Hava Durumu

#Geven Balı

TOURISMJOURNAL - Geven Balı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Geven Balı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ağrılı arıcılar tescilli "geven balı" hasadında Haber

Ağrılı arıcılar tescilli "geven balı" hasadında

Devlet desteğiyle son yıllarda arıcılığın yaygınlaştığı kentte, arıcıların, kaliteli bal üretmek için yaylardaki zorlu mesaileri devam ediyor. İlkbahar aylarından bu yana yüksek rakımlı bölgelerde bulunan arıcılar, arıları uzaklaştırmak için duman çıkaran körük yardımıyla kovanlardaki petekleri çıkarıp büyük emek verdikleri tescilli "geven balı"nın sağımını gerçekleştiriyor. Tarım ve Orman İl Müdürü Kenan Engin de il merkezine bağlı Çakıroba köyünde yapılan bal hasadına katıldı, ardından Murat köyündeki bir arıcıyı ziyaret etti. Kenan Engin, gazetecilere, Ağrı'nın, 1 milyon 800 bin dekar yaylası ve zengin bitki örtüsüyle arıcıları ağırladığını söyledi. "Bu sene 28 bin kovanımız oldu" Arıcıların faaliyetlerini takip edip ziyaret ettiklerini ifade eden Engin, şöyle konuştu: "Arılar herhangi bir hastalık yaşamış mı diye yerinde kontrol ediyoruz. 2022 yılında toplamda 320 ton bal hasadı yapmıştık. Bu sene de bunun üzerinde hasat bekliyoruz. Geçen sene toplamda 27 bin kovana sahipken, bu sene 28 bin kovanımız oldu. Ağrı'da arıcılık ve bal üretimiyle ilgili hem farkındalık hem de arıcılarımızın üretim kapasitesi artıyor. Yaylalarımız, meralarımız ve bitki çeşitliğimiz buna çok müsait." Engin, 3 yıl içerisinde kentteki yerli arıcıların kovan sayısını 50 bine ulaştırmayı hedeflediklerini anlattı. Yöreye özgü geven balının geçen yıl coğrafi işaretle tescillendiğini anımsatan Engin, "Balımız, Türkiye'de marka değeri olan ve bilinen bir kalitededir. Ağrı'da geçen sene yaptığımız analizlerde üretilen balın özellikle prolin değerinin Türkiye ortalamasının çok üstünde olduğunu ve ülkenin en kaliteli bal üreten illerden biri olduğumuzu bilimsel olarak da tespit etmiş olduk." ifadelerini kullandı.

Yağışla bereketlenen yaylalarda geven balı mesaisi başladı Haber

Yağışla bereketlenen yaylalarda geven balı mesaisi başladı

Zengin bitki örtüsüne sahip meraların bulunduğu kenti, özellikle Karadeniz Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin farklı şehirlerinden arıcılar tercih ediyor. Kışın zorlu geçmesi nedeniyle sonbahara doğru sıcak kentlere arılarını götüren arıcılar, hazırlıklarını tamamlayıp yeniden bölgeye geldi. Kamyonlarla getirdikleri arı kovanlarını akarsu kenarlarına yerleştiren arıcılar, yağışlı geçen ilkbahar döneminde daha kaliteli bal üretmek için işe koyuldu. Rengarenk çiçeklerin açtığı ve bitki örtüsünün canlandığı bölgelerde çadır ve barakalarda yaşamlarını sürdüren arıcılar, günün ilk ışıklarıyla çalışmaya başlayıp kovanlardaki arı kolonileriyle gece gündüz demeden ilgileniyor. Bu sıralar kovanlar ve çıtaları onararak arılarına sağlıklı bir ortam oluşturmak için çaba gösteren arıcılar, temmuz ayında hasatta elde edecekleri coğrafi işaretli geven balını satarak aile ve ülke ekonomilerine katkı sağlıyor. Ağrı Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erol Kılıç, AA muhabirine, geven balının son 4 yılda 31 bin kovana ulaştığını, geçen yıl iyi bir sezon geçirdiklerini anlattı. Kentte üretilen balın çok kaliteli olduğunu dile getiren Kılıç, "Son 10 yılın en yüksek verimli sezonu diyebiliriz. Geçen yıl da kovan başı yaklaşık 20 kilogram bal elde ettik ve bu da 600 ton demektir. Geven balı normal bir bal değil, ilaçlıktır. Bu yakın zamanda dünyanın en prestijli dergilerinden birinde de yayımlandı." dedi. "Her yıl 2-3 bin kovanımız artıyor" Eskiden Ağrı'da arıcılık hobiyken son 6 yılda bu mesleği yapanların sayısının arttığını, hobi olarak yapanların yüzde 50'sinin bu işi geçim kaynağına dönüştürdüğünü belirten Kılıç, "Sonbaharda 31 bin kovanımız vardı. Her yıl 2-3 bin kovanımız artıyor. Vatandaş için meslek edinme haline geldi." ifadelerini kullandı. Kılıç, Ordu başta olmak üzere Karadeniz Bölgesi'nden de kente her yıl yaklaşık 30 bin kovan arının getirildiğini, yerli arıcılarla toplam 61 bin kovanla kentte arıcılığın yapıldığını söyledi. Ağrı'nın bitki örtüsü bakımından zenginliğine, kentin kapasitesinin 150 bin kovanın üzerinde olduğuna işaret eden Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ağrılılar bunu mesleğe çevirse bana göre hayvancılıktan daha karlıdır. Geçmişte yapılan Genç Çiftçi Projesi'nde biz yüzde 80 başarı sağladık. Her yıl yaklaşık 35 genç arkadaşımız arıcılığa başladı. Devletin verdiği destekle arıcılığa sıfırdan başlayan çok kişi oldu. Öyle bir destek yine olursa seviniriz. Hemen hemen 81 ile Ağrı'dan bal gidiyor. Her yıl yaklaşık 50 arıcımızdan aldığımız balları üniversitede analiz ediyoruz. Ağrı balı gerçekten ilaç, kahvaltılık değil." Kılıç, bu sene yağışlarla bitkilerin iyi durumda olduğunu ve bal rekoltesinin artmasını beklediklerini bildirdi. "Bu sene doğa daha güzel görünüyor" Ordulu gezgin arıcı Reyhan Duman da yaklaşık 5 yıldır Hamur ilçesine bağlı Seyithanbey köyüne geldiklerini söyledi. Bölgede bu zamana kadar verim düşüklüğü yaşamadıklarını dile getiren Duman, "Bu sene doğa daha güzel görünüyor. 300 kovanımız var. Geçen sene bal verimi çok iyiydi. İnşallah bu sene daha da iyi olur. Bu sene sürekli yağış var ve balda verim daha iyi olur. Bölgeye geleli bir hafta oldu ve yerleşmeye çalışıyoruz. Arıların bakımını yapıyoruz. Doğanın güzelliğine göre günlük arı sayısı katları yükseliyor." diye konuştu. Köylülerden Kasım Polat da Ordulu arıcıların yanında çalıştığını ve arıcılığı öğrenmeye başladığını kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.