Kayseri’de Slow Food Rüzgarı Esti
KAYSERİ (İHA) - Kayseri’de Erciyes Üniversitesi (ERÜ) ve Kayseri Otelciler Derneği (KAYOTED) iş birliğiyle düzenlenen Slow Food Buluşması, ünlü şefleri ve gastronomi meraklılarını bir araya getirdi. Şef Hazer Amani ile şef ve sunucu Elif Korkmazel, katılımcıları yöresel yemeklerin önemi ve Slow Food hareketi üzerine bilgilendirdi.
Etkinlik, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, ERÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Güllü, Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, KAYOTED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erdal, Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Altan Aydemir, akademisyenler, sektör temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşti.
"KAYSERİ, TAM BİR SLOW FOOD ŞEHRİ"
Etkinlikte konuşan şef ve sunucu Elif Korkmazel, Kayseri mutfağının Slow Food hareketine oldukça uygun olduğunu vurguladı. "1980’li yıllardan beri hızlı tüketim ve Fast Food’a karşılık yerel üreticiye de, ev yemeklerine de destek amaçlı daha sağlıklı yemekleri yemek için Slow Food dünyanın her yerinde var aslında. Türkiye’de de birçok yerde var ve Kayseri’de de böyle bir oluşum olması beni çok etkiledi. Slow Food dediğimiz şey sağlıklı bir yemek. Tencere yemeği olabilir, yerel üreticilerin yaptığı gerçek yemekler olabilir. Ben gerçek yemek, iyi yemek diyorum. Kayseri mutfağını çok seviyorum" dedi.
Kayseri mutfağına olan hayranlığını dile getiren Korkmazel, mantı, pastırma, pöç ve nevzine gibi lezzetlerin eşsiz olduğunu belirtti. Ayrıca küçük esnafa destek verilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Ekranda diyordum ki mahalledeki yufkacınızı yaşatın. Küçük esnafı da yaşatın çünkü onlar gerçekten yerel üreticilerden aldıkları şeyleri satıyorlar. Kendileri gerçek yufka yapıyorlar. Biraz bunlara önem verelim, değer verelim istiyorum. Değerlerimizi kaybetmeyelim" diye ekledi.
"SLOW FOOD HAREKETİ KÜLTÜREL MİRASIMIZI YAŞATIYOR"
Kayseri’ye özel bir bağı olduğunu söyleyen şef Hazer Amani ise, "Kayseri’nin şöyle bir farkı var benim için; annemin yarı tarafı Kayseri Develili. O yüzden bizim de yarımız Develili sayılır. Bu yüzden Kayseri’yi severiz ve çok da sık geldiğim bir yer. Mutfağına da hakikaten bayılırım. Bugün de Kayseri’de yapılan Slow Food etkinliğine geldik. Bayağı da bir katılımın olduğunu görüyorum. Bu tarz etkinlikler hem ülke mutfağımız hem Anadolu mutfağının gelişimi açısından unutulmaya yüz tutmuş bir takım değerlerimizin, ürünlerimizin, tohumlarımızın korunup bir sonraki nesillere aktarılabilmesi için çok önemli ve çok değerli hareketler. Biz de şimdi elimizden geldiğince bilgimizi ve birikimlerimizi gelen genç arkadaşlarla ve katılımcılarla paylaşmaya çalışacağız" dedi.
GASTRONOMİ TURİZMİ İÇİN ÖNEMLİ BİR ADIM
KAYOTED Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erdal, Kayseri’nin turizm gündeminde gastronominin ön planda olacağını belirterek, "Gastronominin özellikle vatandaşlarımız ve öğrencilerimiz tarafından çok daha fazla bilinebilmesi için bu tarz etkinliklerin çok faydalı olduğu kanaatindeyiz" dedi.
ERÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kenan Güllü ise "Kayserimiz gastronomi adına ve yerel yiyecekler anlamında çok zengin bir ziyaret noktası oluşturacak niteliğe sahip. Biz bu farkındalığı ortaya koymak, sektör-üniversite iş birliğini geliştirmek adına bu etkinliği düzenliyoruz. Kayseri Otelciler Derneği ile birlikte yaptığımız bir etkinlik. Sağ olsunlar kurulduklarından beri her zaman bu duyarlılıkları var. Bizimle de her zaman iş birliği içinde oldular. Etkinliğimizin hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun, mutfak kültürünün Anadolu’da büyük bir miras olduğunu belirterek, "Doğal ve sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan bu etkinlikler çok kıymetli" dedi.
Etkinlik boyunca katılımcılar, Slow Food hareketi hakkında bilgi alırken, yöresel lezzetlerin tadımını da gerçekleştirdi.