Hava Durumu

#Gastronomi Turizmi

TOURISMJOURNAL - Gastronomi Turizmi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Gastronomi Turizmi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erciyes Kayak Merkezi 3 Milyon Ziyaretçi Ağırlamaya Hazır Haber

Erciyes Kayak Merkezi 3 Milyon Ziyaretçi Ağırlamaya Hazır

KAYSERİ (İHA) - Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, bu sezon Erciyes Kayak Merkezi'nde 3 milyondan fazla ziyaretçi ağırlamayı hedeflediklerini belirtti. SEZONA REKOR İLGİ 2024-2025 kayak sezonunu Kasım ayı sonunda açan Erciyes Kayak Merkezi, 500 binin üzerinde misafiri ağırladı. 19 mekanik tesisi, 41 pisti ve 112 kilometrelik pist uzunluğuyla Türkiye’nin önde gelen kayak merkezlerinden biri olan Erciyes, özellikle hafta sonları yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Başkan Büyükkılıç, yaptığı açıklamada, "Artık aranılan, keyifle eğlenilen ve kayakçılar için de profesyonelce kayak yapılacak ortam oluşturan bir Erciyes Kayak Merkezi’nden söz ediyoruz. Bu sene itibariyle 3 milyonun üzerinde misafiri bekliyoruz" dedi. Erciyes’in güvenli, konforlu ve uygun fiyatlı hizmetleriyle kayak tutkunlarının favori adreslerinden biri haline geldiğini vurguladı. KAYSERİ, TURİZMDE ÇITAYI YÜKSELTİYOR Kayseri’nin turizm potansiyelini artırmaya yönelik yatırımlarıyla dikkat çeken Başkan Büyükkılıç, Erciyes’in sadece bir kayak merkezi olmadığını, aynı zamanda yüksek irtifa kamp merkezi ve gelecekte termal turizmle de öne çıkacağını ifade etti. Büyükkılıç, 20 yılın en erken sezon açılışını bu sezonda gerçekleştiren kayak merkezinin, havaalanına yakınlığı ve yüksek güvenlik önlemleriyle de dikkat çektiğini vurguladı. "Geçen sezon 2,5 milyon ziyaretçi ağırladık, bu yıl hedefimiz 3 milyonun üzerine çıkmak" diyen Büyükkılıç, yurt içi ve yurt dışından gelen misafirleri ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti. KAYSERİ’NİN ZENGİNLİKLERİNİ KEŞFE DAVET Kayseri’nin gastronomi ve turizm kültürüyle dikkat çeken bir şehir olduğunu söyleyen Başkan Büyükkılıç, Erciyes’e gelenleri sucuk ekmek eşliğinde kayak keyfi yaşamaya davet etti. Polonya, Rusya, Ukrayna, Çekya, Belarus, İskandinav ülkeleri ve İngiltere gibi ülkelerden gelen turistlerin yoğun ilgisine de değinen Büyükkılıç, "Kayseri’miz konforlu, Kayseri’miz rahat, yeme içme mekânları huzurlu ve güvenli. Dolayıyla hem keyif hem gastronomi kültürü hem de turizm kültürü ile zenginlikler şehri Kayseri. Kayseri’mizi seviyoruz, Kayseri’mizin hizmetkârı olmayı onur sayıyoruz" dedi. Başkan Büyükkılıç, ziyaret sırasında kayak severlerle bol bol fotoğraf çektirip iyi dileklerini ileterek, Erciyes’in büyüleyici atmosferinde eğlenceli bir gün geçirdi.

Artvin ve Hakkari, Turizmde İzmir'i Geride Bıraktı Haber

Artvin ve Hakkari, Turizmde İzmir'i Geride Bıraktı

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Kasım ayı turizm raporlarına dikkat çekerek Artvin ve Hakkari’ye gelen turist sayısının İzmir’i geçtiğini vurguladı. İşler, İzmir’in potansiyeline rağmen geri planda kalmasını "düpedüz ilgisizlik" olarak nitelendirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Kasım ayında Türkiye genelinde yabancı turist sayısı yıllık bazda yüzde 8,25 artışla 2 milyon 733 bine ulaştı. Ancak İzmir, 56 bin 568 turistle 114 bin 903 turist ağırlayan Artvin ve 63 bin 399 turisti misafir eden Hakkari’nin gerisinde kaldı. Mehmet İşler, İzmir’in tarihi ve kültürel zenginliklerine rağmen gereken önemin verilmediğini ifade ederek, "İzmir 5 milyon, Artvin yaklaşık 170 bin, Hakkari 80 bin nüfuslu kentlerimiz. Aslında, 81 ilin tamamı, bizim gözbebeklerimiz. Artvin’e de Hakkari’ye de daha fazla turist gelsin isteriz. Ancak, nüfusu ve sahip olduğu değerlere bakınca İzmir’in bazı konularda kendisine göre dezavantajlı olan bu güzel illerimizin gerisinde kalması artık düşündürücü bile değildir. Bunun adı düpedüz ilgisizliktir" dedi. "İzmir Türkiye’nin 3 .büyük kenti. Doğal, tarihi, kültürel, tarımsal zenginliklere, imrenilecek, özenilecek bir iklime, gastronomik çeşitliliğe sahip. Türkiye’de turizmin ilk başladığı yer. Bugün 81 ilin hepsi birer destinasyon merkezi olabilmek için müthiş bir savaşın içindeyken, İzmir var olan oranları korumak için bile gayret göstermiyor" diyen İşler, İzmir’de geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Travel Turkey (TTİ İzmir) Fuarında bu ilgisizliği alenen yaşadıklarını belirtti. Etkinlik alanında Büyükşehir Belediye Başkanı, Ticaret Odası Başkanı gibi turizme el vermesi gereken liderleri göremediklerini söyleyerek sitem etti. İşler, İzmir’in 5 milyon turiste ulaşması gerektiğini söylerken, turizmde yüzde 5’lik paydan yüzde 3,31’e gerilemenin düşündürücü olduğunu vurguladı.

Diyarbakır'da Hedef: Gastronomi Turizmi Haber

Diyarbakır'da Hedef: Gastronomi Turizmi

Diyarbakır, 12 Ekim'de başlayan ve 20 Ekim'e kadar devam eden festivalle birlikte gastronomik zenginliklerini kutladı. Festival sonucunda şehrin yeni hedefinin Gastronomi Turizmi olacağına dair izlenim oluştu. Etkinlikte, kentin tescilli lezzetleri "ciğer" ve "kadayıf" satışları tavan yaptı. 3 GÜNDE 1 MİLYON ZİYARETÇİ Diyarbakır'da düzenlenen festivalde ilk 3 gününde yaklaşık 1 milyon ziyaretçi ağırlandı. Bu yoğun ilgi, otellerin doluluk oranını yüzde 95 seviyesine çıkardı. Festival boyunca, katılımcılar İçkale, Dağkapı Meydanı, Hasan Paşa Hanı, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Kurşunlu Camisi Meydanı, Ulu Cami, Paşa Hamamı ve Surp Giragos Kilisesi gibi tarihi alanlarda gerçekleştirilen sergilere katıldılar. Festival kapsamında şehir genelinde 100'den fazla mekanda 500'ü aşkın etkinlik düzenlendi. Bu da hem yerel halkı hem de birçok kentten gelen ziyaretçileri bir araya getirdi. DİYARBAKIR ARTIK 'CİĞERBAKIR' OLDU Festivalin ciğer ustalarından Onur Erdin, etkinliğin getirdiği yoğunlukla ilgili olarak, “İki kat arttı, artık resmen ciğer festivali başladı. Her gelen, festivale gelmişken ciğerimizi de yiyelim diyor,” ifadelerini kullandı. Bu süreçte, ciğerin bereketinin ve bolluğunun arttığını belirten Erdin, “Diyarbakır artık 'ciğerbakır' oldu. Tescili bizde,” şeklinde vurguladı. Ziyaretçilerden Ferhat Genç, Artvin'den Mersin'e giderken festivali takip ettiğini ifade ederek, “Ustanın dediğine göre 9 şiş yemişim; boş olsaydı 15-20 şiş yerdi,” dedi. Antalya'dan gelen Alper Koru ise, “Diyarbakır, sevdiğim bir yer. Ciğer, buradan daha iyi bir yerde yiyemeyeceğimizi biliyoruz,” şeklinde duygularını paylaştı. Burma kadayıfının ustası Mehmet Altunbay, festivalin Diyarbakır’ın tanıtımına büyük katkı sağladığını belirtti. Şehir dışından gelen turistlerin burma kadayıfını tatmadan gitmek istemediklerini söyleyen Altunbay, “Burma kadayıfa rağbet çok fazla. Müşteriler sıraya giriyor, yetiştiremiyoruz,” ifadelerini kullandı. Eskişehir'den konferans vermek için gelen Baki Duy, Diyarbakır’ın sadece tarihi bir yer değil, aynı zamanda lezzet diyarı olduğunu ifade etti. “Buraya ilk gelişim değil, beşinci gelişim. Diyarbakır'ı her zaman görmekten keyif alıyorum,” diyerek kentin gastronomik ve kültürel zenginliklerine olan hayranlığını dile getirdi. Bu festival, Diyarbakır’ın özgün lezzetlerini tanıtmak ve gastronomi turizmini canlandırmak için önemli bir fırsat sundu. Hem yerel halkı hem de ziyaretçileri bir araya getiren bu etkinlik, Diyarbakır’ın lezzet haritasını zenginleştiriyor ve kentin tanıtımına katkıda bulunuyor.

Kars, gastronomi turizminde iddiasını artırıyor Haber

Kars, gastronomi turizminde iddiasını artırıyor

Kars Gravyeri Türk Patent ve Marka Enstitüsü tarafından coğrafi işaretle tescillendi. Kars'ta yüksek rakımlı yaylalarda beslenen ineklerin sütünden üretilen 'Kars gravyeri' Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın girişimleri sonucu coğrafi işaretini aldı. Başkan Kadir Bozan, sırada Avrupa coğrafi işaretinin olduğu ve bunun için girişimlerde bulunacakları kaydetti. 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıkardığı Kars gravyerinin coğrafi işaret almasının önemli olduğunu ifade eden Çapan Süt Ürünleri işletme sahibi Selami Çapan, “Kars gravyeri tescillendi. Biz bunu daha öncesinden bekliyorduk. Çünkü bizim ülkede gravyerin yapıldığı tek il Kars’tır. Bunu tek kılan şey bu iklimi, ondan sonra hayvandaki sütün kalitesi, hayvan ırkı, mera yapısı, yılın 6-7 ayı merada otlayan hayvan sütünden bahsediyoruz. Gravyeri özel kılan şeylerden biriside tamamen naturel süt, yemleme yok, suni yem yok. Graveyerin yapımı aşaması, ondan sonra dinlenmesi, kuzey rüzgarı, bunların gravyere artı katkı katıyor. Gravyeri diğer peynirlerden ayrı kılan şey tamamen kaşar ile zıt yapımıdır. Aroması çok farklıdır, daha çok meze ürünüdür. Kahvaltıda damağa farklı gelen bir ürün ama turizm bölgelerinde en çok kullanılan şeylerden birisi gravyerdir” dedi. “Sıra Avrupa Coğrafi işaretinde” Gravyer peynirine Avrupa coğrafi işareti almak için de girişimde bulunacaklarına dikkat çeken KATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Bozan, “Kars’ın sadece Kars’a özgü olan, Türkiye’de sadece Kars’ta üretilen gravyer peynirinin coğrafi işaretini Kars Ticaret ve Sanayi Odası olarak almış bulunmaktayız. Ardahan ve Kars’ta üretilen bir peynirdir, ama yüzde 95’i Kars’ta üretilir. Kars’a özgü bir peynirdir. Kars’ta yaklaşık olarak yılda 200-250 ton civarında bir ürün elde edilmektedir. Biz bu ürünün oda olarak 2021 yılından beri başlayan bir süreç, önceki başkanımızın başlattığı, daha sonra bizde takip ederek bu tescil alındı. Bundan sonraki hedefimiz Avrupa coğrafi işaretini almak için uğraşacağız. Bu ürünümüz hak ettiği değeri bulacaktır. Kars için önemli bir gelişmedir” diye konuştu. Öte yandan, zengin florasıyla öne çıkan yaklaşık 2 bin 500 rakımlı yaylalar ile beslenen ineklerin sütünden yapılan gravyer peyniri, uzun uğraşlar sonucu üretiliyor. Gravyer peyniri Kars Ticaret ve Sanayi Odası 2021'de Türk Patent ve Marka Enstitüsüne yapılan başvuru sonucunda 17 Eylül 2024 tarihinde coğrafi işaret tescil belgesi aldı.

Haber

"Gastronomi turizmine yönelik projelerimiz sürüyor"

Sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerini sergileyen Başkan Büyükkılıç yönetimindeki Kayseri Büyükşehir Belediyesi, gastronomi şehri Kayseri'de kadim kentin lezzet dolu mutfağını layıkıyla tanıtmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Büyükşehir Belediyesi’nin gastronomi turizmine yönelik önemli hizmetler ve projeleri hayata geçirdiklerini belirtti. “Hem Etkinlik Yapıyor Hem de Altyapı Oluşturuyoruz” Gastronomi dalında UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Yenilikçi Şehirler Ağı Ulusal Listesi’nde yer alan Kayseri’yi dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını vurgulayan Başkan Büyükkılıç, “Gastronomi Çalıştayı ve Gastronomi Günleri derken amacımız hem Kayseri’de bir etkinlik yapılmasını sağlamak hem de bu alanda altyapı oluşturmamızdır” dedi. Projeler Hızla Devam Ediyor Büyükkılıç, gastronomi turizmine yönelik çalışmaların ve projelerin tüm hızıyla devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi: “Recep Tayyip Erdoğan Millet Bahçesi içerisinde Mutfak Sanatları Merkezimiz bitme aşamasında. 6 bin metrekare kapalı alanı içeren, içerisinde yeme-içme mekânları, gastronomiye özgü atölyeleri olacak. UNESCO’nun Yenilikçi Şehirler Ağı Listesi’nde yer aldık, bunu da kalıcı kılma adına gerekli çalışmayı yapıyoruz. Kayseri Üniversitesi zaman zaman bu dalda önemli ödüller alıp, Kayseri’mizin adını duyuruyor. Kayseri’mizde coğrafi işaretli 30’a yakın ürün söz konusu, Sayın Valimizin belediyelerimiz ile iş birliği halinde kooperatif ile ilgili yaptığı çalışmalar var.” Başkan Büyükkılıç, değişik tatların, değişik medeniyetlerin zenginliği ile iyi bir noktada olan Kayseri’nin gastronomi şehri olduğunu sözlerine ekledi.

Gastronominin nabzı 3. kez Antalya’da atacak Haber

Gastronominin nabzı 3. kez Antalya’da atacak

3’üncü kez düzenlenecek olan Uluslararası Food Fest Antalya, Antalya Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde gerçekleşen basın toplantısıyla tanıtıldı. Başkan Muhittin Böcek, “Festivalimiz; Antalya’nın saklı kalmış lezzetlerinin, yerel ürünlerinin otel, restoran gibi işletmelerin menülerinde yer almasına katkı sağlayacaktır. Coğrafi işaret alan yöresel ürünlerimizi, festivale katılan çok değerli yerli ve yabancı ödüllü şefler aracılığıyla uluslararası arenada daha üst seviyeye taşıyacağımıza inanıyoruz” diye konuştu. Tema: “Gelecek Antalya” Tarihi, eşsiz konumu, biyoçeşitliliği, benzersiz kıyıları, doğal güzellikleri ve yemek kültürü ile dünya turizminin göz bebeği Antalya, 3’üncü Uluslararası Food Fest gastronomi festivaline ev sahipliğine yapacak. “Gelecek Antalya” temasıyla 6-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek 3. Uluslararası Food Fest Antalya, gastronomi dünyasının duayenlerini bir araya getirecek. “Gelecek Antalya” mottosuyla gerçekleşecek uluslararası festival, Antalya Karaalioğlu Parkı’nda dünyanın dört bir yanından gelen konukları ağırlayacak. Kentin saklı kalmış lezzetlerini dünya arenasına taşıyacak, dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler ve turizm yazarlarının katılacağı Food Fest Antalya’nın tanıtımı için, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in ev sahipliğinde Muratpaşa ilçesinde bulunan bir otelde basın toplantısı yapıldı. Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Yusuf Hacısüleyman , Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlıhan Dere, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Erkan Yağcı, Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, Food Fest Antalya İçerik Direktörü Gökmen Sözen, Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya Gastronomi Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (AGYİD) Başkanı Zeki Özen, Şef Mehmet Akdağ ve Şef Danilo Zanna katıldı. Başkan Muhittin Böcek, toplantı salonunda hazırlanan Antalya tropik meyve bahçesi ve yerel lezzetler alanını gezdi. Antalya’nın tropikal ürünleri, şef Danilo Zanna'nın yaptığı meyve salatasıyla katılımcılara tanıtıldı. Festival kapsamında çok sayıda etkinlik düzenlenecek Başkan Muhittin Böcek, açılış konuşmasında Antalya’nın eşsiz doğası ve tarihi zenginliklerinin yanı sıra köklü mutfak kültürüyle de öne çıktığını belirterek, bu yıl üçüncüsü düzenlenecek Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nde, Akdeniz'in bereketli topraklarından çıkan lezzetleri, yerel üreticileri ve dünya mutfağından seçkin şefleri bir araya getireceklerini belirtti. Böcek, “Festivalimiz, geleneksel ve modern mutfak anlayışlarını harmanlayarak, ziyaretçilere unutulmaz bir lezzet deneyimi sunmayı hedeflemektedir. Festival süresince yerel ve uluslararası şeflerin düzenleyeceği atölye çalışmaları, tadım etkinlikleri, yarışmalar, panel ve söyleşiler, konserler ve daha birçok renkli etkinlikler ile katılımcılar, hem Antalya mutfağını daha yakından tanıma fırsatı bulacak, hem de gastronomi dünyasındaki son trendler hakkında bilgi sahibi olacaklardır” diye konuştu. Antalya’nın saklı kalmış lezzetleri gün yüzüne çıkacak Antalya’nın 700 bin yatak kapasitesi, nitelikli otelleri, hizmet kalitesi, eşsiz doğası, dünyaca ünlü mavi bayraklı plajları, ören yerleri, tarihi ve kültürel değerleri ile turizmin başkenti olduğuna dikkat çeken Başkan Böcek, festivalin çıkış noktasının, yerel gıda ve nitelikli tarıma sahip çıkmak olduğunu kaydetti. Böcek, şu şekilde devam etti: “'Antalya’dan dünyaya' mottosuyla başlattığımız uluslararası Food Fest Antalya Gastronomi Festivali’nin bu yıl üçüncüsünü 'Gelecek Antalya' mottosuyla gerçekleştiriyoruz. Festivalimiz; Antalya’nın saklı kalmış lezzetlerinin, yerel ürünlerinin otel, restoran gibi işletmelerin menülerinde yer almasına katkı sağlayacaktır. Coğrafi işaret alan yöresel ürünlerimizi, festivale katılan çok değerli yerli ve yabancı ödüllü şefler aracılığıyla uluslararası arenada daha üst seviyeye taşıyacağımıza inanıyoruz. Ayrıca, Antalya’nın zengin gastronomi mirasını dünyaya tanıtarak, yerel lezzetlerin küresel arenada hak ettiği değeri görmesini sağlayacak ve turizm sektörümüzün sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmaya devam edeceğiz.” Festival, 6-8 Eylül’de Karaalioğlu Parkı’nda Festival boyunca, Antalya'nın çeşitli bölgelerinde yetişen organik ürünler, tropikal ürünler ve yerel lezzetlerin sergileneceği pazarların, gastronomi tutkunları için önemli bir buluşma noktası olacağının altını çizen Başkan Böcek, üç gün boyunca sürecek festivalde, dünyadan ve Türkiye’den birbirinden ünlü Michelin yıldızlı ödüllü şefleri, gurmeleri, gastronomi ve turizm yazarlarını, yurtiçi ve yurtdışından katılım sağlayacak yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlayacaklarını ifade etti. Böcek, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Festivalimiz kapsamında bu yıl Alanya ilçemizde tropikal meyve hasadını 5 Eylül’de gerçekleştireceğiz. Antalyalı vatandaşlarımızı, 06-08 Eylül tarihleri arasında, Antalya Karaalioğlu Parkı’nda gerçekleştireceğimiz bu büyük lezzet şölenine davet ediyoruz.” Festivali tanıtmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Şef Danilo Zanna, restoranlarında hazırlanan yemeklerde Antalya’nın 7 coğrafi işaretli ürününün kullanıldığını söyledi. Zanna, “Sadece destek vermek amacıyla değil, ürünlerin dünyada benzeri yok” dedi. Alanya Belediye Başkanı Özçelik’ten, tropikal meyve hasadına davet Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, sürdürülebilir turizmin sağlanmasını gerektiğine işaret ederek, bu kapsamda çalışmalar yapan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’e teşekkür etti. Başkan Özçelik, 5 Eylül’de Alanya’da gerçekleştirilecek tropikal meyve hasadına herkesi davet etti. TÜROFED Başkanı Erkan Yağcı, Antalya’nın dünyanın en tanınmış turizm varış noktalarının başında geldiğini ifade etti. Dünyada rekabetin arttığının altını çizen Yağcı, bu rekabetin önüne geçmek için sürdürülebilirliğin şart olduğunu dile getirdi. Yağcı, “Sürdürülebilirliği sağlamak için iki temel stratejimiz var. Birincisi turizm çeşitliliği, ikincisi Pazar çeşitliliği. Gastronomi festivali food fest, kültürel zenginlik ve mutfak zenginliğin öne çıkması konusunda çok önemli görev görüyor” dedi. “Otellerimizde artık Antalya’ya özgü yöresel mutfağımızın temsili var” AKTOB Başkanı Kaan Kavaloğlu, birinci gastronomi festivalinden sonra neler yaptıklarını aktardı. Kavaloğlu, “Otellerimizde artık Antalya’ya özgü yöresel mutfağımızın temsili var. Turizmi çeşitlendirmede çok ciddi bir olgu, çeşitlendirme. Ülkemizi ziyaret eden turistler mutfağımızda Antalya’mıza özgü mutfağı görüyorlar, mutlu oluyorlar. Bu anlamda da pazarlamada etkin bir rol oynadığımız dönemdeyiz” diye konuştu. ATSO Başkanı Yusuf Hacısüleyman, turistlerin bir yeri seçerken yeme içme kültürüne dikkat ederek seçtiklerini kaydetti. Hacısüleyman, bu kapsamda festivalin çok önemli olduğunu vurgulayarak, ATSO olarak festivali desteklediklerini söyledi. “Festival, tüm sektörlere katkı veriyor” AESOB Başkanı Adlıhan Dere, Antalya’nın gastronomi festivaliyle öne çıkmasından gurur duyduğunu söyleyerek, şöyle konuştu: “Festival, mutfak kültürümüzün tanıtılması açısından çok önemli bir organizasyon, önceden gastronomi denilince akla Gaziantep ve Hatay gelirdi, şimdi food fest ile Antalya’da eklendi. Festival, tüm sektörlere olumlu anlamda etki ediyor.” Antalya’nın 18 coğrafi işaretli ürününün 17’si gastronomi ürünü Gezgin misafirlerin zihinlerine ve duygularına olumlu, unutulmaz anılarla ve tatlarla yerleşilmesi gerektiğini belirten Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır ise, şöyle devam etti: “Bunu başardığımızda sadece deniz, güneş, kum ve ucuzluk algısıyla değil çok daha fark sağlayıcı, cazip ve kalıcı anılarla evlerine yolcu edebiliriz. Bunun için eşsiz zenginliklere sahibiz. Sadece iki tanesi kültürümüz ve yöresel ürünlerimizdir. Gastronomi, bu iki değerin en kalıcı karmasıdır diye düşünüyorum. Ülkemizde bin 617 coğrafi işaretli yöresel ürün bulunmakta ve bunların yüzde 88’i gastronomi ile ilgili ürünlerden oluşmakta. Antalya’mızın da 18 coğrafi işaretli ürününün 17’si de gastronomi ile ilgili bulunmaktadır. Antalya Ticaret Borsası olarak, 16 yıldır yürüttüğümüz Yöresel Ürünler Projesi ve YÖREX Fuarı gibi girişimlerle, ülkemizin yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerini tüm misafirlerimizin ve hemşerilerimizin anılarına yerleştirmeye çalışıyoruz. Yöresel küçük üreticilerin ve kooperatiflerin güçlendirilmesi için iş fırsatları sağlanması ve tarımsal çeşitliliğin korunması için çaba sarf ediyoruz. Antalya, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle gastronomi turizmi için büyük bir potansiyele sahip. Yöresel ürünlerimizin tanıtımı ve markalaşması, sadece kente değil, ülkemize de büyük faydalar sağlayacaktır.” “Gastronomi şehri olmak için başvuracağız” Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer de, “Antalya’mızdaki lezzet noktalarının envanteri çıkarılarak lezzet noktası tanıtımları yapılması yönünde bir çalışmamız var. Gastronomi eğitim ve inovasyon merkezimizin kurulması yönünde de çalışmalarımız var. UNESCO gastronomi şehri olmamız için çalışmalarımızı hep beraber yürütüyoruz, daha önce de film festivalimiz için UNESCO’ya başvuruda bulunmuştuk” ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından, Food Fest Antalya İçerik Direktörü Gökmen Sözen, festivalin içeriğini katılımcılara anlattı.

Samsun'un 'gastronomi turizmi' atağı Haber

Samsun'un 'gastronomi turizmi' atağı

Pide, simit, nokul, lokum, kaz tiridi ve menemen gibi birçok lezzeti ile damaklara hitap eden Samsun, gastronomi turizminde atağa kalktı. Turizmde yıldızı parlayan Samsun, gastronomi alanında da tanıtıma hız verdi. Gastronomide dikkatleri üzerine çekmek için yemek şenlikleri ve çalıştaylar düzenlendi. Samsun Gastronomi Çalıştayı'nda konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun'un yemek kültürü ve çeşitleri hakkında bilgilendirmede bulundu. Şehrin turizm alanındaki artı yönlerinden bahseden Prof. Dr. Yetkin Bulut, gastronominin şehre gelen turistlerin aklında kaldığını ve bu nedenle yeme içme kalitesinin önemli olduğunu ifade ederek, “Samsun, Karadeniz Bölgesi'nin en büyük ve dünyaya açılan şehri. 4 ulaşım ağına da sahip olan Samsun bunun yanı sıra Türkiye sıralamasında tarımda kenevir üretiminde 1'inci, fındık ve çeltik üretiminde 2'nci, kivi üretiminde 3'üncü sırada yer alıyor. Samsun, manda varlığında ve balık avcılığında da Türkiye genelinde 1'inci sırada yer almasının yanı sıra toplam büyükbaş hayvan varlığında 13'üncü ve kültür balıkçığında da 6'ncı sırada yer alıyor. Sebze türleri üretiminde lahana ve karnabaharda 1'inci sırada bulunan Samsun, taze barbunya ve pırasa üretiminde 3'üncü, turp üretiminde de 4'üncü sırada dikkat çekiyor. Bu zenginlik Samsun'a gastronomi anlamında da olumlu yansıyor. Samsun'da kültür ve turizm alanında 5 yıldızlı 3 tesis, 91 seyahat acentesi, 14 mavi bayraklı plaj, 3 deniz hudut kapısı ve 1 uluslararası havalimanı bulunuyor. 2023 yılında Samsun, 751 bin 925 turiste ev sahipliği yaptı. Bu ziyaretlerin yanı sıra her ziyaretinde bin turist getiren kruvaziyer turizmi de Samsun'da hızlandı. 2023 yılında 4 kez Samsun'a gelen kruvaziyer geminin 2024 yılında toplam 44 kez şehre turist getirmesi planlanıyor” dedi. Öne çıkan çorba ve sebze yemekleri Samsun deyince akla gelen çorba ve sebzeli yemeklerden bahseden Yetkin Bulut, “Samsun'un gastronomi alanında öne çıkan yöresel çorba çeşitleri arasında arpa çorbası, buğday çorbası, un çorbası, yeşil fasulye çorbası, halukça çorbası, dutmaca aşı, işkembe çorbası, fasulyeli pirinç çorbası, vurma lahana, yeşil mercimek çorbası, mısır çorbası ve patatesli hamur çorbası yer alıyor. Sebze yemeklerinde ise baldırcan şakşakı, ebegümeci, borani, fındık yaprağı dolması, kabak kavurması, kaldırayak kavurması, pancar kavurması, patates kavurması, patates muhlaması, zeytinyağlı pırasa dolması, pırasa karması, efelik yemeği, fasulye turşusu kavurması, ekşili fasulye, kapuska, Gürcüce, kaldırayak dolması, pırasa çullaması, koruklusu, muhlaması, fasulye yaprağı sarması, ısırgan yemeği, ıspanak kökü zeytinyağlısı, kömeç kavurması, kuru barbunya ezmesi, madımak yemeği, pirinçli mücver, sirken kavurması, ıspanak muhlaması ve zeytinyağlı biber dolması dikkat çekiyor” diye konuştu. Hamur işi, yumurtalı ve et yemekleri Oldukça zengin çeşide sahip Samsun gastronomisinin et, yumurta ve hamur işi lezzetlerine de değinen Prof. Dr. Bulut, “Yöresel et yemekleri arasında Samsun'da öne çıkan yemekler kaz çevirmesi, kaz tiridi, fırında keşkek, topalak, zabranlı yahni, keşkek, yufkalı et, lepsi, zeti, tirit, şipsi, herse ve tavuklu erik yemeği yer alıyor. Yöresel balık yemeklerinden öne çıkanlar hamsi buğlama, hamsi kuşu, tahta balığı ekşisi, tavada kalkan, hamsi pilavı, kefal doldurması, hamsi tuzlaması, morina ızgarası, sebzeli palamut ve tirsi balığı ızgarası dikkat çekiyor. Yumurta kullanılan yöresel yemekler ise çılbır, yumurta piyazı, yumurtalı çökelek ve çakallı menemeni başta geliyor. Yöresel hamur işleri arasında da alt üst börek, bulgurlu börek, buzlamac, hamsili ısır ekmeği, mantı, kuymak, yarımca börek, kavurma börek, gavma, haşhaşlı çörek, kapalı kıymalı pide, peynirli pide, pastırmalı pide, mısır unu pastası, nişasta pastası, nişastı havucu, tepside çörek, yanıç, haluj, metaz, katık böreği, kaypancak, kuru simit, kuru yufka böreği, mısır ekmeği, pıtıl, tohane, toraman havucu, filiya ve kobete başı çekiyor. Yöresel tatlılarda ise Bafra nokulu, kuru yufka tatlısı, irmik helvası, kar helvası, mayalı Çarşamba lokumu, Çarşamba lokumu, kaz yağı ile helva, kıvırtma, kuş baklavası, un helvası, fırında kestane kabağı, kocakarı gerdanı, palüze, sütlü kabak ve mısır unu helvası yer alıyor” şeklinde konuştu. Gastronomi turizminde Samsun'un bazı artılarından ve gastronominin amaçlarından da söz eden Prof. Dr. Bulut, “Gastronomi konusuna da ağırlık veren Samsun, kültürü ile geniş bir yeme içme alanını insanlığa sunuyor. Gastronominin üretim boyutunda yemeği mükemmel şekilde hazırlamak, en iyi şekilde sunabilmek, iyi masa hazırlama bilimine sahip olmak, iyi yemekle ilgili tüm aşamalarda bilgi sahibi olmak, aşçılık sanatı ile ilgili bilinmesi gerekenlere eksiksiz sahip olmak, yemek pişirme ile ilgili tüm uygulamalara sahip olmak, aşçılıkla ilgili bütün özelliklere sahip olmak ve yemek pişirmek için tüm prensipleri taşımak gerekiyor. Gastronominin tüketim boyutunda ise iyi yiyecek ve içeceğe duyulan merak, heves, iyi yeme konusunda abartılı tutku, lüks mekanlara düşkünlük ve lüks yiyeceklere aşırı düşkünlük gibi kavramlar yer alıyor. Amaçları ne olursa olsun seyahat eden insanların tümü seyahat sırasında veya varış noktasında beslenme ihtiyaçlarını karşılamak zorundadır. Bu nedenle gastronomi gelen turistlerin akılda yer adına önemlidir” ifadelerini kullandı. Bulut, Samsun'daki coğrafi işaretli yiyecekleri ise Bafra, Çarşamba, Terme pidesi, Samsun simidi, Bafra kaymaklı lokumu, Bafra nokulu, kaz tiridi ve Yakakent mantısı olarak sıraladı. Öte yandan birçok gastronomi ürünü için de coğrafi işaret tescil belgesi başvurusu yapıldığı ve yapılacağı öğrenildi.

Antep 450 çeşit yemekle gastronomi turizmini canlandırıyor Haber

Antep 450 çeşit yemekle gastronomi turizmini canlandırıyor

Türkiye'nin ilk gastronomi kenti olan Antep, 2020 yılında yaşanan Kovid-19 salgını nedeniyle turizmden istediği payı alamadı. Kent turizmi, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerden de olumsuz etkilendi. AA muhabiri Adsız Günebakan'ın haberine göre, gastronomisi ve kültürel değerleriyle yeniden eski günlerine kavuşan kentte, ziyaretçi yoğunluğu yaşanıyor. Ziyaretçi sayısı, salgından önceki 2019 yılının ilk çeyreğinde 221 bin iken, bu yılın aynı döneminde 329 bine ulaştı. Vali Kemal Çeber, AA muhabirine, bölgenin en büyük sanayi kentinin aynı zamanda turizm potansiyelini de bünyesinde barındırdığını söyledi. Turizm sektörünün salgın ve depremle sekteye uğradığını hatırlatan Çeber, şunları kaydetti: "Artık her alanda çok hızlı yol katedecek bir turizm potansiyeli var. Örneğin tarih alanında, milattan önce 8 binlerde Karkamış Antik Kenti'yle başlayan ve bugüne kadar uzanan tarihi serüven var. Burası bereketli hilal, Fırat havzası, insanlığın doğum noktalarından birisi. O doğumdan bugüne bütün medeniyetleri üst üste görmek mümkün. Kültürel anlamda çok zenginiz. 103 coğrafi işaretli ürünümüz var ve buna ekleyeceğimiz birçok ürünümüz sırada bekliyor. Onun dışında, sağlık, spor, ticaret gibi her alanda yüksek bir turizm potansiyeli var kentin. Biz kesintilerden sonra bu potansiyeli ortaya çıkaracak faaliyetleri Büyükşehir Belediyemizle ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla ve turizm sektörüyle sık sık konuşuyoruz. Bu potansiyeli ortaya çıkaracak hem Antep'i bundan istifade ettireceğiz hem de insanlık aleminin hizmetine sunacağız." Karkamış ve Zeugma antik kentlerinde karşılama noktalarının tamamlandığını vurgulayan Çeber, "Ziyaretçilerin her türlü ihtiyacını, bebek odalarından ibadethaneye, hediyelik eşyalardan fotoğraf çekim alanlarına kadar tüm ihtiyaçlarını karşılayacağı alanlar tamamlandı. Yesemek ve Dülük antik kentlerinde karşılama alanlarının yapımı devam ediyor, kısa zamanda tamamlanacak." dedi. Tarihi Rumkale'de yapılan cam terasın önemli bir yatırım olduğunu ve çok yoğun ilgi gördüğünü ifade eden Çeber, bir taraftan da yollar, yeni müzeler, yeni ulaşım aksları, otel kapasite artışları gibi çalışmaların hayata geçirildiğini dile getirdi. 450'NİN ÜZERİNDE YEMEK ÇEŞİDİ VAR Ramazan Bayramı tatilinde Zeugma Mozaik Müzesini 38 bin, Büyükşehir Belediyesine ait Antep 25 Aralık Panorama Müzesi'ni 25 bin kişinin ziyaret ettiğini aktaran Vali Çeber, şöyle devam etti: "Antep, turizm anlamında gastronomi odaklı biliniyor. UNESCO tarafından gastronomi alanında yaratıcı şehirler ağına alınan ilk kent Antep. Müthiş bir gastronomisi var ancak biz kent olarak baklava ve kebap özelikle görüyoruz ama bunun çok ötesinde 450'nin üzerinde bu kentin yemek çeşidi var. Kazan yemekleri, özel pişirme teknikleri, özel baharatların yer aldığı bir gastronomi kenti. Tabii şu anda gelenlerin ilk hedefi gastronomiden istifade etmek. Haklı da bir hedef ama onun ötesinde Zeugma ve Panaroma'nın ötesinde 20'nin üzerinde müze var. Bunlar ziyaretçi sayılarını çok arttıracak değerler." YIL SONU HEDEF 1,5-2 MİLYON TURİST Kentin 2019'da salgından önceki yılda 150 bini yabancı olmak üzere 780 bin kişiyi ağırladığına işaret eden Çeber, şu bilgileri verdi: "Ziyaretçi sayımızın yıl sonu itibarıyla yaptığımız çalışmalarla 250-300 bini yabancı 1,5-2 milyon olmasını hedefliyoruz. Buna yönelik tanıtım ve diğer faaliyetleri yapıyoruz. Yatak kapasitemiz 10 bin 800 civarında, bunu ilk etapta 20 bine çıkarmayı planlıyoruz. Bunları yaptığımızda kentimiz sadece gastronomi alanında değil tarih, kültür, doğa, hatta inanç turizmi anlamında da turizmin merkezi olacak. Bölge illerinden, civar ülkelerden hatta Avrupa'dan ve Amerika'dan da gelenlerin olduğu sağlık turizmi de söz konusu. Turizmin her alanında kullanabileceğimiz her şeyi ortaya çıkaracak faaliyetlere devam ediyoruz."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.