Hava Durumu

#Güneş Enerjisi

TOURISMJOURNAL - Güneş Enerjisi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Güneş Enerjisi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mars Yolculuğu, Bakterilerden İlhamla Tasarlanıyor Haber

Mars Yolculuğu, Bakterilerden İlhamla Tasarlanıyor

Bilim insanları, Mars’a seyahat ve uzay görevleri için fotosentetik bakterilerden ilham alan devrim niteliğinde bir lazer teknolojisi geliştirmek için çaba gösteriyor. Bu yöntem, bitkiler ve bakterilerin fotosentezle ışığı kimyasal enerjiye dönüştürme sürecinden esinlenerek güneş ışığını lazer ışınlarına dönüştürmeyi hedefliyor. Uzay görevleri için sürdürülebilir enerji sunacak olan bu teknolojinin, Dünya’da da temiz enerji üretimi için kullanılabileceği düşünülüyor. FOTOSENTEZDEN LAZER IŞINLARINA Bilim insanları, fotosentetik bakterilerin karmaşık ışık toplama antenlerini kullanarak güneş enerjisini yoğunlaştırmayı ve ardından lazer ışınlarına dönüştürerek uzaya iletmeyi planlıyor. Organik malzemelerden üretilen lazerler, uzayda yerel olarak yeniden üretilebilecek, bu da Dünya’dan yedek parça gönderme ihtiyacını ortadan kaldıracak. PROJE, LABORATUVARDA GELİŞTİRİLME AŞAMASINDA APACE olarak bilinen bu proje, Heriot-Watt Üniversitesi’nde geliştiriliyor. Profesör Erik Gauger, bakterilerin evrimsel olarak güneş ışığını toplama ve yönlendirme konusunda çok etkili olduğunu belirterek, bu yapılar sayesinde düşük ışık koşullarında bile enerji üretebilecek yeni lazer malzemelerinin yaratılacağını ifade etti. Bilim insanları, bu teknolojinin prototipini üç yıl içinde test etmeye hazır hale getirmeyi planlıyor. Teknoloji, yalnızca Mars görevleri için değil, aynı zamanda Dünya’da kablosuz enerji çözümleri sunmak için de umut vadediyor. Buluş, Mars’a yönelik çalışmaların hız kazandığı bir dönemde gerçekleşmesiyle daha çok dikkat çekiyor. SpaceX’in Starship roketi ve Çin’in Tianwen-3 görevi, Mars görevleri için önemli adımlar atarken, bu bakteri tabanlı lazer teknolojisi, enerji yönetimi konusunda çığır açabilir.

Çimko, güneş enerjisi üretiminde sektör lideri Haber

Çimko, güneş enerjisi üretiminde sektör lideri

SANKO Holding’in çimento sektöründeki lokomotif şirketi Çimko, iklim değişikliğiyle mücadeleye destek vermek ve düşük karbona geçiş sürecinde öncü olmak hedefiyle yenilenebilir enerji yatırımlarına hız kazandırdı. Çimko, üretim tesislerinin ihtiyacı olan elektriği yenilenebilir kaynaklardan temin etmek üzere, 2023 yılında yaklaşık 55 milyon dolar yatırımla Ankara, İzmir ve Manisa’da 750 dönüm alan üzerinde toplam 49 MW kurulu güce sahip 6 adet güneş enerjisi santralini (GES) bünyesine kattı. Bu yatırımlarla 16 bin hanenin tüketimine denk gelen yıllık yaklaşık 80 milyon KWh’a yakın elektrik üretimi gerçekleştirmeye başladı. Kahramanmaraş Pazarcık ve İzmir Dikili’de toplamda yaklaşık 55 MW kurulu güce sahip 4 adet güneş santrali kurulumu için çağrı mektubu alan Çimko, ayrıca 65 MW kurulu güce sahip güneş santrali kurulumu için çağrı mektubu başvuruları yaparak kurulu gücünü toplam 170 MW’a çıkarmayı planlıyor. “10 yılda yüzde 100 yenilenebilir enerji” Yenilenebilir enerji yatırımlarında sektörün öncü şirketlerinden birisi olduklarını söyleyen Çimko CEO’su Dr. Önder Kırca, “Çimento üretim sürecinde kullanılan enerjinin kaynağını çevre dostu ve sürdürülebilir bir şekilde güneş enerjisine dönüştürmek için önemli bir adım attık. Mevcut kurulu GES kapasitemiz, yıllık 1,3 milyon ton klinker ve 2,6 milyon ton çimento üretim kapasitesine sahip Bartın Fabrikamızın enerji ihtiyacına karşılık geliyor. Yaptığımız ve yapacağımız yatırımlarla 10 yıl içinde tüm tesislerimizdeki enerji ihtiyacımızın yüzde 100’ünü, yenilenebilir kaynaklardan karşılamayı hedefliyoruz. Bu yatırımlar hem şirketimizin enerji maliyetinin düşürülmesini sağlayacak hem de de-karbonizasyon ve sürdürülebilirlik hedeflerimize önemli katkıda bulunacak” diye konuştu.

'Kış kenti' diye biliniyor ama... 21 bin 452 panel oldu Haber

'Kış kenti' diye biliniyor ama... 21 bin 452 panel oldu

Tarıma elverişli olmayan dağlık alanlarda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) sağladığı yüzde 65'lik destek ve KDV muafiyetiyle bugüne kadar il merkezi ile ilçelerde 8 ayrı noktada GES kuruldu. Toplam kapasiteleri 6 bin 232 kilovat olan bu santrallerde 21 bin 452 güneş paneli bulunuyor ve buralarda üretilen enerji, elektrik dağıtım şirketine satılıyor. DRONELA GÖRÜNTÜLENDİ İl merkezine yakın Murat köyünün kuzeyinde kurulan santraller, Anadolu Ajansı (AA) ekibince dronla görüntülendi. Türk Standardları Enstitüsü Enerji Yönetim Sistemi başdenetçisi Dr. Cahit Atlı, AA muhabirine, son yıllarda dünyada da Türkiye'de de yenilenebilir enerjiye yönelik büyük yatırımlar yapıldığını söyledi. AĞRI'DA POTANSİYEL YÜKSEK Güneş enerjisinin uzun ömürlü ve doğa dostu olduğunu belirten Atlı, şöyle konuştu: "Ağrı kış memleketi olarak bilinmesine rağmen esasında güneş ışınlarından yararlanma bakımından Türkiye ortalamasının üstündedir. Türkiye'de metrekareye düşen ortalama ışınım değeri 1527 kilovatsaat iken bu değer Ağrı'da metrekare başına 1557 kilovatsaattir. Bu da Ağrı'da güneş potansiyelinin çok daha iyi olduğunu ve güneşten elektrik enerjisi elde etmek için daha büyük imkanlar olduğunu göstermektedir." HANGİ ALANLAR TERCİH EDİLMELİ? Atlı, GES kurulurken, tarım arazileri dışında dağlık ve tarıma elverişsiz olan güneye bakan alanların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ağrı, tükettiği enerjinin yüzde 15'ini karşılayacak potansiyele sahipEnerji kaynaklarının çeşitlenmesiyle güneş enerjisinde bir sektör oluştuğunu dile getiren Atlı, şunları kaydetti: "Bir taraftan güneş enerjisinden yararlanırken, bir taraftan da tarım arazilerini korumamız lazım. Ağrı'da 16 megavat lisanssız santraller olmak üzere toplamda 23 megavatlık elektrik üretimi yapan güneş santralleri var. Bu miktar Ağrı'da tüketilen enerjinin yüzde 8,2'sine denk gelmektedir. Ağrı, tüketilen enerjinin yüzde 15'ini karşılayacak bir potansiyele sahiptir. Ağrı'da özellikle temmuz ayında güneşlenme süresi 11 saati geçmektedir. Kışı da dikkate aldığımızda ortalama metrekare başına 1257 kilovatsaat güneşlenme süresiyle Türkiye ortalamasının üstündedir."

Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk arazi aracıyla tanışın Haber

Dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk arazi aracıyla tanışın

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'ndeki (EUT) öğrenci ekibi, tamamen güneş enerjisiyle çalışan araçlarının bir başka versiyonunu daha başarıyla geliştirdi. Stella Terra adı verilen araç, arazi sürüşünün zorluklarını karşılamak için tamamen yeni bir tasarımla inşa edildi. Üstelik aracın yapabildikleri de oldukça etkileyici.Stella Terra Elektrikli araçlar ulaşımdan kaynaklanan emisyonların azaltılması için bir çözüm olarak lanse ediliyor. Peki elektrikli otomobiller sanıldığı kadar çevre dostu mu? Elbette değil zira bu araçların sadece üretimleri karbon yoğun olmakla kalmıyor, aynı zamanda bu araçların ne kadar çevre dostu olacağı da nihayetinde şebekenin nasıl beslendiğine bağlı. Şebekeyi tamamen yenilenebilir enerji kaynaklarıyla beslemek zor bir iş olsa da güneş enerjisi bir kaçış alanı olabilir. Güneş enerjisiyle çalışan araç konsepti yeni bir şey değil ancak bu alandaki çalışmalar, “çalışma” olmaktan da öteye gidebilmiş değil. Mesela bu alanda öne çıkan ancak başarısız olan Lightyear, projesini rafa kaldırmak zorunda kalmıştı. Öte yandan EUT'de kendilerini Solar Team Eindhoven olarak adlandıran öğrenciler bu zorluğa karşı çalışıyorlar ve daha önce Avustralya'daki World Solar Challenge gibi yarışmaları birçok kez kazandılar. Güneş enerjisiyle çalışan yüksek verimli araçları gerçeğe yaklaştırma çabaları, dünyanın güneş enerjisiyle çalışan ilk arazi aracının geliştirilmesine yol açtı. 630 km menzil Yola çıkabilen bir araç olan Stella Terra'nın azami hızı saatte 145 km. Ağırlığı 1,200 kg olan araç, güneşli bir günde 630 km menzile sahip. Araç gücünü çatısında yer alan güneş panellerinden alıyor ancak onu diğerlerinden ayıran şey kaputunun altındaki yapı. Asfalt üzerinde test edilen diğer yeni araç teknolojilerinin aksine, Stella Terra'nın engebeli bir sürüşe dayanması gerekiyor. Ancak mühendisler aracın ağırlığını artıramadıklarından, aracı inşa etmek için yeni bileşenlere ihtiyaç duydular. Projedekiler böyle bir araç daha önce yapılmadığı için bunları başka bir yerden de temin edemediler. Yapılan açıklamaya göre ekip, süspansiyondan güneş panelleri için invertörlere kadar Stella Terra’daki neredeyse her şeyi kendileri tasarlamak zorunda kalmış. Ekip, teknolojinin sınırlarını zorladığından ve aracın piyasanın beş ila on yıl ilerisinde olduğundan da emin. 2021 yılında Solar Team Eindhoven güneş enerjisiyle çalışan karavan Stella Vita'yı tanıtmıştı. Ekip, karavanın şarj istasyonlarından gerçekten bağımsız olduğunu göstermek için Avrupa'nın en güney ucuna 2.896 km bir yolculuk yapmıştı. Stella Terra için bu zorluk daha da çetin ve Hollanda’nın şartları ekibin test seçeneklerini sınırlıyor. Bu ayın ilerleyen günlerinde arazi aracı ilk uzun mesafeli yolculuğuna çıkacak ve Fas'a gidecek. 1.000 km’den fazla yol kat edecek olan araç, farklı coğrafyalardan geçecek ve yolculuğunu Sahra çölünde sonlandıracak.

Scania, güneş enerjisiyle çalışan ilk tırının testlerine başladı Haber

Scania, güneş enerjisiyle çalışan ilk tırının testlerine başladı

İsveçli kamyon üreticisi Scania geçtiğimiz hafta güneş enerjisiyle çalışan benzersiz bir hibrit tır modeli tanıttı. Türünün tek örneği olan araç halihazırda iki yıllık araştırma iş birliğinin bir parçası olarak İsveç'te halka açık yollarda test ediliyor. Güneş enerjisiyle çalışan dünyanın ilk tırı Scania tarafından yapılan basın açıklamasında, plug-in hibrid kamyonun 560 beygir gücünde bir motora sahip olduğu ve aracın elektrik tahrikini sağlayan yeni hafif tandem güneş panelleriyle kaplı 18 metrelik bir treyler ile birlikte geldiği belirtildi. Römork üzerindeki 100 metrekareden fazla alan, geleneksel güneş pillerinden iki kat daha fazla enerji ürettiği söylenen Midsummer'ın yeni perovskit güneş hücrelerini içeren panellerle kaplanmış durumda. Scania, ilk kez bu büyüklükte bir kamyonun güneş panellerinden elde edilen elektrikle çalıştığını iddia ediyor. Bu proje düşük iklim etkisine sahip güneş enerjili kamyonlar geliştirmeyi amaçlayan bir araştırma projesinin parçası ve kısmen İsveç hükümetinin inovasyon ajansı Vinnova tarafından finanse ediliyor Merak edenler için araç, toplam 300kWh batarya bulunuyor, bunun 200kWh kadarı treyler bölümünde yer alıyor. Scania, bu paneller tarafından üretilen güneş enerjisinin İsveç'te yılda 5.000 km'ye kadar menzil sağlayabileceğini, ancak İspanya gibi daha güneşli ülkelerde bunun iki katına çıkarak yaklaşık 10.000 km'ye ulaşabileceğini iddia ediyor.Otomobillerde güneş enerjisi kullanımının yaygınlaşmasına daha çok var, ancak bunun gerçekleşmesi halinde otomobil emisyonlarını önemli ölçüde azalması bekleniyor. Bugün itibariyle, yollarımızdaki araçların büyük çoğunluğu güç üretmek için fosil yakıt kullanan içten yanmalı motorlara sahip. Elektrikli araçlar bile elektriği, genellikle kömürün yakılmasıyla elde edilen termik enerjiyi de içeren geleneksel kaynaklardan elde ediyor.

Güneş enerjisi yatırımları petrol gaz harcamalarını aşabilir Haber

Güneş enerjisi yatırımları petrol gaz harcamalarını aşabilir

Birol, AA muhabirinin küresel enerji sektöründeki gelişmeler ve temiz enerjide artan yatırımlara ilişkin sorularını yanıtladı. Temiz enerji dönüşümünün son bir yılda kaydettiği hızı "baş döndürücü" olarak nitelendiren Birol, yenilenebilir enerji ve elektrikli araçlar dahil olmak üzere bu teknolojilerde şimdiye kadar görülmemiş bir sıçrama olduğunu söyledi. Bu sıçramanın iki temel nedeni olduğunu anlatan Birol, "Birincisi, maliyetlerin çok düşmüş olması ve temiz enerji teknolojilerinin diğer fosil yakıt teknolojileriyle rekabet edebilecek seviyeye gelmesi. İkincisi de ülkeler artık temiz enerjiyi, enerji güvenliğine bir çare olarak düşünüyorlar. Ülkeler, petrol ve gazda başka ülkelere bağlı olmaktansa, kendi ülkelerindeki yenilenebilir enerji, nükleer enerji ve elektrikli araçlar gibi temiz teknolojileri tercih ediyor. Maliyetlerin de düşmesi ve ülkelerin teşviklerini artırmasıyla bu teknolojilerin çok daha hızlı büyüyeceğini düşünüyorum." diye konuştu. Birol, temiz enerji teknolojisi yatırımlarının bu yıl 1,7 trilyon doları geçeceğini ve sadece güneş enerjisine yatırımın dünyada, petrol üretim yatırımlarını ilk kez geride bırakacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: "Güneş enerjisinin büyüme potansiyeli hemen hemen uçsuz bucaksız. Özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki elektrik talebi çok hızlı şekilde artıyor. Soru, bu talebin nasıl karşılanabileceği. Burada güneş en önemli aday. Dünyanın yüzde 95'inde yeni yapılacak elektrik santralleri açısından güneş, en düşük maliyetli kaynak. Bu nedenle, güneşin 2030'lu yıllara gelmeden sadece petrole değil doğal gaza karşı da yatırımda ve kullanımda çok önemli bir rakip olacağını düşünüyorum." Güneş ve rüzgar enerjisinin şebekelere bağlanmasındaki zorluklara da değinen Birol, "Orada yeteri kadar yatırım yapılmıyor. Bunu, en gelişmiş arabayı yapıp yolları yapmayı unutmaya benzetiyorum. Bu nedenle, şebekeyi de aynı şekilde geliştirmek gerekiyor ki yenilenebilir enerji potansiyelini kullanabilelim." uyarısında bulundu. Birol, küresel enerji krizinin devam ettiğini belirterek, "Avrupa'da durum şu anda iyi olsa da hala iki çok büyük soru işareti var. Birincisi, gelecek kışın sert geçip geçmeyeceği, ikincisi de Çin'in sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) piyasasında güçlü bir alıcı olup olmayacağı konusunda. Çin, LNG'de çok güçlü bir alıcı olursa, Avrupa için yeterince LNG kalmayabilir. Bu iki soru işareti varken, şimdiden rehavete kapılmak bence Avrupa için son derece riskli bir durum olur." değerlendirmesinde bulundu. Temiz enerji teknolojilerine bu yıl 1,7 trilyon dolar yatırım yapılacak IEA'nın verilerine göre, bu yıl küresel enerji sektöründe 1,7 trilyon doları temiz enerji teknolojilerine, 1,1 trilyon doları da fosil yakıt sektörüne olmak üzere toplam 2,8 trilyon dolar yatırım yapılacak. Güneş enerjisi yatırımları 380 milyar dolarla bu yıl ilk kez petrol üretimi harcamalarını geride bırakacak. Bu yıl petrol üretim yatırımlarının 371 milyar dolar olacağı, toplam petrol ve gaz üretim yatırımlarının ise 528 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.

Yenilenebilir enerji yatırımına yoğun talep Haber

Yenilenebilir enerji yatırımına yoğun talep

EPDK tarafından hazırlanan ve 19 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren elektrik depolama düzenlemesi sonrasında, depolamalı rüzgar ve güneş santrali kurmak için yapılan başvurular hızla arttı. Depolamada yatırım talebi ilk 10 gün içinde 110 milyar dolara, ardından 230 milyar dolara dayandı. Güneş ve rüzgarda kapasitenin yaklaşık 30 bin megavat olmasına karşın, yatırımcılardan 164 bin 200 megavatlık kapasite başvurusu geldi. EPDK'ye depolama için Türkiye'nin her bölgesine yayılacak şekilde 2 bin 753 başvuru önlisans başvurusu yapıldı. Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı İbrahim Erden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, depolamaya talebin yüksek olduğunu belirterek, "Depolama başvurularında 200 bin megavat seviyesine ulaştığımız bilgisi bizi Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde başvuru olduğu sonucuna götürüyor." dedi. Depolamalı rüzgar enerjisi başvurularında asgari büyüklüğün 40-50 megavat bandında olmasına karşın başvuruların genelinin 100 megavat ve üstü için yapıldığına dikkati çeken Erden, bununla birlikte mevcut tesisler için depolamaya bağlı kapasite artış müracaatlarının da alındığını ifade etti. Erden, başvuruların seyrine ilişkin, "Türkiye Elektrik İletim AŞ ve Enerji İşleri Genel Müdürlüğünün teknik değerlendirmelerinin şubat itibarıyla başlayacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki 2 ay içerisinde ilk ön lisanslar da yatırımcılara arz edilebilir." diye konuştu. EPDK'den 30 bin megavat üzeri kapasite tahsisi yapılmasını beklediklerini dile getiren Erden, "Ulusal Enerji Planı'nda gördüğümüz kadarıyla stratejik hedefler kapsamında 2035 itibarıyla yaklaşık 30 gigavatlık bir rüzgar gücü öngörülüyor. Bu da aslında mevcut başvurular sonrası gerçekleşme beklentileri açısından bizim öngörülerimizle örtüşen bir süreç." değerlendirmesinde bulundu. "Depolama ve güneş yatırımları 10 yılda hızla artacak" Enerji Yatırımcıları Derneği (GÜYAD) Başkanı Cem Özkök de depolama ve yenilenebilir enerjiye yapılacak her bir centlik yatırımın, kelebek etkisiyle en az 100 dolar olarak yatırımcıya geri dönebileceğini söyledi. Özkök, depolama yatırımlarının Türkiye'nin tüm bölgelerinde kapasite olanaklarına bağlı olarak yapıldığını belirterek," Bu da bizi güneşin önümüzdeki yüzyılda ana enerji kaynağı olarak egemenliğini ilan edeceği sonucuna götürüyor. Türkiye Ulusal Enerji Planı'nda da 2035 itibarıyla güneş enerjisi kurulu gücünün 53 gigavat düzeyinde olması hedeflenmektedir. Depolama ve güneş yatırımları önümüzdeki 10 yılda hızlı bir şekilde artacaktır." dedi. Başvuru sayısının giderek arttığına işaret eden Özkök, "Bildiğimiz kadarıyla Türkiye'nin hemen her yerinden depolama amacıyla başvurular yapıldı. Bunların gerçekleştirilebilmesi için öncelikle tedarik lisansı sahibi olmak gerekiyor. Ayrıca depolamalı elektrik üretimi yapmak isteyen yatırımcıları üretim lisansı altında bu faaliyette bulunabiliyorlar." diye konuştu. Özkök, enerjide bağımsızlığın yolunun yenilenebilir kaynaklardan geçtiğini ifade ederek, şunları kaydetti: "Yenilenebilir enerji kullanımının depolamayla çok hızlı artacak olması, Türkiye'nin enerji arz güvenliğini daha da güçlendirecektir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte maliyetlerin düşmesi ve depolamalı yenilenebilir enerji sistemlerinin tüketici düzeyine inmesi sayesinde de karbon emisyon hedeflerine son kullanıcıların katılması sağlanacaktır. Yenilenebilir enerjiye yapılacak her yatırım şu an tüm dünyanın mücadele ettiği enflasyon sorununa karşı da en etkin enstrümanlardan biri olacaktır."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.