Hava Durumu

#Güneş Panelleri

TOURISMJOURNAL - Güneş Panelleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Güneş Panelleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

'Kış kenti' diye biliniyor ama... 21 bin 452 panel oldu Haber

'Kış kenti' diye biliniyor ama... 21 bin 452 panel oldu

Tarıma elverişli olmayan dağlık alanlarda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) sağladığı yüzde 65'lik destek ve KDV muafiyetiyle bugüne kadar il merkezi ile ilçelerde 8 ayrı noktada GES kuruldu. Toplam kapasiteleri 6 bin 232 kilovat olan bu santrallerde 21 bin 452 güneş paneli bulunuyor ve buralarda üretilen enerji, elektrik dağıtım şirketine satılıyor. DRONELA GÖRÜNTÜLENDİ İl merkezine yakın Murat köyünün kuzeyinde kurulan santraller, Anadolu Ajansı (AA) ekibince dronla görüntülendi. Türk Standardları Enstitüsü Enerji Yönetim Sistemi başdenetçisi Dr. Cahit Atlı, AA muhabirine, son yıllarda dünyada da Türkiye'de de yenilenebilir enerjiye yönelik büyük yatırımlar yapıldığını söyledi. AĞRI'DA POTANSİYEL YÜKSEK Güneş enerjisinin uzun ömürlü ve doğa dostu olduğunu belirten Atlı, şöyle konuştu: "Ağrı kış memleketi olarak bilinmesine rağmen esasında güneş ışınlarından yararlanma bakımından Türkiye ortalamasının üstündedir. Türkiye'de metrekareye düşen ortalama ışınım değeri 1527 kilovatsaat iken bu değer Ağrı'da metrekare başına 1557 kilovatsaattir. Bu da Ağrı'da güneş potansiyelinin çok daha iyi olduğunu ve güneşten elektrik enerjisi elde etmek için daha büyük imkanlar olduğunu göstermektedir." HANGİ ALANLAR TERCİH EDİLMELİ? Atlı, GES kurulurken, tarım arazileri dışında dağlık ve tarıma elverişsiz olan güneye bakan alanların tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Ağrı, tükettiği enerjinin yüzde 15'ini karşılayacak potansiyele sahipEnerji kaynaklarının çeşitlenmesiyle güneş enerjisinde bir sektör oluştuğunu dile getiren Atlı, şunları kaydetti: "Bir taraftan güneş enerjisinden yararlanırken, bir taraftan da tarım arazilerini korumamız lazım. Ağrı'da 16 megavat lisanssız santraller olmak üzere toplamda 23 megavatlık elektrik üretimi yapan güneş santralleri var. Bu miktar Ağrı'da tüketilen enerjinin yüzde 8,2'sine denk gelmektedir. Ağrı, tüketilen enerjinin yüzde 15'ini karşılayacak bir potansiyele sahiptir. Ağrı'da özellikle temmuz ayında güneşlenme süresi 11 saati geçmektedir. Kışı da dikkate aldığımızda ortalama metrekare başına 1257 kilovatsaat güneşlenme süresiyle Türkiye ortalamasının üstündedir."

Güneş panelleri 36 milyon evde kullanılıyor Haber

Güneş panelleri 36 milyon evde kullanılıyor

AA muhabirinin, SolarPowerEurope tarafından hazırlanan "Güneş Enerjisi Küresel Piyasa Görünümü 2023-2027" raporundan derlediği bilgilere göre, dünya genelinde 26 ülkenin "gigavat" seviyesinde güneş enerjisi piyasası bulunuyor. Geçen yıl ilave edilen 362 gigavatlık toplam yenilenebilir enerji kapasitesinin yüzde 66'sını güneş enerjisi kurulumları oluşturdu. Küresel güneş enerjisi piyasası 2022'de eklenen 239 gigavatlık yatırımın hayata geçirilmesiyle önceki yıla göre yüzde 25 büyüdü ve toplam güneş enerjisi kapasitesi ise geçen yıl sonunda 1,2 teravata ulaştı. Geçen yıl mayısta "1 teravat" eşiğini aşan küresel güneş enerjisi sektöründe, 2030'a kadar yıllık artışın 800 gigavat seviyesinde olacağı hesaplanıyor. Rapora göre, Kovid-19 salgının ülkelerin üretim zincirlerini etkilemesiyle başlayan enerji krizinin, Rusya-Ukrayna Savaşı ile artmasıyla, enerji güvenliğini garanti eden yerli ve sürdürülebilir kaynaklara ilgi arttı. Bu kapsamda, çatı güneş enerjisi santrallerinde (GES) kurulu güç geçen yıl önceki yıla göre yüzde 50 artışla 118 gigavata yükseldi. Böylece dünya genelinde 36 milyon evin enerjisi güneş enerjisinden sağlandı. Rapora göre, bu yıl çatı GES kapasitesinin geçen yıla göre yaklaşık yüzde 35 artarak 159 gigavata ulaşması bekleniyor. Bu alanda talep artışına rağmen 2020-2022 dönemine kıyasla enerji fiyatlarının düşmesinin beklendiğine işaret edilen raporda, 2027'de çatı tipi GES'lerde toplam kurulu gücün 268 gigavata ulaşacağı öngörülüyor.

Zonguldak'ta köylüler kendi elektriklerini üretiyor Haber

Zonguldak'ta köylüler kendi elektriklerini üretiyor

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) projesi kapsamında 5 mahalle ve 568 haneden oluşan Bayat köyünde 2021'de yapılan kura çekimiyle 37 hanede güneş panelleri kuruldu. Projeyle köylülerin kendi elektriğini üreterek giderlerinin düşürülmesinin yanı sıra ekonomiye ve çevrenin korunmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. "Bu çok önemli bir proje" Köy muhtarı Ahmet Eyrilmez, gazetecilere, yüzde 53'ü devlet destekli projenin geri kalan kısmının 37 hane tarafından karşılandığını söyledi. Projenin 3 yıldır uygulandığını aktaran Eyrilmez, "Bu sistem bir hanenin bir aylık elektrik tüketiminden fazla elektrik üretimi yapıyor. Her hane de üretilen bu elektriği, elektrik firmalarına belirlenen ücreti karşılığında satıyor. Satışın ardından her ay hesaplarına para otomatik yatırılıyor. Köyümüzde hem elektrik üretiyoruz hem fatura ödemiyoruz hem de üretilen elektrikten para kazanıyoruz. Bu çok önemli bir proje." diye konuştu. Eyrilmez, projedeki ev sayısının artırılması için talepte bulunduklarını ve bu yönde gelecek yeni ödeneklerle bunu gerçekleştirmeyi planladıklarını anlatarak, Orman Bölge Müdürlüğü ve Ereğli Orman İşletme Müdürlüğüne desteklerinden dolayı teşekkür etti. Öte yandan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu da köye giderek projeyi inceledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.