Hava Durumu

#Geleceğe Miras

TOURISMJOURNAL - Geleceğe Miras haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Geleceğe Miras haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tralleis Antik Kenti 2025'te Turizme Açılıyor Haber

Tralleis Antik Kenti 2025'te Turizme Açılıyor

AYDIN (İHA) - Aydın'ın ilk yerleşim alanlarından biri olan Tralleis Antik Kenti'nde kazı çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. 28 yıldır süren kazılarla gün yüzüne çıkarılan tarihi kentte, bölgenin turizme kazandırılması amacıyla başlatılan projeler tamamlandı. Çevre düzenlemesi ve ziyaretçi merkezinin inşası için gerekli ihalenin yapıldığı duyuruldu. Efeler ilçesinde yer alan ve geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Tralleis Antik Kenti, ilk kez 1996 yılında kazılmaya başlandı. Bu yıl 28. yılına giren kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras" projesi kapsamında aralıksız sürüyor. Cumhurbaşkanlığı kararıyla yıl boyunca devam etmesine izin verilen kazılarda, bilim insanları ve işçilerden oluşan 100 kişilik bir ekip çalışıyor. Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Demir, antik kentin turizme kazandırılması için çevre düzenleme ve ziyaretçi merkezi projelerinin tamamlandığını açıkladı. Demir, ihale sürecinin de başarıyla tamamlandığını belirtti. Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "İl Müdürümüz Ahmet Demir, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile Valimiz Yakup Canbolat'ın destekleri ve takdirleri üzerine, Tralleis ören yerinin turizme kazandırılması için gerekli ihalenin gerçekleştirildiğini duyurdu. İhale kapsamında 240 gün sürmesi planlanan çalışmalar sonunda, Tralleis ören yerinin gezi güzergahları, ziyaretçi ağırlama merkezi gibi özellikleriyle, Aydın turizmine yeni bir soluk getirmesi hedefleniyor" ifadelerine yer verildi. 2025 yılı itibarıyla ziyarete açılması planlanan Tralleis Antik Kenti, bölgenin turizm potansiyelini artıracak. Kazı ve restorasyon çalışmalarının ardından, tarihi kentteki eşsiz yapılar ziyaretçilerle buluşacak.

Turizmde Rekor Gelir Hedefi: 60 Milyar Dolar Haber

Turizmde Rekor Gelir Hedefi: 60 Milyar Dolar

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2025 bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2024 yılı turizm performansını değerlendirdi. Ersoy, Ocak-Eylül döneminde 49,2 milyon ziyaretçiyle yüzde 8,7 artış sağlandığını ve turizm gelirinin yüzde 6,6 artarak 46,9 milyar dolara ulaştığını belirtti. 2023’te Türkiye, dünya sıralamasında Fransa, İspanya, ABD ve İtalya’nın ardından 5. sıraya yükseldi. Ersoy, yıl sonu için 61 milyon ziyaretçi ve 60 milyar dolar turizm geliri hedefini hatırlattı. "60 YILLIK İŞ 4 YILDA TAMAMLANACAK" Bakan Ersoy, Ekim 2023'te başlatılan Geleceğe Miras Projesi hakkında, "Arkeoloji alanında son 60 yılda yapılanlara eş değer işi 4 yılda yapacağız. 224 kazımızı projeye dâhil ettik. 2024 yılı sonunda, yürütülen tüm kazı çalışmalarının sayısı yıllık 765’e ulaşmış olacak. Bu sayıyı 2026 yılına kadar yıllık 800’e çıkarmayı hedefliyoruz. Elbette ki öncelikli hedefimiz arkeolojik çalışmalarımızı sadece nicelik olarak değil, nitelik olarak da en üst seviyeye çıkarmaktır. Nicelikteki bu artışın nitelikli sonuçlar vermesi için de Geleceğe Miras Projesi’ne dahil olan arkeolojik kazı, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları için aktarılan bütçeyi tarihimizde görülmemiş seviyelere çıkardık" dedi. Bu yıl için ödenek için 6 milyar liraya yakın bütçe ayrılacağını açıkladı. GECE MÜZECİLİĞİ VE DİJİTAL PROJELER Bakanlık, Hitit çivi yazılı tabletlerin okunmasında yapay zekâ kullanımı ve kaya anıtlarının 3D taranarak belgelenmesini içeren projeler yürütüyor. Ayrıca, Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nin müze ve kültür merkezi olarak dönüşüm çalışmaları sürüyor. Bakan Ersoy'un açıklamasına göre, Bakanlık tarafından 355 cemevinin bakım-onarımı üstlenilirken, toplam 829 cemevinin aydınlatma giderleri karşılanıyor. TURİZMDE İLK 10 AYIN VERİLERİ 2024 yılının Ocak-Ekim döneminde Türkiye, 54,6 milyon ziyaretçi ağırladı. Yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 7,03 artarak 47 milyonu geçti. Ekim ayında gelen yabancı ziyaretçi sayısı 5,4 milyonu aşarak yüzde 9,25’lik bir artış gösterdi. DEPREM BÖLGESİNDE RESTORASYON ÇALIŞMALARI 6 Şubat 2023 depremlerinde hasar gören 377 vakıf kültür varlığının restorasyon süreçleri başladı. Bu çalışmalar, merkezi bütçeden pay alınmadan vakıf gelirleriyle finanse ediliyor. Gaziantep Kalesi, Adıyaman Kahta Kalesi ve Hatay Arkeoloji Müzesi gibi birçok yapının onarımında 3 milyar TL harcandı. Hatay Arkeoloji Müzesi’nin onarım çalışmalarının 2025’te tamamlanacağı bildirildi.

Perge'nin 1800 Yıllık Çeşmesi Yeniden Hayat Buldu Haber

Perge'nin 1800 Yıllık Çeşmesi Yeniden Hayat Buldu

ANTALYA (İHA) - Antalya’da yer alan Perge Antik Kenti’nin önemli yapılarından biri olan Kestros Çeşmesi, yaklaşık 1800 yılın ardından yeniden suyla buluştu. 2’nci yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırıldığı düşünülen çeşme, 2022’de yapılan denemelerle gözlemlenmiş ve restorasyon çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın "Geleceğe Miras" projesi kapsamında tamamlanarak yeniden işlevsel hale getirilmişti. PERGE’DE KAZILAR SÜRÜYOR Antalya’nın Aksu ilçesinde yer alan ve Tunç Çağı'ndan kalma bir geçmişe sahip olan Perge Antik Kenti’nde kazı çalışmaları, 1946’da kazıda görev yapan Prof. Dr. Arif Müfid Mansel'den beri çeşitli akademisyenlerce yürütülüyor. UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi’nde yer alan kent, Helenistik dönemde en zengin şehirlerden biri olarak kabul ediliyor. Kentin en görkemli yapılarından Kestros Çeşmesi, aradan geçen yüzyıllara rağmen suyla buluşturulabiliyor. Prof. Dr. Şebnem Sedef Çokay Kepçe başkanlığında yürütülen kazı çalışmaları devam ediyor. BİR BAŞKA ROMA KENTİNDE ÖRNEĞİ YOK Perge Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Aytaç Dönmez, Kestros Çeşmesi’nin antik kentteki diğer yapılardan farklı olduğunu belirtti. Dönmez, "Kestros Çeşmesi’nde ilk kez su akıtma denemesini 2022 yılında gerçekleştirmiştik. Acaba su aksa nasıl olacak ve kaçaklar nerelerde gerçekleşiyor bağlamında bir çalışma gerçekleştirdik, bu çalışma sonucunda da yapıda suyun akmasının herhangi bir problem doğurmayacağını ve projenin gerçekleştirilmesinin mümkün olduğunu anladık" ifadelerini kullandı. İMPARATOR HADRİANUS’UN İZLERİ Kestros Çeşmesi’nin yapımına, Roma İmparatoru Hadrianus’un hayattayken başlandığı ve onun ölümünden sonra tamamlandığı düşünülüyor. Çeşme, Hadrianus’un ölümünden sonra tanrılaştırılmasını simgeleyen heykellerle de dikkat çekiyor.   Dönmez, "Perge Antik Kenti, Türk arkeolojisi ve Anadolu arkeolojisi için de oldukça özel bir yapı. Özellikle su mühendisliği bağlamında özel teknikler ve metotlar kullanılmış, bu yönüyle de çok sayıda çalışmada yer alıyor" dedi. Geçmişte Sagalassos ve Kibyra Antik Kentlerinde de çeşmelerin restore edilerek suyla buluşturulduğunu hatırlatan Dr. Dönmez, Kestros Çeşmesi’nin işlevselliğini geri kazanmasının ardından Perge Antik Kenti’ne olan ilginin artacağını belirtti. 

Aspendos geleceğe miras bırakılıyor Haber

Aspendos geleceğe miras bırakılıyor

Aspendos Geleceğe Miras Projesi Basın Lansmanı, dünyanın en önemli kültürel mirasları arasında yer alan Aspendos Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vali Hulusi Şahin’in katılımı ile gerçekleştirildi. Aspendos Geleceğe Miras Projesi Basın Lansmanı, Serik ilçesi Aspendos Antik Tiyatrosu'nda gerçekleştirildi. Lansmana Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Vali Hulusi Şahin, Antalya Milletvekilleri Kemal Çelik, Mustafa Köse, Serik Kaymakamı Cemal Şahin ve ilgili kurum müdürleri katıldı. Türkiye'deki ören yerlerinin önemli bir çekim noktası olduğunu vurgulayan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Aspendos'ta 2013'te başlayan kazı çalışmalarının sadece yüzde 2'sinin kazılmış durumda olduğunu kaydetti. Su kemerleri ve antik tiyatronun 2015 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kaydedildiğini belirtti. Bakan Ersoy, “Bu yapılar Roma İmparatorluğu çatısı altında mimarlık ve mühendislik pratiğini somutlaştıran, günümüz insanını bile hayrete düşüren özellikleriyle öne çıkan yapıtlardır" dedi. "2023 yılında 270 bin ziyaretçi ağırladı" Antik kentteki çalışmaların devam edeceğini belirten Bakan Mehmet Nuri Ersoy, "Antik kent 2023 yılında 270 bin ziyaretçi ağırladı ve en çok ilgi gören ören yerleri arasında yer aldı. Aspendos'ta Geleceğe Miras Projesi kapsamında kazı ve restorasyon çalışmalarını yoğunlaştıracağız. İlk etapta batı kısmındaki iki katlı dükkânlar ve stoa kompleksinde çalışma yürütülecek. Günümüzde neredeyse tamamı ayakta olan anıtsal çeşme binasında kazı çalışmaları yapılacak. Burası antik kentin başyapıtlarından biri olarak karşımıza çıkacak" dedi. Aspendos'ta 4 yıl sonra antik kentin yüzde 30'unda kazı, restorasyon ve onarım çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini söyleyen Bakan Ersoy, "Hedefimize ulaşmak için 1 milyar lira başlangıç ödeneği ayırıyoruz. Ulaşacağımız sonuçların, ayağa kaldıracağımız eserlerin, ülkemiz kültür ve turizm hayatına hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Vali Hulusi Şahin, beraberindeki heyet ile kazı alanını gezerek yetkililerden devam eden çalışmalar hakkında bilgi aldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.