Hava Durumu

#Han

TOURISMJOURNAL - Han haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Han haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sabun, zeytinyağı ve pekmez yapımının anlatıldığı müze büyük ilgi görüyor Haber

Sabun, zeytinyağı ve pekmez yapımının anlatıldığı müze büyük ilgi görüyor

 Evliya Çelebi’nin kayıtlarında öne çıkan ve restorasyon çalışmalarının ardından müzeye dönüştürülen tarihi handaki Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi’nde, zeytinin sabuna ve yağa, üzümün ise pekmeze dönüştürülmesi anlatılıyor. Şahinbey ilçesi Tışlaki Mahallesi’nde yer alan 400 yıllık tarihi han, kapsamlı bir restorasyon sürecinden geçerek müzeye dönüştürüldü. Gaziantep’te atıl durumda olan 4 asırlık tarihi hanın restore edilmesiyle turizme kazandırılan Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. Pekmezci ailesinin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladığı han, yaklaşık 1,5 yıl süren yenileme çalışmalarının ardından ziyaretçilere açıldı. Restorasyon sürecinde, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) ekipleri, handaki geleneksel kazanlar, fırınlar ve testileri titizlikle yenileyerek orijinaline uygun hale getirdi. Ayrıca, Gaziantep ve çevre köylerde yapılan araştırmalar sonucunda müze için gerekli malzemeler toplandı ve müzede kullanıldı. Müze, zeytin ve üzümden sabun ve pekmez üretim süreçlerini detaylı bir şekilde sergilerken, müzeye gelen ziyaretçiler, bu ürünlerin nasıl üretildiğini görsel materyaller ve dijital sunumlar aracılığıyla öğrenmenin yanı sıra atölyelerde üretim sürecini deneyimleme şansı buluyor. Evliya Çelebi’nin önemli hanlar arasında saydığı tarihi yapı, Gaziantep’in sabun ve pekmez kültürünü yaşatarak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor. Gaziantep, tarihi dokusunu geleceğe taşıyan yeni bir mekanla tanışırken, Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi olarak hizmet vermeye başlayan müze, açılır açılmaz ziyaretçilerden yoğun ilgi görmeye başladı. Zeytin kırılması için kullanılan mengeneden, zeytinyağlarının tutulduğu kuyulara kadar zeytinin yağa yolculuğunda, "şerbet evi, tort, mahsere ve tekedene" adı verilen üzümün pekmez yapılma sürecinde kullanılan tüm eski ve geleneksel aletlerin sergilendiği müze, ziyaretçilerini zaman yolculuğuna çıkarıyor. Antep fıstığının yanı sıra zeytin, zeytinyağı ve üzüm üretiminde önemli bir yere sahip Gaziantep'te Kayna Sabun ve Pekmez Müzesine dönüştürülen tarihi handaki müze, açıldığı günden bu yana büyük ilgi görüyor. Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi Müdürü Hazal Bostancıeri, müzenin amacının geçmişi yaşatmak ve geleneksel ürünlerin tanıtımını yapmak olduğunu belirtti. Bostancıeri, müzenin tarihi nesneleri ve üretim aşamalarını doğru bir şekilde sergilemek için büyük bir emek harcadıklarını ifade ederek, Gaziantep’in kültürel zenginlikleri arasında yer alan müzenin, kentin turizm potansiyelini artıracağına da dikkat çekti. Kayna Sabun ve Pekmez Müzesi’nin restoranıyla ödül alan tarihi bir mekan olduğunu bildiren Bostancıeri, “Bu han eskiden de sabunhane olarak kullanılmıştır. Sabunhane izlerini zaten tarihi hana girdiğinizde halen restore edilmemiş orijinal olarak duran taş kazandan da anlayabiliyorsunuz. Yine zeytinyağının dinlendirildiği alanlardan da anlayabiliyorsunuz. Bu mekan iki geleneksel ürünü buluşturduğumuz bir mekan. Artık fabrikasyona yenik düşmüş, orijinalini çok bulamadığımız bu iki ürünü atölyelerde yerel ziyaretçilerimizle birlikte deneyimleyip, yaptığımız ve anlattığımız bir müzedir” dedi. Eskiden de sabun ve pekmez yapımında kullanılan tarihi handa bulunan büyük kazanların, fırın ve testilerin bulunduğu bölümlerin Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu tarafından tek tek ortaya çıkarıldığını ve aslına uygun hale getirildiğini belirten Bostancıeri, “Zeytinin toplanması, yağ yapımından sabun oluşumuna, üzümün bağlardan toplanıp pekmez ve diğer şire ürünlerinin yapılışına kadar tüm aşamalarının anlatıldığı müzemizde, görsel malzemeler ve dijital sunumlarla da Gaziantep’in mutfağında önemli bir yeri olan yöresel lezzetlerimizin de yapılışı aktarılıyor. Ar-Ge çalışmaları yakın zamanda bitti. Müzemizin kapılarını açalı çok olmadı. Ar-Ge çalışmaları sırasında da geleneksel üretimin unutulduğunu fark etmiş olduk. Çünkü hiç genç usta ve çırak göremedik. İnsanlar artık bu ürünlere çok rağbet olmadığını söylüyorlar. Ar-Ge çalışmalarımız sırasında Gaziantep'in ve civardaki illerin köylerini gezdik. Bu iki ürününün geleneksel olarak nasıl yapıldığını ama artık çok daha rağbet olmadığı için yavaş yavaş insanların üretimden elini ayağını çektiğini gördük” diye konuştu. Pekmez, zeytinyağı ve sabunun yapımında kullanılan ve aileler tarafından bağışlanan malzemelerin de müzede kullanıldığını bildiren Bostancıeri, malzemelerin arasında yüzyıllık eşyaların da olduğunu ifade etti. Müzenin pazartesi gününün dışındaki diğer günlerde açık olduğunu ve 09.00 ile 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebildiğini belirten Bostancıeri, herkesi müzeye davet etti.

Diyarbakır’da han turizme kazandırılmayı bekliyor Haber

Diyarbakır’da han turizme kazandırılmayı bekliyor

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde eski İpek Yolu üzerinde bulunan Karakaya Hanı, 700 yıldır varlığını sürdürüyor. İlçenin Karakaya Mahallesi’nde bulunan Karakaya Hanı, 13’üncü yüzyılın sonları 14’üncü yüzyılın başlarında Anadolu Selçuklu Devleti'nin hanlarının geçiş döneminde yaptırılarak kuzey-güney yönüne doğru dikdörtgen yapısıyla 700 yıldır ayakta durmaya devam ediyor. Tarihi İpek Yolu üzerindeki han, birçok kervanı ağırlayarak konuklamalarını sağladı. 2016 yılında Diyarbakır Valiliği tarafından restore edilen han, kapısına kilit vurulurken, mahalle sakinleri hanın turizme kazandırılmasını istiyor. Selçuklu hanlarının geçiş döneminde yaptırıldığını söyleyen Hacı Güneş, mahalle sakinlerinin hanın turizm kazandırılmasını istediklerini söyledi. Harput’tan yola çıkan kervanların İpek Yolu üzerinden Suriye’ye giderken hanı konaklama için kullandıklarını aktaran Güneş, “Karakaya Mahallesi içinde bulunan Karakaya Hanı'nın içindeyiz. Karakaya Hanı, 13’üncü yüzyılının sonu 14’üncü yüzyılın başlarında Selçuklu hanlarının geçiş döneminde yapılan bir handır. Bu hanın özelliği kuzey-güney yönünde dikdörtgen biçimde yapılan bir yapıdır. Eskiden buradan İpek Yolu geçiyormuş. Elazığ Harput’tan gelen kervanlar Çüngüş handere, Çüngüş merkez, Karakaya Hanı, Çüngüş Ağaçhan, Harabe Han, Siverek ve Viranşehir’den de Suriye’nin Halep şehrine doğru kervan yol alırmış” dedi. 2016 yılında Diyarbakır Valiliği tarafından restore edildiğini ve turizme kazandırılmasını istediklerini belirten Güneş, “2016 yılında Diyarbakır Valiliği Yatırım izleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOP) tarafından onarım çalışmaları yapıldı. Bildiğim kadarıyla 1-2 milyon civarında bir masrafı olmuştur diye düşünüyorum. O zamandan beridir de kapısı kapatılmış bir şekilde atıl bir durumda bekliyor. Biz, buranın turizme kazandırılmasını istiyoruz. Selçuklu döneminde Harput’tan yola çıkan kervanlar 4 saatlik bir yoldan sonra buraya han yapılmış. Burada konaklayan kervanlar saymış oluğumuz güzergahlardan Suriye’ye geçiş yapıyordu. Şu anda buraya mahalleli sahip çıkıyor. Bizim tek isteğimiz bu hanın tanıtılması ve turizm kazandırılması” ifadelerinde bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.