#Hakan Oral

TOURISMJOURNAL - Hakan Oral haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hakan Oral haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Erzurum Gastronomi Turizmi İçin Buluştu Haber

Erzurum Gastronomi Turizmi İçin Buluştu

ERZURUM (İHA) - Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle gerçekleşen Erzurum Gastronomi Turizmi Çalıştayı, şehrin mutfak kültürünü ulusal ve uluslararası alanda tanıtmayı hedefledi. Çalıştayda Erzurum’un gastronomi potansiyeli, coğrafi işaretli ürünleri ve bu değerlerin ekonomik katkıları masaya yatırıldı. Nenehatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum Vali Yardımcısı Ahmet Özdemir, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanı Hakan Oral, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gökalp Nuri Selçuk ile akademisyenler, sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler katılım gösterdi. "GASTRONOMİ, TURİZME YENİ BİR SOLUK KATACAK" Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Zafer Aynalı, Erzurum’un tarihi ve mutfak kültürüyle turizmde büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, "Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizin coğrafi işaretli ürünlerini tanıtmak, turizme kazandırmak ve Erzurum mutfağını bir marka haline dönüştürme adına önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda Atatürk Üniversitesi ile birlikte düzenlediğimiz bu çalıştayın, Erzurum'un gastronomi turizmine yeni bir soluk katacağına inanıyorum" dedi. "ÜLKEMİZ, GASTRONOMİ ANLAMINDA ÖNE ÇIKIYOR" Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Erzurum’un zengin mutfağının turizme kazandırılması gerektiğini ifade etti. "Ülkemiz, gastronomi anlamında dünyada öne çıkmış az sayıda ülkeden biridir. Hemen her ilimizde, ilçemizde hatta köylerimizde çok geniş bir yiyecek içecek çeşitliliğine rastlamaktayız. Coğrafi işaretli ürünlerin öne çıkmasıyla eşsiz gastronomi kültürümüz, kendini daha da gösterir hale gelmiştir. Güzel Türkiye’mizin birçok ili, kendine has yiyecek-içeceklerini tanıtmak, üretimini gerçekleştirmek ve yeni nesillerle eski nesiller arasında köprü görevi görebilecek bu değerleri sürdürülebilir kılmak için çalışmaktadır. Aynı amaçlarla şehrimiz de yoğun bir çaba içerisindedir" diye ekledi. "GASTRONOMİ ÜRÜNLERİ EKONOMİK DEĞERE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ" Çalıştayın amacının sadece Erzurum’un gastronomisini tanıtmak değil, bu değerleri ekonomik anlamda değerlendirmek olduğunu belirten Hacımüftüoğlu, "Bu derin kültür yapımız yeme içme kültürümüzü de çeşitlendirmiş ve renklendirmiştir. Bu sayede ilimiz toplamda altmış coğrafi ürün tescili almıştır ki bunların 56 tanesi gastronomi ürünüdür. Kısa zamanda ulaşılan bu başarı, ilimizi Türkiye genelinde üçüncülüğe taşımıştır" dedi. İlçelerde yapılan araştırmalarla bu ürünlere ticari değer kazandırılması konusunda önemli veriler elde edildiğini ve bu çalıştayda turizm açısından somut önerilerin ele alınacağını ifade etti. Çalıştay Başkanı Doç. Dr. Neslihan Serçeoğlu, çalıştayın amacı ve kapsamı hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Etkinlik kapsamında, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Turizm ve Gastronomi Müdürü Resul Parlak, Erzurum’un UNESCO Şehirler Ağı 2025 başvurusu hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Katılımcılar, yöresel ürünlerin sergilendiği stantları ziyaret etti. Çalıştay sonunda, Erzurum mutfağının turizme entegrasyonu için hazırlanan sonuç raporunun kamuoyuyla paylaşılacağı açıklandı.

Erzurum’un Üç Özel Lezzeti Avrupa’da Tescil Yolunda Haber

Erzurum’un Üç Özel Lezzeti Avrupa’da Tescil Yolunda

 ERZURUM (İHA) - Türkiye’de Gaziantep ve Konya’dan sonra en fazla coğrafi işaretli ürüne sahip şehir olan Erzurum, üç özel lezzetiyle Avrupa Birliği (AB) tescili için gün sayıyor. Şehir, zengin mutfak kültürünü AB nezdinde tescilleyerek hem ulusal hem de uluslararası alanda tanıtmayı hedefliyor. Erzurum Ticaret Borsası’nın (ETB) liderliğinde yürütülen bu başvurular, Erzurum Su Böreği, Civil Peyniri ve Göğermiş Peynir için AB tescili almayı amaçlıyor. ETB Başkanı Hakan Oral, "Avrupa Birliği'ne ürünlere ilişkin olarak yapmış olduğumuz başvuruların olumlu sonuçlanacağına ve tescillerinin de gerçekleşeceğine inanıyoruz. Erzurum Su Böreği için üç yıl önce Avrupa Birliği tesciline başvurduk. Tabi gıda ürünlerinde bu tescilleri, Avrupa Birliği nezdinde de almak önemli bir hazırlık aşaması, düzeltme aşamaları var. Ekibimiz sürekli takip ediyor ve çalışıyor" diyerek, konunun Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da takibinde olduğunu vurguladı. ERZURUM’UN YILDIZI PARLAYAN LEZZETLERİ Coğrafi işaret çalışmalarıyla Türkiye'de 58 ürünle 3. sırada yer alan Erzurum mutfağının öne çıkan ürünleri, geleneksel yapım teknikleriyle dikkat çekiyor. Erzurum Su Böreği, özellikle coğrafi işaretli Erzurum tereyağı ve civil peynirle yapılırken, Göğermiş Peynir ise bölgenin endemik bitki örtüsünden aldığı lezzetle kendine özgü bir tat sunuyor. ERZURUM SU BÖREĞİ’NİN SIRRI Erzurum Su Böreği’ni özel kılan en önemli unsurlar civil peynir ve tereyağı. Erzurum’un tescilli civil peyniri, yağsız yapısıyla böreğin tadını korurken, tereyağı böreğin lezzetini belirleyici faktörlerden biri olarak öne çıkıyor. 40 dakika yoğrulan hamurunda yalnızca yumurta kullanılması, ince yufkalar hâlinde hazırlanması ve katmanların dalgalı olarak dizilmesi, fırında pişirilmeyen su böreğinin eşsiz lezzetinin arkasındaki detaylardan sadece birkaçı. EİT TURİZM BAŞKENTİ ERZURUM, MUTFAĞINI DÜNYAYA TANITACAK Erzurum’un 2025 yılında "EİT Turizm Başkenti" olarak ilan edilmesiyle Türk Dünyası’nın şehri ziyaret edeceğini belirten Oral, bu organizasyonun Erzurum mutfağını tanıtmak için büyük bir fırsat sunduğunu söyledi. Oral, "Burada gastronomi zenginliğimizi ön plana çıkarmak için elimizden gelen bütün çabayı harcayacağız. 025 EİT Turizm Başkenti Koordinatörlüğün öncülüğünde biz de Erzurum Ticaret Borsa olarak özellikle gastronomi ve fuarcılıkta, Erzurum'u tanıtma noktasında çalışmaların içindeyiz" dedi.

Cağ Kebab ranked 9th in the World Tastes List Haber

Cağ Kebab ranked 9th in the World Tastes List

The World's Top 100 Tastes for 2022 have been announced by tasteatlas, the encyclopedia of the world food industry. In the list of worldwide tastes announced every year, Cağ Kebab, which has Geographical Indication Registration, took the 9th place in the list this year. Evaluating the inclusion of Cağ Kebab among the flavors presented to the votes of the users, where the regional flavors of the countries are discussed, Hakan Oral, President of Erzurum Commodity Exchange, said, “We register all the local flavors of our city with the Geographical Indication Registration. These delicacies are very important for our city to become a Gastronomy City. Our work that we have been focusing on for years has finally started to bear fruit. The fact that tasteatlas research company, which is followed by the world, has made this statement is the most important sign that our efforts are accepted by the world, he said. The acceptance of Oltu Cağ Kebab not only in Turkey but also all over the world is of great importance for our businesses, and one of the most important reasons for tourists coming to our city will be our registered local products. Erzurum, the apple of the eye of winter tourism, will also be the apple of the eye of gastronomy.” According to the data announced, Japan from the world cuisines ranked first with the dish called Kare, while Erzurum Oltu Cağ Kebab from Turkey ranked 9th, Shish Kebab ranked 14th, Mantı 22nd, Iskender Kebab ranked 39th, Alinazik Kebab ranked 45th and Döner ranked 48th. took. Erzurum Oltu Cağ Kebap ranked among the top 10 brands in the World in the World Tastes ranking, and stood out as the best flavor in Turkey. In his statement, ETB President Hakan Oral pointed out that Turkey is in the top 5 in Geographical Indication Registration and emphasized that they have achieved a record number of Geographical Indication Registrations of 40 products so far. Oral said, “This success is not personal, this success belongs to Erzurum, the producer and our members. We will continue on our way with the trust they have in us, and we will continue our efforts to make our city a city of Gastronomy.” With Erzurum being the 2025 EIT Tourism Capital, this success gained a greater meaning. In the statement, Erzurum Commodity Exchange President Hakan Oral said, “After the Economic Cooperation Organization (ECO) 4th Tourism Ministers Meeting hosted by Uzbekistan, our Minister of Culture and Tourism Mehmet Nuri Ersoy; This success that came today with the statement "Erzurum has been chosen as the 2025 ECO Tourism Capital" was the beginning of a process that completed each other. I believe that our registered local flavors will carry the quality of a world brand until 2025 and our title of 2025 Tourism Capital will be crowned. Everyone who contributed to this success. I am eternally grateful,” he said. In the statement made by TasteAtlas, the recipe for Oltu Cağ kebab was also included on the website.

Cağ Kebabı, Dünya Lezzetleri Listesinde 9.oldu Haber

Cağ Kebabı, Dünya Lezzetleri Listesinde 9.oldu

Dünya yemek sektörünün ansiklopedisi olan tasteatlas tarafından 2022 Dünya’nın en iyi 100 lezzeti açıklandı., tarafından her yıl açıklanan Dünya çapında ki lezzetler sıralamasında bu yıl listenin 9. Sırasında Coğrafi İşaret Tescili bulunan Cağ Kebabı yer aldı. Ülkelerin yöresel lezzetlerinin ele alındığı ve kullanıcılarının oylarına sunulan lezzetler içerisinde Cağ Kebabının yer almasını değerlendiren Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, “Şehrimizin tüm yöresel lezzetlerini Coğrafi İşaret Tescili ile kayıt altına alıyoruz. Bu lezzetler şehrimizin Gastronomi Kenti olma yolunda çok önem arz etmektedir. Yıllardır üzerinde durduğumuz çalışmalarımız nihayet meyve vermeye başladı. Dünya tarafından takip edilen tasteatlas araştırma şirketinin bu açıklamayı yapmış olması, çabalarımızın dünya tarafından kabul gördüğünün en önemli işaretidir, dedi. Oltu Cağ Kebabının sadece Türkiye de değil tüm dünyada kabul görmesi işletmelerimiz için büyük önem taşımakta, şehrimize gelen turistlerin belkide en önemli ziyaret sebeplerinden biriside tescilli yöresel ürünlerimiz olacak. Kış turizminin göz bebeği Erzurum, gastronominin de göz bebeği olacaktır” dedi. Açıklanan verilerde Dünya mutfaklarından Japonya, Kare adlı yemekle birinci olurken, Türkiye den Erzurum Oltu Cağ Kebabı 9. Sırada, Şiş Kebap 14. Sırada, Mantı 22. Sırada, İskender Kebap 39. Sırada, Alinazik Kebabı 45. Sırada ve Döner 48. Sırada yer aldı. Erzurum Oltu Cağ Kebap, Dünya Lezzetleri sıralamasında Dünyanın en iyi 10 markası arasına girerken, Türkiye’nin en iyi lezzeti olarak ipi göğüsledi. ETB Başkanı Hakan Oral yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Coğrafi İşaret Tescillemesinde ilk 5 te olduklarına dikkat çekerek, şu ana kadar toplamda 40 ürünün Coğrafi İşaret Tescilini alarak rekor bir sayıya ulaştıklarına vurgu yaptı. Oral, “Bu başarı kişisel değildir, bu başarı Erzurum’un, üreticinin, üyelerimizindir. Onların bizlere duyduğu güvenle yolunuza devam edecek, şehrimizin Gastronomi şehri olması adına çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi. Erzurum’un 2025 EIT Turizm Başkenti olması ile bu başarı daha büyük bir anlam kazandı. Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral açıklamada, “Özbekistan'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 4. Turizm Bakanları Toplantısı sonrası Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy; "Erzurum 2025 EİT Turizm Başkenti olarak seçildi” açıklamasıyla bugün gelen bu başarı bir birini tamamlayan bir sürecin başlangıcı oldu. Ben inanıyorum ki; Tescilli Yöresel lezzetlerimiz 2025’e kadar dünya markası niteliği taşıyacak ve 2025 Turizm Başkenti ünvanımız taçlanmış olacak. Bu başarıda emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum” dedi. TasteAtlas tarafından yapılan açıklamada, Oltu Cağ kebabının tarifi de Web sitesinde yer aldı., ​​​​​​,  ​​​​​​

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
TOURISMJOURNAL En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.