Hava Durumu

#Ekonomi

TOURISMJOURNAL - Ekonomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ticaret Bakanlığı'ndan 6,8 Milyar Lira Ek Tahakkuk ve Ceza Haber

Ticaret Bakanlığı'ndan 6,8 Milyar Lira Ek Tahakkuk ve Ceza

ANKARA (İHA) - Ticaret Bakanlığı, 2024 yılında gerçekleştirdiği denetim faaliyetleriyle toplamda 6,8 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendiğini duyurdu. Bakanlık, bu denetimlerin devlet gelir kaybını önleme konusundaki başarısını vurguladı. Bakanlık açıklamasında, "2024 yılında Sonradan Kontrol Denetimleri sonucunda yaklaşık 1,5 milyar TL, İkincil Kontrol Denetimleri neticesinde ise yaklaşık 5,3 milyar TL olmak üzere bir önceki yıla kıyasla yüzde 94 artışla toplam 6,8 milyar TL tutarında Ek Tahakkuk ve Ceza kararı düzenlenerek devletimizin gelir kaybının önüne geçilmiştir" ifadelerine yer verildi. Denetim sürecine ilişkin detaylara yer verilen açıklamada, firmaların geçmiş işlemlerinin sonradan kontrol edilmesi ve gümrük beyannamelerinin teslim sonrası incelenmesinin yıl boyu hız kesmeden devam ettiği vurgulandı. Ayrıca, denetimlerde riskli işlemleri belirlemek için Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen ileri analitik tekniklerin kullanıldığı belirtildi. DENETİMLERLE RİSKLİ İŞLEMLER TESPİT EDİLDİ 2024 yılında toplamda 250 firma, Ticaret Bakanlığı müfettişlerince sonradan kontrol denetimine tabi tutuldu. Bu denetimler sonucunda yaklaşık 1,5 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı düzenlendi. Gümrük beyannamelerinin ikincil kontrolü kapsamında ise 6 bin 133 firmanın tescil ettiği 20 bin 378 adet beyannamenin incelenmesi sonucunda yaklaşık 5,3 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı alındı. DENETİMLER 2025'TE SÜRECEK Ticaret Bakanlığı, 2025 yılında da inceleme ve denetim faaliyetlerini sürdüreceğini belirtti. Usulsüz işlem yapan firmaların tespitiyle devlet gelir kaybını önlemeye yönelik çalışmaların devam edeceği açıklandı.

2025'te Gayrimenkul Sektöründe Hareketlilik Bekleniyor Haber

2025'te Gayrimenkul Sektöründe Hareketlilik Bekleniyor

2024 yılı, 1,4 milyon konut satışıyla tamamlanırken, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya'ya göre 2025'te 1,3 milyonluk bir satış öngörülüyor. Ekonomik sıkılaştırma politikaları ve yüksek faiz oranlarına rağmen, gayrimenkul güvenli yatırım aracı olarak görülmeye devam ediyor. Kredi faizlerinin düşmesiyle sektörün hareketlenmesi bekleniyor. ENFLASYON VE FAİZLERİN ETKİSİ Yüksek enflasyon, artan inşaat maliyetleriyle konut fiyatlarını yükseltiyor. 2025’te faiz oranlarının düşmesi sektörde olumlu bir etki yaratabilir, ancak fiyat artışlarının 2022’deki kadar sert olmayacağı belirtiliyor. YABANCIYA KONUT SATIŞI GERİLİYOR 2024’te yabancıya satış son 7 yılın en düşük seviyesine indi. Deprem felaketleri ve döviz bazındaki rekabetin zayıflığı, bu düşüşte etkili oldu. 2025’te de bu tabloyu değiştirecek bir beklenti bulunmuyor. TİCARİ GAYRİMENKULDE CANLANMA Lojistik yatırımları ve ofis piyasası 2025’te yükselişe geçebilir. İstanbul Finans Merkezi'nin etkisinin öne çıkacağı tahmin ediliyor. YATIRIMCILAR İÇİN FIRSAT YILI 2025’te konut kredisi faizlerinin düşmesi ve alternatif ödeme planlarının sunulması, yatırımcılar için fırsatlar yaratabilir. Deprem riski ve yeşil bina projeleri, sektörde yeni talep alanları oluşturuyor. SEKTÖRÜN GÜNDEMİNDE NELER VAR? Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, yükselen maliyetler nedeniyle konut fiyatlarının arttığını belirtti. Yüksek kredi faizlerinin durma noktasına getirdiği satışların, konut kredilerinin makul seviyelere çekilmesi ile yeniden hareketlenebileceğini vurguladı. Avrupa Konutları markasının başarısına da değindi. Makbule Yönel Maya, 2025'te kredi musluklarının hızla açılmayacağı ve piyasanın temkinli ilerleyeceği belirtirken, kentsel dönüşüm kaynaklı artış görülebileceğini ekledi. Ege Yapı'dan İnanç Kabadayı, Merkez Bankası'nın yapması beklenen faiz indirimi ile konut kredilerinde maliyet düşüşü yaşanacağından söz etti. Deprem ve iklim değişikliğine uygun yapıların inşa edilmesi konusuna da değindi. Tahincioğlu Gayrimenkul'den Özcan Tahincioğlu, konuta erişim için ödeme kolaylığı sunacak alternatif ödeme yöntemlerinin gündemde olduğunu aktardı. yılın ilk çeyreğinden sonra hareketlenme ile birlikte reel artış beklentisi olduğunu belirtti. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, yeni yılın birçok sektörde temkinli ilerleme yılı olacağını söylerken,  yenilenebilir enerji ve yeşil bina projelerine artan desteğin sektör için fırsat yaratacağını belirtti. Bu şekilde, 2025’te ekonomik ve sektörel değişimlerin etkisiyle konut piyasasında sınırlı bir hareketlilik bekleniyor.

Aliağa Limanları Bölge Ekonomisinin Lokomotifi Haber

Aliağa Limanları Bölge Ekonomisinin Lokomotifi

İZMİR (İHA) - İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) Aliağa Şubesi, 2024’ün değerlendirilmesi ve 2025 hedeflerinin paylaşılması amacıyla yılın son meclis toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Meclis Başkanı İsmail Önal, Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, şube üyeleri ve İngiltere Leeds Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Gökçay Balcı katıldı. "ZOR BİR YILI BAŞARIYLA GERİDE BIRAKTIK" Yönetim Kurulu Başkanı Adem Şimşek, 2024’ün savaşlar ve küresel belirsizlikler nedeniyle zor bir yıl olduğunu belirterek, "Ancak Aliağa, istikrarlı performansıyla bu zorlu yılı başarıyla tamamladı. 2025'te de sektörümüz ve bölgemiz için elimizden gelenin en iyisini yapacağız" dedi.  Aliağa limanlarının Türkiye ekonomisindeki kritik önemine vurgu yapan Şimşek, "Aliağa, güçlü endüstriyel altyapısı ve büyük limanlarıyla bölgesel ve ulusal ekonominin vazgeçilmez merkezlerinden biri. İzmir ve çevresindeki sanayi üretiminin büyük kısmı Aliağa limanları üzerinden taşınıyor. Bu, lojistik ve ticaretteki stratejik önemimizi bir kez daha ortaya koyuyor" diye ekledi. REKOR YÜK ELLEÇLEME VE KONTEYNER TRAFİĞİ Şimşek, 2024 Ocak-Kasım döneminde Aliağa limanlarında 77 milyon 992 bin 685 ton yük elleçlendiğini ve bunun bir önceki yıla göre yüzde 6,55’lik bir artışa işaret ettiğini söyledi. Aynı dönemde 1 milyon 957 bin 711 TEU elleçlenerek konteyner trafiğinde yüzde 35,94’lük bir artış kaydedildi. Böylece Aliağa, Türkiye sıralamasındaki ikinciliğini korudu. TURİZM VE ALİAĞA YOLCU İSKELESİ Adem Şimşek, Ayvalık-Midilli feribot seferlerine kış döneminde de ilginin sürdüğünü belirtti. Aliağa Belediyesi ile yürütülen Yolcu İskelesi Projesi’nin tamamlanmasının ardından ilçenin ticari ve turizm potansiyelinin daha da artacağını dile getirdi. SIFIR EMİSYON VE YEŞİL ENERJİ VURGUSU Toplantıya katılan Dr. Gökçay Balcı, denizcilik sektöründe sıfır emisyon hedeflerine ulaşmanın zorluklarına ve fırsatlarına değindi. Türkiye’nin yakıt tedarikçiliğinden ihracatçılığa geçme potansiyeline dikkat çeken Balcı, yeşil enerji kullanımının bu süreçteki önemini vurguladı.

2024’te Şirket Kuruluşlarında Dikkat Çekici Düşüş Haber

2024’te Şirket Kuruluşlarında Dikkat Çekici Düşüş

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı istatistiklere göre, 2024’ün ilk 11 ayında kurulan şirket sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11,4 oranında düşüş gösterdi. Aynı dönemde kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısında yüzde 19,8, kooperatif sayısında ise yüzde 15,4 azalma görüldü. Kapanan şirket sayısı ise yüzde 19,7 oranında artarken, kapanan gerçek kişi ticari işletmelerde yüzde 48,4 oranında azalma kaydedildi. KASIM 2024’TE DE AZALMA SÜRDÜ Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısında yüzde 3, gerçek kişi ticari işletmelerde yüzde 10,1 ve kooperatiflerde yüzde 19,6 oranında düşüş yaşandı. Aynı ayda kapanan şirket sayısı yüzde 8,9, kapanan kooperatif sayısı ise yüzde 27,5 oranında artış gösterdi. Kasım ayında kurulan şirketlerin toplam sermayesi, bir önceki aya kıyasla yüzde 18,3 oranında artış kaydetti. EN ÇOK ŞİRKET İSTANBUL’DA KURULDU Kasım ayında kurulan 10 bin 301 şirket ve kooperatifin yüzde 36,8’i İstanbul, yüzde 11,5’i Ankara, yüzde 6,7’si İzmir’de yer aldı. Bu ay içinde Bayburt’ta hiçbir şirket kurulmadı. 2024 yılı genelinde toplam 105 bin 290 şirket ve kooperatif kurulurken, bunların yüzde 64,5’i limited şirket, yüzde 35,4’ü anonim şirket olarak faaliyet gösterdi. SEKTÖREL DAĞILIM VE YABANCI ORTAKLAR Kasım ayında kurulan şirket ve kooperatiflerin 3 bin 442’si ticaret, bin 520’si inşaat ve bin 266’sı imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere kuruldu. Kapanan işletmelerin büyük bölümü ise ticaret, imalat ve inşaat sektörlerinden oldu. Aynı dönemde 599 yabancı ortaklı şirket kurulurken, bu şirketlerin yüzde 75,9’unun sermayesi yabancı ortaklardan geldi. En fazla ortaklık Türkiye, İran ve Azerbaycan’dan sağlandı.

Turizm Sektörüne Kripto Para Desteği Önerisi Haber

Turizm Sektörüne Kripto Para Desteği Önerisi

Ekonomi profesörü Özgür Demirtaş, turizm sektöründeki sıkıntılara dikkat çekerek, sektörün kripto para ile ödeme alımının önü açılması gerektiğini belirtti. Bu uygulamanın, Türkiye'yi kripto ekosistemindeki turistler için cazip bir destinasyon haline getirebileceğine vurgu yaptı. Sosyal medya hesabından görüşlerini paylaşan Demirtaş, artan TL değeri ve Rus ekonomisinin zayıflamasının turizm üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Bu zorluğun aşılması için kripto parayla ödeme kabul edilmesinin turizm için yeni bir çözüm olabileceğini öne sürdü. "KRİPTO PARA İLE ÖDEMEYİ KOLAYLAŞTIRIN!" Demirtaş'ın önerileri arasında, turizm işletmelerinin kripto para ile ödeme alabilmesini sağlayacak düzenlemeler, Bakanlık himayesinde yönetilen cüzdanların kullanılması ve bu ödemeleri farklı para birimlerinde tutma seçeneğinin sunulması yer aldı. Ayrıca, kripto paraların kara para aklama ile ilişkili olduğuna dair yanlış anlayışın giderilmesi için eğitim çalışmaları yapılması gerektiğine değindi. Kripto paraların takibinin mümkün olduğuna işaret eden Demirtaş, bu sistemin şeffaflığı artıracağını ve turizm sektörüne önemli katkı sunacağını belirtti. Bu önerilerin hayata geçmesi halinde, Türkiye’nin küresel turizm pazarında daha rekabetçi hale gelebileceği vurgulandı. DEMİRTAŞ'IN PAYLAŞIMI "Hükümete Turizm Sektörü ile ilgili bir önerim var: 1) Turizm Sektörü artan TL değeri ile birlikte zorlanıyor. 2) Rus Ekonomisinin kötü olması zorluğa tuz biber oluyor. 3) Yeni (para harcayacak) Turist çekilmesi zorunlu. Teklifim şu şekilde: A) Bu yaz turizmde işletmelerin Kripto para ile ödeme almasının önü açılmalı. B) Bakanlığın yönetiminde olan cüzdanlar serisine ödeme alabilecek cihazlar kurumlara dağıtılmalı. Kurumların her birinin adresi olmalı. C) Kurumlar bu cihazlar ile BTC ile alacakları ödemeleri BTC olarak mı, Dolar olarak mı, TL olarak mı tutmaya karar verebilmeli. D) Kripto para, "Kara Para Trafiğinde kullanılıyor" gibi kulaktan dolma cümlelere karşı insanlar eğitilmeli. Kara Para trafiğinde ilk sırada Kağıt Para var. İkinci sırada değerli metaller... Kripto ilk ikide bile değil. E) Kripto ile ödeme "takip edilebilir". Dolayısı ile kurum gelirlerinin şeffaflığı açısından önemli. Kripto ile ödeme alınabilmesi sayesinde, Dünyada Kripto ekosisteminde olanların turist olarak ülkeye çekilebilmesinin önü açılır. Ülkenin iyi bir reklamı olur. Hayata geçerse sevinirim."

İstanbul, 2023 Yılında Yüzde 30,4'lük Payla GSYH'de Lider Haber

İstanbul, 2023 Yılında Yüzde 30,4'lük Payla GSYH'de Lider

İSTANBUL (İHA) - 2023 yılı için Türkiye'nin Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verileri açıklandı. TÜİK verilerine göre, İstanbul 8 trilyon 60 milyar 358 milyon TL ile en yüksek GSYH'ye ulaştı. Metropol, toplam GSYH'den yüzde 30,4 pay aldı. Bu gelişme, Türkiye ekonomisinde İstanbul'un önemini bir kez daha gözler önüne serdi. İSTANBUL, ANKARA VE İZMİR İLK ÜÇTE YER ALDI İstanbul'un ardından 2 trilyon 538 milyar 686 milyon TL ile Ankara ve 1 trilyon 614 milyar 161 milyon TL ile İzmir en yüksek GSYH'ye sahip iller oldu. Ankara GSYH'den yüzde 9,6, İzmir ise yüzde 6,1 pay aldı. İl düzeyinde GSYH sıralamasının son üç sırasında ise Tunceli (22 milyar 13 milyon TL), Ardahan (19 milyar 407 milyon TL) ve Bayburt (13 milyar 214 milyon TL) yer aldı. 2023 yılında en yüksek GSYH payına sahip ilk beş il, Türkiye'nin toplam GSYH'sinin yüzde 54,02'sini oluşturdu. KİŞİ BAŞINA GSYH’DE KOCAELİ ZİRVEDE 2023 yılı kişi başına GSYH verilerinde Kocaeli 516 bin 460 TL ile ilk sırada yer aldı. Onu 510 bin 733 TL ile İstanbul ve 438 bin 242 TL ile Ankara takip etti. Şanlıurfa, Ağrı ve Van ise kişi başına GSYH'de son üç sırada yer aldı. Bu illerde kişi başına düşen GSYH sırasıyla 116 bin 767 TL, 110 bin 553 TL ve 108 bin 21 TL olarak belirlendi. Türkiye genelinde 13 ilde kişi başına düşen GSYH değerinin, ülke ortalamasının üzerinde olduğu kaydedildi. İSTANBUL, EKONOMİK FAALİYETLERDE LİDERLİĞİ SÜRDÜRÜYOR GSYH'yi oluşturan ekonomik faaliyetler incelendiğinde İstanbul, tarım, ormancılık, balıkçılık ve diğer hizmet faaliyetleri dışındaki alanlarda ilk sırayı kaptırmadı. İstanbul’un bilgi ve iletişim faaliyetlerindeki payı yüzde 64,8, finans ve sigorta faaliyetlerinde yüzde 62,5, mesleki, idari ve destek hizmetlerinde yüzde 45,9, hizmetler sektöründe yüzde 40,4 ve inşaat sektöründe yüzde 28,9 olarak kaydedildi. Konya, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 6,2'lik payla ilk sırada yer alırken, Ankara yüzde 45,4'lük pay ile diğer hizmet faaliyetlerinde lider oldu. İSTANBUL'UN GSYH'SİNDE EN BÜYÜK PAY HİZMET SEKTÖRÜNDE 2023 yılında İstanbul’un GSYH'si içinde hizmet sektörü yüzde 35,7 ile en büyük payı aldı. Onu yüzde 17,2 ile sanayi sektörü ve yüzde 7,8 ile mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri izledi. Bu durum, İstanbul'un hizmet sektörü odaklı bir ekonomik yapıya sahip olduğunu ortaya koydu. 2023 yılında Türkiye'nin yıllık GSYH'si zincirlenmiş hacim endeksiyle bir önceki yıla göre yüzde 5,1 arttı. Bu büyümeye en fazla katkıyı yüzde 1,65 ile İstanbul sağladı. Ankara yüzde 0,96'lık katkı ile ikinci sırada yer alırken, Kocaeli yüzde 0,27 ile üçüncü sırada bulundu. Artvin, Zonguldak ve Gaziantep ise GSYH büyümesine negatif katkı veren iller olarak dikkat çekti. GSYH ARTIŞINDA ŞIRNAK VE SİİRT ÖNE ÇIKTI Zincirlenmiş hacim endeksiyle yapılan hesaplamalara göre, 2023 yılında bir önceki yıla göre GSYH artışı 44 ilde Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti. En yüksek artış yüzde 18,9 ile Şırnak, yüzde 18,2 ile Siirt ve yüzde 15,8 ile Samsun'da kaydedildi. Öte yandan, en büyük düşüşler yüzde 6,9 ile Zonguldak, yüzde 10,4 ile Bayburt ve yüzde 16 ile Artvin'de görüldü.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.