Hava Durumu

#Frigya

TOURISMJOURNAL - Frigya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Frigya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Frigya'da Turizm Her Mevsim Hareketli Haber

Frigya'da Turizm Her Mevsim Hareketli

Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesinde yer alan tarihi Frig Vadisi, yılın her döneminde turistlerin ilgisini çekiyor. Yüzlerce mağara, şapel ve kaya mezarına ev sahipliği yapan vadi, kültür ve doğa tutkunlarının vazgeçilmez rotaları arasında yer alıyor. TARİHİ GÜZERGAH: FRİG YOLU Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde yapılan yatırımlar ve kentteki 25 bin yatak kapasiteli termal otellerin katkısıyla bölgeye ilgi her geçen gün artıyor. Döğer beldesindeki Emre Gölü ile Ayazini Köyü arasındaki 25 kilometrelik "Frig Yolu" güzergahı, ziyaretçilerin gözde rotalarından biri olmaya devam ediyor. Göynüş Vadisi'ndeki Aslantaş, Yılantaş, Maltaş abideleri, mağaralar, eski kaya yerleşimleri, oyma kaya mezarları, şapeller ve peribacaları, bölgenin öne çıkan tarihi mekanları arasında bulunuyor. Ayrıca Emre Gölü üzerinde gerçekleştirilen sıcak hava balonu uçuşları da ziyaretçilere unutulmaz anlar yaşatıyor. TURİZM YIL BOYUNCA SÜRÜYOR Frigya Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Yunus Yılmaz, bölgenin dört mevsim turizm hareketliliği yaşadığını belirtiyor. Yılmaz, "Bu yılki kış sezonunda turizm hareketliğinin önceki yıllara göre daha da arttığını gözlemliyoruz. Kış mevsiminde de beyaz örtünün altında Frigya, görülmeye değer oluyor. Özellikle hafta sonları daha yoğun günler geçiriyoruz. Frigya her yıl 2 milyon yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Bölgedeki işletmelerle esnaf sürekli yatırım yapmaya devam ediyor. Dernek olarak bu yıl sosyal medya üzerinden Frigya'nın tanıtımı için seferber olduk. Bu sezon Frigya'ya sosyal medyada yüksek takipçisi bulunanları davet ettik. Onlarla Frigya'yı tanıtıcı görsel ve içerikler oluşturduk. Sosyal medyada yapılan paylaşımlar, Frigya'ya ilgiyi daha da artırdı" diye konuştu. DEVE TURLARINA YOĞUN İLGİ Üç yıldır Frigya’da deve turları düzenleyen İrfan Öztürk, bölgeye renk kattığını belirterek, "Çok sayıda günü birlik ziyaretçi ağırlanıyor. İstanbul, Kocaeli, Konya'dan yoğun ziyaretçi geliyor. Burada misafirleri deveyle gezdiriyoruz. Fotoğraf çektirip, keyifli vakit geçiriyorlar" dedi. Kütahya’dan gelen ziyaretçilerden Ayşe Kırmızı ise Frigya’yı Kapadokya’ya benzettiğini ve bölgeden çok etkilendiğini dile getirdi. Frigya, tarih ve doğanın eşsiz bir birleşimini sunarken, her yıl daha fazla turistin ilgisini çekmeye devam ediyor.

Yarıyıl tatilinde öğrenciler için alternatif turizm rotası: Frigya Haber

Yarıyıl tatilinde öğrenciler için alternatif turizm rotası: Frigya

Döğer, Kayıhan beldeleri ile Bayramaliler, Demirli ve Ayazini köyleri arasındaki yaklaşık 20 kilometrekarelik alanı kapsayan Frigya, son yıllarda yapılan kamu ve özel sektör yatırımlarıyla daha çok ön plana çıkmaya başladı. Her yıl ortalama 2 milyon yerli ve yabancı turistin gezdiği ve konakladığı Frigya'ya ilgi sürekli artıyor. Yarıyıl tatilinde de bazı turizm firmaları, şehrin stresinden uzakta huzurlu bir ortamda geçirmek isteyenlere Afyonkarahisar'ı öneriyor. Termal turizm merkezi olan kentteki yaklaşık 30 bin yatak kapasiteli otel ve konaklama tesislerine gelen misafirler, tatil süreçlerinde Frigya'daki tarihi alanları gezebiliyor. İhsaniye Kaymakamı İsmail Bildirici,  ilçesinin 3 bin yıllık tarihiyle Frigya'nın çeşitli güzelliklerini barındırdığını söyledi. Afyonkarahisar'ın termal turizminde söz sahibi olduğunu vurgulayan Bildirici, şöyle konuştu: "İhsaniye'mizin Gazlıgöl-Yaylabağı beldelerinde çok sayıda termal otel ve tesisleri var. Özellikle yaklaşan sömestr tatilinde termal tesisler, aileler ve çocuklar için tercih edilecek noktalar olacak. Termal için şehrimize gelen misafirler, tarihi Frig Vadisi'ni gezebilirler. Ayazini köyündeki mağaralar, tarihi mekanlar ve şapellerimiz, yapılan aydınlatmayla gece de gezilebiliyor. Burada gastronomi noktasında restoran ve butik kafelerde çeşitli yöresel lezzetlerimizde misafirlere sunuluyor." Bildirici, Emre Gölü ile Ayazini köyü arasındaki Frig Yolu güzergahındaki Aslantaş, Yılantaş, Maltaş anıt abideleri, oyma kaya mezarları ve peribacalarıyla insanların dolu dolu, keyifli vakit geçirebileceğini dile getirdi. Sıcak hava balonunun göl üzerinde uçtuğu yerin Frigya olduğunu anlatan Bildirici, "Turistler Emre Gölü'müzü çok beğeniyor ve güzel buluyor. Burada yapılan sıcak hava balonu uçuşları da Türkiye'de sayılı noktalar arasında. Bu da Frigya için büyük avantaj. Bunu daha da tanıtmak istiyoruz. Sömestirde tatilcilere göl üzerinde bu eğlenceli deneyimi yaşamalarını tavsiye ediyoruz. Termalin şifalı sularıyla birlikte tatilcilerimiz, Frigya'daki tarihi mekanların arasında yürüyüş, trekking yapabilir ve farklı sportif etkinlikler gerçekleştirebilirler." diye konuştu. Bildirici, Frigya'ya yakın zamanda kamp ve karavan tesisi kurulacağını belirterek, yakında Bayramaliler köyünden de farklı bir sıcak hava balonu firmasının uçuşlara başlayacağını ifade etti. HER TATİL DÖNEMİNDE TERCİHLER ARASINDA BULUNUYOR Frigya Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yılmaz da sömestirde bölgenin her tatil döneminde turistlerin ilgisini çektiğini söyledi. Yarıyıl tatili için hazırlık yapan turizm firmalarıyla görüşmeler yaptıklarını aktaran Yılmaz, "Frigya, tarihi mekanlarıyla her dönem farklı güzellikler sunar. Belki karlı bir manzara da ortaya çıkabilir. Termal otellerin yanı sıra bölgemizde konaklayabilecek butik oteller de bulunuyor. Sömestir tatilinde başta Ayazini köyü olmak üzere Emre Gölü güzergahının kesinlikle gezilmesini tavsiye ediyoruz."ifadesini kullandı.

Frigya'daki mağaralar yapılan ışıklandırmayla akşam da gezilebiliyor Haber

Frigya'daki mağaralar yapılan ışıklandırmayla akşam da gezilebiliyor

Anadolu Ajansının (AA) "Türkiye'nin Mağaraları" dosya haberinin 24'üncü bölümünde, Frigya'daki 3 bin yıllık mağaralara yer verildi. Döğer beldesi ile Ayazini köyü arasındaki alternatif turizm destinasyonu içerisindeki 25 kilometrelik "Frig Yolu" güzergahında tarihi anıt abideler, peribacaları, oyma kaya mezarları, şapeller ve çok sayıda mağara bulunuyor. Afyonkarahisar Valiliğinin "Sokak Sağlıklaştırması" projesi kapsamında, Frig ve farklı medeniyetlerin yerleşke, savunma ve depo amaçlı kullandığı Ayazini köyündeki irili ufaklı çok sayıda mağara da gün yüzüne çıkarıldı. Köydeki 300'den fazla mağara ve şapelin bir kısmı da Zafer Kalkınma Ajansının desteğiyle yapılan ışıklandırma sistemiyle bölgeye mistik hava katıyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler, bir kısmı kafe olarak kullanılan tarihi mekanları hem akşam hem de gündüz gezebiliyor. "Firigya'da konaklama da başladı" Frigya Kültür ve Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yılmaz, AA muhabirine, Ayazini köyünde "Sokak Sağlıklaştırma" projesi kapsamında gün yüzüne çıkarılan mağaraların yaz ve kış bölge turizmine katkı sunduğunu söyledi. Zafer Kalkınma Ajansının destekleriyle köy içerisindeki bazı tarihi mekanlar ile mağaraların ışıklandırıldığını dile getiren Yılmaz, şöyle konuştu: "Ayazini köyümüze gündüz vakitlerinin yanı sıra, ışıklandırma sonrasında akşam ve gece saatlerinde de ziyaretçiler gelmeye başladı. Bölgedeki tarihi mekanlar ve mağaraların mistik havası ve siluetleri, turistlerin beğenisini kazandı. Buraların sürekli temiz, nezih ve düzenli olmasına özen gösteriyoruz. Artık, bu mekanların arasında özellikle yaz aylarında çadır kurup kamp da yapılıyor. Kurulan butik otellerde konaklama da başladı." Frigya adına başvurusu yapılan Kültür Yolu Festivali'ne dahil olmayı çok istediklerine dikkati çeken Yılmaz, köy içerisindeki bazı mağaraların kafe olarak turistlere hizmet verdiğini ve buralarda insanların bölgenin yöresel lezzetlerinin tadına bakarak keyifli zaman geçirebildiğini kaydetti. Ayazini köyünde işletme sahibi Zeynep Karakol, tarihi mekanlar ile mağaraların ışıklandırılması sonrası bölgeye gelen ziyaretçi sayısının arttığını vurgulayarak, "Işıklandırılan mağaralar insanların daha çok ilgisini çekiyor. Mağara kafelerde de canlı müzik ve ateş başında muhabbetler yapılıyor. Atmosferi çok güzel gerçekten." dedi. Ankara'dan gelen ziyaretçi Meryem Demirci, gece aydınlatılan tarihi yapıları beğendiğini ve kesinlikle görülmesi gerektiğini anlattı. Ziyaretçi Eda Nur Derin ise gündüz saatlerinden itibaren bölgedeki mağaraları gezdiklerini ve ışıklanan tarihi yapıların önünde çok sayıda fotoğraf çektirdiğini ifade etti.

Bayramın alternatif turizm rotası Haber

Bayramın alternatif turizm rotası "Frigya" olacak

Afyonkarahisar Valiliği öncülüğünde, "Frig Yolu" güzergahındaki yatırımlar devam ediyor. Göynüş Vadisi'ndeki Aslantaş ve Yılantaş'ın yanı sıra restorasyonu tamamlanan Maltaş Açık Hava Tapınağı, tarih, doğa ve fotoğraf tutkunlarının tercihleri arasında yer alıyor. Frigya'daki eski kaya yerleşim yerleri, oyma kaya mezarları, şapeller ile peribacaları, Emre Gölü üzerinde sıcak hava balonuyla güzel bir manzara oluştururken, Ayazini köyündeki tarihi mekanlar ve yöresel gastronomi lezzetleri ziyaretçilerini etkiliyor. "Frigya, her gün yüzlerce yerli ve yabancı misafirini ağırlıyor" İhsaniye Kaymakamı Doğukan Koyuncu, AA muhabirine, Frigya'nın yıllık 200 bin civarı misafir ağırlarken, son yıllarda yapılan kamu-özel yatırımlarıyla 2 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlayan bir turizm destinasyonuna dönüştüğünü söyledi. Frigya'nın Döğer beldesi ile Ayazini köyü arasında bir "turizm çemberi" olduğunu vurgulayan Koyuncu, şöyle konuştu: "Bugün Emre Gölü üzerinde sıcak hava balonu uçarken, Ayazini köyünde ATV safari yapabiliyorsunuz. Çevre düzenlemesi tamamlanan Maltaş Açık Hava Tapınağı'nın mistik ortamı insanları etkiliyor. Tarihi Frigya, birden çok noktayla Türkiye'nin önemli bir turizm destinasyonu haline dönüştü. Yaz döneminde olduğumuz için Frigya, her gün yüzlerce yerli ve yabancı misafirini ağırlıyor. Bölgedeki yeni yatırımlarla ziyaretçi sayımız da her yıl artıyor." Koyuncu, Frigya'nın turizm potansiyelinin konser organizasyonlarının yanı sıra gastronomi lezzetlerinin yer aldığı butik kafe, restoranlar ve hediyelik eşya dükkanlarıyla arttığını anlattı. Turizmin katma değerini, bölgedeki esnaf sayısının 2'den 40'a çıkmasıyla gözlemlediklerini aktaran Koyuncu, şöyle devam etti: "Frigya'daki kamu-özel sektör yatırımlarının istihdama dönüşmesi de bizleri ayrıca mutlu ediyor. İnşallah, Frigya'da yeni iş yerleriyle istihdam sayıları artarak devam edecek. Önümüzde yaklaşan Kurban Bayramı var, Frigya'daki esnafımız da hazırlıklarını yaptı. Afyonkarahisar ve İhsaniye ilçemiz termal otellerin yoğun olarak bulunduğu nokta. Otellerimizin doluluk oranları çok yüksek. Misafirlerimizin bayramda en gözde gezi rotası 25 kilometrelik Frig Yolu olacak. Misafirlerimize, 3 bin yıllık tarihi mekanları ziyaret etmelerini tavsiye ediyoruz." "Frigya esnafı, Kurban Bayramı'na hazır" Esnaf Çiğdem Acar da Frigya'nın bu yılki turizm sezonuna iyi başladığını, her hafta gelen turların bölgeye hareketlilik kazandırdığını kaydetti. Frigya'daki esnafın bayram öncesi hazırlıklarını tamamladığına değinen Acar, "Ayazini köyündeki mağaralar ışıklandırıldı. Gece yürüyüş alanları oluşturularak farklı bir atmosfer yaratıldı. Canlı müzik ve eğlence etkinliklerimizle hazırız. Herkesi, Frigya'ya bekliyoruz." dedi. Esnaf Şerife Karakol da son aylarda Frigya'ya gelen turist sayısından çok memnun olduklarını, işlerin bayramda da yoğun geçeceğini düşündüklerini dile getirdi. Esnaf Nevzat Çakmak ise ikinci Kapadokya olarak adlandırılan Frigya'da yöresel lezzetlerle birlikte keyifli zaman geçirileceğini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.