Hava Durumu

#Elazığ

TOURISMJOURNAL - Elazığ haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Elazığ haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Palu’da 3 bin yıllık geçmiş gün yüzüne çıkıyor Haber

Palu’da 3 bin yıllık geçmiş gün yüzüne çıkıyor

Elazığ’ın Palu ilçesinde bulunan 3 bin yıllık tarihi Palu Kalesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığının onayının ardından arkeolojik çalışmalar başlıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Fırat bölümünde bulunan, yaklaşık 7 bin yıllık tarihe sahip olan Elazığ'ın Palu ilçesinde bulunan Palu Kalesinde arkeolojik çalışmalar başlıyor. Urartu Kralı Menuas tarafından inşa edilen ve Murat Nehri kıyısında yükselen Palu Kalesi, yaklaşık 3 bin yıllık geçmişiyle Anadolu’nun en eski ve etkileyici yapılarından biri olma özelliğini taşımaya devam ediyor. Kalenin içerisinde Urartu dönemine ait çivi yazılı kitabeler, kaya mezarları, tüneller, tapınaklar, nişler ve su sarnıçları gibi birçok arkeolojik kalıntıya ev sahipliği yapan bu görkemli yapı yer alıyor. Aynı zamanda Artuklu, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden izler taşıyan saray, sur ve askeri yapılarıyla da dikkat çekiyor. Kalenin güney ve güneydoğusunu çevreleyen Murat Nehri ile kuzey ve batısındaki sarp kayalıklar, burayı doğal bir savunma kalesi haline getiriyor. Bu özelliği sayesinde, tarih boyunca ele geçirilmesi son derece zor bir yapı olarak bilinen Palu Kalesi, ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde 'Göğe baş uzatmış bir kale' sözleriyle betimlenmiştir. Eşsiz tarihi ve doğal güzelliklere sahip bu miras, hava şartlarının elverişli olması durumunda önümüzdeki günlerde başlayacak kazı ve temizlik çalışmalarıyla yeniden gün yüzüne çıkarılacak. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, "Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayıyla, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından yürütülecek proje kapsamında kalede kapsamlı bir arkeolojik çalışma gerçekleştirilecektir. Amacımız, Palu Kalesi’ni yalnızca tarih meraklıları için değil, aynı zamanda yerli ve yabancı turistler için de cazip bir destinasyon haline getirmektir. Yapılacak çalışmalar sayesinde Palu Kalesi, sahip olduğu tarihi ve doğal değerlerle sadece ilimizin değil, ülkemizin de en önemli kültürel miraslarından biri olacaktır. Projenin, bölge turizmine ivme kazandırarak yerel ekonomiye önemli katkılar sağlamasını hedeflemekteyiz" ifadelerine yer verildi.

Elazığ’da turizm tesislerinde denetim Haber

Elazığ’da turizm tesislerinde denetim

Elazığ’da turizm tesisleri, kafeler, restoranlar ve kamu kurumları kapsamlı güvenlik denetiminden geçirildi. Valilik tarafından yapılan incelemelerde, 51 otelde 218 denetim gerçekleştirilirken, toplam 493 noktada yangın ve güvenlik kontrolleri yapıldı. Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu denetimlerle ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı turizm işletme belgeli tesislerde denetimlerin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün koordinasyonunda titizlikle sürdürüldüğünü söyledi. Vali Hatipoğlu, ''Kamu kurumlarının iş birliğiyle yürütülen denetimlerde, işletmelerin güvenlik ve kalite standartlarına uygunluğu detaylı şekilde inceleniyor. Bu kapsamda Elazığ Belediye Başkanlığı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Sosyal Güvenlik Müdürlüğü, kendi yetki alanları doğrultusunda il genelinde faaliyet gösteren 51 otelde toplam 218 denetim gerçekleştirdi. Ayrıca, ilimizde faaliyet gösteren konaklama tesisleri, kafeler, restoranlar ve halka açık işletmelerde yangın ve güvenlik denetimleri aralıksız sürdürülüyor. Valiliğimiz öncülüğünde oluşturulan komisyon tarafından yürütülen bu denetimlerde, işletmelere eksikliklerini gidermeleri konusunda rehberlik edilerek güvenlik standartlarının yükseltilmesi sağlanıyor. Bu çerçevede İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı, Jandarma İHA Grup Komutanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve İl Müftülüğüne bağlı birimlerin yanı sıra Adalet Bakanlığına bağlı cezaevleri ile Sağlık İl Müdürlüğüne bağlı kamu ve özel hastaneler de dahil olmak üzere toplam 493 noktada yangın ve güvenlik denetimleri gerçekleştirildi. Denetimler, işletmelerin güvenliğini artırmak ve vatandaşlarımızın huzur içinde hizmet almasını sağlamak amacıyla kesintisiz devam edecektir’’ ifadelerini kullandı.

Türk Gezgin Hindistan'da 20 Bin Fareyle Karşılaştı Haber

Türk Gezgin Hindistan'da 20 Bin Fareyle Karşılaştı

ELAZIĞ (İHA) - Elazığlı 19 yaşındaki gezgin Yiğit Şahinoğlu, Hindistan'da iki ay süren yolculuğunda kültürel farklılıkları keşfetti. Rajasthan eyaletindeki Bikaner kentinde bulunan ve 20 bin fareye ev sahipliği yapan tapınağı ziyaret ettiğinde büyük bir şaşkınlık yaşadı. Farelerin, ibadet eden Hindular tarafından süt ve peynirle beslendiğini gözlemleyen Şahinoğlu, bu deneyimini sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaştı. "DÜNYAYI GEZMEK ÇOCUKLUK HAYALİMDİ" Üç yıl önce dünya turuna çıkma kararı alan Şahinoğlu, maddi engellerin gezmeye engel olmadığını vurguladı. "Dünyayı geziyorum, dünyayı gezmek benim çocukluk hayalimdi. Kendime son 3 yıl içerisinde artık dünya turuna çıkmalıyım, dedim. Bu yöndeki heyecanım, hislerim daha da canlandı. 18 yaşının altında olduğum için bu beni biraz daha zorladı. Ama 5 ay öncesinde artık kesinlikle çıkmalıyım dedim. Bu kararı aldıktan sonra süreçleri araştırdım ve bu yöndeki ilk adımımı attım. İki ülke gezdim, ilerleyen süreçlerde insanların az ziyaret ettiği bölgelere gitmeyi düşünüyorum. Bir sonraki ülke olarak hedefimde Endonezya yer alıyor. Ardından Sri Lanka ve Papua Yeni Gine ülkelerine gitmeyi planlıyorum. Buralarda kabile hayatlarını görmeyi ve yaşamın çok daha zor olduğu ülkelere gitmeyi düşünüyorum. İnsanlar gezmek için maddiyatın ön planda olduğu düşüncesini savundukları için cesaretlerini toplayamıyorlar. Aslında, bu serüvende maddiyata çok fazla ihtiyacımız yok. Çünkü biz konfor aramıyoruz. Uçakta first-class uçmaktansa otostop seçeneği ile ücretsiz bir şekilde de seyahat edilmesi mümkün. Sadece cesaretinizi toplamanızı ve yola çıkmanızı tavsiye ederim" ifadelerini kullandı. "BİR TAPINAKTA FARELERE TAPIYORLAR" Hindistan’a dair ön yargılarının değiştiğini belirten Şahinoğlu, en çok şaşırdığı şeyin fare tapınağı olduğunu belirtti. "İnsanlar 12 binden fazla farenin bulunduğu bir tapınakta farelere tapıyorlar, onları besliyorlar. Açıkçası bu beni çok şaşırtmıştı. Hindistan'a tekrar gitmeyi düşünüyorum. Cesaretinizi toplayın, görmeden hiçbir yer hakkında karar vermeyin. Mutlaka gezmenizi görmenizi tavsiye ederim. Her Türk gencinin Yurt dışına çıkmasını ve farklı deneyimler kazanmasını mutlaka tavsiye ederim" dedi.

Elazığ Lezzetleri THY Uçuşlarında Yerini Alıyor Haber

Elazığ Lezzetleri THY Uçuşlarında Yerini Alıyor

ELAZIĞ (İHA) - Elazığ’ın coğrafi işaretli lezzetlerinin Türk Hava Yolları (THY) uçuşlarında yolculara sunulması için başlatılan çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. AK Parti Elazığ Milletvekili Mahmut Rıdvan Nazırlı’nın girişimleriyle Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda, şehrin yöresel ürünlerinin tanıtımı için iş birliği adımları görüşüldü. Tulum peyniri, orcik, ağın leblebisi ve kuru kayısı gibi ürünlerin THY’nin ikram listesine dahil edilmesi için görüşmeler gerçekleştirildi. Milletvekili Nazırlı, "Hem Elazığ'ın mutfağını hem de Elazığ'ın ürünlerini tanıtma fırsatı bulacağız. Bundan yaklaşık 6 ay önce bir seferberlik ilan ettik. Elazığ'ın hem turizm noktasındaki kalkınması hem de gastronomi ile alakalı tanıtımı noktasında bazı çalışmalar yapıyoruz. Bu aylar içerisinde çok önemli çalışmalara imza attık. Gastronomi Derneği ile birlikte Türkiye'nin birçok yerinde Elazığ'ı tanıtma fırsatımız oldu. Bugünkü toplantımızın maksadı da yine Türk Hava Yolları ile bu şehrin ticaretine ve ekonomisine elimizdeki ürünlerle nasıl bir katkı sağlarız, bunun gayretindeyiz. Bu vesile ile bugün ilgili kurumların tamamı buradalar" dedi. Elazığ TSO Başkanı İdris Alan ise, "İlimizin gastronomi alanındaki değerlerinin gün yüzüne çıkartılması ve bölgemizde yeni bir cazibe merkezi oluşturulma adına ortaya konulan çalışmalar şehir olarak bizleri heyecanlandırıyor. Özellikle THY Genel Müdürü ve üstü düzey yöneticilerinin ilimize gelerek iki gün süresince Harput, Palu ve Hazar Gölü başta olmak üzere ilimizin önemli turizm merkezlerinde incelemeler yapması şehrimiz adına önemli şans ve kazanım olmuştur. Bugün yaptığımız bu toplantı sonrası özellikle THY'nin ikram listesine girecek ürünlerimiz ile yeni bir dönemin açılacağını ve bir milat olacağına inanıyoruz" sözleriyle şehre turizm ve ekonomi açısından önemli kazanımlar sağlanacağını vurguladı. THY DOKO İkram Hizmetleri Satın Alma Müdürü Emre Akman, "Çok mutlu olduk. Yoğun katılım da gerçekten bizleri mutlu etti. THY, yıllardır büyümeye devam ediyor. THY, 477 uçağı ile şu anda 131 ülkede 352 noktaya uçuş gerçekleştiriyor. Bu, yalnızca havacılık hizmeti sunma değil aynı zamanda ülkemizin tanıtımı için çok önemli bir değer. THY çalışanları için bu önemli bir misyon. Ülkemizin ve ülkemizin Elazığ gibi değerli bölgelerinin tanıtımı bizim için çok önemli. Bu anlamda açıkçası bu adımın atılması bizi çok mutlu etti. Aynı zamanda bölgesel ürünleri, yöresel değerlerimizi tüm dünyaya tanıtma arzusundayız. Dolayısıyla bu bölgenin de ürünlerini tanımak ve bunları nasıl değerlendirebiliriz diye incelemek isteriz" ifadelerini kullandı. Toplantıya, AK Parti milletvekilleri Prof. Dr. Erol Keleş ve Ejder Açıkkapı, Elazığ Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Ali Dumandağ, Esnaf Sanatkarlar Odası Başkanı Turan Karnaz, THY İkram Anlaşmaları Müdürü Esra Karayaka, THY İkram Anlaşmaları Uzmanı Büşra Dayısoylu, kooperatif başkanları ve STK temsilcileri de katılım gösterdi. 

Harput’un Tarihi Hamamı 40 Bin Ziyaretçiye Kapılarını Açtı Haber

Harput’un Tarihi Hamamı 40 Bin Ziyaretçiye Kapılarını Açtı

ELAZIĞ (İHA) - Harput Mahallesi’nin girişinde yer alan Osmanlı dönemine ait görkemli Hoca Hasan Hamamı, restorasyon sonrası müze olarak hizmet vermeye başladı. 393 yıllık bu tarihi yapı, Harput mimarisinin zarafetini yansıtarak bölgenin kültür ve turizm hayatına önemli bir katkı sağlıyor. Hoca Hasan Hamamı, restore edildikten sonra müzeye dönüştürülerek 5 bin yıllık Harput tarihinin bir parçası haline geldi. Görkemli kubbesi ve dikkat çeken mimarisiyle ziyaretçilerini büyüleyen müze, geçmişin hamam kültürünü gelecek nesillere aktarıyor. Açılışından bu yana yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi gören müze, bir yılda 40 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. HARPUT’A CANLILIK GETİRİYOR Elazığ Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, Hoca Hasan Hamamı’nın Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları’nın müze projeleri kapsamında restore edilip müzeye dönüştürüldüğünü belirtti. Bilginoğlu, "16 Eylül 2023 tarihinde hizmete girdi. Oradaki mevcut hamamımız yaklaşık 1600-1700'lü yıllardan günümüze kadar gelmiştir. Son zamanlarda kullanılmamasından dolayı harabe duruma gelmiş bu yapının öncelikle restorasyon projesini tamamlayarak yapının kendisini düzenledik. Sonuç itibarıyla yapının bir hamam müzesi olarak kullanılmasıyla ve etrafındaki alanın da kamulaştırılarak ciddi yenileme ve oturma alanı olarak düzenlenmesiyle 2023 yılının sonlarına doğru insanlarımıza hazırlayarak açmış olduk" dedi. Bilginoğlu, müzenin Harput’un tarihi dokusunu ziyaretçilere sunduğunu, eski hamam kültürünü ve kullanılan objeleri sergileyerek geçmişle bağ kurduğunu ifade etti. Ayrıca, hamamın çevresindeki dinlenme alanlarının ziyaretçilere tarihi Harput’ta keyifli bir ortam sunduğunu vurguladı. HARPUT’TAKİ MÜZELERE HAREKETLİLİK KATIYOR Hoca Hasan Hamamı, Harput’taki diğer müzelerle birlikte bölgeye canlılık kazandırıyor. Bilginoğlu, müzenin bir yılda yaklaşık 40 bin kişi tarafından ziyaret edildiğini ve bu ilginin Harput Mahallesi’ne hareketlilik getirdiğini belirtti. Hoca Hasan Hamamı, tarihi ve kültürel değerleriyle Harput’u keşfetmek isteyenlere eşsiz bir deneyim sunmaya devam ediyor.

Hazarbaba Kayak Merkezi Sezona Merhaba Dedi Haber

Hazarbaba Kayak Merkezi Sezona Merhaba Dedi

ELAZIĞ (İHA) - Elazığ Sivrice’de bulunan Hazarbaba Kayak Merkezi, etkileyici Hazar Gölü manzarası ve yenilenen pistleriyle kayak sezonunu açtı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin öne çıkan kış turizmi noktalarından olan merkez, son günlerde aldığı yoğun kar yağışıyla sezona hazır hale getirildi. Kayakseverler için kızak ve kayak pistlerinin tamamı hizmete sunulurken, yenilenen kafeterya alanı da ziyaretçilere kapılarını açtı. UZUN SÜRECEK BİR SEZON UMUDU Kayak merkezi işletmecisi Korkut Altundaş, mevcut pistlerin tamamının aktif olduğunu belirterek hafta içi de vatandaşların bu fırsattan yararlanmasını önerdi. Altundaş, "Geçen yıl karı bastıramamıştık, ancak bu sene kar yağışı ve havanın dona çekmesiyle pistlerimizi hazırladık. Şu an birçok tesis de henüz kayak sezonunu açmadı. Bu yönden şanslıyız. Pazar ve Pazartesi günleri de kar yağışı gösteriyor. Şimdilik yağışa ihtiyacımız yok fakat Ocak ayının 15’ine kadar tekrar bir yağış alırsak daha güzel olur. Umudumuz, Mart ayının 15’ine kadar kayak sezonunun devam etmesidir" dedi. DESTEK VE YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR Altundaş, yerel yöneticilerden gelen destekle birlikte bölgenin turizm potansiyelinin her geçen gün arttığını vurguladı. Hazarbaba Kayak Merkezi, hem doğal güzelliği hem de yenilenen imkanlarıyla Elazığ’ın kış turizmi değerine değer katmaya devam ediyor.

Afyon Kaymağı ve Bal, THY ile Güney Kore Sofralarında Haber

Afyon Kaymağı ve Bal, THY ile Güney Kore Sofralarında

İSTANBUL (İHA) - Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Bolat, Afyon kaymağını Güney Koreli ünlü şef Paik Jong-won’a göndererek Türk mutfağını tanıttı. Koreli şefin televizyon programlarında Afyon kaymağı ve Türk balını övgüyle anlatmasının ardından Türkiye’den bu ürünlerin Güney Kore’ye ihracatı başladı. Dünyanın en geniş uçuş ağına sahip olan Türk Hava Yolları, Türk lezzetlerinin uluslararası tanıtımında da öncü rol oynuyor. Güney Koreli şefin İstanbul ziyaretinde yediği bal ve kaymak, memleketine döndükten sonra şovlarında sıkça yer buldu ve bu lezzetlerin Güney Kore sofralarına taşınmasını sağladı. "BU KAYMAĞA HAYRAN KALDIM" Prof. Dr. Ahmet Bolat, sosyal medya paylaşımında Güney Kore ziyaretinde bu ünlü şefi tanıdığını belirterek, "Çok kaymak seven biri olmamama karşın bir keresinde Afyonkarahisar'a yaptığımız ziyarette öğle yemeği sonrası yediğimiz ekmek kadayıfının üstüne gelen Afyon kaymağının tadına bakarak hayran kalmıştım. Bunun üzerine aklıma Güney Kore'deki şef geldi ve bu kadar lezzetli bir kaymağa onun yorumunun ne olacağını düşündüm" dedi. Bolat’ın bu fikri, Afyonkarahisar’dan özenle toplanan kaymağın en uygun koşullarda Güney Kore’ye ulaştırılmasıyla hayata geçti. ŞEF TÜRKİYE’YE DAVET EDİLDİ Bolat, bu başarı hikayesinin ardından Güney Koreli şefi Türkiye’ye davet etti. Bolat, "Daha önceleri ülkemizi sık ziyaret etmiş olan ve birçok lezzetimizi de denemiş olan Şef Jong-won'u önümüzdeki yaz Mezopotamya turizm rotamız üzerinde olan Diyarbakır, Elazığ, Malatya, Adıyaman ve Şanlıurfa şehirlerimizde ağırlayacağız ve buradaki bize has lezzetleri yöresel şeflerimizle beraber deneyimleyeceğiz" açıklamasını yaptı. Türk mutfağının sembollerinden biri olan Afyon kaymağı ve Türk balı, şimdiden Güney Kore sofralarında yer bulmaya başladı. Bu lezzetler, aynı zamanda Güney Koreli turistlerin Türkiye’ye ilgisini artırmayı hedefliyor.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.