Hava Durumu

#Edirne

TOURISMJOURNAL - Edirne haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Edirne haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Edirne'deki Meriç Nehri'nde ilk resmi kürek yarışları başladı Haber

Edirne'deki Meriç Nehri'nde ilk resmi kürek yarışları başladı

Türkiye'nin olimpik standartlardaki tek parkuruna sahip Meriç Nehri'nde ilk resmi kürek yarışları Gençler Türkiye Kürek Kupası ön eleme müsabakaları ile başladı. Türkiye'nin olimpik standartlarda hazırlanan ilk parkuru özelliğine sahip Meriç Nehri'nde, Gençler Türkiye Kürek Kupası, ön eleme yarışlarıyla başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlıklarını tamamlayan kürek sporcuları, teknelerini nehre indirerek antrenman yaptı. Daha sonra yarışlar başladı. Türkiye Kürek Federasyonu tarafından düzenlenen yarışlarda, 112 sporcu Mehmet Müezzinoğlu ve Meriç köprüleri arasında 2 kilometre uzunluğundaki parkurda mücadeleye başladı. Bu parkurun hem şehir, hem spor turizmi, hem de spor camiası için çok önemli bir nokta olacağını söyleyen Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk, Edirne'nin artık sporun başkenti olduğunu ifade etti. Kürek sporu için tarihi bir gün yaşadıklarını söyleyen Ertürk, Meriç Nehri'ne güzel bir parkur kurulduğunu aktardı. "100 yıllık bir federasyonuz, 100 yıldır bu parkuru bekliyorduk" "100 yıllık bir federasyon olduklarını ve 100 yıldır bu parkuru beklediklerini söyleyen Ertürk, "Bu tarihi anı görmek bana nasip oldu. Çok mutluyum ve sevinçliyim. Buradan özellikle Valiliğimize, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Çok destek verdiler. Parkurumuz daha yapılmadan Avrupa Şampiyonasını aldık, üstüne Balkan Şampiyonası aldık. Burası gerçekten hem şehir için hem spor turizmi için hem de spor camiamız için çok önemli bir nokta olacak. Artık bizim için sporun başkenti Edirne" ifadelerine yer verdi. 6 parkurda yarışların yapıldığını söyleyen Ertürk, 40'ın üstünde kulüp ve 400'ün üzerinde sporcunun nehirde kürek çekeceğini aktardı. Ertürk, ön elemede başarılı olan sporcuların hafta sonu finallerde yarışacağını belirtti. Meriç Nehri'nde 14 Temmuz Pazar Günü gerçekleştirilecek final yarışlarının ardından kupa töreni düzenlenecek.

Edirne’de "tiny house"lar kaldırılıyor Haber

Edirne’de "tiny house"lar kaldırılıyor

Edirne’nin Saros Körfezi’nde tarım arazilerinin üzerine kurulan "tiny house"lar (küçük evler) valilik talimatı ile çok sayıda jandarma ekibinin bölgede önlem almasıyla kaldırılıyor. Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Danışment köyünde bulunan 19 dönüm tarım arazisinin üzerine yaklaşık 30 "tiny house" kuruldu. Tarım arazilerinin üzerine yapılan kaçak yapılar, Edirne Valisi Yunus Sezer’in talimatıyla kaldırılmak istendi. Alınan kararın ardından yapı sahipleri, "tiny house"lardan çıkmak istemeyince bölgeye çok sayıda jandarma ve İl Özel İdaresi ekibi sevk edildi. Edirne İdare Mahkemesi "tiny house"ların inşa edilen ilavelerle konut niteliği kazandığına karar verdi. Edirne Valiliği de tarım alanlarının korunması çerçevesinde bu yapıların kaldırılması gerektiğini sahiplerine bildirdi. İl Özel İdaresi ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Danişment köyündeki yaklaşık 30 "tiny house" bulunan tarlaya gitti. Jandarma ekiplerine zorluk çıkaran yapı sahipleri, araziye giden yolları araçlarıyla kapatıp hem jandarma hem de İl Özel İdare ekiplerinin tarlaya ulaşmasını zorlaştırdı. Araçlarını çekmeyeceklerini ifade eden "tiny house" sahipleri çok masraf yaptıklarını ve her bir yer için yaklaşık 2 milyon lira harcama yaptıklarını gerekçe göstererek alanda kalmak istediler. Yapı sahiplerini ikna edemeyen ekipler, iş makineleriyle yeni yol açarak tiny house'ların bulunduğu alana ulaştı. İş makineleriyle açılan yoldan araziye ulaşan ekipler, bazı "tiny house"ları vinç yardımıyla yerinden alarak, başka alana götürdü.

Edirne’de bayramda tonlarca ‘tava ciğer’ tüketildi Haber

Edirne’de bayramda tonlarca ‘tava ciğer’ tüketildi

Ramazan Bayramı tatilinde 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Edirne’de tonlarca tava ciğer tüketildi. Tava ciğer yemek için restoranların önünde saatlerce metrelerce uzunlukta sıra bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk havadan görüntülendi. Tarih ve turizm kenti Edirne’de, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yoğunluk yaşandı. Tarihi eserleri, müzeleri, doğal güzellikleri, tarihi çarşıları ve coğrafi işaretli yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı olan kent, bayram tatilinde İstanbul başta olmak üzere çevre illerden, Balkanlardan ve Avrupa’daki gurbetçilerle birlikte binlerce turist ağırladı. “Ciğercilerde uzun kuyruklar oluştu” Sabahın erken saatlerinde Edirne’ye akın eden turistler, ziyaretlerinin ardından kentin meşhur lezzeti tava ciğer yemek için soluğu restoranlarda aldı. Restoranların önünde onlarca metre uzunluğundaki sıranın kendilerine gelmesini bekleyen vatandaşların, bekleme süresi zaman zaman bir saati aştı. Saatlerdir sıranın kendisine gelmesini bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk, havadan görüntülendi. “Tonlarca ciğer satıldı” Bayram boyunca 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Edirne'de tonlarca ciğer tüketildi. Bayram tatilinde binlerce kişinin öğle ve akşam yemeklerinde tercihi tava ciğeri ve kuru acı biber ikilisi oldu. Ciğercilerin müşterilerine yetişmekte zorlandığı Edirne’de, ziyaretçilerin çoğu İstanbul, Tekirdağ ve Çanakkale'dendi. Edirneli ciğerci Bahri Dinar, “Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından yüzbinlerce ziyaretçi Edirne’ye akın etti. Biz de kendilerine tonlarca tava ciğer ikram ettik” açıklamasında bulundu. Bir başka ciğerci Uğurcan İmrak da, bayram tatili boyunca Edirne’de tonlarca tava ciğer satıldığını ve esnafın yüzünün güldüğünü belirtti.

Edirne’de metrelerce uzayan tava ciğer kuyruğu havadan görüntülendi Haber

Edirne’de metrelerce uzayan tava ciğer kuyruğu havadan görüntülendi

Yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçilerin akınına uğrayan Edirne’de, kentin meşhur lezzeti tava ciğer yemek isteyen yüzlerce vatandaş metrelerce uzunluğunda kuyruk oluşturdu. Tarih ve turizm kenti Edirne’de, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yoğunluk yaşandı. Tarihi eserleri, müzeleri, doğal güzellikleri, tarihi çarşıları ve coğrafi işaretli yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı olan kent, bayram tatilinde İstanbul başta olmak üzere çevre illerden, Balkanlardan ve Avrupa’daki gurbetçilerle birlikte binlerce turist ağırladı. “Ciğercilerde uzun kuyruklar oluştu” Sabahın erken saatlerinde Edirne’ye akın eden turistler, ziyaretlerinin ardından kentin meşhur lezzeti tava ciğer yemek için soluğu restoranlarda aldı. Restoranların önünde onlarca metre uzunluğunda ki sıranın kendilerine gelmesini bekleyen vatandaşların, bekleme süresi zaman zaman bir saati aştı. Saatlerdir sıranın kendisine gelmesini bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk, havadan görüntülendi. “5 saat kuyrukta beklemeye razıyız” İstanbul’dan Edirne’ye ziyarete gelen Adnan Ergün, dün akşam tava ciğer yediklerini ve bugün de yemek için sırada beklediklerini belirterek, dün 1 saat sıra beklediğini bugün 5 saat beklemeye razı olduğunu söyledi. Dün de oluşan uzun kuyruklar nedeniyle sıra beklemediklerini ve tava ciğerin tadına bakamadıklarını söyleyen Süleyman Ünal, bugün sıra beklemeye karar verdiklerini ifade etti. İstanbul’dan Edirne’ye gelen Rafi Koç da, yarım saat sıra beklediğini ortalama 15 dakika daha sıra bekleyeceğini anlattı. “Tava ciğerin tadına bakmadan kentten ayrılmıyorlar” Yarım saattir sırada beklediklerini yaklaşık yarım saat daha sırada bekleyeceklerini söyleyen ziyaretçilerden Meral Yılmaz, ilk kez tava ciğer yiyeceği için heyecanlı olduğunu belirtti. Hatice Gürses de, 12 yıl önce tava ciğer yediğini Edirne’ye gelmişken bu lezzetin tadına bakmadan kentten ayrılmayacağını belirterek, sırada beklediğini anlattı. “Boş zamanımız olmadı” Tava Ciğerci esnaflarından İsmail Işık, bayram nedeniyle Edirne’ye ziyaretçi akını yaşandığını söyledi. Ciğercilerin önünde metrelerce uzun kuyruklar oluştuğunu ifade eden Işık, zaman zaman zorlandıklarını ve sürekli yetiştirme telaşında olduklarını açıkladı.

Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Haber

Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı

Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne'de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi'nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne'nin kadim ve Osmanlı'ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne'de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye 'Bir gelip ciğerinizi yeriz' diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne'nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne'nin her konuda balkanların ve Türkiye'nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne'nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Çanakkale Savaşı'ndan kalan hastane müzeye dönüştürüldü Haber

Çanakkale Savaşı'ndan kalan hastane müzeye dönüştürüldü

Edirne’nin Keşan ilçesinde Çanakkale Savaşı'nda cephede düşman ile çatışırken yaralanan yüzlerce askerin tedavi edildiği "Cephe Gerisi Hastanesi" müzeye dönüştürüldü. Çanakkale Savaşı'nda "Cephe Gerisi Hastanesi" olarak kullanılan hastane müzeye dönüştürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği ile Kent Müzesi’nin açılışı yapıldı. Müzenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, müzelerin kültürün hafızaları olduğunu belirterek, “Ezan için bayrak için topraklar için 18 Mart 1915’te şehadete yürüyen tüm şehitlerimiz için rahmet diliyorum. Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere toprak için can veren şehitlerimizin bizim için derin anlamı var. Bu insanlar eğitimi, yaşına bakmadan bu vatan için ölüme koşmaktan çekinmeyenler. Hala bu ülke, bu vatan için savaşan insanlar var. Zaferimizin 109. yılını kutluyoruz. Cephede savaşanlar kadar yaralıların tedavi edilip tekrar cepheye gitmesini sağlayan noktalar vardır. Bunların biri önünde durduğumuz menzil hastanemizdi. Bir binayı yaşatmak, kültür geçmişimizin izlerini planlamak kolay değildir. Bunlar kolay değil. Kültürümüzün hafızası müzelerdir. İçindeki her şey hiçbir zaman unutulmamalı. Burası sadece müze değil, kültür merkezi haline dönüşecek” dedi. Program, açılış kurdelesinin kesilmesi ve Kent Müzesi’nin ziyaret edilmesinin ardından sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.