Hava Durumu

#Hava Trafiği

TOURISMJOURNAL - Hava Trafiği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Hava Trafiği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kasım Ayında Havayolu Yolcu Trafiği 16,3 Milyona Ulaştı Haber

Kasım Ayında Havayolu Yolcu Trafiği 16,3 Milyona Ulaştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kasım ayında hava yoluyla toplam 16 milyon 328 bin 863 yolcunun seyahat ettiğini açıkladı. Ocak-Kasım dönemine dair verileri değerlendiren Uraloğlu, hava yolu trafiğinde artış yaşandığını belirtti. Uraloğlu'nun yazılı açıklamasına göre, kasımda iç hatlarda 69 bin 652, dış hatlarda 59 bin 167 olmak üzere toplam 171 bin 55 uçak trafiği gerçekleşti. Bu rakam, geçen yılın aynı ayına göre toplamda yüzde 9,5 artış gösterdi. Yolcu sayısı iç hatlarda 7 milyon 444 bin 305, dış hatlarda ise 8 milyon 876 bin 361 olarak kaydedildi. Transit yolcular dahil toplam yolcu sayısı %10,8 artarak 16,3 milyona ulaştı. Kasım ayında havalimanlarında taşınan yük miktarı da 398 bin 473 ton olarak gerçekleşti. OCAK-KASIM DÖNEMİ GENEL VERİLERİ Açıklamanın devamında, 11 aylık süreçte iç hatlarda 835 bin 436, dış hatlarda 809 bin 41 uçak iniş-kalkışı gerçekleştiği belirtildi. Üst geçişlerle birlikte toplam uçak trafiği 2 milyon 121 bin 108 olurken, aynı dönemde toplam 214 milyon 661 bin 965 yolcuya hizmet verildi. Yolcu trafiği yüzde 7,5 artarken, taşınan yük miktarı yüzde 11,5 artışla 4 milyon 560 bin 816 tona ulaştı. İSTANBUL HAVALİMANI VERİLERİ Kasım ayında İstanbul Havalimanı’nda toplam 40 bin 512 uçak trafiği gerçekleşti. 6 milyon 238 bin 903 yolcuya hizmet verilen havalimanında yolcu sayısı yüzde 8 arttı. Ocak-Kasım döneminde toplamda 474 bin 715 uçak trafiği gerçekleşirken, 73 milyon 769 bin 835 yolcu taşındı. Açıklamaya göre, yolcu trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 artış gösterdi. SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI VERİLERİ Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Kasım ayında toplam uçak trafiği 20 bin 414 olurken, 3 milyon 454 bin 743 yolcuya hizmet verildi. Yolcu trafiği geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16 arttı. 11 aylık dönemde ise 37 milyon 907 bin 76 yolcu taşındı. Genel havacılık faaliyetlerinin sürdüğü İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Kasım ayında 2 bin 337, 11 aylık süreçte ise 25 bin 843 uçak trafiği kaydedildi. TURİZM MERKEZLERİNDEKİ HAVALİMANLARI Ocak-Kasım döneminde turizm merkezlerindeki havalimanlarında toplam 58 milyon 775 bin 580 yolcuya hizmet verildi. Uraloğlu, "11 aylık dönemde, İzmir Adnan Menderes Havalimanı'nda 10 milyon 687 bin 378, Antalya Havalimanı'nda 37 milyon 219 bin 963, Muğla Dalaman Havalimanı'nda 5 milyon 580 bin 375 yolcuya hizmet verildi. Muğla Milas-Bodrum Havalimanı’nda toplamda 4 milyon 276 bin 170 yolcu ağırlanırken Gazipaşa Alanya Havalimanı'nda toplam 1 milyon 11 bin 694 yolcu trafiği gerçekleşti" açıklamasını yaptı.

Uraloğlu: Haber

Uraloğlu: "Uçağı Rötar Yapana 600 Euroya Kadar Tazminat Ödenecek"

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uçuşlarda yolcu haklarını güçlendirecek yeni düzenlemeyi açıkladı. Resmi Gazete'de 10 Aralık 2024'te yayımlanan karara göre, uçuşların 3 saat ve üzerinde gecikmesi durumunda yolculara tazminat hakkı tanındı. İç hat uçuşlarında 100 euro, dış hat uçuşlarında ise mesafeye göre 250 ile 600 euro arasında tazminat ödenecek. Bakan Uraloğlu, "Değişiklikle uçuşların teknik ve operasyonel nedenlerle 3 saat ve üzerinde gecikmesi durumunda yolculara tazminat hakkı getirildi. Artık iç hat uçuşlarında 100 euro, dış hatlarda ise mesafeye göre 250 ila 600 euro arasında ödeme yapılacak" dedi. İÇ HATLARDA 100 EURO, DIŞ HATLARDA 600 EUROYA KADAR TAZMİNAT Bakan Uraloğlu, daha önce yalnızca uçuş iptali durumunda yolculara tazminat ödendiğini, ancak uçuşların gecikmesi durumunda böyle bir hakkın bulunmadığını hatırlattı. Yeni düzenleme ile bir eksikliğin daha giderildiğini vurgulayan Uraloğlu, "Türk hava yolu şirketleri, Avrupa Birliği (AB) Yolcu Hakları Tüzüğü kapsamında AB çıkışlı ya da AB varışlı uçuşlarda yabancı yolculara tazminat öderken aynı durumda Türk vatandaşlarına bu ödemeyi yapmıyordu. Yeni düzenlemeyle bu farklılık ortadan kaldırılmış ve uluslararası standartlara uyum sağlanmıştır" ifadelerini kullandı. Dış hat uçuşlarında tazminat miktarının uçuş mesafesine göre belirlendiğini belirten Bakan Uraloğlu, "Dış hat uçuşlarında bin 500 kilometre veya daha kısa tüm uçuşlar için 250 euro, bin 500-3 bin 500 kilometre arası için 400 euro ve 3 bin 500 kilometreden uzun uçuşlarda ise 600 euro tazminat verilecek. Tazminat alacaklarının Türk lirası cinsinden karşılığı hesaplanırken tazminatın ödendiği güne ait Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınacak" dedi. YOLCU HAKLARINI GÜÇLENDİRMEK VE GECİKMELERİ ÖNLEMEK HEDEFTE Bakan Uraloğlu, düzenlemenin hava yolu şirketlerinin operasyonel planlamalarını iyileştirmesi ve uzun süreli gecikmelerin önlenmesi amacıyla yapıldığını belirtti. Uraloğlu, "Söz konusu düzenlemeyi, hava yolu işletmelerinin uyum sağlamasını kolaylaştırmak amacıyla operasyonların daha az yoğun olduğu kış döneminde hayata geçirdik. Yaz döneminde olumlu etkilerinin görülmesi bekliyoruz" diye ekledi. Yolcuların haklarının güçlendirilmesi adına atılan bu adım, hem yolcular hem de hava yolu şirketleri açısından önemli bir değişiklik olarak dikkat çekiyor.

İstanbul Havalimanı’nda 3 Pistte Eş Zamanlı İniş-Kalkış Başlıyor Haber

İstanbul Havalimanı’nda 3 Pistte Eş Zamanlı İniş-Kalkış Başlıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda 17 Nisan’da üç pistte aynı anda iniş ve kalkış yapılacağını duyurdu. Bu uygulamanın, havaalanında etkin ve dinamik bir kapasite yönetimi sağlayacağını belirten Uraloğlu, "Ülkemizde hayata geçireceğimiz bu sistem, Avrupa’da bir ilk olacak" dedi. Yeni uygulama, İstanbul Havalimanı’nın daha fazla uçuşa ev sahipliği yapmasını, operasyonel verimliliğin artmasını ve uçuş gecikmelerinin en aza indirilmesini hedefliyor. Bu yenilikle birlikte, hem havayolu şirketleri hem de yolcular için önemli iyileştirmeler sağlanacak. EŞ ZAMANLI PİST OPERASYONU NEDİR? Bakan Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nda hayata geçirilecek olan "Eş Zamanlı Bağımsız 3’lü Pist Operasyonları" hakkında bilgi verdi. Bu sistem sayesinde, aynı anda 3 pistte bağımsız olarak iniş ve kalkış yapılabilecek. Mevcut sistemlerde, iniş ve kalkış operasyonlarının aynı pistte sıralı olarak yapılması gerekirken, bu yeni uygulama, pistlerin birbirinden bağımsız işlemesini sağlayacak. Bu sistem, uçakların havaalanında daha hızlı iniş ve kalkış yapmasını, bekleme sürelerinin kısalmasını ve uçuşların daha verimli hale gelmesini sağlayacak. GECİKMELER AZALACAK, YAKIT TASARRUFU ARTACAK Bakan Uraloğlu, uygulamanın Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bünyesinde geliştirildiğini ve projenin yeni pistlerin yapımıyla daha da güçleneceğini söyledi. Uraloğlu, yeni sistemle birlikte operasyonel sebeplerle yaşanan gecikmelerin minimuma indirileceğini belirtti. Ayrıca, "Yakıt tasarrufu sağlanacak ve uçuş verimliliği maksimize edilecek. Bu sayede taksi süreleri kısalacak, hava trafik operasyonlarının verimliliği artacak" diyen Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın küresel havacılık sektöründeki rekabet gücünün de artacağını ifade etti. YENİ PİSTLERLE DAHA YÜKSEK KAPASİTE Devam eden yeni pist inşaatlarının da bu projeye dahil olduğunu belirten Uraloğlu, yeni pistlerin devreye alınmasıyla havaalanının kapasitesinin daha da artacağını vurguladı. Bu yenilikle, İstanbul Havalimanı, uçak trafiğini daha verimli bir şekilde yönetebilecek. İstanbul Havalimanı, coğrafi konumu ve kapasitesiyle Avrupa ve dünya genelinde önemli bir hub olarak kabul ediliyor. Eş zamanlı pist operasyonlarının devreye alınmasıyla, havaalanının uluslararası havacılık ağındaki rolü güçlenirken uçuş operasyonlarının hızlanmasıyla havayollarının maliyetlerinin de düşmesi bekleniyor.

Heathrow’da Hava Trafik Kontrolü Yapay Zekaya Emanet Haber

Heathrow’da Hava Trafik Kontrolü Yapay Zekaya Emanet

İngiltere’nin en yoğun hava sahası olan Heathrow Havalimanı, hava trafik kontrol süreçlerini geliştirmek için yapay zeka (AI) destekli bir sistemi test ediyor. Bu yenilik, hava trafik kontrolörlerine radar ve video verilerini birleştirerek uçakların konumlarını gerçek zamanlı takip etme imkanı sunuyor. Dünyanın en yoğun dördüncü havalimanı olan Heathrow’da yılda yaklaşık 500.000 uçuş gerçekleştiriliyor. Gün içinde saatte ortalama 90 uçuşun kontrol edildiği bu yoğun operasyon, gecikmeleri en aza indirirken güvenliği artırmayı hedefliyor. "Amy" adı verilen yapay zeka motoru, radar ve 4K kameralar yardımıyla kontrolörlere geniş bir görüş sağlıyor. Bu sayede, kontrolörler görüş alanı dışında kalan uçakları bile izleyebiliyor. NATS (İngiltere Hava Trafik Hizmetleri), Amy’nin dijital bir kontrol kulesi konseptinin parçası olduğunu ve uçaklar hakkında uçuş numarası, tip, iniş-kalkış bilgisi gibi temel detayları gerçek zamanlı sunduğunu belirtiyor. Sistem, şimdiye dek 40.000’den fazla uçuşta test edildi. NATS’ın baş çözüm sorumlusu Andy Taylor'a göre, 2027 yılına kadar tam anlamıyla operasyonel bir "dijital acil durum kulesi" kurulması hedefleniyor. Yeni teknoloji, özellikle olağan dışı durumlarda pistlerin doğrudan görülmesini gerektirmeyen bir yedekleme çözümü olarak kullanılacak. Keele Üniversitesi İşletme Direktörü Colin Rigby, yapay zekanın bağlamsal muhakeme eksikliği ve veri sınırlamaları gibi sınırlamalarına dikkat çekiyor. Rigby, yapay zekanın rutin olmayan durumlarda insan meslektaşlarıyla uyum içinde çalışmasının kritik olduğunu vurguluyor. NATS yetkilileri ise Amy’nin insan kontrolörlerle iş birliği içinde tasarlandığını belirterek, yapay zekanın insanlarla birlikte daha etkili sonuçlar sağlayacağını ifade ediyor. Heathrow’un bu teknolojik atılımı, Singapur, New York ve Hong Kong gibi diğer büyük havaalanlarının da dikkatini çekmiş durumda. Bu havaalanları, benzer dijital çözümleri uygulamayı planlıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan 2025 Hamleleri Haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'ndan 2025 Hamleleri

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda yaptığı 2025 yılı bütçe sunumunda, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim altyapısına dair önemli projeler ve hedefleri açıkladı. YURT İÇİ UÇUŞ FREKANSINDA ARTIŞ Uraloğlu, iç hat uçuş noktalarının 2003’te 26 iken, 2024’te 58’e çıktığını, 2025’te ise yurt içi uçuş frekansının yüzde 10 artırılacağını belirtti. 50 ülkede 60 noktaya yapılan uluslararası uçuşlar, bugün 131 ülkede 347 noktaya ulaştı. Türkiye’nin hava yolu yolcu trafiği sıralamasında Avrupa’da 3’üncü, dünyada ise 7’nci sıraya yükseldiğini vurguladı. KARA YOLU YATIRIMLARI VE TRAFİK GÜVENLİĞİ Son 22 yılda, 479 kilometre köprü ve viyadük, 717 kilometre tünel inşa edilerek kara yolları daha güvenli hale getirildi. Bölünmüş yol ağı, 2028’de 31 bin 250 kilometreye çıkarılacak. Trafik kazalarındaki ölüm oranı, yüzde 77 oranında azaltıldı. Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin tamamlanmasıyla ulaşım süresi 35 dakikadan 5 dakikaya düşecek. Kuzey Marmara Otoyolu, Orta Anadolu Otoyolu ile Ankara’ya bağlanacak. Ayrıca Akdeniz Sahil Yolu, Ankara-Kırıkkale-Delice ve Antalya-Alanya otoyolları gibi projelerle kara yolu ağı genişleyecek. HAVALİMANI YATIRIMLARI 2025’te yıllık 2,5 milyon yolcu kapasiteli Malatya Havalimanı Yeni Terminali tamamlanacak. Kapadokya, Siirt ve Trabzon havalimanlarının yenilenme projeleri hızla devam ederken, Yozgat ve Bayburt-Gümüşhane havalimanlarının 2026’da hizmete alınması hedefleniyor. DENİZCİLİKTE İLK 10 HEDEFİ Türk Sahipli Deniz Ticaret Filosunun 11’inci sıraya yükseldiğini ifade eden Uraloğlu, ilk 10 hedefi için yatırımların sürdüğünü kaydetti. Türk Boğazlarından elde edilen gelir yıllık 212 milyon dolara ulaştı. Türkiye, gemi inşasında tasarım, üretim ve geri dönüşüm süreçlerinde teknolojiye öncülük ediyor. DİJİTALLEŞMEDE YERLİ TEKNOLOJİLER Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Haberleşme Şebekesi Projesi kapsamında, 11 ilde 34 lokasyonda 5G testleri yapılıyor. Türkiye, e-devlet uygulamalarında Avrupa’yı geride bırakarak 10’uncu sırada yer aldı. Ayrıca, Türksat 6A ile uydu haberleşme kapasitesini artırmayı hedefliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.