Hava Durumu

#Dünya Mutfağı

TOURISMJOURNAL - Dünya Mutfağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Dünya Mutfağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Michelin Rehberi'ne 132 Restoranla Türkiye Damgası Haber

Michelin Rehberi'ne 132 Restoranla Türkiye Damgası

İSTANBUL (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yılının ilk dokuz ayında Türkiye’nin 49,2 milyon ziyaretçiyi ağırlayarak 46,9 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini açıkladı. Bakan Ersoy, bu başarıda gastronomi sektörünün yükselen etkisine dikkat çekerek Michelin Rehberi’nin 2025 seçkisiyle Türkiye’nin bu alandaki global başarısını vurguladı. TURİZMDE REKOR BÜYÜME Bakan Ersoy, "Ziyaretçi sayısındaki yıllık büyüme yüzde 9, turizm gelirlerindeki büyüme ise yüzde 7 oranında gerçekleşti. 60 milyon olarak belirlediğimiz yıllık ziyaretçi hedefini, güçlü rezervasyon rakamları sayesinde 61 milyon olarak revize ettik" dedi. MICHELIN REHBERİ TÜRKİYE’DE ÜÇÜNCÜ YILINDA Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Michelin Rehberi’nin 2025 İstanbul-İzmir-Muğla seçkisinin ödül törenine katıldı. İstanbul Beşiktaş’taki bir otelde düzenlenen törende, Michelin Rehberi Uluslararası Direktörü Gwendal Poullennec başta olmak üzere çok sayıda yerli ve yabancı davetli yer aldı. Bu yıl tanıtılan restoran sayısı İstanbul’da 77, İzmir’de 24 ve Muğla’da 31 olmak üzere toplamda 132’ye ulaştı. Törende bir restoran ilk yıldızını alırken, 9 restoran "Bib Gourmand" ödülüne layık görüldü. Ayrıca çevreye duyarlı çalışmalarıyla 6 restoran "Yeşil Yıldız" ödülü kazandı. Tören kapsamında başarılı sektör profesyonellerine de özel ödüller verildi. Ersoy, "Michelin Rehberi, zengin gastronomi kültürümüzü dünyaya tanıtmak ve özgün deneyimler sunmak isteyen ziyaretçilere rehberlik ediyor. Bu durum, yerel üreticilerden tedarikçilere kadar geniş bir ekonomik ekosistemin büyümesine de olanak sağlıyor" dedi. 2030’A KADAR %100 SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK HEDEFİ Ersoy, Türkiye’nin 2030 yılına kadar tüm konaklama tesislerini yüzde 100 sürdürülebilir hale getirme hedefi doğrultusunda önemli çalışmalar yürüttüğünü belirtti. "Türkiye, dünyada Global Sustainable Tourism Council (GSTC) ile hükümet düzeyinde imzacı olan ilk devlet. Ulusal Sürdürülebilirlik Programımız, dünyadaki ilklerden biri. 2024 itibarıyla 19 binden fazla konaklama tesisi GSTC sertifikasyon sürecine dahil oldu" dedi. Aynı zamanda, yeme-içme sektörünün sürdürülebilirlik alanındaki katkılarına da değinerek, sektörün Ulusal Sürdürülebilirlik Programı’na davet edileceğini ve Türkiye’nin gastronomi sürdürülebilirliği konusunda örnek ülke olacağını duyurdu. MICHELIN REHBERİNDE ÜÇ GASTRO-ŞEHİR: İSTANBUL, İZMİR, MUĞLA Michelin Rehberi’nin İstanbul, İzmir ve Muğla’da seçkiler oluşturmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ersoy, "Bölgelerimizin nitelikli ürünlerini ‘tarladan sofraya’ yaklaşımıyla harmanlayan şeflerimizi ve rehbere giren tüm işletmelerimizi tebrik ediyorum. Yeni şehirlerimizin de gelecekte rehbere dahil olmasını umuyoruz" ifadelerini kullandı. Türk mutfağının gastronomi dünyasındaki yükselişi, hem yerel üreticilere hem de Türkiye’nin genel turizm stratejisine güçlü bir destek sağlıyor. Michelin Rehberi ile Türkiye, sadece turistik cazibesini değil, aynı zamanda mutfak sanatındaki zenginliğini de dünyaya taşıyor. Bakan Ersoy, Türkiye’nin turizm ve gastronomi alanında global başarılara imza attığını ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlarla gelecekte de öncü olmayı sürdüreceğini belirtti.

Tatlı ve Baharatın Uyumuyla Tayland’ın En Sevilen Yemekleri Haber

Tatlı ve Baharatın Uyumuyla Tayland’ın En Sevilen Yemekleri

Pad Thai: Tayland’ın ulusal yemeğidir. Pirinç eriştesi, tofu, kuru karides, fasulye filizi ve yumurtadan oluşan lezzetli bir kızartmadır. Yumuşak pirinç erişteleri, şeker, demirhindi, limon suyu, sirke ve balık sosuyla tatlandırılır ve geleneksel olarak yanında kırmızı biber, beyaz sirke, şeker, taze limon dilimleri ve balık sosu ile servis edilir. Massaman Köri: Tay köri çeşitleri arasında massaman köri, en hafif, en tatlı ve en sıra dışı olanıdır. Hindistan cevizi sütü, et, patates ve kavrulmuş baharatlarla yapılan bir köri ezmesinin birleşimidir. Uzun süre pişirildiğinden, massaman körisinde genellikle kalın sığır eti dilimleri veya kemikli tavuk kullanılır, bazen kuzu eti veya koyun eti de tercih edilir. Tom Yum: En bilinen Tay yemeklerinden biri olan Tom Yum, baharatlı, ekşi ve aromatik bir çorbadır ve geleneksel olarak pirinç ile servis edilir. Arpacık soğanı, limon otu, balık sosu, taze zencefil veya havlıcan, karides, mantar, kaffir lime yaprakları, limon suyu ve doğranmış Tay biberlerinden oluşur. Genellikle meze olarak servis edilen tom yum, kişniş yaprakları ile süslenir.  Som Tam: Tayland’ın kuzeydoğusundaki Isaan bölgesiyle ilişkilendirilen bir yeşil papaya salatasıdır. İnce doğranmış yeşil papayanın yanı sıra bu salata genellikle kavrulmuş yer fıstığı, yeşil fasulye, domates ve sarımsak, acı biber, balık sosu, kuru karides, palmiye şekeri ve limon veya demirhindi suyuyla yapılan ekşi bir sos içerir. Kai Yang: Tüm tavukla yapılan, ızgara veya barbekü tavuk yemeğidir. Tavuk, genellikle yapışkan beyaz pirinç, tatlı ya da ekşi bir sos ve Som tam ile eşleştirilir. Tayland genelinde birçok sokak tezgahında bulunabilir. Kai yang, soya sosu, zencefil, beyaz biber, balık sosu, sirke, hoisin sosu ve kişniş, limon otu ve sarımsak gibi otlardan yapılan marinasyonuyla diğer ızgara tavuk yemeklerinden ayrılır. Tom Kha Gai: Tayland’ın komşu Laos’tan etkilenen, merkezi bölgesinden gelen lezzetli ulusal yemeğidir. Bu çorbanın adı, havlıcan ile kaynatılmış tavuk çorbası anlamına gelir ve hindistan cevizi sütü, tavuk parçaları, havlıcan, limon otu, sarımsak, chili biberi, kaffir lime yaprakları, balık sosu ve shiitake mantarlarından oluşur. Vejetaryen, tofu, deniz mahsullü ve domuz etli gibi farklı versiyonları da bulunmaktadır. Kaeng Khiao Wan: Tayland’ın geleneksel yeşil körisi için kullanılan addır. Adı "tatlı yeşil köri" olarak çevrilebilir. Bu tarifte, taze biberler bir ezme haline getirilir ve havlıcan, karides ezmesi, limon otu, sarımsak, zerdeçal, kişniş, kaffir yaprakları ve bütün karabiber gibi malzemelerle karıştırılır. Taze köri ezmesi, sebzeler, balık sosu, et ve hindistan cevizi sütüyle kaynatılır.Yeşil körinin temeli, pirinç ile birlikte farklı sebzeler ve proteinlerle (genellikle tavuk veya balık) servis edilir. Phanaeng Köri: Kalın kıvamı ve tuzlu-tatlı yer fıstığı aromasıyla bilinen bir çeşit Tayland körisidir. Bu yemekte hindistan cevizi sütü, phanaeng köri ezmesi, limon yaprakları, balık sosu ve palmiye şekeri ile pişirilen et bulunur. Genellikle phanaeng körisinde kullanılan et dana, tavuk, ördek veya domuz etidir ve geleneksel olarak sebze içermez. Khao Soi: Kuzey Tayland’a özgü olan yemek, farklı yöresel etkilerin birleşimiyle oluşturulmuş, lezzetli bir hindistan cevizli çorbadır. Çorbanın tabanı, hindistan cevizi sütü ve kırmızı köri ezmesi ile yapılan hafif baharatlı bir sebze suyudur. Bu sudan yapılan çorba, yumurtalı erişte ve tavuk, dana veya domuz gibi et çeşitleri ile servis edilir. Üzerine çıtır kızartılmış erişte ve doğranmış kişniş serpilir. Khao Niao Mamuang: Bu geleneksel Tayland tatlısı, önce buharda pişirilen, ardından şekerli hindistan cevizi sütü ile tatlandırılan yapışkan pirinç ile hazırlanır. Son olarak pirinç, taze mango dilimleri ile birlikte servis edilir. Bu basit tatlı inanılmaz derecede popüler olup Tayland'da neredeyse her lokantada bulunabilir.

GÜNÜN RİTMİ FLAMİNGO LARA İLE ANTALYA’DA Haber

GÜNÜN RİTMİ FLAMİNGO LARA İLE ANTALYA’DA

Lezzet kavramını yeniden tanımlayarak konuklarına ayrıcalıklı deneyimler yaşatan Antalya’nın kalbindeki Flamingo Lara’da kahvaltı ile başlayan ve gün boyu dünya mutfağından özel tatlarla devam eden bir lezzet şöleni yaşayacaksınız. Güneşin doğuşundan gecenin eğlencesine kadar ayrıcalıklı bir deneyimi; Dünya Mutfağı’nın farklı lezzetleriyle, müziğin sesine kulak vereceğiniz bir atmosferde yaşama şansını Flamingo Lara misafirleriyle buluşturuyor! Tattığınız anda etkisi altına alacak eşsiz lezzetler sizlere keyifli anlar sunacak. Türkiye'nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan ‘İncili Gastronomi Rehberi’nde yeni açılanlar kategorisinde Antalya’dan tek yer alan restoran Flamingo Lara, misafirlerine unutulmaz gastronomi deneyimi yaşatmaya devam ediyor. Flamingo Lara’nın başarılı mutfak ekibinin amacı; en özel lezzetlerini misafirleri ile paylaşarak, masaya en iyi ve en taze malzemelerle hazırlanmış eşsiz tatları getirmek. Flamingo Lara’nın şeflerinin özenle hazırladığı menüsünde Ege Otlu Mücver, Trüf Kokulu Enginar, Linguini Karides, Morel Külünde Bonfile, Kızarmış Karides Topları gibi lezzetler ve kokteyller bulunuyor. İddialı Suşi menüsü de bulunan Flamingo Lara’da zengin yemek kültürü, lokal taze tatlar ile birleşerek farklı ve kendine özgün bir lezzet şölenine imza atıyor. Güneşin doğuşuyla başlayan heyecan gecenin enerjisiyle devam edecek! Flamingo Lara, yetenekli DJ'lerinin de yer alacağı, herkesi dans etmeye, iyi vakit geçirmeye davet eden, neşe dolu yenilikçi bir müzik performansını tanıtmaya da hazırlanıyor. Flamingo Lara özel konuk DJ’lerinin keyifli ruhuyla her yaştan misafiri eşsiz bir yaşama sevincine ulaştıran müzik performansı da size unutulmaz anlar yaşatacak.  Sabahın sakinliğine öğle kaçamağını, akşamın büyüsüne ise gecenin ritmini ekleyen; Akdeniz’in eşsiz maviliğine pembe bir kanat çırpan Flamingo Lara’yı takviminize eklemeyi unutmayın.  

Kapadokya'daki turistlere dünya mutfağı sunuluyor Haber

Kapadokya'daki turistlere dünya mutfağı sunuluyor

Doğa, tarih ve kültür turizminin yanı sıra gastronomi alanında da son yıllarda gelişme kaydeden Kapadokya'da, yabancı aşçıların hazırladığı farklı ülkelerin mutfağına özgü lezzetler, Göreme'deki 4 restoranda konukların beğenisine sunuluyor. UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi'nde yer alan Kapadokya'daki gezilerine yemek molası veren turistler, damak tatlarına uygun lezzetlerin sunulduğu Hint, Kore ve 2 Çin lokantasında yemek yeme imkanı buluyor. Beldedeki bir Çin lokantasını bünyesinde barındıran holdingin Kapadokya koordinatörü Eylem Alp, AA muhabirine, konukların yerel yemeklerin yanı sıra alışık oldukları lezzetlerle buluşmasının olumlu yansımalarına şahit olduklarını söyledi. "Gastronomi dünya çapında ağırlık kazanıyor" Restoranlarında Türkiye'den ustaların yanı sıra İtalya ve Nepal'den gelen şeflerin de hünerlerini sergilediğini anlatan turizmci Alp, "Kapadokya'da ortalama konaklama süresi iki gün ve bu süreyi artırmaya çalışıyoruz. Yerel yemeklerden marka haline gelmiş testi kebabı ve güveçte kuru fasulye var. Bunun yanı sıra uluslararası anlamda ön plana çıkmış İtalyan ve Uzak Doğu yemekleri hazırlıyoruz. Restoranımızda Çin, Japon, Tayland ve Kore mutfağından beğenilen yemeklerimiz de sunuluyor." diye konuştu. Alp, çok güzel tepkiler aldıklarını belirterek, "Geçen hafta bir Endonezyalı misafirimiz, ülkesinde bile bu şekilde Uzak Doğu lezzetleri bulunmadığını söyledi. Bu da bizi çok mutlu etti. İnsanlar Kapadokya'ya sadece sıcak hava balonu, peribacaları için değil gastronomi ile ilgili de seyahat etmeli. Turizm sonsuz bir boyut, gastronomi de dünya çapında gittikçe ağırlık kazanan bir turizm sektörü." ifadelerini kullandı. Turistler Kapadokya'daki mutfak zenginliğinden memnun Beldede faaliyet gösteren Hint lokantasında aşçı olarak çalışan Hindistanlı Pravendra Singh, doğup büyüdüğü Delhi'den ayrılarak beş yıl önce Nevşehir'e yerleştiğini dile getirdi. Ülkesinden bölgeye son yıllarda gelen turist sayısında önemli artış yaşandığına dikkati çeken Singh, bundan dolayı Hint restoranın açıldığını söyledi. Hindistan'da farklı ülke mutfakları üzerine eğitim aldığını anlatan Singh, "Ülkemden gelenler burada Hint yemeklerini görünce çok mutlu oluyor. Burada bizi görünce şaşırıyorlar." dedi. Bölgedeki farklı tesislerde dünya mutfağından yemekleri tadan ABD'li turist David Barnes, arkadaşıyla geldiği bölgede hem turistik merkezleri ziyaret ettiğini hem de farklı ülke mutfaklarına özgü yemekleri deneyimleme şansı bulduğunu belirtti. Barnes, Kapadokya'yı her anlamda beğendiğini ve herkesin mutlaka görmesi gereken bir lokasyon olduğunu vurguladı. Hindistanlı turist Paresh Gondkar ise ailesiyle geldiği Kapadokya'da Hint yemekleriyle karşılaşmaktan mutlu olduğunu aktararak, "Böyle otantik bir yerde böyle hizmetlerle karşılaşacağımı hayal bile edemezdim. İstanbul'da konakladığımız süreçte de kendi ülkeme ait yemekleri bulabildim, Kapadokya'da da karşılaşmak güzel oldu." şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.