Hava Durumu

#Gastro Talks

TOURISMJOURNAL - Gastro Talks haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gastro Talks haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

UNESCO'lu "Gaziantep Mutfağı'ndan" damak çatlatan lezzetler Haber

UNESCO'lu "Gaziantep Mutfağı'ndan" damak çatlatan lezzetler

UNESCO’lu Gaziantep Yemekleri Gaziantep mutfağı, 2015 yılında gastronomi dalında, UNESCO ‘Yaratıcı Şehirler Ağı’na girerek dünyanın en önemli sekiz mutfağından biri oldu. UNESCO’nun tescillemesiyle birlikte dünyada genellikle ülke adlarıyla anılan mutfaklar arasına kendi şehir adıyla girerek, bugünkü nesillere kültür mirası olarak kaldı. Tarihi İpek Yolu güzergâhında bulunan Gaziantep mutfağının zenginliği, yakın çevresindeki iller ve ülkeler ile bir zamanlar içinde barındırdığı çeşitli din ve ırklara mensup grupların mutfaklarından ve damak zevklerinden bugünkü zenginliğine ulaşmış. Son verilere göre Gaziantep mutfağına ait 291 değişik yemek çeşidi, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenmiş, sırada tescillenmeyi 500’e yakın daha çeşidi var. Gaziantep Kebapları Kuşbaşı Kebabı,  Küşleme Kebabı, Altı Ezmeli Tike kebabı, Altı Ezmeli Kıyma Kebabı, Kıyma Kebabı, Sebzeli Kebap, Patlıcan Kebabı, Cağırtlak Kebabı, Simit Kebabı, Kazan Kebabı, Kemeli Kıyma Kebabı, Sarımsak Kebabı, Soğan Kebabı, Yeni Dünya Kebabı, Külbastı Alinazik Kuşbaşı Kebabı Küşleme Kebabı Patlıcan Kebabı Ali Nazik Gaziantep'in Et Yemekleri Lahmacun, Ekşili Taraklık Tavası, Soğan Yahnisi , Et Paçası,  Beyran, Ekşili Ufak Köfte, Kabak Oturtması, Doğrama Beyran Gaziantep'in Yoğurtlu Yemekleri : Yoğurtlu Yuvarlama,  Şiveydiz,  Sarımsak Aşı, Yoğurtlu Patates,  Yoğurtlu Bakla, Börek Çorbası Yuvalama Şiveydiz Gaziantep Pilavları: Firik Pilavı, İncikli Pilav, Mercimekli Pilav, Özbek Pilavı, İç Pilav, Maltıhalı Aş, Dövme Aşı, Simit Aşı, Yaprak Buğulaması, Meyhane Pilavı, Loğlazlı Pilav İç Pilav Gaziantep Sebze Yemekleri: Karnı yarık, İmam bayıldı,  Borani, Pirpirim aşı, Kabak Musakka, Domates Tavası, Saçma Tavası, Öcce, Bakla Yemeği, Etli Bamya, Kabaklama, Ciğer Kavurması Etli Bamya Karnıyarık Pirpirim Gaziantep Dolmaları: Antep Usulü Zeytinyağlı Dolma, Bulgurlu Kabak Dolması, Firikli Acur Dolması, Haylan Kabağı Dolması, Yaprak Sarması, Karışık Yaz Dolması, Mumbar Zeytinyağlı Dolma Yaprak Sarması Mumbar Gaziantep Köfteleri: Çiğ Köfte, İçli Köfte, Maltıhalı Köfte, Yağlı Yumurtalı Köfte, Kısır Köftesi, Yağlı Köfte,  Omaç Akıtmalı Ufak Köfte Çiğ Köfte İçli Köfte Gaziantep Çorbaları: Ezogelin çorbası, Süzme Mercimek çorbası, Lebeniye çorbası, Alaca çorba, Maş çorbası, Un çorbası, Öz çorbası, Şirinli çorba, Bulama çorbası, Katma çorbası Süzme mercimek çorbası Gaziantep Tatlıları; Baklava, Şöbiyet, Dolama Burma Kadayıf ,Fıstıklı Kadayıf, Katmer,Şam Tatlısı, Krokan, Nişe Helvası, Kurabiye, Aşure, Sütlaç, Zerde, Antep Fıstığı Tatlısı, Peynirli İrmik Helvası, Ev Yapımı Sade Maraş Dondurması Baklava Şöbiyet Katmer Aşure Sütlaç Zerde Dondurma

2,5 billion dollars turnover from health tourism in 2022 Haber

2,5 billion dollars turnover from health tourism in 2022

Liv Hospital Group Coordinator Meri İstiroti was the speaker of this month's Gastro Talks meeting themed "Opinion Leaders Speak", organized in cooperation with the Gastronomy Tourism Association (GTD) and Liv Hospital. Former Minister of Health and Tourism Bülent Akarcalı, Head of GTD Gürkan Boztepe and representatives of gastronomy tourism attended the meeting held at Liv Hospital Vadistanbul on Thursday, December 15th. Meri Istiroti, who gave a speech titled "The Future, Sustainability of Health Tourism and Reflection of Turkish Cuisine on the Health Sector", gave information about the volume reached by health tourism in the world and in Turkey. Meri Istiroti drew attention to the momentum Turkey has gained in health tourism after the Covid-19 pandemic: 1 million 200 thousand health tourists and two and a half billion dollars income “The years 2021 and 2022 have been a year of recovery for the sector. While the number of health tourists coming to Turkey approached 671 thousand in 2021 by catching up with the pre-pandemic period, the figures show that we will close 2022 with approximately 1 million 200 thousand health tourists and an income approaching two and a half billion dollars," said Meri İstiroti. mentioned that.                     “Turkey Provides More Savings in Treatment Expenses” Meri Istiroti, who also mentioned Turkey's power in health tourism, said, “Foreign patients have better doctor skills, true multidisciplinary approach, qualified medicine and hospital management, high quality in medical results and treatment, modern medical technology, no waiting time, close flight distance and affordable treatment costs. He prefers our country because of the advantages such as Meri Istiroti added that there is a 40% savings in treatment costs in Turkey compared to the west. The Healing Power of Turkish Cuisine At the meeting where representatives of gastronomic tourism took part, Meri İstiroti emphasized that Turkey has entered the branding process in global health tourism and touched on how Turkish cuisine can be evaluated in health tourism. Emphasizing that health tourism and gastronomy tourism can mutually support each other, Meri İstiroti said, “The promotion of our traditional tastes, healthy and nutritious food culture in the international arena will be the strongest supporter of our country's branding process. In this direction, healthy nutrition teachings, supply of products and online product promotion can be combined to offer health services to tourists. The unique features of Aegean cuisine are a great richness that can also be evaluated in health tourism. Gastronomy tours can be promoted in hospitals, and gastronomic features can be promoted in all languages in hospitals. In gastrointestinal diseases and cancer-related diseases, since the right nutrition program continues after the treatment, supportive studies can be done in this area by creating an addition to the treatment. In addition, online culinary courses can be offered to foreign patients and their relatives, and check-up programs can be added to gastronomy tours to be made from abroad to local regions.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.