Hava Durumu

#Fiyatlar

TOURISMJOURNAL - Fiyatlar haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fiyatlar haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çeşme’nin sessiz yazı: "Fiyat avantajımızı kaybettik" Haber

Çeşme’nin sessiz yazı: "Fiyat avantajımızı kaybettik"

Enflasyon ve beraberinde gelen fiyat artışı bu sezon yerli turistin tatil tercihlerini değiştirdi. Öncesinde lüks otel zincirlerini pahalı bulanlar butik otel ve pansiyonlara yönelirken, son dönemde tüm konaklama mekanlarının fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle rotasını tamamen farklı yerlere çevirdi. Tatil rotalarında restoranlar da pek çok kişiye oldukça tuzlu gelirken, artık rezervasyon zor görünen pek çok mekanda yer bulmak mümkün. Ancak asıl sorun yerli turiste bir süredir zaten pahalı gelen bu otel ve restoranların artık başta Ruslar olmak üzere yabancı turistlere de pahalı gelmesi… Hal böyle olunca düşüş daha da gözle fark edilir olmaya başladı. Turizmcilere göre enflasyon, asgari ücret ve artan maliyetler onları da fiyat artışına zorluyor. Ancak turistlere göre durum farklı… Konuya ilişkin Haberturk.com’un sorularına yanıt veren TÜRSAB İzmir BTK Başkanı Kıvanç Meriç bunun sinyallerinin geçen sene başladığını ifade ederek, bu sorunun uzun zamandır dillendirildiğini ve aslında bu seneye has bir durum olmadığını belirtti. “TÜRKİYE’NİN ANA BÜYÜME NOKTASI FİYAT AVANTAJIYDI, BUNU KAYBETTİK” “Türkiye’nin ana büyüme noktası fiyat avantajıydı” diyen Meriç “Biz yurt dışında kalitemizi hem tesisle hem insan kalitemizle hem de fiyat politikamızla ciddi bir büyüme sağladık. Bunu nereden görüyoruz? En güzel örneği dünyanın ilk 5’indeyiz turist anlamında ama gelir anlamında ilk 10’una giremiyoruz. Ama bu da 80’lerde 90’larda alınmış bir karardı ve bu şekilde bugünlere kadar da gelindi. Biz son 2 yıldır bu fiyat avantajımızı kaybettik. Yani iç pazardaki fiyatların artması, dövizin artmaması makası iyice açtı. Yaklaşık yüzde 30 - 35’e varan makas oluştu şu an. Dolayısıyla rakiplerimize karşı da güç kaybediyoruz” ifadeleriyle durumu anlattı. “SIKIŞMIŞ HALDE SEZONA DEVAM EDİYORUZ” Talebin azaldığını ifade eden TÜRSAB İzmir BTK Başkanı “Bu talep azalmasından kaynaklı arzda bu sefer ne oluyor? Geriye dönmesi gerekiyor ama fiyatlar yüksek. Yani Türkiye'nin enflasyonun durumundan dolayı yüksek. Yani burada otelcinin, turizmcinin daha fazla kazanacağım peşinde olduğu bir noktada değiliz yani bir elimiz yağda bir elimiz balda pozisyonda değiliz maalesef. Belli bir köşeye sıkışmışlık var şu an. Çünkü bir yerde maliyetler var. Bir yerde rekabet var ve ortada da bir fiyat var. Sıkışmış halde sezona devam ediyoruz şu anda” dedi. Meriç şu an Mısır’la, Tunus’la, Fas’la yani rakip olarak önceki yıllarda gördüğümüz bu ülkelere karşı fiyat avantajımızı ciddi bir şekilde kaybettiğimizi hatta Yunanistan üzerinden de kaybetmeye başladığımızı da belirtti. KAPIDA VİZE BİR ETKEN OLDU MU? Peki Çeşme’deki kan kaybının son dönemde sıklıkla konuştuğumuz Yunan adalarına kapıda vize ile herhangi bir bağlantısı var mı? Meriç bu destinasyonların müşteri portföylerinin farklı olduğunun altını çizerek “Çeşme gibi Bodrum gibi destinasyonlar çok farklı bir ürün. Oralar Yunan adalarına karşı kan kaybedecek yerler değil. Ben bunu genel olarak söylüyorum çünkü adalara gidecek olan müşteri portföyü zaten çok Çeşme’ye giden bir müşteri portföyü değil. Bunlar Antalya'yı tercih eden daha uygun şartlı destinasyonu tercih eden vatandaşımız aslında. Ama Çeşme’nin ve Bodrum'un bu kadar düşmesinin ana sebeplerinden biri o müşteri portföyü de yurt dışını tercih etmeye başladı” diye konuştu. Sürecin devam etmesi durumunda Çeşme ve Bodrum gibi marka olmuş destinasyonlarımızın kan kaybetmeye devam edeceğini belirten Meriç bunu “Çünkü oranın müşteri portföyü düşecek, yurt dışından da özellikle düşecek, yurt içinde de düşecek. Çünkü bu fiyatlara vatandaş daha uygun şartlarda yurt dışı fiyatlarını buluyor ve bu devam edecektir” diyerek açıklarken benzer durumun Antalya’da da sıkıntı olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Antalya’da da biz bunu görüyoruz. Yani Antalya’nın da böyle çok parlak bir sezon geçirdiği söylenemez. Oradaki doluluklara baktığınızda ciddi bir düşüşler yaşıyoruz. Yani çok umutla girdiğimiz sezona maalesef rakamsal anlamda çok böyle yukarılarda bir rakam yakalayacağımızı sanmıyorum. Bunun sonunda belki kişi başı gelirimiz artacaktır doğal olarak ama işte o mass turizm yani kitle turizm kararı almış bir ülkenin bu noktaya gelmesi tabii üzücü. Yani hepimiz için üzücü” Tüm bu süreçte sıklıkla dillendirilen konulardan biri de bu durumun otel ve restoranlarda fiyat politikalarında bir değişikliğe yol açıp açmayacağı… Meriç bu durumun çok da mümkün olmadığını vurgulayarak “Sonuçta maliyet belli. Bugün bir garsonun maliyeti de artık 60 - 70 binlere gelmiş vaziyette. Şimdi bu maliyetlerle ne kadar bir fiyat politikasında değişiklik yapılabilir o da bir soru işareti. Çeşme ve Bodrum nezdinde soruyorsanız zaten bu bölgeler 4 ay ayakta kalan bölgeler. Yani Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında para kazanan bölgeler ciddi anlamda. Ve de biz artık o döneme girdik şu an. Yani bu saatten sonra fiyat politikasının değişiklik yapılacağına ben pek inanmıyorum. Öyle bir durum da yok öyle bir marj da yok” ifadelerini kullandı. “2024, BİZE 2025’İN NASIL GEÇECEĞİNİ GÖSTERİYOR. BUNUN BİZİ KORKUTMASI GEREKİYOR” Sezon sonu öngörüleri konusunda asıl endişelendiklerinin 2025 dönemi olduğunu belirten Meriç bunu da “Genelde şimdi Türk turizmcilerin şöyle bir özelliği var bu tip risk dönemlerinde hızlı karar alabilen bir sektörüz aslında. Yani yurtdışında mutlaka belli aksiyonlarla belli bir ilave aksiyonlarla bir şeyler getirecektir. Bu aksiyon dediğim de her zaman bir fiyat kırımı olmaz. Farklı öneriler sunulur vatandaşa farklı paketler sunulur bir şekilde onları buraya çekmek için bunun savaşı yapılır. Ama bu 2024 yılında asıl önemli olan nokta 2024, 2025'in nasıl geçeceğini gösteriyor. Bunun bizi korkutması gerekiyor” diyerek açıklıyor…

Turizmde fiyatlar, ağustostan itibaren yüzde 13 geriledi Haber

Turizmde fiyatlar, ağustostan itibaren yüzde 13 geriledi

İstanbul’daki otel dolulukları düşüş gösterirken, artan rekabetin de etkisiyle bu durum fiyatların da gerilemesine neden oldu. Turizm sektöründeki gelişmeleri ve yatırım hedeflerini düzenlenen basın toplantısıyla açıklayan Elite World Hotels & Resorts Yönetim Kurulu Üyesi Emel Elik Bezaroğlu, Türkiye’ye gelen turist sayısının geçen yılın ilk 11 ayında arttığına işaret ederek, “Ancak otellere yansıması aynı oranda olmadı. Turizm sektörü, kayıt dışı evlerden dolayı sıkıntı yaşadı 2023’te. O nedenle otel doluluklarına yansımadı bu artış” dedi. "Yasadan çoğu kişi habersiz bir yıl sonra etkisi olur" Günlük kiralık evlere, 100 günün altındaki konaklamalara Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan izin şartı getirilmesinin sektöre etkisini de değerlendiren Bezaroğlu, söz konusu düzenlemenin pozitf etkisinin ancak bir yılda görülebileceğini söyledi. Bezaroğlu, şöyle devam etti: “Bu bir süreç. Mevzuatın gerçek yansımalarını 2025’te hissedeceğimizi düşünüyorum. Çünkü hala daha yasadan haberdar olmayan birçok kişi var. Hatta bu ayki TGA (Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı) toplantısına ilk götüreceğimiz konu bu. Yasanın gerçekten çok iyi ve birçok kişiye anlatılması gerekiyor. Ben yasanın pozitif yansımalarının bir yıl sonra olacağını düşünüyorum. Çünkü sektör geçen yıl ciddi sekteye uğradı.” "Fiyatları aynı oranda yukarı çekemiyorsunuz" Elite World Hotels & Resorts CEO’su Orkun Petekçi, İstanbul’a gelen yabancı turist sayısı artmasına rağmen, otel doluluklarında düşüş olduğunu söyledi. Günlük kiralamalar, kur ve artan rekabetin etkisiyle turizm sektöründe satış fiyatlarının gerileme gösterdiğine işaret ederek, “Ağustos’tan itibaren satış fiyatları oranında geriledi. 2022 yılı dönemine göre” dedi. Stabil kurun hareket alanını daralttığına dile getiren Petekçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz dövizle satış yapıyoruz, ancak TL bazında enflasyon artışı gerçekleşiyor. Seyahat ulaşım masrafları artıyor. Ancak kur sabit kalıyor. Gelirleriniz sabit ama giderleriniz Euro bazında gittiği için, onu dengelemek için satış fiyatını yukarı çekmeye çalışıyorsunuz ancak maalesef aynı oranda yapamıyorsunuz.” 2030’da 50 otele ulaşacak Orkun Petekçi, turizmde değişen trendlere hızla adapte olan Elite World Hotels & Resorts’un, farklı kategorilere hitap edecek 4 yeni markayla daha turizmde çeşitliliği artırmayı hedeflediğini bildirdi. Petekçi, “Bu büyümeyi gelen talepler doğrultusunda 3 ve 4 yıldızlı oteller ağırlıklı olmak üzere franchise iş modeliyle Türk turizminin büyümesine katkı sağlamak isteyen yatırımcılarla birlikte gerçekleştireceğiz. Sektörde yerli zincir olarak sahip olduğumuz deneyim ve sunduğumuz uluslararası standartlardaki hizmetle yatırımcılara tüm hizmetleri paket olarak sunuyoruz. 8’i kendi yatırımımız olan otellerimiz sayesinde yatırımcılarımızla aynı dili konuşuyoruz. Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için yatırımcıları Türk turizminin büyümesine katkı sağlamaya davet ediyoruz. 2030 yılına kadar 50 otele ulaşma hedefimiz doğrultusunda Türkiye’nin farklı illerine markamızı taşımak için yatırımcılarla bir araya geliyoruz. Amacımız otel sayımızı artırmaktan öte kaliteden ödün vermeden turizme katkı sağlamak. Açtığımız otellerle istihdama da büyük ölçüde katkı sağlayacağız.”

Balık sezonu açıldı, tezgahlar hareketlendi! Haber

Balık sezonu açıldı, tezgahlar hareketlendi!

Av yasağının kalkmasıyla gece saatlerinde denize açılarak ağlarını bırakan balıkçılar, limanlara kasalar dolusu balıkla döndü. Edirne Balık Pazarı balıkçılarından Yusuf Çimen, gazetecilere yaptığı açıklamada, sezonun güzel başladığını söyledi. Sezonun başlamasından dolayı mutluluk duyduklarını belirten Çimen, "Balıkları tezgahlarımıza koyduk. Vatandaşlarımızın da balığa özlemi var. 15 Nisan'a kadar gemilerimiz tam gaz denizlerde olacak. Bundan sonra taze taze çeşitli balıklarımız gelecektir. Bu sezon hamsi, çinekop ve istavritin bol olması bekleniyor. Fiyatlar beklentimizin altında geldi. İstavritin kilosu 100 lira, sardalyanın kilosu 80 lira, levreğin kilosu 200 lira." dedi. Balıkçı Münir Paker ise çeşitli balıklara tezgahlarını müşteriler için hazırladıklarını ifade etti. Sezon başına göre fiyatların iyi olduğunu dile getiren Paker, "Bu sene bolluk bekliyoruz. Ne kadar bolluk olursa fiyatlar o kadar aşağıya düşer. Güzel bir balık sezonu diliyoruz." diye konuştu. "Hamsi bu sene bol olacak inşallah inanıyoruz" Av yasağının kalkmasıyla mavi sulara açılan Trabzonlu balıkçıların ağlarına ilk gün istavrit takıldı. Çarşıbaşı ilçesindeki Yoroz Limanı'nda son hazırlıklarını tamamlayıp gece saatlerinde "vira bismillah" diyerek denize açılan balıkçı gemisi, 23 mürettebatıyla sezonun ilk avı için bekleyişe başladı. Balıkçı teknesinin kaptanı Halil İbrahim Bozoklu, AA muhabirine, av yasağının kalmasıyla denize açıldıkları için mutlu olduklarını söyledi. Avlanma yasağı sürecinde geminin bakımını yapıp sezona hazırlandıklarını belirten Bozoklu, "Sezonun açılmasıyla gece 12.00'den sonra denize çıktık. Sabaha kadar dolandık balık göremedik. Beklentimiz istavrit olmasıydı. Sabah olmasıyla birlikte bir ağ attık, istavrit aldık." dedi. Bozoklu, bu sene hamsiden umutlu olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Palamut olmayacak gibi bir pozisyon var. Şu an hamsi görünüyor denizde yani hamsiden çok umut var. Bakalım şansımıza ne çıkacak. Hamsi bu sene bol olacak inşallah inanıyoruz. Hedefimiz, 3,5 ay kadar hamsimiz olsa hem balıkçı tekneleri kendini kurtarır hem de elemanlarımız para kazanır." Güney Marmara'da av sezonu sardalya, hamsi ve istavritle başladı Güney Marmara'nın önemli su ürünleri merkezlerinden Balıkesir'in Bandırma ilçesinden teknelerle açılan balıkçılar da kasa kasa sardalya, hamsi ve istavritle döndü. Denizlerde av yasağının sona ermesinin ardından ilk av gününde Balıkesir Tarım Ürünleri AŞ Bandırma Su Ürünleri Balık Hali'nde hareketlilik başladı. Bandırma Körfezi başta olmak üzere Marmara Denizi'nin çeşitli bölgelerine tekneleriyle açılan balıkçılar, 348 kasa sardalya, 245 kasa hamsi, 228 kasa istavrit avladı. Büyüklüklerine göre sınıflandırılan balıklar, Ankara, İstanbul ve Bursa gibi büyükşehirlere sevk edildi. "Bu sene, geçen seneki hamsiye nazaran daha iri olduğunu görüyoruz" Hal yetkilisi Özcan Ateş, AA muhabirine, sardalyanın kasasının incelik ve kalınlığına göre 300 ila 600, hamsinin kasasının 800 ila 1000, istavritin kasasının ise 400 ila 600 liradan alıcı bulduğunu bildirdi. Balıkçılık firması yönetim kurulu başkanı Osman Kocaman da Bandırma Körfezi'nde sezonu hamsi ile açtıklarını dile getirdi. Firma çalışanlarının sardalya da avladığını belirten Kocaman, "Henüz sular sıcak olduğu için balıkçılığın devamı, gelişmesi hakkında çok kuvvetli fikirde bulunamayız. Sular biraz serinlerse balığın daha çok toplanması mümkün, o zaman daha doğru yorumlar yapabiliriz ama en azından bu sene, geçen seneki hamsiye nazaran daha iri olduğunu görüyoruz. Bu iyi bir başlangıç." dedi. Başka bir balıkçılık firmasının sahibi Emin Gürer ise, "Denizde şu an itibarıyla görünen göründü. Denizde bol miktarda sardalya ve hamsi olduğu, vatandaşların da ucuz balık yiyeceğine inancımız sonsuz. Geçen yıla nazaran palamut biraz daha zayıf görünmesine rağmen bir ay gecikmeli olarak onun da geleceğini tahmin ediyoruz." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.