#Erzurum Büyükşehir Belediyesi

TOURISMJOURNAL - Erzurum Büyükşehir Belediyesi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Erzurum Büyükşehir Belediyesi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erzurum’da FIS Dünya Snowboard Kupası Sona Erdi Haber

Erzurum’da FIS Dünya Snowboard Kupası Sona Erdi

ERZURUM (İHA) - Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 2025 Erzurum Turizm Başkenti ve Avrupa Kış Sporları Başkenti Organizasyonları kapsamında Erzurum, FIS Dünya Snowboard Kupası’na ev sahipliği yaptı. Ödül töreninde dereceye giren sporculara madalyaları verilirken, organizasyonun Erzurum ve Türkiye için önemi vurgulandı. İki gün süren organizasyona Avustralya, Avusturya, Japonya, İsviçre, Letonya, Brezilya, Birleşik Krallık, Almanya, ABD, Kanada, Ukrayna, İtalya, Çin, Hollanda, İspanya, Fransa, Çekya, Estonya ve Romanya’dan 175 sporcu katılım gösterdi. Yarışlarında sporcuların performansı izleyicilerden büyük beğeni topladı. Palandöken Kayak Merkezi’ndeki yarışları izleyen Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum’un uluslararası kış sporları merkezi olarak önemli organizasyonlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğini belirtti. 2025 yılı boyunca kış sporlarına yönelik etkinliklerin süreceğini vurguladı. ŞAMPİYONLUK AVUSTRALYA EKİBİNİN Karışık takımlar kategorisinde Avustralyalı sporcular Josie Baff ve Cameron Bolton birinciliği kazandı. Birleşik Krallık’tan Charlotte Bankes ve Huw Nightingale ikinci, Avusturya’dan Pia Zerkhold ve Lukas Pachner ise üçüncü oldu. Ödül töreninde konuşan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum’un hem bilim hem de spor alanında uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yapmasının önemine değindi. Erzurum’un doğal olanakları ve altyapı yatırımlarıyla küresel bir kış sporları merkezi haline geldiğini belirterek, bu tür organizasyonların şehir ve ülke tanıtımı için büyük fırsatlar sunduğunu ifade etti. Atatürk Üniversitesi’nin spor bilimleri ve organizasyon yönetimi alanındaki akademik katkılarının da süreceğini ekledi. Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ve Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ödül törenine katılarak sporculara madalyalarını takdim etti.

Erzurum Gastronomi Turizmi İçin Buluştu Haber

Erzurum Gastronomi Turizmi İçin Buluştu

ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle gerçekleşen Erzurum Gastronomi Turizmi Çalıştayı, şehrin mutfak kültürünü ulusal ve uluslararası alanda tanıtmayı hedefledi. Çalıştayda Erzurum’un gastronomi potansiyeli, coğrafi işaretli ürünleri ve bu değerlerin ekonomik katkıları masaya yatırıldı. Nenehatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakan Oral, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökalp Nuri Selçuk ile akademisyenler, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler katılım gösterdi. "GASTRONOMİ, TURİZME YENİ BİR SOLUK KATACAK" Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Erzurum’un tarihi ve mutfak kültürüyle turizmde büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizin coğrafi işaretli ürünlerini tanıtmak, turizme kazandırmak ve Erzurum mutfağını bir marka haline dönüştürme adına önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda Atatürk Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz bu çalıştayın, Erzurum'un gastronomi turizmine yeni bir soluk katacağına inanıyorum" dedi. "ÜLKEMİZ, GASTRONOMİ ANLAMINDA ÖNE ÇIKIYOR" Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum’un zengin mutfağının turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti. "Ülkemiz, gastronomi anlamında dünyada öne çıkmış az sayıda ülkeden biridir. Hemen her ilimizde, ilçemizde hatta köylerimizde çok geniş bir yiyecek içecek çeşitliliğine rastlamaktayız. Coğrafi işaretli ürünlerin öne çıkmasıyla eşsiz gastronomi kültürümüz, kendini daha da gösterir hale gelmiştir. Güzel Türkiye’mizin birçok ili, kendine has yiyecek-içeceklerini tanıtmak, üretimini gerçekleştirmek ve yeni nesillerle eski nesiller arasında köprü görevi görebilecek bu değerleri sürdürülebilir kılmak için çalışmaktadır. Aynı amaçlarla şehrimiz de yoğun bir çaba içerisindedir" diye ekledi. "GASTRONOMİ ÜRÜNLERİ EKONOMİK DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ" Çalıştayın amacının sadece Erzurum’un gastronomisini tanıtmak değil, bu değerleri ekonomik anlamda değerlendirmek olduğunu belirten Hacımüftüoğlu, "Bu derin kültür yapımız yeme içme kültürümüzü de çeşitlendirmiş ve renklendirmiştir. Bu sayede ilimiz toplamda altmış coğrafi ürün tescili almıştır ki bunların 56 tanesi gastronomi ürünüdür. Kısa zamanda ulaşılan bu başarı, ilimizi Türkiye genelinde üçüncülüğe taşımıştır" dedi. İlçelerde yapılan araştırmalarla bu ürünlere ticari değer kazandırılması konusunda önemli veriler elde edildiğini ve bu çalıştayda turizm açısından somut önerilerin ele alınacağını ifade etti. Çalıştay Başkanı Doç. Dr. Neslihan Serçeoğlu, çalıştayın amacı ve kapsamı hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Etkinlik kapsamında, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Gastronomi Müdürü Resul Parlak, Erzurum’un UNESCO Şehirler Ağı 2025 başvurusu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Katılımcılar, yöresel ürünlerin sergilendiği stantları ziyaret etti. Çalıştay sonunda, Erzurum mutfağının turizme entegrasyonu için hazırlanan sonuç raporunun kamuoyuyla paylaşılacağı açıklandı.

Erzurum Mutfağı UNESCO Yolunda Haber

Erzurum Mutfağı UNESCO Yolunda

ERZURUM (İHA) - Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un mutfak kültürünü uluslararası arenada tanıtmak amacıyla UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2025 Başvurusu kapsamında Gastronomi alanında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’na resmi başvuru yaptıklarını açıkladı. Sekmen, "Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı 2025 Başvuru Çağrısı kapsamında Gastronomi alanında UNESCO Türkiye Millî Komisyonu’na resmi başvurumuzu gerçekleştirdik. Bu önemli süreç, Erzurum’un zengin mutfak kültürünü, geleneksel lezzetlerini ve gastronomi turizmindeki potansiyelini uluslararası platformda hak ettiği yere taşımak adına büyük bir adımdır. Kadim şehir Erzurum, mutfağıyla yalnızca bir lezzet durağı değil, aynı zamanda kültürümüzü ve tarihimizden gelen mirasımızı yaşatan bir merkezdir. Bizler, atalarımızdan miras kalan bu değerli mutfak kültürünü gelecek nesillere en iyi şekilde aktarmak ve dünyaya tanıtmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugüne kadar Erzurum mutfağı, özgün tatları ve doğal ürünleriyle Türkiye’nin en önemli gastronomi şehirlerinden biri olmayı başarmıştır. Şimdi bu başarıyı küresel bir marka haline getirmek için UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dâhil olmayı hedefliyoruz" açıklamasında bulundu. Ayrıca, Erzurum mutfağına ait Erzurum Sinisi, Erzurum Tava Ketesi, Ayak Paça Çorbası, Etli Pazı Dolması, Göğermiş Peynirli Pide ve Erzurum Bar Ekibi Kıyafeti için Türk Patent ve Marka Kurumu'na coğrafi işaret başvurusu yapıldığını belirten Sekmen, Erzurum’un Türkiye’de en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip üçüncü şehir konumuna ulaştığını söyledi. Sekmen, "Erzurum’un gastronomi alanındaki bu yükselişini, siz kıymetli hemşehrilerimizle birlikte taçlandırmak istiyoruz. Hep birlikte, mutfağımıza, değerlerimize ve lezzetlerimize sahip çıkacağız. Bu süreçte emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum. İnanıyorum ki, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı sürecinde Erzurum, hak ettiği değeri görecek ve mutfağımız dünya çapında tanınan bir marka haline gelecektir" diyerek sözlerini tamamladı.

Palandöken’de Yeni Buluşma Noktası Kafe 25 Açıldı Haber

Palandöken’de Yeni Buluşma Noktası Kafe 25 Açıldı

ERZURUM (İHA) - Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin sosyal tesisi Palandöken Kafe 25, düzenlenen törenle kapılarını açtı. Modern yapısı ve zengin menüsüyle dikkat çeken tesisin Erzurum’un en prestijli mekânlarından biri olacağını belirten Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mehmet Akarsu, tüm Erzurumluları sosyal tesise çağırdı. Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Yaptığımız her projede, attığımız her adımda, şehrimize katkı sunmanın, vatandaşlarımıza en iyi hizmeti ulaştırmanın gayreti içindeyiz. Bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Kafe 25 Palandöken de işte bu anlayışın bir ürünüdür" ifadelerini kullandı. PALANDÖKEN KAFE 25, ERZURUM’A DEĞER KATACAK Erzurum’un yalnızca tarihi ve kültürel mirasıyla değil, doğal güzellikleriyle de ön plana çıktığını vurgulayan Aynalı, Palandöken’in Türkiye’nin en önemli kış turizmi destinasyonlarından biri olduğunu belirtti. Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak bu değerli bölgeyi daha cazip hale getirmek için yatırımlarına devam ettiklerini ifade etti. Tamamen yenilenen yüzüyle Kafe 25’in şehre yakışan bir mekân olacağını dile getiren Aynalı, kahvaltı çeşitlerinden pide ve döner seçeneklerine, İskender’den dünya mutfağına kadar geniş bir lezzet yelpazesi sunulacağını belirtti. Erzurum’un gastronomi kültürüne katkı sağlayacak olan tesisin, sadece bir kafe değil, ailelerin huzurla vakit geçirebileceği, misafirlerin Erzurum’un sıcak misafirperverliğini hissedebileceği bir buluşma noktası olacağını söyledi. ERZURUM GELECEĞE HAZIRLANIYOR Aynalı, "Biz Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak, yalnızca altyapı ve ulaşım projeleriyle değil, aynı zamanda sosyal ve kültürel alanlarda da şehrimizi ileriye taşımaya devam ediyoruz. Çünkü biz Erzurum’u sadece bugüne değil, geleceğe hazırlamak zorundayız. Kur’an-ı Kerim’de Rabbimiz, ‘İyilik ve takva üzerinde yardımlaşın’ diye buyuruyor. Biz de bu anlayışla, şehrimizin her köşesinde hayırlı hizmetler üretmeye devam edeceğiz" dedi. Açılış konuşmalarının ardından, Kafe 25 resmen hizmete girdi.

Palandöken'in Haber

Palandöken'in "gece filosu" işbaşında

Havalimanına yakın olan, uzun ve dik pistleriyle dikkati çeken, diğer kayak merkezlerine göre sezonun erken açıldığı Palandöken'e her yıl binlerce kayaksever geliyor. Hem profesyonel hem de acemilerin kayak yapabileceği birçok alternatif pistin bulunduğu, ulusal ve uluslararası yarışmaların yapıldığı merkezde, sezon boyunca "pist kapandı" anonsunun ardından sahaya snowtrack, arama-kurtarma ve suni karlama ekiplerinden oluşan "gece filosu" çıkıyor. Ekipler, 87 kilometrelik pist ağında dondurucu soğukta çalışma yapıyor. Dağdaki 40 metre genişliğindeki pistler, her gün sabaha hazır hale gelmesi için birçok işlemden geçiriliyor. Toplamda 55 pistin her bir bölgesini hem güvenlik hem de konfor açısından kontrol eden ekipler, kusursuz pist örtüsü oluşturmaya çalışıyor. Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Ejder3200 AŞ'ye bağlı snowtrack filosunun sorumlusu Ömer Sönmez, AA muhabirine, sezon boyunca pist kapanış saatinin ardından ekiplerin alana çıkarak sonraki günün hazırlıklarına başladığını söyledi. Merkezde kayak yapan son misafirin lifte alındığını anonsla öğrendikten sonra kurtarma ekiplerinin piste çıkarak, kapanış işlemlerini tamamladığını dile getiren Sönmez, "Bu da şu demek, dağdan en son arama kurtarma ekipleri inerek son misafirimizin güvenli bir şekilde indiğinden ve başka kimse kalmadığından emin oluyor. Kendileri dağın kontrollerini yaparak indikten sonra snowtrack ekiplerine piste çıkılabileceği anonsunda bulunuluyor. Akabinde snowtrack operatörlerimiz piste çıkıyorlar." dedi. Akşam pistin kapanışı ile ertesi günün sabahına hazırlanmak için 12 kişilik ekibin, snowtrack operatörleri ve suni karlama işlemlerini yapan personelden oluştuğunu anlatan Sönmez, hava şartlarına göre çalışma saatlerinde değişiklik olabileceğini belirtti. "Herkes çıktığında, biz piste giriyoruz" "Operatör arkadaşlarımız hava şartlarının elvermesi halinde gece saatlerinde, pistleri sabaha hazır etmek için çalışıyorlar. Herkes çıktığında, biz piste giriyoruz. Sabah 04.30-05.00 sularına kadar yapılan çalışmalar sonucu pistlerimiz kayak yapmaya hazır hale getiriliyor." diyen Sönmez, sabah 09.00'da misafirlerin kayak yapmaya başladığını anlattı. Pistlerde gün boyu kontrol gezisine çıkan arama kurtarma ekiplerinin, güvenlik sorunu oluşabilecek durumları rapor ederek çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Sönmez, şöyle devam etti: "Arama kurtarma ekipleri, yakaladıkları kusurları gece hummalı bir çalışma ile kimi yerlerde kar taşımayla kimi yerlerde müdahalelerle pisti sabaha hazırlamak için tahmin edilenden daha büyük bir çalışma yapıyor. Zirveden başlayıp sıfır noktasına kadar kusursuz bir pist örtüsü oluşturmak için sabaha kadar devam eden bir çalışma yapılıyor." Merkezde 27 yıldır çalışan snowtrack birim şefi Güven Karcıoğlu ise riskli bir iş yaptıklarını, gece pistler kapandıktan sonra işe başladıklarını belirtti. Alanda tipi rüzgar yoksa hazırlıkların başladığını anlatan Karcıoğlu, "Hazırlıklar, kar yağışı ya da suni kar dağıtımı varsa, bazen sabaha kadar kimi zaman da birkaç gün devam edebiliyor. Sonuç itibarıyla insana hizmet ettiğimiz için en iyi şekilde çalışıyoruz. Kendimizin beğenmediği şeyi başkasına sunmuyoruz." diye konuştu.

Palandöken, yeni sezona hazırlanıyor Haber

Palandöken, yeni sezona hazırlanıyor

Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve özel sektörün yatırımlarıyla "Kış turizminin parlayan kenti" olarak adından söz ettiren Erzurum, Palandöken Kayak Merkezi ile yeni sezonda da kayak tutkunlarına ev sahipliği yapacak. Erzurum Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Ejder3200 AŞ ekipleri, yaz ayı boyunca devam eden kış sezonu hazırlıkları kapsamında tesis, telesiyej, gondol, teleferik, pist, suni karlama sistemi, pist güvenliği gibi birçok alanda çalışmalar yaptı. Bu sezon kar üzerinde bisiklet tutkunlarının kullanması için "Snow Downhill" pistleri de güncellenerek yeni sezona hazırlandı. Kayakseverlere 87 kilometre kayak olanağı sağlayan Palandöken'de, "kayak garantisi" veriliyor. Ejder3200 AŞ Genel Müdürü Selim Bağrıyanık, AA muhabirine, Palandöken Kayak Merkezi'nde 2023-2024 kış sezonu hazırlıklarının tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. Bu sezon "aile kayak merkezi" vurgusu yapılacak Palandöken'in uluslararası bilinilirliğinin her geçen yıl arttığını vurgulayan Bağrıyanık, "Bu sene özelinde Palandöken, daha çok aile kayak merkezi vurgusu ile hareket edecek. Çocuklara özel kamp programları, çocukların aileleri tarafından emanet edilebileceği güvenli lokasyonlar oluşturduk." dedi. Palandöken Dağı'ndaki otellerin tamamının yaz ayında yenileme çalışmaları yaptığını ifade eden Bağrıyanık, "Her yıl yükselen bir trendle kayak misafirlerimizi burada ağırlıyoruz. Geçen seneye göre yüzde 30'un üzerinde bir artış hedefliyoruz. Hali hazırda otellerimiz rezervasyonlarını almaya başladı. Güzel bir oranımız var. Aynı takvime göre geçen seneden daha fazla ilgi var." diye konuştu. 150 günün üzerinde kayak yapılabiliyor Palandöken Kayak Merkezi'nde 150 güne uzayan sezonun önemini vurgulayan Bağrıyanık, şunları kaydetti: "Bu rakam aslında bu sene ilave ettiğimiz suni kar hatları ile beraber çok daha geniş, çok daha fazla pistlerle 150 gün hedefini yakalamak istiyoruz. Aralık ayının ilk haftası itibarıyla kayak sezonunu açmış oluyoruz. Tabi bu sene meteorolojik veriler biraz daha erken gelmesini umut ettiriyor. Umuyorum ki Palandöken'in geçmiş yıllardaki tecrübesi, rakımı ve dağların konumu, nemin az olması, suni karlama ve operasyon kabiliyetimiz ile aralık ayının ilk haftasında yine sezonu açarız."

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.