarette Türkiye’de birinci sırada tescil yapan bir kent haline geldi. 49 tane ürünün tescilini yaptık. Bunların hepsi tarih içeren, yöreye mahsus, endemik bitkilerden elde edilen ürünler” dedi. “İzmir’e, Egeli kardeşlerimize tanıtmak için Diyarbakır olarak böyle bir stant açtık” “Biz bunları İzmir’e, Egeli kardeşlerimize tanıtmak için Diyarbakır olarak böyle bir stant açtık” diyen Başkan Kaya, “Burada şunu hedefliyoruz. İnsanlar, Diyarbakır’ın tarihi, kültürüyle ilgili gelip burada görsünler, bilgiler alsın. Aynı zamanda gastronomimizin tanıtımını yapsınlar. Gastronomiyle ilgili burada sunduklarımızı tanıtsınlar. Temel felsefemiz kentin geçmişten gelen kültürünü tanıtmak. Bu kültürü bu bölgedeki insanlara tanıtarak onlarla birlikte, onlarında kültürüyle birlikte ortak turizm, ortak gastronomi çalışmasını yapabiliriz. Birazda bunun çalışması için turizmde bunu hedefledik” ifadelerinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.