Hava Durumu

#Ekonomi

TOURISMJOURNAL - Ekonomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Morgan Stanley’den Türkiye Ekonomisi Tahminleri Haber

Morgan Stanley’den Türkiye Ekonomisi Tahminleri

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, gelişmekte olan piyasalarla ilgili hazırladığı raporunda, Türkiye ekonomisi için detaylı tahminlerde bulundu. Raporda, Türkiye'nin "bir dönemecin başında" olduğuna dikkat çekildi.   Morgan Stanley, Mayıs 2023’ten itibaren uygulanan politika değişikliklerinin, parasal ve finansal koşullarda sıkılaşmayı sağladığını ve makroekonomik dengesizlikleri azalttığını belirtti. Raporda, "Bu da makro dengesizlikleri azalttı ve hem yurt içinde hem de yurt dışında güveni artırdı" yorumlarına yer verildi.   DÖVİZ VE REZERVLERDEKİ GELİŞMELER   Raporda, mevduat dolarizasyonunun belirgin şekilde azaldığı ve döviz korumalı mevduatların (KKM) zirve noktasından önemli ölçüde gerileyerek 38 milyar dolara düştüğü ifade edildi. Türk lirası mevduatlarının payı ise yıl başından bu yana 13,6 puan artarak toplamda yüzde 56'ya ulaştı. Net portföy girişlerinin 17 milyar dolara çıktığı ve 12 aylık cari açığın GSYİH’nin yüzde 0,8’ine düştüğü de vurgulandı. Bu gelişmeler sonucunda Türkiye'nin brüt ve net döviz rezervlerinde önemli artış yaşandığı kaydedildi.   KREDİ NOTLARINDA ARTIŞ   Türkiye’nin artan dışsal dayanıklılığını vurgulayan Morgan Stanley, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun bu yıl içinde Türkiye’nin kredi notlarını iki kademe artırdığını hatırlattı.   EKONOMİK YAVAŞLAMA   Raporda, Türkiye'nin reel GSYİH büyümesinin 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 5,3’ten ikinci çeyrekte yüzde 2,5’e gerilediği ifade edildi. Morgan Stanley, ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın üçüncü çeyrekte de sürdüğünü ve sanayi üretiminde daralmalar yaşandığını belirtti. Ancak perakende satışların üçüncü çeyrekte toparlandığı ve tüketici güveninde bir miktar artış görüldüğü de raporda yer aldı.   ENFLASYONDA DÖNÜM NOKTASI   Raporda, çekirdek enflasyonun sıkılaşmaya olumlu tepki verdiği, ancak hizmet enflasyonunun sabit kaldığı belirtildi. Hizmet enflasyonundaki artışın, fiyat kontrollerinin kaldırılması ve dirençli iç talep gibi etkenlerden kaynaklandığı ifade edildi. Morgan Stanley, enflasyonda bir dönüm noktasına yaklaşıldığını vurguladı.   ASGARİ ÜCRETE ZAM TAHMİNİ   Morgan Stanley, ocak ayından itibaren asgari ücrete yüzde 30 oranında bir zam yapılacağını ve elektrik ile doğal gaz fiyatlarında yüzde 25 artış öngörüldüğünü belirtti. Banka, manşet enflasyonun Aralık 2024'te yüzde 44,5'ten Aralık 2025'te yüzde 26’ya düşmesini bekliyor.   KADEMELİ FAİZ İNDİRİMİ   Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kademeli bir faiz indirimi döngüsüne yaklaşmakta olduğu belirtildi. TCMB’nin 2025 sonu için enflasyon tahminini yüzde 21, 2026 sonu için ise yüzde 12 olarak revize ettiği hatırlatıldı. Merkez Bankası'nın, temel enflasyon eğilimindeki düşüşle birlikte faizleri kademeli olarak indirmesi ve makro ihtiyati tedbirlerin büyük ölçüde yürürlükte kalması bekleniyor.  

Başkan Aras: "Ekonomik Kriz İnsanları Eve Kapatıyor" Haber

Başkan Aras: "Ekonomik Kriz İnsanları Eve Kapatıyor"

MUĞLA (İHA) - Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, katıldığı bir televizyon programında hem Muğla’nın hem de belediyelerin genel sorunlarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Aras, ekonomik şartların insanların sosyal hayatını büyük ölçüde etkilediğini ifade ederek, "İnsanlar yoksulluk pandemisi yaşıyor, yasak yok ama ekonomik şartlar eve kapatıyor" dedi.   SOSYAL HARCAMALAR %70 AZALDI  Ekonomik krizin halkın sosyal yaşamına olan etkilerini vurgulayan Başkan Aras, "Muğla refah düzeyi yüksek illerden biri olmasına rağmen insanlar sosyal harcamalarını yüzde 70 kısmış durumda. Bu da insanların artık dışarı çıkamadığı, sosyalleşemediği ve kültürel etkinliklere katılamadığı anlamına gelmektedir. Halkı bir araya getirmek ve kültür sanat etkinlikleriyle buluşturmak belediyelerin görevidir" dedi.   TÜM BELEDİYELERİN ORTAK SORUNU Başkan Aras, yalnızca Muğla değil, Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ne bağlı 116 belediyenin de aynı zorluklarla karşı karşıya olduğunu belirtti. "Belediyeler olarak önce pandemi, ardından deprem ve sonrasında yaşadığımız ekonomik problemle boğuşuyoruz. Bu süreçte ne yazık ki herhangi bir belediyenin bütçesi artırılmadı. Özellikle Muğla gibi turizm kentlerinde yaz kış nüfusu çok farklı. Kışın 1 milyon olan nüfusumuz yazın 6-7 milyonu buluyor" ifadelerini kullandı.   SOSYAL BELEDİYECİLİK Göreve geldiği günden beri sosyal belediyecilik anlayışıyla çalıştıklarını vurgulayan Aras, "Göreve geldiğim andan itibaren Kreş, yaşlı bakımevi, 100 yaş evleri gibi sosyal alanlara öncelik verdik. Belediyelerin işi sadece yol, su, kanalizasyon değildir" dedi. Ayrıca sosyal yardımları %400 artırdıklarını belirterek, "Halk Kart’ımız ile yaptığımız yardımları artırdık. Öte yandan ulaşımda hem öğrencilerimize 1 TL yaparak kolaylık sağladık hem de emekliliklerimize ücretsiz geliş-gidiş imkânı verdik" diye ekledi.   KURAKLIKLA MÜCADELE DEVAM EDİYOR Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan haritaya göre son 6 ayın en kurak şehri olan Muğla’nın su sorununa da değinen Başkan Aras, "Barajlarımızın da neredeyse kurumasıyla elimizde tek bir yöntem kalıyor o da deniz suyumuz. Denizden su arıtma sistemleri için çalışıyoruz" dedi.   Muğla’daki su isale hatlarının yenilenmesi için Fransa Kalkınma Ajansı’ndan 62 milyon Euro’luk kredi bulduklarını belirten Aras, "Tek ihtiyacımız olan bir imza iken bu imza, bir türlü atılmıyor" diyerek projelerinin hayata geçmesi için gerekli desteği talep etti.

Ekonomide Turizm Geliri Artışta, Sanayi Üretimi Daralıyor Haber

Ekonomide Turizm Geliri Artışta, Sanayi Üretimi Daralıyor

TÜİK'in açıkladığı verilere göre Türkiye ekonomisi 2023'ün ikinci çeyreğinde %0,1 oranında büyüdü. Bu sınırlı büyüme, yüksek enflasyon ve küresel ekonomik durgunluğun etkilerini yansıtırken, sektörler arasında farklılık gösterdi.  Türkiye'nin turizm geliri, 2023'ün üçüncü çeyreğinde yıllık %3,9 artışla 23,2 milyar dolara ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre turizm, ekonomiye en yüksek katkı sağlayan sektörlerden biri olarak büyümeye devam ediyor. SANAYİ ÜRETİMİNDE DARALMA Aynı dönemde sanayi üretimi %1,8 oranında daralma yaşadı. Sanayi sektöründeki bu gerileme, ekonomik büyüme hızını yavaşlatan önemli bir etken olarak öne çıkıyor. Ekonomik büyümeye harcama kalemlerinin katkısı belirginleşirken, tüketim harcamaları ve yatırımlar büyümeyi desteklemeye devam ediyor. Özellikle turizm gelirlerinin artışı, hizmetler sektörüne olumlu bir yansıma sağlıyor. YILLIK MİLLİ GELİR 1,2 TRİLYON DOLARI AŞTI 2023'ün ikinci çeyreğinde Türkiye’nin yıllık milli geliri 1,2 trilyon doları aşarak yüksek bir seviyeye ulaştı. Bu artış, ekonominin büyüme potansiyelini sürdürmesine katkı sağlıyor. MERKEZ BANKASI FAİZ ORANI VE TÜFE FARKI 3 YILIN EN DÜŞÜĞÜNDE Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizi ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) arasındaki fark, son 3 yılın en düşük seviyesine indi. Bu durum, enflasyonla mücadelede önemli bir ilerleme olarak görülüyor. Ağustos ayında dış ticaret açığı 34 ay sonra 5 milyar doların altına düşerek olumlu bir ivme kazandı. Bu gelişme, ihracatın ithalatı karşılama oranını artırarak ekonomiye olumlu yansıyor.

Çakır: "Mersin'den Avrupa’ya Direkt Uçuşlar Başlatılmalı" Haber

Çakır: "Mersin'den Avrupa’ya Direkt Uçuşlar Başlatılmalı"

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası'nın 145. yılı kutlamalarında yer alan "Yeni Yüzyılda Ekonomi" paneline katıldı. H. Ruhi Koçak ev sahipliğindeki gerçekleşen panelde, Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ, Genel Koordinatörü Vahap Munyar ve Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane konuşma yaptı. Panelde, bölge turizmini canlandırmak için yapılması gerekenler tartışılırken, 2025 yılına dair öngörüler de paylaşıldı. Mersin'in turizm ve ekonomi potansiyelini artırmak için Çukurova Havalimanı’ndan Avrupa’ya direkt uçuşların başlaması talep edildi. NANE: "HER TÜRLÜ İŞ BİRLİĞİNE HAZIRIZ" Pegasus Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Nane, bölgenin turizm potansiyeli hakkında konuştu. "Seferler konulması böyle bir çalışmada son nokta olabilir. Önce hepimiz bir araya gelip bölgenin hedef pazarlarda tanıtımı için ne yapabiliriz, hangi paket programları hazırlarsak bu bölge turizmde tercih edilebilir onu planlamalıyız. Talep oluşur ve bölgeye gelen kişi sayısı artarsa seferlerin konulması kaçınılmaz olur" diyen Nane, tanıtım çalışmaları sonucu talep arttığında her türlü iş birliğine hazır olduklarını ekledi. Nane, turizmin 7 başlığı olarak nitelendirdiği; tarih, doğa, alışveriş, sağlık, eğitim, eğlence ve gastronomi alanlarında güçlü olan Çukurova’nın turizmde hedefe ulaşmak için avantajlı bir konumda olduğunu dile getirdi. GÜLDAĞ: "2025’TE KURLARDA ANORMAL HAREKET BEKLENMİYOR" Ekonomi Gazetesi Başkanı Hakan Güldağ, 2025’in ilk yarısında kurlarda büyük değişiklik beklenmediğini, faiz indirimlerinin ise Şubat ayında olabileceğini ifade etti. Enflasyon konusunda yüzde 30'un altına düşüş beklenmediğini de açıkladı. Güldağ, çevresel ürün ihracatının önemini vurgulayarak, "İhracatın kurlar nedeniyle patinaj yaptığı dönemde Türkiye çevresel ürün ihracatını geçen yıl 2 milyar dolar artırdı. Bu yıl da 26-27 milyar dolara koşuyor. OECD’nin kategorize ettiği 247 çevresel ürün kaleminde hem Avrupa’ya ihracatını miktar olarak ciddi oranda artırdı hem de katma değerini artırmaya başladı. Zamanın ruhunu okuyan Tarsus bu konuda ne yapabilir konuşulması lazım" dedi. Tarsus'un geleneksel sektörlerdeki üretimini teknolojik gelişmelerle birleştirilmesi gerektiğini belirtti. MUNYAR: "AYAKTA KALMAK İÇİN DENGE KURULMALI" Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar, iş dünyasının pazarlarda ve üretim noktalarında denge kurmasının kritik olduğunu belirtti. Burada başarıyı sağlamak için üretim yerleri ve pazarların çeşitlendirilmesi gerektiğini hatırlattı.

Ozon, Türk Girişimcilerin Rusya Pazarındaki Gücünü Artırıyor Haber

Ozon, Türk Girişimcilerin Rusya Pazarındaki Gücünü Artırıyor

Rusya merkezli pazaryeri Ozon, iki yıldır Türk girişimcilerle iş birliğini aktif şekilde geliştiriyor. Ozon Global Türkiye Direktörü Hazal Maraş; ikinci çeyrek itibarıyla platformdaki Türk satıcıların cirosunun önceki yıla göre iki kat arttığını ve Ozon alıcılarının Türkiye’den 2,2 kat daha fazla sipariş verdiğini belirtiyor. Maraş, "Hedefimiz; Türk girişimcilerin Rusya ile sınır ötesi ticaret hacimlerini artırmalarına yardımcı olmak" diyor.   Ozon Global, Rusya’nın en büyük pazaryerlerinden biri olarak 2020 sonunda sınır ötesi ticaretine başladı. 2022’de İstanbul’da temsilcilik açan şirket, Türk girişimcilerini platformda yer almaya çekiyor. Maraş, Türk girişimcilerin Rusya ile sınır ötesi ticaret hacimlerini artırmak için lojistik, finansal destek ve müşteri hizmetleri gibi birçok alanda yardımcı olduklarını belirtiyor.   TÜRK KOBİ’LERİ İÇİN FIRSATLAR Giyim, ayakkabı ve ev eşyaları gibi sektörlerde, Türk KOBİ’lerinin Rusya pazarında fırsatları olduğunu ifade eden Maraş, Ozon'un Türk satıcılarını destekleyerek onların Rusya’daki başarılarını artırmaya devam edeceğini vurguluyor.   Ozon, Türk satıcılar için lojistik maliyetlerini optimize etmek amacıyla da çeşitli çözümler sunuyor. Türkiye'den Rusya’ya teslimat sürelerini kısaltmak için yeni lojistik çözümleri devreye sokan Ozon, aynı zamanda gönderi başına maliyetleri düşürerek Türk satıcılarına büyük avantajlar sağlıyor.   Ozon, 2025’te Azerbaycan’da Türkiye’den ürün satışlarını başlatmayı planlıyor. Bu yeni pazar, Türk satıcılara 10 milyondan fazla alıcıya ulaşma imkanı sunacak.   TÜRK GİRİŞİMCİLERİN İSTATİSTİKLERİ OLUMLU Ozon'da Türk satıcılardan 1,3 milyondan fazla ürün bulunuyor. 2024 ikinci çeyrek sonuçlarına göre, Türk girişimcilerin cirosu iki katına çıkarken, Türk ürünlerine olan müşteri ilgisi de artmış durumda. Ozon, Türk girişimcilerinin işlerini büyütmeye devam edeceğini belirtiyor.   Rusya’da internet kullanımının yaygın olması ve çevrim içi alışverişin artması, Türk girişimciler için büyük fırsatlar sunuyor. Ozon, Rusya’nın e-ticaret liderlerinden biri olarak, bu büyümeye öncülük ediyor ve Türk ürünlerine olan talebi artırmaya devam ediyor.

Ticaret Bakanlığı’ndan E-İhracatçılara Kapsamlı Rehber Haber

Ticaret Bakanlığı’ndan E-İhracatçılara Kapsamlı Rehber

ANKARA (İHA) - Ticaret Bakanlığı, ihracatçılar için önemli bir kaynak olan "E-İhracat Pazarları ve Ülke Gümrük Uygulamaları Rehberi"ni yayımladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, rehberin 21. yüzyılın getirdiği teknolojik ilerleme ve küresel ticaretin dinamikleri doğrultusunda Türk markalarının ve ürünlerinin küresel pazarlara sunulmasına katkı sağlamak amacıyla hazırlandığı belirtildi. Bu kapsamda özellikle “Uzak Ülkeler Stratejisi”ne odaklanılarak, e-ihracatta potansiyel taşıyan ülkeler için özel olarak hazırlanan "Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu", 2024 yılı için güncellenip genişletildi. Yeni içerikleriyle Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan rehber, ihracatçılara potansiyel pazarlara dair stratejik bir yol haritası sunarak e-ihracata ilişkin ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri tek bir kaynakta topluyor. Rehberle ilgili açıklamada: "İki ana bölümden oluşan rehberin ilk kısmı olan 'E-İhracat Pazarları' bölümü; sosyo-ekonomik analizler, ödeme sistemleri, sosyal medya eğilimleri, e-ticaret mevzuatı ve hızlı kargo altyapısı gibi birçok konuda pazara giriş stratejileri oluşturmaya yönelik kılavuz bilgiler sunmaktadır" ifadeleriyle ilk bölüm tanıtıldı. Rehberin ikinci bölümü  olan "Ülke Gümrük Uygulamaları" ile ilgili, "Bu bölümde sınır ötesi e-ticaret işlemlerine dair genel prosedürlerden, ülkelere özgü vergi uygulamaları, yasaklar, muafiyetler ve zorunlu belgeler gibi detaylı bilgilere kadar ihracatçıların gümrük süreçlerini kolaylaştıracak kapsamlı içerikler sunulmaktadır" ifadelerine yer verildi. Milli ve uluslararası kaynaklardan yararlanarak hazırlanan rehberin iş dünyası, karar alıcılar ve ilgili tüm paydaşlar için kıymetli bir bilgi kaynağı olacağı eklendi. Genişletilen rehber ile, firmaların yeni pazarlara girişlerini kolaylaştırılacağı, pazarlarda tutunmaları, büyümeleri ve gümrük süreçlerini etkin bir şekilde yönetmeleri için önemli bir kaynak teşkil edeceği belirtildi. Atılan adımlarla Türkiye'yi küresel ticarette etkin bir konuma getirmek için çalışılmaya devam edileceği vurgulandı.

KKTC’nin Ödemeler Dengesinde Turizm ve İthalat Artışı Haber

KKTC’nin Ödemeler Dengesinde Turizm ve İthalat Artışı

KKTC Merkez Bankası ve İstatistik Kurumu'nun yayımladığı 2023 Ödemeler Dengesi İstatistiklerine göre, cari işlemler fazlası geçen yıl 412,2 milyon ABD Doları olarak kaydedildi.  DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 25,24 YÜKSELDİ 2022'de 144,7 milyon ABD Doları olan ihracat, %21,8 artışla 2023'te 176,24 milyon ABD Dolarına ulaştı. İthalat ise %25,02 artarak 2.849,65 milyon ABD Doları oldu, bu da dış ticaret açığının %25,24 artışla 2.673,42 milyon ABD Dolarına çıkmasına yol açtı. HİZMETLER DENGESİ Hizmetler kaynaklı net gelirler 2023'te 2.437,4 milyon ABD Dolarına yükseldi. Turizm net gelirleri %46,88 artarak 1.707,2 milyon ABD Dolarına çıkarken, eğitim net gelirleri ,95 artışla 741,22 milyon ABD Doları oldu. Yolcu sayısındaki artış ve özellikle kara sınır kapılarındaki harcamalar bu yükselişte etkili oldu. BİRİNCİL VE İKİNCİL GELİR DENGESİ Birincil gelir dengesi girişleri 2 artarak 336 milyon ABD Doları olarak gerçekleşti. İkincil gelir dengesi ise 2023'te 312,2 milyon ABD Doları oldu. SERMAYE VE FİNANS HESABI Sermaye çıkışı 2023'te 15,8 milyon ABD Dolarına ulaşırken, finans hesabından net 44,31 milyon ABD Doları çıkış yaşandı. 2023'te doğrudan yatırımlar 843,6 milyon ABD Doları oldu, bunun büyük kısmını gayrimenkul yatırımları oluşturdu. GAYRİMENKUL İLK SIRADA 2023'te rezerv varlıklar 760 milyon ABD Dolarına yükselirken, menkul kıymetlerde %40 artışla 566 milyon ABD Dolarına ulaşıldı. Net hata ve noksan kalemi ise 2023'te 352,1 milyon ABD Doları olarak kaydedildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.