Hava Durumu

#Eğitim

TOURISMJOURNAL - Eğitim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Eğitim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İş Bankası’ndan 3,3 Trilyon TL’lik Rekor Büyüme Haber

İş Bankası’ndan 3,3 Trilyon TL’lik Rekor Büyüme

İSTANBUL (İHA) - Türkiye İş Bankası, 2024 yılsonu itibarıyla aktif büyüklüğünü bir önceki yıla göre yüzde 35,5 artırarak 3,3 trilyon TL’ye ulaştırdı. Banka, 1,7 trilyon TL’si nakdi, 582,7 milyar TL’si gayri nakdi olmak üzere toplam 2,3 trilyon TL kredi sağlayarak ekonomiye katkısını sürdürdü. Ayrıca, yaygın hizmet ağı ve dijital temas noktaları sayesinde toplam mevduat hacmini 2,1 trilyon TL’ye çıkardı. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, 2024 yılı finansal sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, bankanın 100. yılını geride bırakırken iklim değişikliği, yapay zeka, kültür-sanat, eğitim, çevre, spor ve bilim gibi alanlarda önemli projelere imza attıklarını belirtti. Aran, "Büyük bir heyecan ve coşkuyla ikinci yüzyılımıza başlarken, her zaman bir finansal kuruluştan fazlası olduğumuzu ortaya koyarak ülkemize hizmet etmeye, ekonomik ve toplumsal gelişime destek olmaya, geleceğe taşınabilecek ve çocuklarımıza gururla bırakabileceğimiz kalıcı değerler oluşturmak için sorumluluk almaya devam edeceğiz. Uluslararası piyasalarda ilk kez gerçekleştirdiğimiz 500 milyon ABD doları tutarındaki ilave ana sermaye nitelikli Eurotahvil ihracımızla da ikinci yüzyılımıza çok güçlü bir giriş yapmış olduk" dedi. Türkiye’den 2025 yılında yapılan ilk ihraç olma özelliği taşıyan bu işlemin kupon faiz oranı yüzde 9,125 olarak belirlendi. Toplamda 1,5 milyar ABD doları talep gelen ihraç, Türk bankaları arasında en düşük kupon faiz oranı ile gerçekleştirildi. Kasım ayında da 1,1 milyar ABD doları değerinde sürdürülebilir sendikasyon kredisi anlaşması imzalayan banka, 2023 yılındaki krediyi yüzde 124 oranında yeniledi. 2024 yılında karbon yoğun sektörler için 2030 emisyon azaltım hedeflerini duyuran banka, Net Sıfır Bankacılık Birliği kapsamındaki dönüşüm çalışmalarına da hız verdi. Ayrıca, tarım ve girişimcilik alanında ihtisas şubelerini yaygınlaştırırken, 100. yılında turizm sektörüne yönelik ilk Turizm İhtisas Şubesi’ni Antalya’da faaliyete geçirdi. 2024 yılında toplam 45,5 milyar TL net kâr elde eden İş Bankası, özkaynak büyüklüğünü yüzde 18,9 artırarak 318,3 milyar TL’ye ulaştırdı. Sermaye yeterlilik oranını ise yüzde 19,7 olarak gerçekleştirdi.

Türkiye’de Kartlı Ödemelerde Eğitim Harcamaları Zirvede Haber

Türkiye’de Kartlı Ödemelerde Eğitim Harcamaları Zirvede

İSTANBUL (İHA) - Türkiye’de kredi kartı ve banka kartı kullanımında 2024 yılı rekorlarla tamamlandı. Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin (GÖSAŞ) Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerini baz alarak hazırladığı "Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2024" araştırmasına göre, toplam kartlı harcama hacmi bir önceki yıla göre yüzde 92,3 artarak 15 trilyon 845 milyar TL’ye ulaştı. Bu harcamaların 13 trilyon 310 milyar TL’si kredi kartlarıyla yapıldı. Banka ve kredi kartı sayısında da önemli bir artış yaşandı. Toplam kart sayısı, 2023’e göre yüzde 12,5 artarak 435 milyon adede yükseldi. Bunun 129 milyonu kredi kartı, 306 milyonu banka kartı olarak kaydedildi. PEŞİN ÖDEME ORANI ARTTI, TAKSİT KULLANIMI AZALDI 2024 yılında kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda peşin ödeme oranı yüzde 79,5 olarak gerçekleşirken, taksitli harcamaların oranı yüzde 20,5' kaldı. Peşin alışverişlerin tutarı 10 trilyon 579 milyar TL, taksitli alışverişlerin tutarı ise 2 trilyon 731 milyar TL oldu. E-ticaret alışverişlerinde ise taksit kullanımı daha yaygın görüldü. Kredi kartlarıyla yapılan 4 trilyon 188 milyar TL’lik e-ticaret harcamasının yüzde 36,2’si taksitli işlemlerden oluştu. KARTLI HARCAMALARDA EN BÜYÜK ARTIŞ EĞİTİM SEKTÖRÜNDE Kartlı harcamaların en fazla arttığı sektör eğitim oldu. Eğitim harcamaları yüzde 147 artış gösterirken, satış-servis-yedek parça sektörü yüzde 108 artış, restoran harcamaları yüzde 107 artış ile bu harcamaları takip etti. Telekomünikasyon sektörü ise yüzde 61 ile en düşük büyüme oranına sahip sektör oldu. TEMASSIZ ÖDEME ALIŞKANLIĞI YAYGINLAŞTI 2024 yılında temassız ödeme limitinin yükseltilmesi ve kullanım kolaylığı nedeniyle, her 10 kartlı ödemenin 7’si temassız olarak alındı. Temassız işlem adedi 7 milyar 20 bin adede ulaşırken, bu işlemlerin toplam kartlı işlemler içindeki payı yüzde 67'yi buldu. Bu veriler, temassız ödeme alışkanlığının Türkiye’de tamamen yerleştiğini ve tüketicilerin öncelikli tercihi haline geldiğini gösterdi. E-TİCARET BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR 2024 yılında kredi kartıyla yapılan e-ticaret harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 103 arttı. E-ticarette harcama artış oranları sektörel bazda şu şekilde sıralandı: Eğitim harcamaları: %158 Market alışverişleri: %157 Seyahat sektörü: %58 (E-ticaretin en yaygın kullanıldığı sektör) Elektrik-elektronik eşya ve bilgisayar alışverişleri: %57

Beste Küçük: Haber

Beste Küçük: "İskandinav Pazarını Yeniden Kazanmalıyız"

Bodrum Otelciler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Rammos Managed by Dedeman Genel Müdürü Beste Küçük, Bodrum’un turizm stratejilerini değerlendirdi. Küçük, İngiltere’nin son 10 yılda turizm pazarındaki payını koruduğunu, ancak İskandinav ülkelerinde gerileme yaşandığını vurguladı. "İngiltere, Rusya, Polonya , Almanya, Hollanda en çok turist gelen ülkeler. Geçtiğimiz 10 yıla baktığımızda İngiltere pazarı pazar payını korurken, Danimarka, İsveç gibi İskandinav pazarlarında azalmalar göze çarpmakta. Kaliteli turizm için değerli olan Batı Avrupa ve İskandinav pazarını tekrar kazanmalıyız. Bölgemiz için Polonya ve Rusya pazarlarındaki büyümeyi korumalıyız" dedi. 12 AY HİZMET VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM VURGUSU Sürdürülebilir turizm için yıl boyunca aktif bir destinasyon olmanın önemine dikkat çeken Küçük, "Hedefimiz sadece deniz kum güneş ile değil, Bodrum'un kültürel değerlerini tanıtarak desteklemek ve korumak. Her mevsimin Bodrum'unu keşfetmek isteyenler için otelimizde 12 ay hizmeti ve istihdamı sürdürmekteyiz" ifadelerini kullandı. ERKEN REZERVASYONA YÜZDE 30 İNDİRİM FIRSATI Turizmde sürdürülebilir başarıyı yakalamanın eğitimden geçtiğini belirten Beste Küçük, turizm sektöründe çalışanların eğitimine yatırım yapmanın hizmet kalitesini artırmanın anahtarı olduğunu söyledi. Öncelikle çalışanlara değer vererek misafirlere sunulan hizmet kalitesinin artırılabileceğini vurguladı. Ayrıca, Bodrum’da erken rezervasyon fırsatlarının yüzde 30 indirimle başladığını duyurdu. 2025’E NİTELİKLİ EĞİTİM PROGRAMLARIYLA HAZIRLIK Beste Küçük, Bodrum Otelciler Derneği’nin 2025 yaz sezonu öncesinde üst ve orta düzey yöneticilere yönelik özel eğitim programları düzenlediğini açıkladı. Bu eğitimlerin turizmde hizmet kalitesini artırmak ve sürdürülebilir başarıyı sağlamada önemli bir rol oynadığını ifade etti.

Pegasus, 200 Uçak Siparişi ile Filosunu Genişletiyor Haber

Pegasus, 200 Uçak Siparişi ile Filosunu Genişletiyor

İSTANBUL (İHA) - Pegasus Hava Yolları, büyüme stratejisi doğrultusunda önemli bir adım atarak Boeing ile 200 uçaklık bir sipariş anlaşmasına imza attı. Bu sipariş, şirketin bugüne kadar verdiği en büyük uçak siparişi olarak dikkat çekiyor. Yeni uçaklar, 2028’den itibaren Pegasus filosuna dahil olacak. Anlaşma kapsamında ilk etapta 100 uçak için kesin sipariş verilirken, 100 uçak için de satın alma opsiyonu tanındı. Boeing 737-10 model uçaklardan oluşan bu sipariş, şirketin hem ulusal hem de uluslararası arenada hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacak. Pegasus’un bu dev yatırımı, toplamda 36 milyar ABD doları değerinde olup, 2050 sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyen bir adım olarak öne çıkıyor. Yapılan açıklamaya göre, bu anlaşma, Pegasus’un havacılık sektöründe yerel üretim, teknoloji transferi, AR-GE, eğitim ve istihdam alanlarında yeni fırsatlar yaratma vizyonunu da güçlendirecek. Pegasus CEO’su Güliz Öztürk, anlaşmayla ilgili yaptığı değerlendirmede, "Ülkemize net nakit ve en büyük katma değer oluşturan, pandemi sonrası rekorlar kırarak büyüyen turizm sektörümüzün önde gelen bir paydaşı olarak yeni rekorlar kırmak, turizmde 100 milyon misafir ve 100 milyar dolar gelir hedefimize ulaşmak için kendi kulvarımızda var gücümüzle çalışıyoruz. Türkiye'de ve yurt dışında büyüme, yeni rotalar açarak uçuş ağımızı genişletme hedeflerimiz doğrultusunda, filomuza yatırım yapmaya devam ediyoruz. 4,5 yaş ortalamasıyla Türkiye'nin en genç filosuna sahibiz. Dünyada en genç filo sahibi hava yolları arasında ilk sıralardayız. Boeing firmasıyla imzaladığımız anlaşmayla toplam 200 adet Boeing 737-10 model uçak için siparişimizi verdik. İlk etapta kesin siparişini verdiğimiz 100 adet uçak, 2028 yılından itibaren filomuza katılmaya başlayacak. Geri kalan 100 uçak için opsiyonumuzu kesin siparişe dönüştürmeyi, piyasa koşulları ve filomuzun ihtiyaçları doğrultusunda önümüzdeki yıllarda değerlendireceğiz" sözleriyle anlaşma detayları hakkında bilgi verdi. Açıklamasının devamında, "Boeing uçakları, Pegasus'un 1990 yılında havacılık sektörüne giriş yaptığı günden bu yana operasyonlarımızın ayrılmaz bir parçası oldu; filomuzu yeni Boeing 737-10 model uçaklarla büyüteceğimiz için heyecanlıyız. İş birliğimizin ülkemizin havacılık sanayisinde yerel üretim, teknoloji transferi, AR-GE, eğitim ve istihdam alanlarında yeni fırsatlar oluşturacağına olan inancımız tam. Bu sipariş, Boeing'in 2017 yılında devletimiz ile başlattığı MHİ-Milli Havacılık İnisiyatifi (NAI-National Aerospace Initiative) kapsamında değerlendirildiğinde gerek Türk üreticilerine ve gerekse de havacılık endüstrimize yeni kapılar ve üretim ile ihracat imkânı sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. Boeing 737-10, CFM International LEAP-1B motorları sayesinde önceki nesillere kıyasla yüzde 20 daha az yakıt tüketimi sağlıyor. Kısa ve orta mesafeli uçuşlar için tasarlanan bu model, 230 yolcu kapasitesi ve geniş bagaj alanlarıyla yolcu deneyimini artırmayı hedefliyor.

Sanayide Usta Kıtlığı: Mavi Yakalılar Kıymete Bindi   Haber

Sanayide Usta Kıtlığı: Mavi Yakalılar Kıymete Bindi  

AYDIN (İHA) - Aydın’da sanayi sektörü, deneyimli ustaların sayısının azalmasıyla birlikte mavi yakalı çalışanlara olan talebi her geçen gün daha fazla hissediyor. Çıraklık sisteminin zayıflaması ve 12 yıllık zorunlu eğitimin etkisiyle işinin ehli usta bulmak zorlaşırken, birçok usta mühendis maaşlarıyla iş bulmaya başladı. Sanayi işletmecisi Bilal Türen, "Eskiden mühendis bulmak zor oluyordu, şimdi iş makinesi operatörü, kaynakçı ve kalıpçı bulmak zor oldu. Az olan ve zor bulunan ne ise o daha çok kıymetli oluyor. Bu nedenle artık mavi yaka çalışanlar mühendislerden daha çok para kazanıyor" dedi.   Türkiye’nin tarım ve turizm şehirlerinden biri olan Aydın, aynı zamanda sanayide büyümeyi hedefleyen şehirlerden. Zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasının ardından, sanayide çırak ve kalifiye eleman yetiştirmenin giderek zorlaştığını belirten Türen, "1997-1998 eğitim öğretim yılında başlayan 8 yıllık zorunlu eğitim getirdiği sorunları yaklaşık 20 yıl sonra hissettik. Bugün ciddi sorun yaşanıyor. Eskiden okumaya meyli olmayan çocuklar ilkokuldan sonra ilgi duyduğu mesleğe yönlendirilirdi. 4306 sayılı kanun 1997-1998 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayıp, 5 yıllık ilkokul ve 3 yıllık ortaokul eğitimi birleştirilerek sekiz yıllık kesintisiz bir ilköğretim süreci başlayınca sanayide ciddi bir sıkıntı başladı. Ardından 2012-2013 eğitim öğretim döneminde Türkiye'de zorunlu eğitim 8 yıldan 12 yıla çıkarıldı. Şimdi herkes okuyup mühendis oldu. Ancak çalışacak kişi kalmadı" ifadelerini kullandı.

İtalya'dan Türk Öğrencilere Vize Engeli   Haber

İtalya'dan Türk Öğrencilere Vize Engeli  

İtalya’daki üniversitelere her yıl binlerce Türk öğrenci kayıt yaptırıyor. Bu yıl da binlerce öğrenci İtalyan üniversitelerine kabul aldı. Ancak yüzlerce öğrenci, vizeye engel teşkil edecek bir durumları olmadığı halde İtalya’dan öğrenci vizesi almakta sorun yaşıyor. İtalya'da lisans, yüksek lisans ve doktora programlarına kabul edilmiş yaklaşık 1000 Türk öğrenciye, İstanbul ve İzmir'deki İtalyan konsolosluklarından vize verilmedi. Türk öğrenciler 30 Kasım’a kadar İtalya’daki üniversitelerine gidip eğitimlerine başlamazlarsa eğitim haklarını kaybetmiş olacaklar. Türkiye'deki üniversitelere kayıt yaptırmadıkları için de bu yıl başka bir eğitim seçeneği de bulamayacak olan öğrenciler, Türk ve İtalyan Dışişleri bakanlıklarından gerekçesiz vize engelinin kaldırılmasını talep ediyor. ÜNİVERSİTELER DEVREDE, ANCAK ÇÖZÜM BULUNAMIYOR   Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında vize randevularını alan öğrenciler, tüm belgeleri eksiksiz ve yeterli maddi desteğe sahip olmalarına rağmen sonuç alamadılar. İtalyan üniversiteleri ise öğrenciyi istedikleri şeklinde konsolosluklara teyit göndermelerine rağmen, İstanbul ve İzmir’deki İtalyan Konsoloslukları, vizeleri üniversitelerin açılış tarihinden önce onaylamadı. Birçok öğrenci başvurularının durumuyla ilgili bilgi alamıyor. Aylardır vize bekleyen öğrenciler, 30 Kasım’a kadar vize alamazlarsa eğitim haklarını kaybedecek. KONSOLOSLUK EĞİTİM ALANLARINI UYGUN BULMUYOR  Bazı başvurulara hiç yanıt verilmezken, bazıları "lisans ve yüksek lisans alanlarınız arasında bağlantı bulunamamıştır" gibi gerekçelerle reddedildi. Görüşmek isteyen öğrenciler ve aileleri ise konsoloslukta iletişime geçebilecekleri bir yetkili bulamıyor. Vize beklerken okul, yurt ve konaklama ücretlerini ödemek zorunda kalan Türk öğrenciler, maddi ve manevi zarara uğramaya devam ediyor. Türk öğrenciler, en temel insan haklarından olan eğitim haklarının kendilerine verilmesini istiyor. Eğitim haklarına kavuşmak isteyen öğrenciler, Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurma haklarının saklı olduğunu belirtiyor.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.