Hava Durumu

#Göçmen

TOURISMJOURNAL - Göçmen haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Göçmen haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kanarya Adaları'na bir günde binden fazla göçmen ulaştı Haber

Kanarya Adaları'na bir günde binden fazla göçmen ulaştı

İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'na bir günde binden fazla göçmen ulaştı. Kurtarma ekipleri adaya gelen tekneler arasında daha önce görmedikleri kalabalıkta, 320 kişiyi taşıyan bir göçmen teknesinin de yer aldığını bildirdi. Göçmenlerin sağlık kontrolünü yapan Kızılhaç ekipleri, Kanarya Adaları'ndan biri olan El Hierro adasına cumartesi günü ulaşan ahşap bir teknenin, rekor sayıda göçmen taşıdığını ifade etti.  Ekiplere göre, bir önceki rekor 3 Ekim'de yine El Hierro'ya gelen ve 271 yolcu taşıyan bir tekneye aitti.  Kızılhaç, cumartesi günü Kanarya Adaları'na gelen binden fazla göçmenden 783'ünün El Hierro'ya varırken, 98'nin Tenerife'ye ve 150'sininse Büyük Kanarya adasına ulaştığı bilgisini verdi.  Teknelerdeki yolcular arasında kadınların ve küçük çocukların da olduğu belirtildi.  Büyük Kanarya'daki sahil güvenlik ekipleri, aralarında küçük bir çocuğun da bulunduğu göçmenleri taşıyan ahşap tekneyi Arguineguin limanına çekti. Kanarya Adaları, İspanya'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin ana varış noktası haline geldi ve bu yıl Afrika ülkelerinden gelenlerin sayısında artış yaşandı.  Adalara, bu yılın başlarından 15 Ekim'e kadar 23 bin 537 göçmen geldi ve bu da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre göçmen sayısında yüzde 80 oranında bir artışa işaret ediyor.  Walking Borders yardım kuruluşuna göre bu yıl şimdiye kadar en az bin kişi göç yolculuğunda hayatını kaybetti.

"Döner" ayrımcılığa uğrayan topluluğun başarısı haline geldi Haber

"Döner" ayrımcılığa uğrayan topluluğun başarısı haline geldi

"Türkofobiyi Avrupalılar için İslamofobiden ayrı kılan tarihi olaylar var. Bu yüzden döner ikisinden kaynaklı ön yargıların da hedefi olabiliyor. Avrupalı gençler ise fast food olarak döner yiyor ve hatta döneri Alman yiyeceği zannediyor." Kültürel ırkçılığın bir biçimi olan "gastronomik ırkçılık" ya da "mutfak ırkçılığı" Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan döneri, Türk veya Müslümanlara yönelik ön yargıların sembolü haline getiriyor. Kolay ve hızlı tüketimi sayesinde yaygınlık kazanan döner, bu ön yargılara rağmen Avrupalılar ile Türk göçmenler arasındaki sosyal uyumda rol oynuyor. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Türk ve Dünya Mutfağı Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Nuri Özdoğan, AA muhabirine, Batı'da Müslüman ve Türk karşıtı ön yargıların simgesi haline gelen dönerin aynı zamanda çok kültürlülüğün ve Almanya ile göçmenlerin uyumunun sembolü olduğunu anlattı. Özdoğan, Almanya'da bazı yaş gruplarının kültürel olarak dönere ön yargılı yaklaştığını belirterek, "Orta yaşlı insanlarda hala dönere karşı ön yargı olsa da genç kuşak için döner artık kendi dünyalarının parçası. Türkofobiyi Avrupalılar için İslamofobiden ayrı kılan tarihi olaylar var. Bu yüzden döner ikisinden kaynaklı ön yargıların da hedefi olabiliyor. Avrupalı gençler ise fast food olarak döner yiyor ve hatta döneri Alman yiyeceği zannediyor." diye konuştu. Türk yiyecek kültürünün, Avrupa'ya Osmanlı döneminde, Rum ve Ermeni göçmenlerin açtığı restoranlarla taşındığını ancak dönerin "Türkler tarafından getirilen yiyecek" olarak ün yaptığını kaydeden Özdoğan, "Rumlar 'gyros', Araplar ise 'shawarma' kelimeleriyle ifade etse de döner Türk mutfağından çıkmıştır, Avrupa'da yaygınlaşması ise Türklerin işçi olarak yoğun şekilde göç etmeleriyle olmuştur." dedi. Özdoğan, dönerin kolay hazırlanabilir, servis edilebilir ve tüketilebilir olması sebebiyle "Türk fast food"u olarak tanımlanabileceğine dikkati çekerek, şunları dile getirdi: "Almanya'daki döner aslında melez bir form. Türkiye'de doğdu ama Alman damak tadına ve tüketim alışkanlıklarına uyum sağlayarak değişti. Almanya'da bir döner restoranında gözlem yaparken iri yapılı bir Alman polisin dükkana girip sipariş verdiğini gördüm. Polis lahmacunun arasına döner koydurarak dürüm hazırlattı ve bunu yedi. Bu iki yiyecek de esasında bizim mutfağımızın parçası ama bu şekliyle yenmesi bizim ülkemizde ikisi için de tercih edilen bir tüketim yöntemi değil." Özdoğan, gittikleri ülkelerde restoran açan göçmenlerin kendi ülkelerinden insanlara satış yapmayı hedeflediklerini aktararak, Avrupa'da da ilk dönercilerin bu amaçla açıldığını ancak dönerin daha sonra büyük başarı yakalayarak yaygın tüketilen bir yiyecek haline geldiğini anlattı. "Döner Türkler ile Almanların ortak noktası haline geldi" Türklerin ve Avrupalıların dikkatini çekmek için döner ve Türk yemeği restoranlarının tabelalarında şarkiyatçı sembollerin yoğun şekilde kullanıldığından bahseden Özdoğan, "Daha önce Türk lezzeti olarak pazarlanan döner kebap, zamanla tüketici kitlesi olarak Almanları hedeflemeye başladı ve bunda da başarılı oldu. Doğal olarak Alman tüketiciler büfe ve restoranlarda döner yerken Türkleri ve Türk kültürünü daha yakından tanıma imkanı elde etti." ifadesini kullandı. Özdoğan, dışarıda yemek yemenin sadece tüketmeye değil, sosyalleşmeye de ilişkin rolü olduğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti: "Farklı ülkeye ait olan bir yemek beğenilerek tüketildiğinde o ülkeye karşı sempati duyulmasını da sağlıyor. Tayland, Kore gibi Asya Pasifik ülkeleri, turist çekmek için turizm bürosu kurmuyor. Kendi mutfaklarının sergilendiği restoranlar açarak ülkelerine karşı ilgiyi artırıyor. Türk restoranları da aynı işlevi görüyor. Şark köşesi gibi kültürel unsurların yer aldığı dükkanlar var ve bu dükkanlarda insanlar sosyalleşiyor. Buralar bir Türk ve bir Alman için ortak nokta haline geliyor. Bu tür restoranlar, ırkçı ön yargıların kırılmasını sağlamanın yanı sıra ülkelerin tanıtımında da önemli işlev görüyor." "Döner endüstrisi" ayrımcılığa uğrayan topluluğun büyük başarısı Özdoğan, Avrupa'da dönerin yaygınlık kazanmasının ırkçıları rahatsız ettiğine değinerek, restoran tabelalarının görünür ve yaygın olmasının "istila" söylemini desteklemek için kullanıldığını söyledi. Alman medyasının, ülkede 2000-2007 arasında 8'i Türk 10 kişiyi katleden Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün cinayetlerini, 2 kurban dönerci olduğu için "döner cinayetleri" (döner-morde) olarak adlandırdığını anımsatan Özdoğan, dönerle hiç alakası olmayan bu terör saldırısındaki adlandırma ve "istila" söylemiyle aşırı sağcı siyasilerin oylarını artırmayı hedeflediğini belirtti. Özdoğan, Avrupa'da helal gıdanın yaygınlık kazanmasının Müslüman karşıtlığını artırdığına dikkati çekerek, dönerin buna ek olarak Türk düşmanı yönünün de bulunduğunu ifade etti. Özdoğan "Döner bağlamında kullanılan istila söyleminde Osmanlı'nın Avrupa'da yaptığı fetihlere dair tarihi ve psikolojik arka planının olduğunu düşünüyorum." görüşünü paylaştı. Avrupa'da "döner endüstrisinin" kendisine ait bültenleri olan büyük bir endüstri haline geldiği bilgisini paylaşan Özdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: "Döner artık çok yaygın ve büyük bir endüstri haline geldi. Batı'ya iş bulma umuduyla giden göçmenler artık bu yiyecek sayesinde istihdam sağlar pozisyona geçti. Ülkenin kültür dünyasının yanı sıra ekonomik dünyasına da ciddi katkılar sağlıyorlar. İşçi göçleriyle Almanya'da Türklere karşı ırkçılık yaygınlık kazanmıştı. Bugün döner sayesinde bir Türk, bir Almanı istihdam edebiliyor. Bu bir yönüyle ayrımcılığa uğrayan bir topluluğun, etnik grubun büyük başarısı."

Turizm sektörünü bekleyen büyük tehlike Haber

Turizm sektörünü bekleyen büyük tehlike

2022 sezonunu dolu dolu geçiren turizmciler 2023 için yüksek hedefler belirledi. Her ne kadar maliyetler artsa da, konaklama vergisi kar marjını düşürse de 2023 sezonu için her kesim iyimser. Bizler de sektör adına mutluyuz. Lakin sektörü bekleyen asıl tehlike yeni sezonda çalışacak turizm işçisi meselesi. Nedense bunu turizm sektörü aktörleri yeterince dile getirmiyor. Ya da sesleri yeterince gür çıkmıyor!  Antalya'da kiralar aylık 10 bin TL'den başlıyor. Lara, Konyaaltı gibi semtlerde kiralar 20-30 bin TL aralığına dayandı. Kontrolsüz göç şehirlerin kimyasını bozdu. Antalya Kent Konseyi bu konuda çok güzel bir rapor hazırladı. Duyarlı gazeteci arkadaşlarımız da bunu yazdı çizdi. Ama konuyla ilgili çözüm adına atılan hiçbir adım yok. İyi turizm hizmeti vermek için Allah vergisi şahane bir coğrafyamız, harika tesislerimiz var. Ama bu tesislerde turiste hizmet verecek personel bulamazsak, bunlar neye yarar? Zaten turizm sektörü yıllardır insan kaynakları sorunundan bahseder durur. Bence bu sene bu sorun turizm yatırımcıları tarafından daha fazla hissedilecek. Çünkü özellikle turizm işçileri bugünlerde daha uygun şehirlere ya da daha küçük bölgelere taşınıyor. Hiç birinin yüksek kiralara dayanacak gücü kalmadı. 7-8 Bin TL maaş alan bir turizm işçisi, maaşının hepsini kiraya verse bile bu fiyata yaşayabileceği ev bulamayacak. 10 ya da 15 Bin TL maaş alanlar bile bu kiralara dayanamaz. Orta düzey yöneticilik yapan ortalama 20-25 bin TL maaş alan kalifiye turizmciler de bu kiralara dayanamaz. Otelciler de işçilerine 50 bin TL maaş veremeyeceğine göre, bu sorun nasıl çözülecek? Acaba şehri yöneten kişiler ya da ilgili bakanlıklar-valiler-müdürlükler, göçmenleri sadece belli bir semte toplasalardı, bunu öngörselerdi, bu sorun bu kadar büyür müydü? Ortalama aylık  2-3 bin USD maaş alan yabancılarla, aylık 300 USD alan Türk işçilerin aynı mahallede yaşayamayacağını neden kimse öngöremedi? Kendi doğduğu memleketinde yaşayamayıp, kendi sokağından ağlaya ağlaya giden insanımızın evine başka ülkelerden gelen yabancı insanların yerleşmesi neden kimsenin canını sıkmıyor?  Her gelen yabancıya yabancının paşa gönlü nereden isterse oradan ev alma ya da kiralama hakkını vererek, kendi insanımızın nerede ve nasıl yaşayacağını düşünmeyi geç, yazın turiste hizmet verecek işçileri nereden bulup çalıştırıp da, bu ciroları nasıl gerçekleştirebileceğiz? Konuyla ilgili Yasemin Arslan'ın köşe yazısını buradan okuyabilirsiniz

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.