Hava Durumu

#Enerjisa

TOURISMJOURNAL - Enerjisa haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Enerjisa haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Enerjisa’dan Yeşil Enerji Hamlesi: 30 Sektör Dönüştü Haber

Enerjisa’dan Yeşil Enerji Hamlesi: 30 Sektör Dönüştü

İSTANBUL (İHA) - Sürdürülebilirliği merkezine alan Enerjisa Enerji, son bir yılda yeşil enerji kullanımını %400 artırarak Türkiye’de enerji dönüşümüne öncülük ediyor. İnsan ve teknoloji odaklı stratejileriyle yenilenebilir enerji alanında öne çıkan şirket, uluslararası geçerliliği olan yeşil enerji sertifikasyon sürecini robotik otomasyona taşıyor. Bu sayede, yeşil enerji müşterilerine tüketimlerinin yenilenebilir enerji oranını belirten belgeleri aylık olarak sunuyor. YEŞİL ENERJİDE BÜYÜK BAŞARI: %400 ARTIŞ Enerjisa Enerji, yıl sonunda portföyündeki işletmelerin 2 bin 671 GWh elektrik tüketimini yeşil enerji ile sertifikalandırarak yaklaşık 1.2 milyon ton karbon emisyonunun önüne geçmeyi hedefliyor. Serbest Tüketici portföyü için tamamen yenilenebilir kaynaklardan sağlanan enerji hacmi ise 3 bin 608 GWh olarak açıklandı ve 2024 sonunda artışla 4 bin 100 GWh’e ulaşması planlanıyor. Kamu, gıda, tekstil, turizm gibi birçok sektörde yeşil enerjiye geçen işletmeler, karbon emisyonlarını azaltarak çevreye katkı sağlıyor. Enerjisa’nın yeşil enerjiye dönüştürdüğü 6 bin 279 GWh’lik tüketim, yaklaşık 4.2 milyon konutun yıllık enerji ihtiyacına denk geliyor. YEŞİL ENERJİ SERTİFİKASI İHRACATTA AVANTAJ SAĞLIYOR Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanan şirketler, Enerjisa’dan aldıkları yeşil enerji sertifikaları sayesinde ticarette avantaj kazanıyor. Özellikle Avrupa ülkelerine ihracat yapan şirketler için bu sertifika önemli bir gereklilik haline geliyor. Şirket, müşterilerine tüketim analizi, yeşil enerji oranı belirleme, sertifika seçimi, protokol imzalama ve raporlama gibi bütüncül hizmetler sunarak maksimum fayda sağlamayı amaçlıyor. Enerjisa Perakende Satış Şirketleri Genel Müdürü Ersin Esentürk, yeşil enerjinin Türkiye’nin geleceğinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak, "Dünyanın en önemli gündem maddesi olan iklim krizinin üstesinden gelebilmek adına enerji sektörüne büyük görevler düşüyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının fosil yakıt yatırımlarının önüne geçmesi ile birlikte dünyamız ve gelecek nesiller için umutlu bir atmosfer oluştu. Bu konuda Türkiye olarak yenilenebilir enerji kurulu gücünde 11. sıraya yükselerek iddiamızı ve kararlılığımızı da bir kez daha kanıtlamış olduk" açıklamasını yaptı. "Yeşil enerjinin ihracat yapan şirketler için kilit rol oynadığına inanıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına en uygun çözümleri sunabilmek için ürün ve hizmet yelpazemizi çeşitlendirerek geliştirmeye devam edeceğiz" diye ekledi.

Enerjisa, Genç Yetenekleri Enerji Sektörüne Kazandırıyor Haber

Enerjisa, Genç Yetenekleri Enerji Sektörüne Kazandırıyor

İSTANBUL (İHA) - Enerjisa Dağıtım Şirketleri, Başkent EDAŞ, Ayedaş ve Toroslar EDAŞ ile birlikte, 2017 yılında başlattığı "Enter Genç Yetenek" staj programı ile genç üniversite öğrencilerini enerji sektörüne kazandırmaya devam ediyor. Bugüne kadar 216 genç yeteneği mezun eden staj programı, 9. döneminde de büyük ilgi gördü. Programa, 169 üniversiteden 8,600'den fazla başvuru yapılırken uygun kriterleri karşılayan 350 aday ile mülakatlar gerçekleştirildi. Enerjisa, Türkiye'nin 14 ilinde 22 milyondan fazla kullanıcıya elektrik dağıtım hizmeti sunarak, genç yeteneklerin sektöre kazandırılması ve istihdama katkı sağlamak amacıyla kariyer programlarını sürdürüyor. 2024-2025 döneminde Ideathon etkinliği ile başlayan Enter Genç Yetenek Programı, yenilikçi çözümler geliştirmeye odaklanarak katılımcılara iş süreçlerine aktif katılım fırsatı sunuyor. Program, 4. sınıf ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik olup, Elektrik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, İktisat ve Endüstri Mühendisliği gibi bölümlerden öğrencileri hedefliyor. 9 ay boyunca Elektrik Dağıtım Yolu, Fonksiyonel Birimler ve Veri Yönetimi gibi farklı alanlarda rotasyon yaparak sektörde deneyim elde edecek olan genç yetenekler, süreçte yetenek koçlarından mentorluk alarak kişisel ve profesyonel gelişimlerini destekleme fırsatı da buluyor. Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Oğuzhan Özsürekci, "Enter Genç Yetenek" programı ile üniversiteli gençlerin kariyer gelişimine destek olduklarını vurgulayarak "Enerjisa, gençleri eğitime ve kariyere yönlendiren sürdürülebilir programlarıyla, Türkiye’nin enerji dönüşümüne katkı sağlamayı hedefliyor" dedi. Enerjisa Enerji İnsan ve Kültür Bölüm Başkanı Yakup Aydilek ise, "Bugünün gençlerini yarının uzmanları ve liderleri konumuna getirmek için nesilleri desteklemeye devam edeceğiz" diyerek toplumsal kalkınma ve bireylerin gelişimi için genç yetenek programlarının önemine dikkat çekti.

Başkent EDAŞ, enerji nakil hattı yatırımlarında rekor hedef belirledi Haber

Başkent EDAŞ, enerji nakil hattı yatırımlarında rekor hedef belirledi

Kaliteli ve kesintisiz elektrik dağıtım hedefiyle abonelerine hizmet veren Başkent Elektrik Dağıtım AŞ (EDAŞ), Batı Karadeniz'de devreye aldığı projeleriyle bölgede bugüne kadar gerçekleştirdiği yatırımlarda rekor hedef belirledi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Başkent EDAŞ son yıllarda elektrik dağıtım şirketlerinin kırsalda yeni hat tesis etmesinin önünü açan hukuki ve teknik düzenlemelerin de desteğiyle, 2023'ün sonuna kadar Bartın, Karabük, Kastamonu ve Zonguldak'ta 831 milyon, 2025'in sonuna kadar ise, yaklaşık 3,5 milyar liralık rekor yatırıma ulaşmayı planlıyor. Zorlu coğrafyasında kaliteli ve kesintisiz enerji hedefiyle çalışan Başkent EDAŞ, enerji arz güvenliği için kritik öneme sahip enerji nakil hatlarını yenilemeye ve ring amaçlı yeni enerji nakil hatları tesis etmeye devam ediyor. Bu kapsamda, 2025'in sonu itibariyle 2 bin 550 kilometrelik güzergahta nakil hattı tesis etmeyi planlayan şirket, söz konusu güzergahın bu yıl sonu itibariyle 792 kilometrelik kısmını tamamlayacak. Öte yandan şirket, hayata geçireceği toplam nakil hattı yatırımlarının 1218 kilometresini Kastamonu'da, 582 kilometresini Zonguldak'ta, 421 kilometresini Karabük'te ve 329 kilometresini de Bartın'da tesis edecek. Böylece Başkent EDAŞ, 2 bin 753 kilometrelik Türkiye kara sınırına yakın uzunluktaki 2 bin 550 kilometrelik yeni enerji nakil hattı yapmış veya mevcut hatları yenilemiş olacak. Enerjisa'nın Toroslar EDAŞ ve AYEDAŞ ile Türkiye'deki 14 ilde 21 milyonu aşkın kullanıcıya hizmet veren 3 elektrik dağıtım şirketinden biri olan Başkent EDAŞ, 2009'dan bu yana Ankara, Bartın, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Kırıkkale ve Zonguldak'ta faaliyetlerini sürdürüyor. Geçen yıl sonu itibariyle bu 7 ilde 136 bin 18 kilometrelik bir hattın işletilmesinden sorumlu şirketin hatlarının 99 bin 322 kilometresi havai, 36 bin 696 kilometresi ise yer altı hatlardan oluşuyor. Başkent EDAŞ yer altına aldığı hatlarıyla Türkiye'nin en uzun 2. yer altı dağıtım hattı şebekesine sahip şirketi konumuna erişirken, hizmet verdiği 4 milyon 523 bin 134 kişiyle şirket tüketici sayısı ve hizmet verilen hat uzunluğu gibi alanlarda da yine Türkiye'deki en büyük ikinci şirket konumunda yer alıyor. Bunun yanı sıra, Türkiye'deki en çok yatırım yapan dağıtım şirketleri arasında son yıllarda ilk sıralarda yer alan Başkent EDAŞ, 2020'de 1 milyar 692,4 milyon lira seviyesindeki yatırımını 2021'de 2 milyar 126,4 milyon liraya, 2022'de ise 2 milyar 100 milyon liraya yükseltmişti.

Enerjisa Enerji, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde yer aldı Haber

Enerjisa Enerji, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde yer aldı

Enerjisa Enerji, eşitlik ve kapsayıcılık ilkesi doğrultusunda kurum içindeki uygulamalarıyla Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne ilk kez dahil edildi. Şirketten yapılan açıklamaya göre, cinsiyet eşitliğini taahhüt eden şirketlerin performansını ölçmek için dünyada yapılan en kapsamlı çalışmalardan biri olan endeks, bu yıl dünyanın 45 ülkesinden 484 şirketi değerlendirdi. Enerjisa Enerji ise toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda yürüttüğü şirket içi politikalar ile başvuru yaptığı ilk sene Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne girdi. Şirketlerin çalışanlarına davranış biçimi, ürün ve hizmetlerinin toplumun ihtiyaçlarına hizmet edip etmediği gibi kriterleri ele alan endeks, cinsiyet eşitliğini 'Liderlik ve Yetenek Havuzu', 'Eşit Ücret ve Cinsiyete Dayalı Ücret Eşitliği', 'Kapsayıcı Kültür', 'Cinsel Taciz Karşıtı Politikalar' ve 'Marka Algısı' olmak üzere beş kategori üzerinden ölçüyor. Enerjisa Enerji, 0 ila 100 arası bir skalada yapılan değerlendirmede tüm kategorilerde toplam 79,41 puan aldı. Şirketin 5 değerlendirme kategorisinde en başarılı olduğu kategori yüzde 100 ile 'Cinsel Taciz Karşıtı Politikalar' oldu. Bunu, yüzde 87 ile 'Kapsayıcı Kültür' kategorisi takip ediyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşcıoğlu, Bloomberg Cinsiyet Eşitliği Endeksi'ne dahil olan şirket sayısının geçmiş yıla göre yüzde 16 arttığını belirtti. Taşcoğlu, 'Biz de eşitlikçi, kapsayıcı, adil bir çalışma ortamını stratejimizin temelinde olan sürdürülebilirliğin merkezinde tutuyoruz. 'Herkes için Daha İyi Bir Gelecek' vizyonumuzla Türkiye'nin enerji dönüşümüne öncülük ederken gücümüzü insan odaklı yaklaşımımız ile çalışanlarımızdan alıyoruz. Cinsiyet eşitliği odağında kadın çalışanlarımızı desteklemeye, yeni projeler geliştirmeye devam edeceğiz. Uygulamalarımızın dünya çapında onay görmesi bizim için çok önemli bir motivasyon kaynağı. Tüm süreçlerimizin iyileştirilmesi ve insana yakışır politikaları hayata geçirilmesi konusundaemeği geçen tüm çalışma arkadaşlarımı gönülden tebrik ediyorum.' değerlendirmesinde bulundu. Enerjisa Enerji İnsan ve Kültür Bölüm Başkanı Yakup Aydilek ise şirketin cinsiyet eşitliği konusuna hassasiyetle yaklaşığını vurgulayarak, 'Çalıştığımız her alanda güçlerini arkamızda hissettiğimiz çalışma arkadaşlarımızın katkıları ile çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık ilkeleri odağında güçlenmeye devam edeceğimize inanıyoruz.' ifadesini kullandı.

Enerjisa Üretim Bandırma Enerji Üssü'nde yeşil hidrojen üretilecek Haber

Enerjisa Üretim Bandırma Enerji Üssü'nde yeşil hidrojen üretilecek

Türkiye'nin ilk Hidrojen Vadisi'nin yeşil hidrojeni, Enerjisa Üretim'in Bandırma Üssü'nde üretilecek Şirketten yapılan açıklamaya göre, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın koordinatör olduğu, Enerjisa Üretim ile birlikte yerli ve yabancı 16 paydaşın yer aldığı ve 36,8 milyon avro bütçeye sahip Avrupa Birliği (AB) projesi onaylandı. Türkiye'nin ilk Hidrojen Vadisi'nin hayata geçirileceği 'Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Vadi Projesi' kapsamında Enerjisa Üretim Bandırma Enerji Üssü'nde yıllık minimum 500 ton yeşil hidrojen üretilecek. Beş yıl sürecek projeye, Avrupa Komisyonu tarafından 8 milyon avro hibe desteği sağlanacak. Proje, Güney Marmara Hidrojen Kıyısı Platformu'nun ilk somut adımlarından birisi olacak. Projede yeşil hidrojen üretimine ek olarak türevlerinin üretimine de odaklanılacak. Proje ile ayrıca Türkiye'nin ithalatına bağımlı olduğu metanol ve amonyak gibi hidrojen türevlerini yeşil yöntemlerle ve kendi kaynaklarıyla üretmek, bu kapsamda da fizibilite çalışmalarını gerçekleştirmek hedefleniyor. Proje kapsamında Balıkesir'de Sodyum Bor Hidrür Tesisi yatırımı yapılarak bor mineralinin hidrojen depolamadaki avantajları ile enerji sektörüne sağlam bir adım atması sağlanacak ve dünya rezervlerinin yüzde 73'ünü barındıran Türkiye'de bor, hidrojen ekonomisinde önemli bir yer tutacak. Koordinatörlüğünü Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın yaptığı projede, Sabancı Üniversitesi, Enerjisa Enerji Üretim AŞ, Kaleseramik Canakkale Kalebodur Seramik Sanayi AŞ, Şişecam, ETİ Maden, Türk-Alman Üniversitesi, Linde Gaz A.Ş, Bandırma On yedi Eylül Üniversitesi, Hidrojen Peroksit AŞ, Universite Mohammed Vi Polytechnique, Alma Mater Studiorum, Software AG (SAG), PwC Yeminli Mali Müsavirlik AŞ, TENMAK ve TÜBİTAK proje ortağı olarak yer alıyor.

Türkiye yenilenebilir enerji 5 yılda yüzde 65'e yakın büyür Haber

Türkiye yenilenebilir enerji 5 yılda yüzde 65'e yakın büyür

Enerji, 'İşimin Enerjisi' projesi kapsamında hayata geçirdiği uygulamalarla enerji tüketiminde tasarrufu sağlamak, verimliliği artırmak ve karbon salımını en aza indirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Şirketten yapılan açıklamaya göre, Enerjisa Enerji 'İşimin Enerjisi' uygulaması kapsamında geçen yıl Türkiye'nin net sıfır emisyon hedefi ve yeşil dönüşüm yolculuğuna önemli katkı sağlayacak çalışmaları hayata geçirdi. Söz konusu uygulama kapsamında geçen yıl devreye alınan ve bu yıl da devam edecek güneş enerjisi santrali (GES) ve enerji verimliliği yatırımlarıyla, toplamda 68 bin tonun üzerinde karbon salımı önlenecek. GES projelerinde yıllık 57,5 milyon kilovatsaatlik yenilenebilir enerji üretilirken, enerji verimliliği uygulamaları ile yıllık enerji tasarrufu 55,5 milyon kilovatsaate ulaşacak. Ayrıca, Enerjisa Enerji'nin portföyünde yer alan işletmelerin 924 gigavatsaatlik elektrik tüketimi 'Yeşil Enerji' ile sertifikalandırılacak ve böylece yaklaşık 5,8 milyon ton karbon salımının önüne geçilecek. - 19 binden fazla hanenin elektriği GES'ten sağlanacak Geçen yıl kurulumuna başlanan 75 bin 569 güneş panelinin tamamının devreye alınmasıyla bu yıl 19 bin 171 hanenin elektrik tüketimine eşdeğer elektrik üretilmesi ve yaklaşık 37 bin ton karbon salımının engellenmesi bekleniyor. Yeşil enerji sertifikasyonları ile müşterilerinin karbon ayak izi ve sera gazı salımını azaltan Enerjisa Enerji, yeşil enerji müşterilerine 924 gigavatsaatlik elektrik tedariğini güneş, rüzgar ve su gibi enerji kaynaklarından sağladı. Ayrıca şirket, geçen yıl yerel ekonomik kalkınmayı desteklemek ve sürdürülebilir turizmi teşvik etmek amacıyla Sürdürülebilir Enerji Temelli Uygulama Merkezi (SENTRUM) Projesi'nin ilk uygulamasını da Ayvalık Küçükköy'de hayata geçirdi. Projeye 'İşimin Enerjisi' uygulamaları ile enerji verimliliği, tasarruf ve karbon emisyonlarının azaltılması gibi alanlarda destek verildi. Bu dönüşüm projesi sayesinde yıllık 15 bin kilogram kömür kullanımının önüne geçilerek enerji tasarrufu sağlanırken, 55 ton karbon emisyonu engellendi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Enerjisa Enerji Üst Yöneticisi (CEO) ve Enerjisa Müşteri Çözümleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Murat Pınar, şunları kaydetti: 'Önümüzdeki beş yıl içerisinde dünyadaki yenilenebilir enerji kapasitesi dünyanın son 20 yılda yaptığı artışa bedel bir oranda artış gösterecek. Öngörüler Türkiye'deki yenilenebilir enerjinin 5 yılda yüzde 65'e yakın büyüyeceğini gösteriyor. Özellikle bütün dünyada güneş ve rüzgar enerjisi gibi temiz enerji teknolojilerinde hızlı bir artış görüyoruz. Yine enerji verimliliğinde de çok önemli bir artış var. 2022 yılında enerji verimliliğindeki artış, ortalama yıllardaki artışın iki misli kadar oldu. Tam bu noktada Enerjisa Enerji olarak İşimin Enerjisi ile sorumluluklarımızın bilinci ile hayata geçirdiğimiz bir uygulama. Bu uygulama kapsamında sektörde rol model olan, yenilikçi, etki odaklı ve sürdürülebilir ürün ve hizmetler geliştiriyoruz.'

Successful Haber

Successful "Green Destination Model" to be used in tourism

Enerjisa Energy, United Nations Development Program (UNDP) and Sabancı University carried out an 18-month joint study aiming to create a green destination model in Küçükköy with energy efficiency, renewable energy and sustainable tourism practices. Within the scope of the SENTRUM project, which was completed with an investment of 10 million liras, energy studies were carried out for tourism enterprises and public buildings; Energy efficient lighting and white goods support was provided to businesses, solar energy systems were installed in public buildings, and the village got a high-speed electric vehicle charging infrastructure. Necmi Komili Primary and Secondary School, where energy efficiency and solar power plant applications were carried out within the scope of the project, was among the firsts in Turkey as a "Net Zero Energy Building". All these efforts have also produced measurable benefits in the fight against climate change. Enerjisa Energy saved energy by preventing the use of 15,000 kg of coal per year in the region, with energy efficient technologies and renewable energy applications under the umbrella of "The Energy of My Work". Again, thanks to renewable energy systems, annual carbon emissions of ~90 thousand kg have been prevented. The Sustainable Energy Based Tourism Application Center (SENTRUM) project has concretely demonstrated how the tourism sector can benefit from renewable energy sources and other sustainable practices in a single destination. The Sustainable Energy-Based Tourism Application Center (SENTRUM), which was established by Enerjisa Enerji together with the United Nations Development Program (UNDP) and Sabancı University, received wide coverage in the international press.

Turizmde kullanılacak Haber

Turizmde kullanılacak "Yeşil Destinasyon Modeli" başarılı

Enerjisa Enerji, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir turizm uygulamalarıyla Küçükköy’de yeşil destinasyon modeli oluşturmayı amaçlayarak 18 aylık ortak bir çalışma gerçekleştirdi. 10 milyon liralık yatırımla tamamlanan SENTRUM projesi kapsamında turizm işletmeleri ve kamu binalarına yönelik enerji etüt çalışmaları gerçekleştirildi; işletmelere enerji verimli aydınlatma ve beyaz eşya desteği verildi, kamu binalarına güneş enerjisi sistemleri kuruldu ve köy yüksek hızlı elektrikli araç şarj altyapısına kavuştu. Proje kapsamında, enerji verimliliği ve güneş enerjisi santrali uygulamaları gerçekleştirilen Necmi Komili İlk ve Orta Okulu “Net Sıfır Enerjili Bina” olarak Türkiye’de ilklerin arasında yer aldı. Tüm bu çabalar, iklim değişikliğine karşı mücadelede de ölçülebilir faydalar sağladı. Enerjisa Enerji “İşimin Enerjisi” çatısı altında enerji verimli teknolojiler ve yenilenebilir enerji uygulamalarıyla bölgede yılda 15 bin kg kömür kullanımının önüne geçilerek enerji tasarrufu sağlandı. Yine yenilenebilir enerji sistemleri sayesinde yıllık ~90 bin kg miktarda karbon emisyonu engellenmiş oldu. Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) projesi, turizm sektörünün yenilenebilir enerji kaynaklarından ve diğer sürdürülebilir uygulamalardan tek destinasyonda nasıl yararlanabileceğini somut olarak ortaya kondu. Enerjisa Enerji’nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Sabancı Üniversitesi ile birlikte hayata geçirdiği Sürdürülebilir Enerji Temelli Turizm Uygulama Merkezi (SENTRUM) uluslararası basında geniş bir yer buldu

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.