Hava Durumu

#Edirne

TOURISMJOURNAL - Edirne haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Edirne haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Edirne Gastronomi Festivali'nde Kadınlar En Lezzetli Yemek İçin Yarıştı Haber

Edirne Gastronomi Festivali'nde Kadınlar En Lezzetli Yemek İçin Yarıştı

EDİRNE (İHA) - Edirne Valiliği'nin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlediği "Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali", 1-3 Kasım tarihlerinde gerçekleştirildi. Festivalin son gününde, çeşitli kategorilerde yemek yarışmaları düzenlendi. Yarışmaya katılan sekiz ev hanımı, Edirne'ye özgü en lezzetli kaburga etli lahana salmayı yapmak için yarıştı.  Karaağaç'taki tarihi tren garında yapılan festivalde jüri üyeleri, yemeklerin sunum, lezzet, teknik ve hijyen açısından puanlamasını yaptı. Festivalde renkli anlar yaşanırken, 72 yaşındaki Bedriye Aladağ, birinci olarak çeyrek altın kazandı. 1968 yılında Batı Trakya'dan Edirne'ye göç eden Aladağ, katıldığı her yarışmada dereceye girdiğini ve bu durumun kendisini mutlu ettiğini belirtti. Yarışmada ikinci olan Şenay Sağlam ve üçüncü olan Remziye Korkan da 24 ayar altınla ödüllendirildi. "HER SENE YARIŞMALARA KATILIRIM, ÖDÜL ALIRIM" Yarışmanın birincisi Bedriye Aladağ, yemek yapma tutkusunu dile getirerek, "Yemeklerimi çok lezzetli yaparım. Her sene yarışmalara katılırım, ödül kazanırım. Çok heyecanlanıyorum ben buraya gelince. Bu garda eşyalarımı aldım. Batı Trakya’dan trenle geldim buraya, yeni bir hayata başladım. Bugün burada geçmişi yâd ediyorum” dedi. "UNUTULMAYA YÜZ TUTAN YEMEKLERİMİZ GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR" Yarışmacılardan Şükriye Bilgiç, Edirne’nin Osmanlı tarihindeki önemini vurgulayarak, "Edirne, Osmanlı'ya uzun yıllar başkentlik yapmış bir şehir. Zengin mutfağımızı tanıtmak için buradayız. Unutulmaya yüz tutan yemeklerimizi yeniden gün yüzüne çıkartıyoruz. Herkesin bu yemekleri tatması çok önemli" şeklinde konuştu. "BU ATMOSFERİ SOLUMAK BENİM İÇİN ÇOK HEYECAN VERİCİ" Yarışmacılardan Gülseren Topçu ise, "Bu atmosferi solumak benim için çok heyecan verici. Ne yemek yapacağımız sürpriz. Bu daha da heyecan veriyor bana. Yemek yapmayı çok seviyorum" diyerek heyecanını gösterdi. Yarışma, yapılan yemeklerin ikram edilmesiyle sona erdi.

Edirne Gastronomi Festivali'nde Duygusal Anlar Yaşandı Haber

Edirne Gastronomi Festivali'nde Duygusal Anlar Yaşandı

Edirne Valiliği’nin öncülüğünde bu yıl ilk kez düzenlenen "Topraktan Sofraya Edirne Gastronomi Festivali," zengin bir gala yemeği ile sona erdi. Türkiye’nin ünlü şefleri ve aşçıları ile festivale katkı sağlayan mutfak ustaları bir araya gelerek unutulmaz bir gece yaşadı. Gala gecesine katılan Edirne Valisi Yunus Sezer, Edirne’nin Osmanlı’ya 92 yıl başkentlik yapmış derin mutfak kültürüne vurgu yaparak, festivalin gelenekselleştirilmesini hedeflediklerini belirtti. Vali Sezer, "Edirne hem saray hem de Rumeli mutfağının olduğu bir şehir, menülerimiz gittikçe daralmış ve birkaç çeşit yemekten ibaret olmuş. 'Topraktan Sofraya' yemek kitabındaki reçetelerle hazırlanacak yemekler, umuyorum restoranlarda yer alacak. Böylece geçmişin zenginliğini tekrar yaşama ve geleceğe aktarma imkanı buluruz" dedi. USTA VE ÇIRAKLAR KUCAKLAŞTI Festival kapsamında katılımcılara belge takdim edilen ödül töreninde duygusal anlar yaşandı. Günaydın Et Restoranları Grubu Ortağı Şef Cüneyt Asan, usta-çırak ilişkisini onurlandırarak tüm katılımcıları ödüllerini verirken kucakladı. Ödül takdimine Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ve şef Esra Tokelli de katıldı. EDİRNE'NİN GELENEKSEL LEZZETLERİYLE "TOPRAKTAN SOFRAYA" MENÜSÜ Gala gecesinde davetlilere Edirne’nin yöresel lezzetlerinden oluşan özel bir menü sunuldu. Menüde köy ekmeği ve limonlu yanık tereyağı, kavun çekirdeği şerbeti, Edirne tarhana çorbası, cici papalı börülce salatası, reyhan şerbeti, vişne glazeli ciğer sarma, loznik isli yoğurtlu, soğan dolması, Edirne usulü kuzu kapama, Rumeli usulü kalburabastı, ayva marmeladı dolgulu acı badem kurabiyesi, ızgara borani, ızgara köy biberi, ve ekşimikli biber gibi özgün lezzetler ikram edildi.

Edirne'deki Meriç Nehri'nde ilk resmi kürek yarışları başladı Haber

Edirne'deki Meriç Nehri'nde ilk resmi kürek yarışları başladı

Türkiye'nin olimpik standartlardaki tek parkuruna sahip Meriç Nehri'nde ilk resmi kürek yarışları Gençler Türkiye Kürek Kupası ön eleme müsabakaları ile başladı. Türkiye'nin olimpik standartlarda hazırlanan ilk parkuru özelliğine sahip Meriç Nehri'nde, Gençler Türkiye Kürek Kupası, ön eleme yarışlarıyla başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren hazırlıklarını tamamlayan kürek sporcuları, teknelerini nehre indirerek antrenman yaptı. Daha sonra yarışlar başladı. Türkiye Kürek Federasyonu tarafından düzenlenen yarışlarda, 112 sporcu Mehmet Müezzinoğlu ve Meriç köprüleri arasında 2 kilometre uzunluğundaki parkurda mücadeleye başladı. Bu parkurun hem şehir, hem spor turizmi, hem de spor camiası için çok önemli bir nokta olacağını söyleyen Türkiye Kürek Federasyonu Başkanı Erhan Ertürk, Edirne'nin artık sporun başkenti olduğunu ifade etti. Kürek sporu için tarihi bir gün yaşadıklarını söyleyen Ertürk, Meriç Nehri'ne güzel bir parkur kurulduğunu aktardı. "100 yıllık bir federasyonuz, 100 yıldır bu parkuru bekliyorduk" "100 yıllık bir federasyon olduklarını ve 100 yıldır bu parkuru beklediklerini söyleyen Ertürk, "Bu tarihi anı görmek bana nasip oldu. Çok mutluyum ve sevinçliyim. Buradan özellikle Valiliğimize, Gençlik ve Spor Bakanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Çok destek verdiler. Parkurumuz daha yapılmadan Avrupa Şampiyonasını aldık, üstüne Balkan Şampiyonası aldık. Burası gerçekten hem şehir için hem spor turizmi için hem de spor camiamız için çok önemli bir nokta olacak. Artık bizim için sporun başkenti Edirne" ifadelerine yer verdi. 6 parkurda yarışların yapıldığını söyleyen Ertürk, 40'ın üstünde kulüp ve 400'ün üzerinde sporcunun nehirde kürek çekeceğini aktardı. Ertürk, ön elemede başarılı olan sporcuların hafta sonu finallerde yarışacağını belirtti. Meriç Nehri'nde 14 Temmuz Pazar Günü gerçekleştirilecek final yarışlarının ardından kupa töreni düzenlenecek.

Edirne’de "tiny house"lar kaldırılıyor Haber

Edirne’de "tiny house"lar kaldırılıyor

Edirne’nin Saros Körfezi’nde tarım arazilerinin üzerine kurulan "tiny house"lar (küçük evler) valilik talimatı ile çok sayıda jandarma ekibinin bölgede önlem almasıyla kaldırılıyor. Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Danışment köyünde bulunan 19 dönüm tarım arazisinin üzerine yaklaşık 30 "tiny house" kuruldu. Tarım arazilerinin üzerine yapılan kaçak yapılar, Edirne Valisi Yunus Sezer’in talimatıyla kaldırılmak istendi. Alınan kararın ardından yapı sahipleri, "tiny house"lardan çıkmak istemeyince bölgeye çok sayıda jandarma ve İl Özel İdaresi ekibi sevk edildi. Edirne İdare Mahkemesi "tiny house"ların inşa edilen ilavelerle konut niteliği kazandığına karar verdi. Edirne Valiliği de tarım alanlarının korunması çerçevesinde bu yapıların kaldırılması gerektiğini sahiplerine bildirdi. İl Özel İdaresi ve İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, Danişment köyündeki yaklaşık 30 "tiny house" bulunan tarlaya gitti. Jandarma ekiplerine zorluk çıkaran yapı sahipleri, araziye giden yolları araçlarıyla kapatıp hem jandarma hem de İl Özel İdare ekiplerinin tarlaya ulaşmasını zorlaştırdı. Araçlarını çekmeyeceklerini ifade eden "tiny house" sahipleri çok masraf yaptıklarını ve her bir yer için yaklaşık 2 milyon lira harcama yaptıklarını gerekçe göstererek alanda kalmak istediler. Yapı sahiplerini ikna edemeyen ekipler, iş makineleriyle yeni yol açarak tiny house'ların bulunduğu alana ulaştı. İş makineleriyle açılan yoldan araziye ulaşan ekipler, bazı "tiny house"ları vinç yardımıyla yerinden alarak, başka alana götürdü.

Edirne’de bayramda tonlarca ‘tava ciğer’ tüketildi Haber

Edirne’de bayramda tonlarca ‘tava ciğer’ tüketildi

Ramazan Bayramı tatilinde 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Edirne’de tonlarca tava ciğer tüketildi. Tava ciğer yemek için restoranların önünde saatlerce metrelerce uzunlukta sıra bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk havadan görüntülendi. Tarih ve turizm kenti Edirne’de, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yoğunluk yaşandı. Tarihi eserleri, müzeleri, doğal güzellikleri, tarihi çarşıları ve coğrafi işaretli yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı olan kent, bayram tatilinde İstanbul başta olmak üzere çevre illerden, Balkanlardan ve Avrupa’daki gurbetçilerle birlikte binlerce turist ağırladı. “Ciğercilerde uzun kuyruklar oluştu” Sabahın erken saatlerinde Edirne’ye akın eden turistler, ziyaretlerinin ardından kentin meşhur lezzeti tava ciğer yemek için soluğu restoranlarda aldı. Restoranların önünde onlarca metre uzunluğundaki sıranın kendilerine gelmesini bekleyen vatandaşların, bekleme süresi zaman zaman bir saati aştı. Saatlerdir sıranın kendisine gelmesini bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk, havadan görüntülendi. “Tonlarca ciğer satıldı” Bayram boyunca 100 binden fazla kişinin ziyaret ettiği Edirne'de tonlarca ciğer tüketildi. Bayram tatilinde binlerce kişinin öğle ve akşam yemeklerinde tercihi tava ciğeri ve kuru acı biber ikilisi oldu. Ciğercilerin müşterilerine yetişmekte zorlandığı Edirne’de, ziyaretçilerin çoğu İstanbul, Tekirdağ ve Çanakkale'dendi. Edirneli ciğerci Bahri Dinar, “Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanından yüzbinlerce ziyaretçi Edirne’ye akın etti. Biz de kendilerine tonlarca tava ciğer ikram ettik” açıklamasında bulundu. Bir başka ciğerci Uğurcan İmrak da, bayram tatili boyunca Edirne’de tonlarca tava ciğer satıldığını ve esnafın yüzünün güldüğünü belirtti.

Edirne’de metrelerce uzayan tava ciğer kuyruğu havadan görüntülendi Haber

Edirne’de metrelerce uzayan tava ciğer kuyruğu havadan görüntülendi

Yurtiçi ve yurtdışından gelen ziyaretçilerin akınına uğrayan Edirne’de, kentin meşhur lezzeti tava ciğer yemek isteyen yüzlerce vatandaş metrelerce uzunluğunda kuyruk oluşturdu. Tarih ve turizm kenti Edirne’de, 9 günlük Ramazan Bayramı tatilinde yoğunluk yaşandı. Tarihi eserleri, müzeleri, doğal güzellikleri, tarihi çarşıları ve coğrafi işaretli yöresel lezzetleriyle ziyaretçilerin ilgi odağı olan kent, bayram tatilinde İstanbul başta olmak üzere çevre illerden, Balkanlardan ve Avrupa’daki gurbetçilerle birlikte binlerce turist ağırladı. “Ciğercilerde uzun kuyruklar oluştu” Sabahın erken saatlerinde Edirne’ye akın eden turistler, ziyaretlerinin ardından kentin meşhur lezzeti tava ciğer yemek için soluğu restoranlarda aldı. Restoranların önünde onlarca metre uzunluğunda ki sıranın kendilerine gelmesini bekleyen vatandaşların, bekleme süresi zaman zaman bir saati aştı. Saatlerdir sıranın kendisine gelmesini bekleyen vatandaşların oluşturduğu kuyruk, havadan görüntülendi. “5 saat kuyrukta beklemeye razıyız” İstanbul’dan Edirne’ye ziyarete gelen Adnan Ergün, dün akşam tava ciğer yediklerini ve bugün de yemek için sırada beklediklerini belirterek, dün 1 saat sıra beklediğini bugün 5 saat beklemeye razı olduğunu söyledi. Dün de oluşan uzun kuyruklar nedeniyle sıra beklemediklerini ve tava ciğerin tadına bakamadıklarını söyleyen Süleyman Ünal, bugün sıra beklemeye karar verdiklerini ifade etti. İstanbul’dan Edirne’ye gelen Rafi Koç da, yarım saat sıra beklediğini ortalama 15 dakika daha sıra bekleyeceğini anlattı. “Tava ciğerin tadına bakmadan kentten ayrılmıyorlar” Yarım saattir sırada beklediklerini yaklaşık yarım saat daha sırada bekleyeceklerini söyleyen ziyaretçilerden Meral Yılmaz, ilk kez tava ciğer yiyeceği için heyecanlı olduğunu belirtti. Hatice Gürses de, 12 yıl önce tava ciğer yediğini Edirne’ye gelmişken bu lezzetin tadına bakmadan kentten ayrılmayacağını belirterek, sırada beklediğini anlattı. “Boş zamanımız olmadı” Tava Ciğerci esnaflarından İsmail Işık, bayram nedeniyle Edirne’ye ziyaretçi akını yaşandığını söyledi. Ciğercilerin önünde metrelerce uzun kuyruklar oluştuğunu ifade eden Işık, zaman zaman zorlandıklarını ve sürekli yetiştirme telaşında olduklarını açıkladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.