Hava Durumu

#Et

TOURISMJOURNAL - Et haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Et haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sebze ve etin lezzet buluşması: Tokat kebabı Haber

Sebze ve etin lezzet buluşması: Tokat kebabı

En üste kuyruk yağı geçirilen şişlerde kekikle beslenen kuzuların eti ile bölgeye has yerli patlıcan, patates, biber, sarımsak ve domatesle özel fırınlarda yaklaşık yarım saatte pişirilen Tokat kebabına, 2015 yılında coğrafi işaret verildi. Kenti ziyaret edenlerin tatmadan ayrılmadığı Tokat kebabının geçmişi yaklaşık 300 yıl öncesine dayanıyor. Tokat kebabının lezzetinin en önemli sırrı ise tarlada yetişen yöreye has sebzelerden mevsiminde yapılması. Kebap ustası Hakan Güleç, AA muhabirine, 11 yıldır bu mesleği yaptığını söyledi. İşe çıraklıktan başladığını belirten Güleç, "Kebabımızın coğrafi işaretinin alınması bizim için iyi oldu. Kebap için Tokat'ımıza başka illerden ve ilçelerden gelenler var. Kebabımızın lezzeti ilerleyen aylarda daha da artacak. Kuzu eti ile Tokat'ın sebzesi daha lezzetli oluyor." dedi. Tokat'a gelip kebabın tadına bakanların olumlu görüşlerde bulunduğunu anlatan Güleç, "Patlıcanın en lezzetlisi olduğunu söylüyorlar. Gayet memnun kalıyorlar. Tokat'ın sebzeleri kuzu eti ile uyum sağlıyor. Günlük 35 ila 40 porsiyon kebap satışımız var. Tokat'ımızın kuzuları gayet güzel. Et bulmakta zorlanmıyoruz." ifadelerini kullandı. Tokat kebabının yapılışı Parçalar halinde kesilen taze kuzu etlerinin terbiye edildikten sonra kuyruk yağı, domates, biber, patlıcan, patates ve sarımsakla bir şişte buluşmasıyla yapılan Tokat kebabı, ocağın ortasındaki yatay demire şişle asılarak fırının iki tarafındaki odun ateşinde pişiriliyor. Yaklaşık yarım saat süren pişme sürecinin sonunda tepsinin ortasına domates ve diğer sebzeler diziliyor. Etlerin sebzeyle sunulduğu Tokat kebabı, fırının altından toplanan sebze aromalı yağın üzerine gezdirilmesinin ardından servis ediliyor.

Tekirdağ'ın Pabuç Köftesi tescillendi Haber

Tekirdağ'ın Pabuç Köftesi tescillendi

Köfte, ülkemizin her yerinden farklı tariflerle pişirilen önemli bir Türk yemeğidir. Tekirdağ'ın köftesi de ayrıca meşhurdur. Eti de lezzetlidir, o nedenle köfte de lezzetli olur. Şekli çocuk ayakkabısına benzediği için zamanında Çerkezmüsellim köftesi denen köfte ayrıca bir lezzetlidir. Dana etinden çekilen kıymanın özel baharatlarla yoğrulmasıyla eşsiz bir lezzete kavuşan Çerkezmüsellim köftesi, kenti ziyaret edenlerin yemeden şehirden ayrılmadığı lezzetler arasında. Yanında servis ettikleri sos ve taze ekmekle çok sevilir. Dışardan Tekirdağ'a gelenler, yemeden dönmez, bilenler bilir. Trakya Kalkınma Ajansı koordinasyonunda yürütülen coğrafi işaret çalışmaları kapsamında Hayrabolu Belediyesi tarafından Çerkezmüsellim Beldesinde üretilen Çerkezmüsellim Köftesi ’ne(Pabuç Köftesi) coğrafi işaret alınması için Türk Patent ve Marka Kurumu'na tescil başvurusu yapılmıştı. Hayrabolu tatlısı, Karacakılavuz dimi dokuması, Malkara eski kaşarı, Tekirdağ köftesi, Tekirdağ peynir helvası, Tekirdağ soğanı, Yapıncak asma yaprağı, Velimeşe bozasından sonra kentin coğrafi işaretli 9`uncu ürünü olarak "Çerkezmüsellim pabuç köftesi"nin tescillendi. Çerkezmüsellim Pabuç Köfte Nasıl Hazırlanır? Et parçaları ve iç yağını iki numara ayna takılmış makineden geçirerek kıyma haline getirin (bir defa çekilecek). Diğer malzemeleri kıymaya katın, 20 dk yoğurun. Buzdolabında 5-6 saat dinlendirin. Izgara yapılacağı zaman köfte hamurunu buzdolabından çıkarın, avcunuzda yuvarlayarak köfteler hazırlayın. Köftelerin her tarafını sık sık döndürerek iki dakika, yani toplam dört dakika ızgara yapın. Böylece köfteniz kabarık ve sulu kalacaktır. Köftenin en büyük özelliği, yörenin meralarında yetişen genç danaların etinden yapılmış olmasıdır. Bir yaşını doldurmamış dananın kol ve kaburga eti kullanılır. Köftelerin % 50si yağsız et, diğer % 50si de boyun ve kaburga bölümlerinden çıkan etle yapılmaktadır. Bu şekilde en mükemmel lezzet elde edilmiş olunur. Yağ oranını ayarlamak için beşte bir oranında içyağı kullanılmaktadır. Etin çekildiği kıyma makinasının ayna denilen bıçağı çok önemlidir. Bıçağın çok keskin olmasına dikkat edilmelidir, aksi takdirde et ezilerek suyunun kaçmasına sebep olunur. Kendine has özel baharat karışımı diğer köftelere oranla pabuç köfteye daha fazla katılır. Kıyma elde yoğurulur ve 5 saate yakın bir süre dinlendirilir. Köftenin lezzetindeki en önemli püf nokta etin kıymasındadır. Bıçakla et ezilerek daha sonra istenilen gram büyüklüğünde köfte haline getirilip, ızgaraya konur.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.