Hava Durumu

#Iflas

TOURISMJOURNAL - Iflas haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iflas haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Demiray: Haber

Demiray: "Turizmde Kurtuluş Doların Enflasyonla Uyumu"

Dedeman Hotels & Resorts International (DHRI) Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Demiray, turizm sektöründe 2024'te sıkı para politikaları nedeniyle kârdan feragat ettiklerini söyledi. "2025 yılında yüzde 30 enflasyon hedefleniyorsa dolar da yüzde 30 realize olmalı. Bugün geldiğimiz noktada dolar 35 TL’lere dayanmış durumda. Önümüzdeki yıl 42 TL civarına gelmesi gerekiyor. Turizm sektörü başka türlü ayağa kalkamaz, ayakta da kalamaz" dedi. 2024 yılı turizm için zor geçerken, artan girdi maliyetleri ile döviz kuru arasındaki fark, sektörün kârlılığını düşürdü. Demiray, "2024 yılında kârdan fedakarlık ettik. Yüzde 10 ile 15 arasında kârlılıklarımız eridi. Bu durum para sıkılaştırma politikasından kaynaklı. Özellikle bizim birlikte çalıştığımız tekstil sektörü dolar ve eurodan dolayı büyük darbe yedi. Yurt dışına döndüler. İnsanlar toplantılarını, eğitimlerini, ötelediler. Öteleyince turizm sektöründe iptaller çok yaşandı. Bununla birlikte kamu da sıkılaştırmaya gitti. Devlet de ihaleleri iptal etti. Tüm bunlar turizmcileri olumsuz etkiledi" dedi. "DOLAR ENFLASYON ORANINDA ARTIŞ GÖSTERMELİ" Demiray, doların enflasyona paralel artması gerektiğini vurgularken, "Eğer Türkiye'de 2025 yılında yüzde 30 enflasyon hedefliyorsak doların da yüzde 30 realize olması, devalüe edilmesi gerekiyor. Bugün geldiğimiz noktada dolar 35 TL’ye dayanmış durumda. Önümüzdeki yıl yüzde 30 enflasyon mu öngörüyoruz o zaman doların 42 TL civarına gelmesi gerekiyor. Bunun da kademeli olarak gerçekleşmesi lazım" dedi. Kademeli artış olmadığında, çalışan ve enerji maliyetlerinin hızla yükseldiğini vurguladı. Turizmci, fiyatları bir anda yüzde 30-40 oranında artıramadığından kârlılık oranını düşürünce birçok otelin bu durumla başa çıkamadığını savundu. "2025’İN İLK YARISINDA HER ŞEYİ DUYABİLİRİZ" Demiray, 2024'te 270’e yakın otelin konkordato ilan ettiğine işaret ederek, 2025’in ilk 6 ayında daha fazlasının olabileceğine dikkat çekti. "Bunun nedeni de plansızlık ve yanlış yönetim şekli. Biz sistem yapmıyoruz, sistemin bir parçası olamıyoruz. Sistem olmadığı için de maliyet yönetimi doğru fiyatlamayla pekişmiyor. Bizim önce neyi sattığımızın maliyetini bulup sonra fiyatları belirlememiz gerekiyor. Eski bakkal usulü yapıyor çoğu işletme. Hala bütçesi olmayan oteller var" yorumunda bulundu. "BÖLGESEL ASGARİ ÜCRET ŞART" Demiray, asgari ücretin yüzde 30’un üzerine çıkmaması gerektiğini savunarak, Turizm sektörünün bu artışı yönetemeyeceğini söyleyen Demiray, asgari ücret artışı yüzde 45 olursa, otel maliyetlerinin 2.200 TL’yi aşacağını belirtti. Oda fiyatının en az 5.000 TL’ye çıktığı durumda da konaklayacak misafir bulunamayacağını ekledi. Demiray, bölgesel ücret sistemine geçilmesini önerdi. "BODRUM’DA BİR TOP DONDURMA 1500 TL" Demiray, turizmdeki "fahiş fiyat" tartışmalarına da değindi. "Fırsatçılık her sektörde var. Bodrum’da bir top dondurma 1500 TL. Bu artık ayıp. Devlet denetimlerini, işini bilen liyakatli insanlarla sıklaştırırsa bu iş çözülür" dedi.

14 Otel Açan Alman Otel Zinciri, İflas Başvurusunda Bulundu Haber

14 Otel Açan Alman Otel Zinciri, İflas Başvurusunda Bulundu

Bir yılda 14 otel açarak büyüme rekoru kıran Almanya merkezli otel zinciri Achat Hotels, sürpriz bir şekilde iflas başvurusunda bulundu. Şirket, Almanya’da toplam 50 otel ve Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de bir otel ile toplamda 5.800’den fazla odaya sahip. Turizm sektörü için beklenmedik bir gelişme olan bu iflas, şirketin piyasa koşulları karşısında zorlanmasıyla ilişkilendirildi. YENİDEN YAPILANMA SÜRECİ Şirketin ana hissedarı GBK Beteiligungen AG, ekonomik zorlukların şirketin yükümlülüklerini yerine getirmesini imkânsız hale getirdiğini açıkladı. 2023 mali raporlarına göre, şirket sıfır değerle kaydedildi ve mahkeme tarafından atanacak bir yöneticinin denetiminde yeniden yapılandırma sürecine girmesi bekleniyor. Ancak şu ana kadar somut bir yeniden yapılandırma planı açıklanmadı. BÜYÜME PLANLARINDAN BELİRSİZLİĞE 2023’te Almanya’nın en hızlı büyüyen otel zincirlerinden biri olan Achat Hotels, Loginn Hotels markasıyla genç konuklara yönelik stratejisini güçlendirmişti. Yeni projeler arasında Mönchengladbach’ta bir otelin açılması da bulunuyordu, ancak bu planların geleceği şimdilik belirsiz durumda. 1.000 ÇALIŞANIN DURUMU NE OLACAK? Şirketin hızlı büyüme süreci 1.000 kişiye istihdam sağlamıştı. Ancak iflas başvurusu, hem çalışanlar hem de otellerin geleceği için belirsizlik yaratıyor. Şirketin geleceği, önümüzdeki dönemde alınacak kararlarla netleşecek.

Turizm sektöründe FTI paniği Haber

Turizm sektöründe FTI paniği

Turizm sektöründe FTI paniği yaşanıyor. Paniğin nedeni Almanya Münih merkezli Avrupa'nın üçüncü büyük tur operatörü FTI'nın iflas başvurusunda bulunması. Bu durum yaz tatilinin başladığı şu günlerde dünya turizm sektörü için büyük bir darbe oldu. İflas kararı ile birlikte FTI üzerinden yapılan rezervasyonlar iptal edilmeye başladı. Bu iptallerden Türkiye de büyük ölçüde etkilendi. Türk turizm sektörü ortaya çıkan zararı telafi etmek için çalışma başlatırken TURSAS Hukuk Müşaviri Avukat Yasemin Bal konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Baş şunları söyledi; "FTI Grup, internet sitesinden paket satın alan bütün turistlerin paralarının fondan karşılanacağını duyurdu. Gezginler için konu neredeyse toparlandı, sıkıntı toparlandı.  Bunu 2019'daki büyük tecrübeye borçlular çok kısa bir sürede organize oldu bitti ancak burada sadece turistler yok. Turistlere hizmet veren konaklaması, beslenmesi ve ulaşımında hizmet veren şirketlerin de zararları söz konusu oldu. Bunların yaptırdığı birçok rezervasyon iptal edilme aşamasına geldi. Bizim bakanlığımız bu iptallerin önüne geçmek için uğraşıyor. İptaller olduğunda çok büyük hasarlar meydana gelecek. Gelişmiş ülkelerin en önemli özelliği sigortacılığının da gelişmiş olmasıdır. Bu şirketler özellikle borsaya açık şirketler, yönetim kurulu üyelerinin veya genel müdürlerinin veya karar vericilerin yanlış kararlarından kaynaklanan zararların ödenebilmesi için yönetici sigorta poliçesi diye bir poliçe var. Bu poliçeler düzenlenir. Şimdi Türkiye'de ve dünyadaki bütün tedarikçiler, otelciler, ulaştırmacılar, beslenme üniteleri, restoranların hepsinin Alman sigorta fonundan rezervasyondan kaynaklanan zararlarını talep etme hakları var. Bu haklarını kullanabilirler. TURSAS bu konuda önemli bir çalışma yaptı. Bu çalışmasını bizler de icra etmek üzere hazırlıklarımızı tamamladık. Firmalar açısından mutlaka etkilenme söz konusu ama o etkinin oranının henüz ölçülebilmesi ve diğer zincir işletmecilerimizin burada alacağı pozisyon önemli. Olay çok yeni yani Haziran'da oldu bir anda dalga dalga domino etkisi ile yayıldı."

FTI'nin iflasından Antalya'da 18 bin turist etkilendi Haber

FTI'nin iflasından Antalya'da 18 bin turist etkilendi

Avrupa'nın en büyük üçüncü tur operatörü FTI'ın iflas kararının ardından Antalya turizminin olumsuz etkileneceği yönündeki yorumları değerlendiren Antalya Valisi Hulusi Şahin, "Antalya turizminin totaline olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyoruz. Bu konuda herkesin içi rahat olsun" dedi. Almanya Münih merkezli Avrupa'nın üçüncü büyük tur operatörü FTI, geçtiğimiz günlerde iflas başvurusunda bulunmuştu. Türkiye'de birçok otele turist gönderen ve iş birliklerinin yapıldığı FTI şirketinin uzun zamandır ciddi bir mali krizde olduğuna belirten yatırımcılar yaz sezonu için endişeli olduklarını belirtilmişti. Antalya Valisi Hulusi Şahin, Antalya'da tatillerini yapan yaklaşık 18 bin turistin iflastan etkilendiğini belirterek otelcilerin mağdur olan turistlerin geri dönüşlerini planladığını söyledi. İlerleyen süreçte iptallerin olacağını ve bu konuda tedbirlerin alındığını belirten Vali Şahin, "Hiçbir sıkıntı olmadan bu turistleri bizim otelcilerimiz tatillerini yapıp geri dönüşlerini planladı. Bundan sonraki dönem için de zaten gelmemişlerdi. Dolayısıyla bir alan açıldı, rezervasyon iptalleri olacak. Bununla ilgili tedbirler alındı. Vakit var, bu daha önce yaşanan iflaslarla ilgili büyük çaplı bir etki yapacağını düşünmüyoruz" dedi. "Herkesin içi rahat olsun" Antalya turizminin Tomas Cook döneminde yaşanan olayların bu süreçte yaşanmasının söz konusu olmadığını ve hızlı şekilde oluşacak boşlukların doldurulacağının altını çizen Antalya Valisi Hulusi Şahin, "Antalya turizmi daha tedbirli, bir sigorta mekanizması da işliyor. Dolayısıyla FTI'ın Antalya turizminin totaline olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyoruz. İlk izlenimler olumsuzdu, ama her geçen gün daha da bu konunun çözüleceği yönünde gidiyoruz. Bu konuda herkesin içi rahat olsun. Bir miktar kış turizmi ile ilgili şüpheler oluştu ama önümüzde ciddi bir vakit var. Bunu da bizim Antalya turizminin dinamiklerinin hızlı bir şekilde o boşlukları dolduracağını düşünüyorum. Eski yıllarda Tomas Cook'un döneminde yaşanan olayların bu dönemde yaşanması söz konusu olmayacak" ifadelerini kulandı.

Turizmciler FTI iflas başvurusunu değerlendirdi Haber

Turizmciler FTI iflas başvurusunu değerlendirdi

Almanya’nın en büyük tur operatörlerinden FTI, yaptığı bir açıklama ile iflas başvurusunda bulunduğunu duyurdu. Şirketin tepe yönetimi ile Alman otoriteleri, şirketin borçlarının bir kısmının silinmesi ile ilgili tüm hafta sonu görüşmüş ancak görüşmelerden bir sonuç çıkmamıştı. En büyük operasyonlarını Türkiye ve Mısır’la yapan FTI’ın iflasının ülkeye etkisini değerlendiren turizmciler firmanın yerinin kolay dolmayacağına vurgu yaparak, şirketin ayakta kalması için sektör temsilcilerinin organize hareket etmesi gerektiğini dile getirdi. FTI tarafından yapılan açıklamada, FTI Touristik GmbH bünyesinde olmayan Sonnenklar TV, Alman Seyahat acente zinciri TVG haricindeki tüm şirketler için 3 Haziran itibariyle Münih Yerel Mahkemesine iflas başvurusunda bulunulduğu belirtildi. Türkiye’de birçok otele turist gönderen ve işbirliklerinin yapıldığı FTI şirketinin uzun zamandır ciddi bir mali krizde olduğuna değinen Hamit Kuk, “Almanya'nın en büyük ilk 4 operatöründen bir tanesi, daha önceki süreçlerde ciddi bir mali krizde olduğunu biliyorduk. Dolayısıyla bu açıdan üzgünüz, çünkü FTI Türkiye spesiyalisti bir tür operatörü. Almanya’nın en büyük dördüncü tur operatörü, Türkiye ve Mısır’a ağırlıklı yolcu gönderen bir tur operatörüydü. Bu açıdan Türk turizmcisi olarak üzgünüm, tabii bu iş nedeniyle uzun vadede başka sorunlar da ortaya çıkacak. Çünkü buradaki Antalya’daki veya Ege bölgesindeki otellere olan borçlar diğer tedarik şirketlerine olan borçları var. Sadece bu borçlar sorun değil, bu borçların yanında Türkiye spesiyalisti olması vesilesi bir boşluk da ortaya çıkacak. Bugüne kadar ki tecrübelerimiz de hep şunu gördük, yurt dışında Türkiye’ye yolcu gönderen tur operatörleri iflas ettiği zaman o firmaların boşlukları hemen doldurulamıyor, en az beş yıl on yıl uğraşılıyor. Dolayısıyla FTI’ın iflas etmiş olmasının iki türlü zararı var, bir buradaki tedarikçi firmalarına olan borçları, iki bu firma Türkiye’ye yaklaşık 1 milyonun üzerinde yolcu gönderen bir firma. 1 milyon yolcuyu bir şekilde tekrar önümüzdeki yıllarda başka firmalar üzerinden Türkiye’ye getirmek kolay olmayacak” dedi. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Hakan Saatçioğlu, geçtiğimiz Mart ayında katıldıkları turizm fuarı ITB Berlin’de FTI’ın yaşadığı krizin gündeme geldiğini dile getirdi. FTI’ın Türkiye açısından çok önemli bir tur operatörü olduğuna işaret eden Saatçioğlu, sakin bir şekilde konuyu ele almanın doğru bir yaklaşım şekli olacağını ifade etti. Saatçioğlu, “Uzun zamandan beri FTI ile ilgili sıkıntılar konuşuluyordu, en son ITB Fuarı’nda da ana konulardan biri FTI finansal durumunun belirsizliği olmuştu. Türkiye açısından çok önemli bir tur operatörü olan FTI ve Meeting Point konusunda turizmcilerin aklıselim ve sakın panik yapmadan konuyu ele alması çok önemli. Otellere borcu ne kadar olursa olsun, rasyonel bir şekilde konuyu ele alması gerekmektedir. Biz otelciler olarak FTI’ın ve Meeting Point’in ayakta kalması için sektör temsilcileri ile organize olarak hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Hali hazırda FTI üzerinden yapılmış 1 milyon rezervasyon tüm dünyada yapılmış. Birçok turist mağdur olmadan, şu an otellerimizde bulunan ve gelecek olan FTI ve Meetıng Point misafirleri konusunda paniğe kapılmadan, akıllıca hareket etmemiz çok önemlidir. Bundan sonra gelecek rezervasyonlarda ne şekilde işlem yapacağımızı Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve AKTOB’un belirlemesi önemli. Hatırlarsanız daha önce de Thomas Cook da yaşadığımız olumsuz süreçte yasadıklarımızdan ders almalıyız. Şu an FTI’ı satın alan Carters grubunun konuya nasıl yaklaşacağını, Alman hükümetinin resmi olarak nasıl bir yol izleyeceğini de bilmiyoruz. FTI şirketine kayyum atanması ihtimalini olumlu bir yaklaşım olarak görebiliriz”.

Rus tur operatörü Vedi Group iflas ettiğini duyurdu Haber

Rus tur operatörü Vedi Group iflas ettiğini duyurdu

Dünya genelindeki ekonomik kriz dev şirketlerin iflas kararı almasına sebep oluyor. Geçtiğimiz yıllarda dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi ile başlayan iflaslar silsilesi bitmek bilmiyor. Ukrayna-Rusya savaşıyla adeta zirve yapan şirketlerin iflası küresel ölçekte tedirginliğe sebep oldu. Son iflas haberi ise turizm devinden geldi. Bu haberin şöyle bir üzücü yanı var. O da Türkiye'ye çok sayıda turist getiren şirketin iflas etmesi oldu. Avrupa başta olmak üzere çok sayıda destinasyonla çalışan Rus tur operatörü Vedi Group, tur satış sözleşmeleri kapsamındaki yükümlülükleri yerine getirmenin imkansızlığı nedeniyle faaliyetlerini sona erdirdiğini duyurdu. Tur operatörünün resmi web sitesinde yapılan açıklamada, Vedi Group’un, 21 yılı aşkın bir süredir profesyonel olarak yüksek kaliteli ve güvenilir turizm hizmeti verdiği hatırlatılırken, “Ancak son üç yılda yaşanan olaylar tüm kaynaklarımızı tüketti. Ne yazık ki salgın ve sonrasında Avrupa Birliği ülkeleriyle iletişimin sona ermesi, dost olmayan ülkelerin yaptırımları, döviz cinsinden ödemelerdeki devasa sorunlar ve döviz kurundaki artış mücadeleyi sürdürmemizi imkansız hale getirdi” ifadelerine yer verildi. Tur operatörü, hizmetlerini kullanan tüm turistlerden, meslektaşlarından ve ortaklarından özür dilerken, borçların ödenmesi ile ilgili tüm formalitelerin tamamlanana kadar çalışmaya devam edeceğine söz verdi. Gazetem.ru'da yer alan habere göre, Rusya Tur Operatörleri Birliği’ne (ATOR) göre, faaliyetlerin durdurulduğu dönemde bin 315 turiste tur satışı yapan Vedi Group’un halihazırdaki toplam müşteri sayısının 600’den fazlası, COVID-19 salgını nedeniyle turlarını kullanamayan turistlerden oluşuyor. Yaptırımlar ve Ukrayna’daki özel askeri operasyon nedeniyle uçuşların yapılmadığı ülkelere planlanan tüm turlar iptal edilirken, bu ülkeler arasında Çekya, Macaristan, Malta, Fransa, İtalya olduğu belirtildi. Bu yılın temmuz-ağustos-eylül aylarındaki varışlar da dahil olmak üzere tur operatörünün toplam borcu 80 milyon rubleden fazla olurken, COVID-19 salgınından kaynaklanan borcun 54 milyon ruble olduğu tahmin ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.