Hava Durumu

#Fosil

TOURISMJOURNAL - Fosil haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Fosil haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye’de Bir İlk: Dijital İskelet ve Fosil Arşivi Haber

Türkiye’de Bir İlk: Dijital İskelet ve Fosil Arşivi

Dijital teknolojilerin hızla ilerlemesi, antropoloji ve arkeoloji gibi bilim dallarında büyük değişimler yaratıyor. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Antropoloji Bölümü Fiziki Antropoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet İhsan Aytek, bu dönüşüme öncülük ederek 3 boyutlu tarama teknolojilerini kullanarak fosil ve iskeletlerin dijital ortama aktarılmasını sağlayacaklarını belirtti. Yaklaşık 7 bin insan kemiği ve 10 binden fazla hayvan iskeleti dijital ortama taşınarak bilim dünyasıyla paylaşılacak. ÜÇ BOYUTLU TARAMA İLE DAHA FAZLA VERİ Doç. Dr. Aytek, geleneksel metotların yanı sıra üç boyutlu taramalarla kemiklerin detaylı analiz edileceğini, hastalıkların ve türlerin daha iyi tanımlanabileceğini söyledi. Bu dijitalleştirme sayesinde hem bilimsel yayınlara daha kapsamlı veri sağlanacak hem de uluslararası bilim camiası, Anadolu’nun tarihi ve arkeolojik zenginliklerine kolayca erişebilecek. ANADOLU’NUN TARİHİ DİJİTALLEŞİYOR Proje kapsamında sadece iskeletler değil, hastalıklar ve patolojik örnekler de üç boyutlu taramalarla arşivlenecek. Bazı örneklerin dünyada ilk kez kayıt altına alınacağını belirten Aytek, dijital arşivleme sürecinin uzun vadede tamamlanacağını ifade etti. Aytek, "Dijital arşivde de amacımız, uzun vadede elimizdeki bütün tanımlanabilir iskeletleri ve fosilleri dijital ortama aktarıp üç boyutlu taramalarını yapıp bir web sitesi vasıtasıyla dünyaya açmak. Uzun vadede tarayarak bilimsel çalışmasını gerçekleştirdiğimiz, yayınını yaptığımız bütün malzemeleri uluslararası bilim camiasına açacağız" dedi. BİLİM DÜNYASINA ÖNEMLİ KATKILAR Projenin temel hedeflerinden biri, Anadolu’nun tarihi zenginliklerinin uluslararası bilim dünyasında daha fazla tanınmasını sağlamak. Aytek, "İsteyen herkes bu malzemelere online olarak ulaşıp üç boyutlu görüntüleri indirip kendi çalışmalarında karşılaştırma materyali olarak kullanabilecek. Böylelikle hem bilime önemli bir katkımız olacak. Hem de bizim malzemelerimizin, Anadolu’nun malzemelerinin önemli yayınlarda kullanılarak daha fazla bilinir olmasını sağlamak amacındayız" dedi. Yüksek lisans öğrencisi Aybüke Yeşilada da bu projede yer alarak üç boyutlu modelleme ve arşivleme süreçlerini geliştirecek. Yaklaşık 30 farklı arkeolojik alandan toplanan iskeletler ve fosiller, dijital arşivin temelini oluşturacak. Bu koleksiyonun büyüklüğüne dikkat çeken Aytek, gelecekte arkeolojik alanlarda bulunan yeni materyallerin de dijitalleştirilerek projeye dahil edileceğini belirtti. Proje tamamlandığında, hem arkeologlar hem de antropologlar için eşsiz bir kaynak oluşturulacak. Anadolu’nun tarihi zenginliklerini dijital ortamda sergileyecek bu arşiv, geçmişe ışık tutarak bilim dünyasına büyük katkılar sunacak.

7.5 milyon yıllık geçmiş Kayseri'de sergileniyor Haber

7.5 milyon yıllık geçmiş Kayseri'de sergileniyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin desteği, Kayseri Müze Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Taşhan Mahallesi’nde 7,5 milyon yıllık geçmişe ışık tutan kazı çalışmalarında bulunan eserler, Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Harikalar Diyarı Bilim Merkezi’nde sergileniyor. Kayseri’nin Kocasinan ilçesinde bulunan Yamula Barajı kenarındaki Taşhan bölgesinde 2018 yılından beri yapılan kazı çalışmalarında bulunan ve 7,5 milyon yıllık tarihi aydınlatan fosiller, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Bilim Merkezi’nde vatandaşlara sergileniyor. Sergilenen eserlerin dışında çalışmalarda bulunan diğer eserler de yine büyükşehir belediyesi tarafından kurulacak olan Türkiye’nin ilk paleontoloji müzesinde sergilenecek. Kazı çalışmaları süresince birçok eserden envanter oluşturduklarını söyleyen Uzman Antropolog Ömer Dağ, “Biz ilk 2018 yılında buraya geldiğimizde gayet büyük örneklerle karşılaştık ve bu örnek fosilleri aynı sene içerisinde hem araziden çıkardık hem de laboratuvarda hızlı bir şekilde konservasyon işlemlerini tamamladık. Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki bilim merkezinde bir alanda sergileniyor fosiller. Çünkü bizim yaptığımız iş bilinmiyordu ve insanlar Kayseri’nin tabiat varlıkları zenginlikleriyle nasıl bir zenginliğe sahip olduğunu görebilsin diye şu anda Kayseri Bilim Merkezi’nde sergiliyoruz. Burada ortalama 10-15 tane ürünümüz şu anda sergi aşamasında ama biz tabi ki de 5 yıllık kazı süresi boyunca da bayağı bir fosil envanteri oluşturduk kendimize. Bunların da Kayseri Büyükşehir Belediyesi bünyesinde açılacak olan Türkiye’nin ilk paleontoloji müzesinde sergilenmesi planlanıyor. Müzenin temeli atıldı, onun da yakında açılması planlanıyor” dedi. Ömer Dağ, bulunan ortalama 500-600 eser olduğunu ve eserlerin Türkiye’de ilk olacak paleontoloji müzesinde sergileneceğini söyleyerek, “Burada çıkarılan çoğu eser orada sergilenecek. Ortalama bizim şu ana kadar 500-600 adet civarı fosil buluntumuz mevcut. Bunların içinde de planlama ve düzenleme yapılıp, sergileme aşamasına gelenleri müze açılmasına yakın net bir şekilde belirleyip bilgi verilebilir. Şu anlık hem konservasyon çalışmalarımız hem ayaklandırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu ayaklanan ürünlerle beraber insanlar hem ayaklanmış hem de orijinal halini açılacak olan müzede net bir şekilde görecekler” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.