Hava Durumu

#Gastronomi

TOURISMJOURNAL - Gastronomi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gastronomi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Adana UNESCO Gastronomi Şehri Olma Yolunda Haber

Adana UNESCO Gastronomi Şehri Olma Yolunda

ADANA (İHA) - Adana, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi dalında dahil olabilmek için önemli bir adım attı. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, kentin aday listesine alındığını açıkladı. Adana’nın tarihi, sanatı ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da öne çıktığını belirten Karalar, "Biz iki kez ulusal listeye alındık, bir kez Paris’e gittik, bir kez Paris’e gidemedik. Şimdi valimizin önemli katkılarıyla, diğer bütün paydaşlarımızla birlikte özel bir dosya hazırladık. Dosyamız cuma günü oylandı, pazartesi günü Paris için kabul edildi ve Adana UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda gastronomi alanında aday listesine alındı. UNESCO’nun gastronomi listesine girerek gastronomi şehri olmamız noktasında önemli bir olay bu. Adana’yı bir turizm kenti yapmak için büyük çaba sarf ediyoruz. Bunun da artık dünyada önemli turizm trendlerinden biri olan gastronomi ile olabileceğini düşünüyoruz. Adana tarihi, sanatı, doğal güzellikleri ile harika bir şehir, bunların yanı sıra gastronomisi ile çok önemli miktarda turist çekebilecek bir kent. Hatay, Gaziantep ve Adana üçlü bir gastronomi destinasyonu olsun istiyoruz" dedi. "TURİST SAYISINI BİRKAÇ KATINA ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ" Adaylık süreciyle ilgili konuşan Karalar, "Bundan sonraki aşamada Paris’te oylama yapılacak. Bunda da başarılı olduktan sonra inşallah UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi dalında dahil oluruz. Böylece Adana’ya bugünkü sayının birkaç katı daha turist çekeriz. Biz Seyhan Belediyesi’nde göreve başladığımızda yerli turist neredeyse yoktu ama bugün 1 milyona yaklaştı. Yabancı turist sayısı 60-65 bindi, şimdi 300 bini aştı. Pandemi ve depremler olmasaydı bu rakamlar muhtemelen iki katına çıkardı. Portakal Çiçeği Karnavalı, Lezzet Festivali, Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, Şalgam ve Kebap Festivali gibi büyük organizasyonların Adana’ya gelen turist sayısının artmasında etkisi var. Bizim de belediye başkanlığımızın ardından Adana’nın güzelliklerini tanıtma noktasında gayretimiz etkili olmuştur. Daha önce yapılmayan PR çalışmalarının hepsini bu kardeşiniz yaptı ve yapmaya da devam edeceğiz. Söz konusu Adana ise gerisi teferruattır" açıklamasında bulundu.

Haber

"Şehri Keşfet" Projesi Berlin Yolcusu

ANTALYA (İHA) - Muratpaşa Belediyesi, 4-6 Mart tarihleri arasında düzenlenecek ITB Berlin Turizm Fuarı’nda, turizmi 12 aya yaymayı amaçlayan "Şehri Keşfet" projesini tanıtacak. Antalya’da deniz, kum ve güneş turizminin ötesine geçerek kültür ve doğa turizmini canlandırmayı hedefleyen proje, daha önce Erdal İnönü Kent Parkı’nda düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulmuştu. Şimdi ise proje, dünyanın en büyük turizm buluşmalarından biri olan ITB Berlin’de yer alacak. Şehri Keşfet tur paketleri; uçak biletlerinden otellere, rehberlik hizmetlerinden restoran tercihlerine ve tarihi-doğal güzergâhlara kadar geniş bir yelpazede turistlere seçenekler sunuyor. Bu sayede, antik kentlerin büyüleyici atmosferinde bir yolculuğa çıkmak, Toroslar’da doğayla buluşmak ya da geleneksel lezzetleri deneyimlemek mümkün hale geliyor. Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, seyahatin kültürel bir keşif anlamına gelmesi gerektiğini vurgulayarak, "Seyahati anlamlandırabilmek için tarihten, arkeolojiden zevk almak; bir yörenin özgün yemeklerini, danslarını, şarkılarını deneyimlemek önemlidir. Turizmi çeşitlendirme ihtiyacı var. Antalya'ya gelmek isteyen birisi eğer deniz, kum, güneş turizmi yapmak değil de şehri keşfetmek, şehrin kültürel odaklı noktalarını, doğasını, coğrafyasını keşfetmek istiyorsa 'Şehri Keşfet' turlarının rotalarından yararlanabilir. Antalya’da turizmi çeşitlendirebilmek için hazır tur paketlerini raflara yerleştiriyoruz" dedi.

Hatay, Turizmde Hak Ettiği Yere Ulaşacak Haber

Hatay, Turizmde Hak Ettiği Yere Ulaşacak

Hatay Turizm Master Planı Çalıştayı, Antakya’daki Müze Otel’de gerçekleştirildi. Etkinliğe Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Antakya Belediye Başkanı İbrahim Naci Yapar, Samandağ Belediye Başkanı Emrah Karaçay, Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Dinç, İŞKUR İl Müdürü Abdullah Kılınç, Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Harun Tüysüz, turizm sektörü temsilcileri ve basın mensupları katıldı. KAPADOKYA ÜNİVERSİTESİ YOL HARİTASINI ÇİZECEK Hatay’ın turizm stratejisini belirleyecek 2026-2030 Turizm Master Planı, Türkiye Turizm Master Planı’nı da hazırlayan Kapadokya Üniversitesi Sosyal ve Stratejik Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından hazırlanacak. "HATAY, NÜFUSU KADAR TURİSTİ HAK EDİYOR" Çalıştayda konuşan HBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör, Hatay’ın turizmde hak ettiği noktaya ulaşması için kapsamlı bir yol haritası oluşturacaklarını vurguladı. Tarihi, kültürel ve doğal zenginlikleriyle Hatay’ın benzersiz bir şehir olduğunu belirten Güngör, "Denizi, dağları, yaylaları, tarımı ve sanayisiyle büyük bir potansiyel barındırıyoruz. Kentimizin bu zenginliğini en iyi şekilde değerlendirmek için hep birlikte çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. Ulaşım olanaklarının da Hatay’ı cazip hale getirdiğini belirten Güngör, demiryolu, hava, kara ve deniz ulaşımıyla kentin turizmde önemli bir merkez olabileceğini ifade etti. DOĞAL VE KÜLTÜREL DEĞERLER ÖN PLANA ÇIKIYOR Turizmin gelişmesi için sürdürülen projelere değinen Güngör, Harbiye Şelaleleri ve Soğukoluk Yaylası gibi doğal güzelliklerin dört mevsim canlı tutulması gerektiğini belirtti. Kültürel mirasın korunması ve tanıtımının önemine dikkat çeken Güngör, ilgili bakanlıkların da bu süreçte önemli katkılar sunduğunu söyledi.

Kayseri’de Slow Food Rüzgarı Esti Haber

Kayseri’de Slow Food Rüzgarı Esti

KAYSERİ (İHA) - Kayseri’de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Kayseri Otelciler Derneği (KAYOTED) iş birliğiyle düzenlenen Slow Food Buluşması, ünlü şefleri ve gastronomi meraklılarını bir araya getirdi. Şef Hazer Amani ile şef ve sunucu Elif Korkmazel, katılımcıları yöresel yemeklerin önemi ve Slow Food hareketi üzerine bilgilendirdi. Etkinlik, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, ERÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Güllü, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, KAYOTED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erdal, Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aydemir, akademisyenler, sektör temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti. "KAYSERİ, TAM BİR SLOW FOOD ŞEHRİ" Etkinlikte konuşan şef ve sunucu Elif Korkmazel, Kayseri mutfağının Slow Food hareketine oldukça uygun olduğunu vurguladı. "1980’li yıllardan beri hızlı tüketim ve Fast Food’a karşılık yerel üreticiye de, ev yemeklerine de destek amaçlı daha sağlıklı yemekleri yemek için Slow Food dünyanın her yerinde var aslında. Türkiye’de de birçok yerde var ve Kayseri’de de böyle bir oluşum olması beni çok etkiledi. Slow Food dediğimiz şey sağlıklı bir yemek. Tencere yemeği olabilir, yerel üreticilerin yaptığı gerçek yemekler olabilir. Ben gerçek yemek, iyi yemek diyorum. Kayseri mutfağını çok seviyorum" dedi. Kayseri mutfağına olan hayranlığını dile getiren Korkmazel, mantı, pastırma, pöç ve nevzine gibi lezzetlerin eşsiz olduğunu belirtti. Ayrıca küçük esnafa destek verilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Ekranda diyordum ki mahalledeki yufkacınızı yaşatın. Küçük esnafı da yaşatın çünkü onlar gerçekten yerel üreticilerden aldıkları şeyleri satıyorlar. Kendileri gerçek yufka yapıyorlar. Biraz bunlara önem verelim, değer verelim istiyorum. Değerlerimizi kaybetmeyelim" diye ekledi. "SLOW FOOD HAREKETİ KÜLTÜREL MİRASIMIZI YAŞATIYOR" Kayseri’ye özel bir bağı olduğunu söyleyen şef Hazer Amani ise, "Kayseri’nin şöyle bir farkı var benim için; annemin yarı tarafı Kayseri Develili. O yüzden bizim de yarımız Develili sayılır. Bu yüzden Kayseri’yi severiz ve çok da sık geldiğim bir yer. Mutfağına da hakikaten bayılırım. Bugün de Kayseri’de yapılan Slow Food etkinliğine geldik. Bayağı da bir katılımın olduğunu görüyorum. Bu tarz etkinlikler hem ülke mutfağımız hem Anadolu mutfağının gelişimi açısından unutulmaya yüz tutmuş bir takım değerlerimizin, ürünlerimizin, tohumlarımızın korunup bir sonraki nesillere aktarılabilmesi için çok önemli ve çok değerli hareketler. Biz de şimdi elimizden geldiğince bilgimizi ve birikimlerimizi gelen genç arkadaşlarla ve katılımcılarla paylaşmaya çalışacağız" dedi. GASTRONOMİ TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM KAYOTED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erdal, Kayseri’nin turizm gündeminde gastronominin ön planda olacağını belirterek, "Gastronominin özellikle vatandaşlarımız ve öğrencilerimiz tarafından çok daha fazla bilinebilmesi için bu tarz etkinliklerin çok faydalı olduğu kanaatindeyiz" dedi. ERÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Güllü ise "Kayserimiz gastronomi adına ve yerel yiyecekler anlamında çok zengin bir ziyaret noktası oluşturacak niteliğe sahip. Biz bu farkındalığı ortaya koymak, sektör-üniversite iş birliğini geliştirmek adına bu etkinliği düzenliyoruz. Kayseri Otelciler Derneği ile birlikte yaptığımız bir etkinlik. Sağ olsunlar kurulduklarından beri her zaman bu duyarlılıkları var. Bizimle de her zaman iş birliği içinde oldular. Etkinliğimizin hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı. ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, mutfak kültürünün Anadolu’da büyük bir miras olduğunu belirterek, "Doğal ve sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan bu etkinlikler çok kıymetli" dedi. Etkinlik boyunca katılımcılar, Slow Food hareketi hakkında bilgi alırken, yöresel lezzetlerin tadımını da gerçekleştirdi.

Erzurum Gastronomi Turizmi İçin Buluştu Haber

Erzurum Gastronomi Turizmi İçin Buluştu

ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle gerçekleşen Erzurum Gastronomi Turizmi Çalıştayı, şehrin mutfak kültürünü ulusal ve uluslararası alanda tanıtmayı hedefledi. Çalıştayda Erzurum’un gastronomi potansiyeli, coğrafi işaretli ürünleri ve bu değerlerin ekonomik katkıları masaya yatırıldı. Nenehatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakan Oral, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökalp Nuri Selçuk ile akademisyenler, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler katılım gösterdi. "GASTRONOMİ, TURİZME YENİ BİR SOLUK KATACAK" Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Erzurum’un tarihi ve mutfak kültürüyle turizmde büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizin coğrafi işaretli ürünlerini tanıtmak, turizme kazandırmak ve Erzurum mutfağını bir marka haline dönüştürme adına önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda Atatürk Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz bu çalıştayın, Erzurum'un gastronomi turizmine yeni bir soluk katacağına inanıyorum" dedi. "ÜLKEMİZ, GASTRONOMİ ANLAMINDA ÖNE ÇIKIYOR" Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum’un zengin mutfağının turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti. "Ülkemiz, gastronomi anlamında dünyada öne çıkmış az sayıda ülkeden biridir. Hemen her ilimizde, ilçemizde hatta köylerimizde çok geniş bir yiyecek içecek çeşitliliğine rastlamaktayız. Coğrafi işaretli ürünlerin öne çıkmasıyla eşsiz gastronomi kültürümüz, kendini daha da gösterir hale gelmiştir. Güzel Türkiye’mizin birçok ili, kendine has yiyecek-içeceklerini tanıtmak, üretimini gerçekleştirmek ve yeni nesillerle eski nesiller arasında köprü görevi görebilecek bu değerleri sürdürülebilir kılmak için çalışmaktadır. Aynı amaçlarla şehrimiz de yoğun bir çaba içerisindedir" diye ekledi. "GASTRONOMİ ÜRÜNLERİ EKONOMİK DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ" Çalıştayın amacının sadece Erzurum’un gastronomisini tanıtmak değil, bu değerleri ekonomik anlamda değerlendirmek olduğunu belirten Hacımüftüoğlu, "Bu derin kültür yapımız yeme içme kültürümüzü de çeşitlendirmiş ve renklendirmiştir. Bu sayede ilimiz toplamda altmış coğrafi ürün tescili almıştır ki bunların 56 tanesi gastronomi ürünüdür. Kısa zamanda ulaşılan bu başarı, ilimizi Türkiye genelinde üçüncülüğe taşımıştır" dedi. İlçelerde yapılan araştırmalarla bu ürünlere ticari değer kazandırılması konusunda önemli veriler elde edildiğini ve bu çalıştayda turizm açısından somut önerilerin ele alınacağını ifade etti. Çalıştay Başkanı Doç. Dr. Neslihan Serçeoğlu, çalıştayın amacı ve kapsamı hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Etkinlik kapsamında, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Gastronomi Müdürü Resul Parlak, Erzurum’un UNESCO Şehirler Ağı 2025 başvurusu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Katılımcılar, yöresel ürünlerin sergilendiği stantları ziyaret etti. Çalıştay sonunda, Erzurum mutfağının turizme entegrasyonu için hazırlanan sonuç raporunun kamuoyuyla paylaşılacağı açıklandı.

Kitleleri Bir Araya Getiren Culinary Forum, 26-27 Şubat’ta Antalya’da! Haber

Kitleleri Bir Araya Getiren Culinary Forum, 26-27 Şubat’ta Antalya’da!

Bu yıl üçüncüsü gerçekleşecek olan Culinary Forum’a tamamını; horeka sektörü liderleri, akademisyenler, şefler ve Türkiye’nin her yerinden gastronomi ve aşçılık öğrencilerinin oluşturduğu 7.000’in üzerinde katılımcı bekleniyor. Culinary Forum bu yıl da; yeni kuşak gastronomi uzmanları ile deneyimli profesyoneller arasında diyalog ve ortaklık köprüleri kurarak, sektördeki bağlantıların güçlenmesine öncülük ederken aynı zamanda gastronomi eğitimine katkı sağlamayı hedefliyor. İlki 2022 Mart ayında gerçekleşen Culinary Forum’u yüzde 60’ını Türkiye’nin her yerinden gastronomi ve aşçılık öğrencilerinin oluşturduğu 5.486 ziyaretçi katıldı. Geçtiğimiz yıl ise kitleleri bir araya getirerek katılım sayısında büyük ivme yakalayan etkinliği yaklaşık 7 bin kişi ziyaret etti.  Eğitim odaklı içerikleriyle fark yaratan Culinary Forum, Türkiye'nin dört bir yanından gelen öğrenci ve akademisyenlerle gastronomi eğitimini desteklemeyi amaçlayan tek organizasyon olma unvanını taşıyor. Yenilikçi fikirlerin ve vizyonların paylaşıldığı, sektörün geleceğine yön verecek önemli adımların atıldığı bir platform olarak nitelendirilen, 26 – 27 Şubat 2025 tarihlerinde yine Nirvana Cosmopolitan Hotel Antalya, Cosmos Center’da “XPERIENCE” temasıyla gerçekleşecek olan Culinary Forum’a davetlisiniz!   

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.