Hava Durumu

#Ekonomi Haberi

TOURISMJOURNAL - Ekonomi Haberi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ekonomi Haberi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kira ödemelerini elden yapanlara ceza artırımı getirildi Haber

Kira ödemelerini elden yapanlara ceza artırımı getirildi

Kira ödemelerini banka veya PTT aracılığıyla yapmayan ve elden alıp-verenlere, her bir tespit için kira tutarının 'u oranında özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu ceza, hem kiracıya hem de kiralayana ayrı ayrı uygulanacak ve tutarı 5 bin liradan az olamayacak. Haftalık, günlük veya benzeri kısa süreli konut kiralamalarına ilişkin tahsilat ve ödemeler de tevsik kapsamında yer alıyor. Eski uygulamada, iş yeri kira ödemeleri tutarına bakılmadan, konut kira ödemelerinde 500 lirayı aşması durumunda bankalar veya PTT aracılığıyla ödeme zorunluydu. Ancak yeni tebliğle konut kiralarında bu sınır kaldırıldı. Artık tüm ödemeler banka veya PTT aracılığıyla yapılacak.  CEZA ÜST SINIRI 20 MİLYON LİRA Önceki tebliğde iş yeri kiralamalarında hem kiracıya hem kiralayana ceza kesilirken konut kiralamalarında kiracıya ceza uygulanmıyordu. TBMM'de temmuz ayında kabul edilen Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun sonucunda kiracıya da ceza kesilmesi imkanı getirilirken, ceza tutarları da artırıldı. Kiracı, ödemenin elden yapıldığını, ödemeyi takip eden 5 iş günü içinde idareye bildirirse, kiracıya özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek. Bir takvim yılı içinde kesilecek özel usulsüzlük cezası üst sınırı da 8 milyon 700 bin liradan 20 milyon liraya yükseltildi. Ayrıca "Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı Hakkında Genel Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" de 1 Eylül 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Reuters:'Türkiye ekonomisi beklentilerin altında büyüyecek' Haber

Reuters:'Türkiye ekonomisi beklentilerin altında büyüyecek'

Reuters'ın ekonomistlerle yaptığı bir ankete göre Türkiye ekonomisi bu yıl ve gelecek yıl hükümetin yakın zamanda güncellediği tahminlerin altında yüzde 3 olarak büyüyecek. Bu durum yetkililer yükselen enflasyonu düşürmeye çalışırken çok daha derin bir yavaşlamaya işaret ediyor. Hükümet sıkılaştırma hamlesini,  2023'ün ortalarında başlattı. Merkez Bankası o zamandan bu yana faizleri 4.150 baz puan artırırken, hükümet ekonomiyi yeniden dengelemek ve bir dizi döviz krizi ve fiyat artışını geride bırakmak için vergi ve tasarruf önlemleri almıştı.  Reuters'ın 8-14 Ekim tarihlerinde yaptığı ankete katılan 42 ekonomistin medyanına göre, fiyatları soğutma çabasının gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesini bu yıl ve gelecek yıl ortalama yüzde 3'e düşürmesi bekleniyor. Bu, hükümetin üç yıllık politika yol haritasında bu yıl yüzde %3,5 ve gelecek yıl yüzde 4 GSYİH büyümesi tahminiyle kıyaslanıyor. Ekonomi 2023 yılında yüzde 4,5 büyüdü, anketin medyanına göre GSYH 2026'da yüzde 3,6 artacak. 2025 SONUNA KADAR FAİZ 20 PUAN DÜŞER Yatırım bankası Natixis, hükümetin ortodoks ekonomi politikaları sözünü tuttuğunu ve büyümeyi daha da sıkıştıran ve merkez bankasının enflasyonla mücadele etmesine yardımcı olan mali konsolidasyon ve bütçe önlemlerini açıkladığını belirtti. Ankete göre ekonomistler bankanın faiz oranlarını 2025 yılı sonuna kadar 20 puan düşürerek yüzde 30'a indireceğim öngörüyor. Ekonomistler, medyan yanıta göre politika faizinin gelecek yılın ilk çeyreğinde yüzde 42,5'e, ikinci çeyreğinde ise yüzde 35,0'e düşeceğini tahmin ediyor. İndirim döngüsünün gelecek yılın üçüncü çeyreğinde tamamlanmasını ve politika faizinin yüzde 30,0 seviyesinde kalacağını ifade ediyorlar.  Sıkı politika, mali tedbirler ve baz etkileri enflasyonu mayıs ayındaki yüzde 75,45'lik son zirvesinden eylül ayında yüzde 49,38'e düşürmüştü. Anket medyanına göre ekonomistler enflasyonun bu yıl yüzde 43,5'e, 2025 sonunda ise yüzde 25,2'ye düşmesini beklediklerini ifade ettiler. Hükümet ise yıllık enflasyonun 2024 yılında yüzde 41,5'e, gelecek yıl ise yüzde 17,5'e düşeceğini öngörüyor. Yine medyan tahmine göre, hükümetin sırasıyla yüzde 1,7 ve yüzde 2,0 olan tahminlerine bakınca, Türkiye'nin cari açığının 2024 yılında GSYH'nin yüzde 1,8'i olması beklediklerini açıkladılar. 

Mersin sanayicileri KKTC’ye yatırım yapmaya sıcak bakıyor Haber

Mersin sanayicileri KKTC’ye yatırım yapmaya sıcak bakıyor

**KKTC Mersin Konsolosu Özgür Ezel, MTOSB’yi Ziyaret Etti** Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Mersin Konsolosu Özgür Ezel, Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ni (MTOSB) ziyaret etti. Ezel, MTOSB Başkanı Sabri Tekli ile birlikte Model Fabrika, Yenilik Merkezi ve MTOSB Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni gezerek eğitim sistemi hakkında bilgi aldı. Ev sahibi MTOSB Başkanı Tekli, Mersin’in sanayi potansiyelini artırma hedeflerinin yanı sıra eğitime de büyük önem verdiklerini belirtti. Geçtiğimiz aylarda KKTC’de üst düzey yetkililerle yapılan görüşmelerin ardından, KKTC’de 100 hektarlık bir organize sanayi bölgesi yatırımı için mevzuat güncellemeleri yapılacağını kaydetti. Tekli, sanayicilerin KKTC’ye yatırım yapma konusunda istekli olduğunu vurguladı. Tekli, "KKTC’ye yaptığımız ziyaret esnasında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu ve Maliye Bakanı Özdemir Berova ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunduk. Önümüzdeki günlerde bir mevzuat güncellenmesi bekleniyor. Akabinde Güvercinlik bölgesinde 100 hektar alanda organize sanayi bölgesi yatırımı için tekrar görüşmelerimiz olacak. Tabii bu görüşmeler sonrasında çıkacak sonucun her iki devletin mevzuatlarına uygun olması gerekiyor. Sanayi Bakanlığımızın izin vermesi durumunda sanayicilerimiz KKTC’ye yatırım yapmaya sıcak bakıyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.