Hava Durumu

#Ihlamur

TOURISMJOURNAL - Ihlamur haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ihlamur haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Soğuyan Havalarda Kış Çayına İlgi Artıyor Haber

Soğuyan Havalarda Kış Çayına İlgi Artıyor

BURSA (İHA) - Havanın soğumasıyla birlikte kış çaylarına olan talep hızla arttı. Soğuk algınlığı ve gripten korunmak isteyen vatandaşlar aktarları dolduruyor. Kilosu 500 TL’ye ulaşan kış çayı, hem sağlıklı hem de doğal bir koruyucu olarak tercih ediliyor. Kış aylarında en çok tüketilen bitkiler arasında ıhlamur, adaçayı, zencefil, tarçın ve karanfil yer alıyor. Aktar Cihan Özdemir, kış çayı hazırlarken doğru miktarda kullanımın önemine dikkat çekti. Özdemir, "Tüketirken doğru miktarda kullanılmalı. Çünkü doğru dozda kullanmanın iyileştirici etkisi varken, yanlış doz kullanıldığında zehirleyici etki de gösterebilir. 1 çorba kaşığı kış çayını, 2-3 bardak su ile 5-6 dakika kaynatıp, 10 dakika dinlendirdikten sonra gün içerisinde 2-3 bardak içmelerini tavsiye ediyorum. 2-3 bardaktan fazlası kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir" uyarısında bulundu. KIŞ ÇAYINDA DOĞALLIK VE TAZELİK ŞART Özdemir, kış çaylarının taze olmasına vurgu yaparak, "Bazı bitkilerde gözle görülür şekilde bitkinin renginde solukluk, nemlenme, kararma, tüylenme ve böceklenme varsa alırken dikkat edilmeli. Çünkü hazırlayan esnafın bile dikkatinden kaçmış olabilir. Raf ömrü 2-3 seneyi geçmiş bir ürün, kış çayının içerisine konulmuş olabilir. Vatandaşlar gözleri ile kontrol etsin. İnternetten ürün görsellerine bakarak karşılaştırma yapsınlar. Ancak bu şekilde ayırt edebilirler" dedi. AİLE BÜTÇESİNE UYGUN ÇÖZÜM Ortalama 150-200 gramlık paketlerde satılan kış çayı, bir ailenin iki haftalık ihtiyacını karşılıyor. Özdemir, "Ayda iki paket kış çayı ile kışı sağlıklı bir şekilde geçirmek mümkün" diyerek doğal antibiyotik etkisi bulunan ıhlamurun düzenli tüketimini de önerdi.

Kışın Gizli Kahramanı: Ihlamur Çayı Haber

Kışın Gizli Kahramanı: Ihlamur Çayı

KONYA (İHA) - Soğuk havaların kendini hissettirmesiyle bitki çaylarına olan ilgi hızla artıyor. Bu dönemde özellikle ıhlamur, doğal şifa kaynaklarının başında geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendirme, gribal enfeksiyonları hafifletme ve stresi azaltma özellikleri sayesinde hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa katkı sağlıyor. İçeriğindeki antioksidanlar ve rahatlatıcı bileşenlerle ıhlamur, soğuk algınlığına karşı koruma sağlarken, aynı zamanda toksinlerden arınmayı destekliyor. "HERKES İÇİN UYGUN BİR BİTKİ" Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri Ayşen Çebiç, "Ihlamur, kış aylarında soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyonlara çok iyi gelmektedir. Çocuk, yetişkin, yaşlı herkesin kullanımına uygun bir bitki olması, en fazla tercih edilmesinin sebeplerinden biridir. Ihlamur iki çeşide ayrılır: yaprak ıhlamur ve çiçek ıhlamur. Çiçek ıhlamurun içeriğinde daha fazla ekstraktlı yağlar olduğu için daha fazla tercih edilmesini öneriyoruz. Ihlamur içerken de günde 3 bardağın geçilmemesi özellikle önemlidir. 3 bardağı geçen ıhlamur, kişide su kaybına yol açarak ishale sebep olabilir" dedi. Çebiç ayrıca hamileler ve yeni doğum yapmış kadınların ıhlamuru doktor kontrolünde tüketmesini önerdi. DOĞRU TÜKETİM ÖNERİLERİ Ihlamur çayının demlenmesi ve tüketimi konusunda doğru yöntemlerin önemine dikkat çeken Çebiç, şu bilgileri paylaşıyor: Ihlamur, beş dakika kaynatılarak ya da kaynamış suya bir tutam atılarak 10 dakika demlenebilir. Sıcak tüketilmesi önerilir, çünkü sıcak içildiğinde toksinlerin ve ağır kimyasalların vücuttan atılmasına yardımcı olur. Tatlandırma için bal kullanılması faydalıdır. Bal, hem bitkinin özünü korur hem de mide hassasiyetine, reflüye ve insülin direncine iyi gelir. Şeker ise bitkinin faydalarını azaltır. Çebiç, bal tercih ederken doğal ürünlerin kullanılmasının önemini de ayrıca vurguladı. "TEKRAR KAYNATMAYIN" Ihlamurun doğru tüketilmediği durumlarda faydalarının kaybolabileceğini belirten Çebiç, defalarca kaynatılan ıhlamurun etkisiz hale geldiğini ifade ederek, aynı ıhlamurun tekrar tekrar kaynatılması yerine, her seferinde taze demleme yapılmasını önerdi. Bu yöntemle bitkinin içerdiği faydalı bileşenlerin korunmasının sağlanacağını ekledi. Defalarca kaynatmanın, ıhlamurun özünü yok ederek faydadan çok zarar vereceğini belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.