Hava Durumu

#Iklim Değişikliği

TOURISMJOURNAL - Iklim Değişikliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Iklim Değişikliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İspanya’dan Türkiye’ye: İklim İçin Pedal Çevirdiler Haber

İspanya’dan Türkiye’ye: İklim İçin Pedal Çevirdiler

MUĞLA (İHA) - Şili’de yaşayan müzisyen Enrique Pina ve eko turizmci Diago Hara, iklim değişikliğine dikkat çekmek için İspanya’dan başladıkları dünya turunda Türkiye’ye ulaştı. 10 ülkeyi geçerek 6.500 kilometre pedal çeviren ikili, Türkiye’nin ardından Ortadoğu ve Afrika’ya geçerek turu tamamlamayı hedefliyor. ÇOCUKLARA ÇEVRE EĞİTİMİ VERİYORLAR Yolculuklarını, sosyal medya hesaplarından topladıkları bağışlarla finanse eden Pina ve Hara, gittikleri ülkelerde çocuklara çevre eğitimi veriyor. İklim mücadelesi için küresel bir ağ oluşturmayı amaçlayan ekip, bireysel farkındalığın büyük değişimlere öncülük edebileceğini vurguluyor. "DAHA AZ İLE YAŞAMAYA ALIŞMAK ZORUNDAYIZ" Yolculuk planları ile ilgili konuşan Pina, "Çevre projemiz için önce karavanla, sonra 7 yıl motosikletle ve şimdi de bisikletle seyahat ediyorum. Bugüne kadar 10 ülke ve 6 bin 500 kilometre yol gezdik. Buradan Afrika’ya gidiyoruz. 1 aydır Türkiye’deyiz. İpsala’dan Türkiye’ye giriş yaptık. İstanbul’a gittik ve şimdi de kış aylarından kaçarak Ege kıyılarını turluyoruz. Tüm Türkiye’yi gezeceğiz. Türkiye’den sonra Ortadoğu’ya geçeceğiz ve oradan da Afrika’ya gideceğiz" dedi. Diago Hara ise, "Grup ve kişisel düzeyde bir proje olarak üç temel amacımız var. Birincisi, iklim mücadelesinde çalışan kişi veya kuruluşlarla bağ kurmak. Gittiğimiz bölgelerde köpekler için mama veriyoruz ve aynı zamanda geçtiğimiz her ülkede kız ve erkek çocuklar için çevre eğitimi konusunda örnek oluşturuyoruz. Amacımız toplum için, çevre için iyi örnekler oluşturarak bu mesajları tüm dünyaya yaymak ve özellikle ülkemiz Şili’ye ulaştırmak. Dünyayı öldüren şeyin insanların aşırı tüketimi olduğuna inanıyoruz. İşte bu yüzden daha az ile yaşama mesajı veriyoruz. Çünkü gezegenimizi kurtarmak için daha az ile yaşamaya alışmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı. SOSYAL MEDYADA DESTEK ARIYORLAR Projelerine destek için "climatecaravandonation" isimli sosyal medya hesaplarını kullanan ekip, Youtube, Instagram, TikTok üzerinden yolculuklarını paylaşıyor. Destekçiler, Patreon üzerinden bağış yaparak projeye katkı sağlayabiliyor.

Demiryolu Taşımacılığında 2053’e Kadar Yeşil Dönüşüm Hedefi Haber

Demiryolu Taşımacılığında 2053’e Kadar Yeşil Dönüşüm Hedefi

BAKÜ (İHA) - Bakü'deki BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansı'nda (COP29) konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2053 yılına kadar demiryolu taşımacılığının enerji ihtiyacının en az yüzde 35'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedeflediklerini belirtti. "Sürdürülebilir ve Dijital Orta Koridor ve Ötesi" konulu Bakanlar Yuvarlak Masa Toplantısı'nda konuşan Bakan Uraloğlu, seyahat süresinin kısalması ve erişilebilirliğin artmasıyla karbon ayak izinin arttığını vurgulayarak, "Ayrıca jeopolitik gelişmeler, bölgesel çatışmalar ve taşımacılık sürelerinin uzaması dolayısıyla emisyon artışı zirveye çıkmıştır diyebilirim. Bir yandan ekonomik ve dolayısıyla taşımacılık faaliyetlerimizi artırırken, diğer yandan karbon ayak izini nasıl azaltacağız? Bu sorunun cevabı sürdürülebilir, ulaştırma politikalarından geçiyor elbette. Ülkemiz Paris Anlaşması'nı onaylayarak ve 2053 sıfır emisyon hedefini taahhüt ederek hem küresel iklim değişikliği sorunuyla mücadelede yerini aldı hem de bu amaca yönelik politikaların uygulamaya aktarılmasına hız kazandırdı" dedi. DEMİRYOLUNUN YOLCU VE YÜK TAŞIMACILIĞINDA PAYI ARTTIRILACAK Uraloğlu, "Bu minvalde hazırladığımız 2053 Ulaştırma ve Lojistik Ana Planımızla etkin bir ulaşım sistemini ülkemize kazandırmak için gayret ediyoruz. Bütünleşik olarak tasarladığımız ulaşım ekosistemimizde zorluklara karşı dayanıklılık ve yeşil ulaştırma esasında tüm modları birbiriyle entegre hale getiriyoruz. Bir yandan yüksek hızlı tren ve hızlı tren ağının geliştirilmesine yönelik projeleri yürütürken, diğer yanda mevcut hatların elektrikli ve sinyalli hale getirilmesi, demiryolunun yolcu ve yük taşımacılığında payının arttırılmasını hedefliyoruz" diyerek ulaşımın geleceği için yapılan çalışmaları aktardı. TAŞIMACILIK PROJELERİ Bakan, denizcilik sektörüne yönelik projelerle sera gazı salınımının azaltılmasını ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı yakıt sistemlerinin geliştirilmesini planladıklarını ifade etti. Tekirdağ'da devreye alınan yüksek gerilimle çalışan gemi elektrik besleme tesisi, emisyonların sıfırlanmasına katkı sağlayacak. Türkiye'nin Asya ile Avrupa’yı birleştiren demir yolu projeleriyle uluslararası yük taşımacılığına çevreci bir bakış açısı getirdiğini belirten Uraloğlu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nde de bir demiryolu projesinin hayata geçirileceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, Azerbaycan ile Zengezur yolu üzerinde yakın çalışmalar yürütüldüğünü ve Bakü-Tiflis-Kars güzergahının tamamlayıcısı olacak yeni bir taşımacılık koridoru oluşturmayı hedeflediklerini de belirtti.

Türkiye'de Ekim Yağışları Kritik Düzeyde Haber

Türkiye'de Ekim Yağışları Kritik Düzeyde

Ekim ayında Türkiye'de görülen yağışların, uzun yıllar ortalamasının yüzde 46, geçen yıla göre ise yüzde 27 azaldığı açıklandı. Bu yıl özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde dikkat çeken bir azalma yaşandı. Yağışların, harita üzerinde kahverengine dönmesi, kuraklığın etkilerini gözler önüne serdi. Aydın ve Muğla'da, normalin çok altında bir yağış seviyesine ulaşılırken, bazı bölgelere ise hiç yağmur düşmedi. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ekim ayı yağış raporunu yayımlayarak, Türkiye genelinde yağışların normallerin altında gerçekleştiğini belirtti. Ekim ayı boyunca metrekareye ortalama 26,8 kilogram yağış düştü. Normali 49,4 kilogramken, 2023 yılı ekim ayında yağış miktarı 36,6 kilogram olarak kaydedilmişti. Bu düşüş, normalin yüzde 46, geçen yılın ise yüzde 27 altındaydı. Son 6 yıldır Türkiye genelindeki ekim yağışları, normalin altında kalmaya devam ediyor. Özellikle Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu'nun batı ve güney kesimlerinde yağışlar yüzde 60’ın üzerinde azaldı. Buna karşın, Karadeniz kıyılarında ve bazı illerde ise yağışlar artış gösterdi. Karadeniz hariç, Türkiye’nin çoğu bölgesinde yağışlar normalin altında kaldı. Bartın, son 65 yılın en fazla ekim ayı yağışını alırken, yüzde 93'lük bir artışla dikkat çekti. Rize'de ise en fazla yağış 331,4 mm ile kaydedildi. Ege Bölgesi’nde, son 40 yılın en düşük yağış miktarı gözlendi. Ekim ayında, yağışların yüzde 95 oranında azaldığı bildirildi. Marmara Bölgesi ise son 23 yılın en düşük seviyesini yaşadı. En düşük yağışı Aydın ve Muğla alırken, her iki ilde de 0,3 mm'lik bir yağış miktarı ölçüldü. Muğla'da yağış, normaline göre yüzde 99 azalmış durumda görünüyor. Ayrıca, İzmir, Aydın, Kütahya ve Manisa gibi iller, son 40 yılın en düşük yağışını aldı. Ekim ayında yağışsız geçen yerler arasında İzmir’in güneyi, Antalya’nın kuzeyi, Aydın, Manisa, Burdur, Mersin, Gaziantep ve Şanlıurfa gibi iller de bulunuyor. Bölgesel yağış miktarları ise Marmara’da normali 72 kilogramken bu yıl 13,9 kilogram olarak kaydedildi. Ege Bölgesi'nde yağışlar, 47,2 kilogramdan 2,2 kilograma düşerken, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 90’lık bir azalma yaşandı. İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde de ciddi düşüşler gözlendi.

Azerbaycan-Türkiye Turizm Hacminde Artış Var Haber

Azerbaycan-Türkiye Turizm Hacminde Artış Var

BAKÜ (İHA) - Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29), Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de sürerken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da konferansa katılmak üzere Bakü’ye geldi. Ersoy, Bakü Olimpiyat Stadyumu'nda kurulan Türkiye pavilyonunu ziyaret etti ve önemli açıklamalar yaptı. Ersoy, "Son zamanlarda iki ülke arasındaki kültürel faaliyetlerde çok ciddi artış var. Hem kültürel değerlerimizin korunması hem de gelecek nesillere aktarılması iki ülke açısından da çok önemli. Özellikle turizm trafiği derseniz zaten son birkaç yıldır çok ciddi oranlarda yükselmeye başladı" dedi.   Konferans kapsamında Azerbaycan, Türkiye ve Özbekistan pavilyonlarını ziyaret eden Bakan Ersoy, önce Azerbaycan Kültür Bakanı Adil Kerimli ile birlikte Azerbaycan Pavilyonu'nda yetkililerden bilgi aldı. Ardından Türk Pavilyonu'nda gazetecilere konuşan Ersoy, iki ülke arasındaki turizm hareketliliğine dikkat çekti.   900 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR Bakan Ersoy, Azerbaycan'dan Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısının bu yıl yüzde 15 artmasını beklediklerini belirtti. "Azerbaycan'dan 900 bine yakın bir ziyaretçi almış olacağız. Hem iki ülke arasındaki hava trafiğinin slotlarının artırılmasını ve orta ve uzun vadede yolcu potansiyelinin her yıl bu ivmeyle çıkış yakalaması için neler yapabileceğimizi konuştuk" dedi. Ayrıca bu gelişimi kültürel etkinliklerle desteklemenin önemine vurgu yaptı.   Bakanlar daha sonra Özbekistan Pavilyonu’nu ziyaret ederek Özbekistan Kültür Bakanı Ozodbek Nazarbekov ile bir görüşme gerçekleştirdi. 

2024, Görülen En Sıcak Yıl Olma Yolunda İlerliyor Haber

2024, Görülen En Sıcak Yıl Olma Yolunda İlerliyor

Rekor seviyedeki sıcaklık artışı nedeniyle 2024, kayıtlardaki en sıcak yıl olma yolunda ilerliyor. Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3S) verilerine göre, bu yılki küresel sıcaklıklar, 1991-2020 ortalamasının 0,71 derece üzerinde seyrediyor ve önceki rekor yıl olan 2023'ten 0,16 derece daha yüksek. C3S, 2024'ün kalan aylarında sıcaklıkların ortalamaya dönmesi halinde bile, bu yılın en sıcak yıl rekorunu kırma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtiyor. Kurumun direktör yardımcısı Samantha Burgess, "10 ayın ardından, 2024'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olacağı artık neredeyse kesin" dedi. 2024, 1,5 DERECE SINIRINI AŞAN İLK YIL 2023'teki sıcaklıklar, sanayi öncesi seviyelerin 1,48 derece üzerindeydi. 2024 ise, aynı seviyeyi 1,5 dereceyi aşarak rekor kırma potansiyeli taşıyor. Bu durum, Paris Anlaşması'nın iklim değişikliğini 1,5 derece ile sınırlama hedefine yaklaşmayı zorlaştırıyor. Burgess, bu yılki sıcaklıkların, yaklaşan COP29 iklim zirvesinde daha iddialı önlemler için bir uyarı niteliğinde olduğunu ifade etti. Bu yaz, Avrupa’da sıcaklık rekorları kırıldı ve Temmuz ayında dünya, kaydedilen en sıcak iki günü yaşadı. Akdeniz'deki sıcak hava dalgası, bilim insanlarına göre, insan kaynaklı iklim değişikliği olmadan "neredeyse imkansız" olurdu.  Eylül ve Ekim aylarında da yüksek sıcaklıklar devam etti. Ekim 2024, ortalama 15,25 derece ile 1991-2020 ortalamasının 0,8 derece üzerine çıktı. Ayrıca, sanayi öncesi seviyelere göre 1,65 dereceyi aşarak, küresel sıcaklıkların 1,5 derece sınırını geçtiği ikinci ay oldu. Avrupa’da, Ekim ayında ortalama sıcaklık 10,83 dereceye ulaştı ve kıtanın çoğu bölgesinde bu yıl kaydedilen en sıcak beşinci Ekim oldu.

Londra Dünya Seyahat Pazarı'nda Aşırı Turizm Gündemde Haber

Londra Dünya Seyahat Pazarı'nda Aşırı Turizm Gündemde

Londra'da düzenlenen Dünya Seyahat Pazarı (World Travel Market) etkinliği, turizmin iklim değişikliği üzerindeki etkileri ve aşırı hava olaylarının sektörü nasıl etkilediği üzerine artan endişeleri gündeme taşıyor. Etkinlikte, küresel turizmin pandemi öncesi seviyelere geri döndüğü belirtilirken, artan turist sayısının popüler destinasyonlardaki kalabalık sorunlarına yol açtığı vurgulandı. Yunanistan Ulusal Turizm Örgütü Genel Sekreteri Andreas Fiorentinos, kruvaziyer gemilerinin küçük adalara getirdiği büyük turist gruplarının yerel altyapıyı zorladığını ifade etti. Aşırı turizm, sürdürülebilirlik üzerinde de tehdit oluştururken, turizmin yerel toplumlar üzerindeki sosyal, kültürel ve çevresel etkileri, ekonomik faydaları gölgede bırakabiliyor. TURİZME KARŞI PROTESTOLAR ARTIŞTA Avrupa'nın bazı şehirlerinde artan turizm karşıtı protestolar, aşırı turizmin yerel halk üzerindeki olumsuz etkilerine tepki olarak düzenleniyor. İspanya'da, özellikle Barselona, Malaga ve adalarda, kitle turizmi karşıtı protestolar sıklaşırken, Hırvatistan’da ise turizmden kaynaklanan konut sorunlarını çözmek amacıyla yeni düzenlemeler devreye alındı. Hırvatistan Turizm ve Spor Bakanı Tonči Glavina, kısa dönemli kiralamaların yapıldığı binalarda kiracıların yüzde 80'inin onayını gerektirecek bir yasa tasarısı hazırlığında olduklarını belirtti. Yerleşim alanlarında turist sayısının önemli ölçüde azaltılmasının hedeflendiğini söyledi. Bu gelişmeler, iklim değişikliği endişelerinin arttığı ve aşırı hava olaylarının sektörü etkilediği bir dönemde yaşanıyor. Seyahat sektörü, sadece net-sıfır karbon hedefine ulaşmakla kalmayıp, net-pozitif bir etki yaratmayı da hedefliyor. Dünya Seyahat Pazarı etkinliğinde, çevresel etki konusunda artan farkındalıkla birlikte, daha düşük karbon ayak izine sahip destinasyonlara ilginin arttığı ifade edildi. World Travel Market Portföy Direktörü Jonathan Heastie ise, "İstatistikler, insanların çevre üzerindeki etkinin son derece farkında olduğunu ve birçoğunun daha düşük karbon ayak izine sahip destinasyonlara gitmeye hevesli olduğunu gösteriyor" dedi. Ayrıca, hava koşullarının da seyahat tercihlerinin değişiminde rol oynadığından bahsetti. World Travel Market Etkinliği, 7 Kasım’da sona erecek.

Bafa Gölü’nden Alarm Sinyalleri: Kuraklık ve Kirlilik Çevreyi Tehdit Ediyor Haber

Bafa Gölü’nden Alarm Sinyalleri: Kuraklık ve Kirlilik Çevreyi Tehdit Ediyor

AYDIN (İHA) - Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan Bafa Gölü, çevresel sorunlar ve kuraklık nedeniyle alarm veriyor. Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Bafa Gölü Tabiat Parkı'nın durumunu değerlendirerek, gölün denizden göle dönüşüm sürecinde büyük bir tehdit altında olduğunu belirtti.   Aydın genelinde çevre ve doğa koruma çalışmaları yürüten EKODOSD, Bafa Gölü ve çevresindeki Latmos Dağı’nın önemine dikkat çekiyor. Sürücü, kuraklığın Bafa Gölü üzerindeki olumsuz etkilerinin arttığını ve göl sularının son yıllarda en fazla çekildiği dönemlerden birini yaşadığını ifade etti. "Bafa Gölü Aydın ve Muğla için doğasıyla, tarihiyle, kültürüyle, kuşları ve yılan balıklarıyla Ege bölgesinin çok önemli sulak alanlarının başında gelmektedir" diyen Sürücü, bu doğal alanın yöre insanına, balıkçılara ve turizm işletmelerine ekonomik katkı sağladığını vurguladı.   Kuraklığın ve iklim değişikliğinin etkisiyle yaklaşık 8 aydır yağışların olmaması Bafa Gölü’nü daha da olumsuz etkiliyor. Sürücü, gölün çevresel sorunlarının çözümü için bugüne kadar herhangi bir önlem alınmadığını belirterek, kirlenmenin giderek arttığını, işletme atıkları ve evsel atıkların Büyük Menderes Nehri aracılığıyla göle zarar verdiğini dile getirdi. Ayrıca, gölün kıyısındaki yavru balık üretim tesislerinin atık sularının da Sakızburnu Dalyanı üzerinden göle karıştığını ifade etti.   Bafa Gölü’nün su giriş ve çıkışlarının tarımsal sulama amacıyla yaklaşık 5-6 ay boyunca toprakla kapatılması, gölün yaşam damarlarının tıkanmasına yol açıyor. Sürücü, "Türkiye’de yılan balığı dağılımının yüzde 24 oranıyla en fazla olduğu yer olan Bafa Gölü’nde 1984-1985 yıllarında 60 ton yılan balığı avlanırken, 1990’larda 2-6 tona düşmüş ve kanalların kapatılması nedeniyle bu rakamların daha da düştüğü görülmektedir. Bafa Gölü ve Latmos Dağları'nın, Türkiye’nin en önemli ve benzersiz özelliklerine sahip ekoturizm merkezlerinden birisi olması gerekirken, ne yazık ki çevre sorunlarıyla boğuşmaktadır. Bunun en büyük zararlarını da bölge insanı çekmekte, biyolojik çeşitlilik olumsuz etkilenmektedir" sözleriyle tehlikenin boyutunu gözler önüne serdi. Ancak, bölgenin korunması ve yerel halkın sorunlarının çözülmesi için bir umut ışığı doğmuş durumda. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Dilekçe Komisyonu'nda görev yapan milletvekilleri, Aydın ve Muğla Valiliklerine yaptıkları ziyaretlerin ardından Bafa Gölü'nü yerinde incelemek üzere alana gelerek vatandaşlarla bilgilendirme toplantıları yapacaklar. Sürücü, "Umarız komisyonun hazırlayacağı raporlar bölge insanını sevindirecek, Bafa Gölü ve Latmos Dağları’nın korunmasına katkı yapacak olumlu bir gelişme şeklinde olur” diyerek umutlu olduğunu dile getirdi.

Antalya'da Şirket Sayısında Düşüş, Kapanmalarda Artış Var Haber

Antalya'da Şirket Sayısında Düşüş, Kapanmalarda Artış Var

ANTALYA (İHA) - Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya'da kurulan şirket sayısının geçen ay yıllıklandırılmış verilerle yüzde 26 azaldığını, kapanan şirket sayısının ise yüzde 46 arttığını bildirdi. Ülke genelinde ise kurulan şirket sayısındaki düşüş yüzde 13, kapanan şirket sayısındaki artış ise yüzde 23 olarak kaydedildi. Çandır, bu verilerin Antalya'nın kurulan ve kapanan şirket hareketliliğinde ülke ortalamasının iki kat gerisinde kaldığını vurguladı. ATB'nin Ekim ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci'nin başkanlığında gerçekleşti. Ekinci, toplantıda TUSAŞ saldırısını kınadıktan sonra ekonomik durumu değerlendirdi. Çandır ise tarım ve ekonomi üzerine yaptığı değerlendirmelerde, 2024 yılının ilk üç çeyreğinin zorlu geçtiğini belirterek, sıkılaşan para politikalarının ve artan maliyetlerin iş dünyasını zorladığını ifade etti. İç ve dış pazar koşullarının daralmasının da şirket kapanmalarını artırdığını vurgulayan Çandır, "Yıl boyunca giderek ağırlaşan bu zorluklara dayanamayan işletmelerimizin kapanma hızları görülmedik düzeyde artmıştır. Sizlerle her ay paylaştığım güncel kurulan/kapanan şirket sayılarının eğiliminde sürekli bozulmalar yaşanmaktadır. Fakat bizim açımızdan daha dikkat çekici durum, kentimizdeki eğilimin yıl başından beri ülkemiz genelinden olumsuz ayrışmasıdır" dedi. "KREDİ KULLANIMI VE TİCARET GÖSTERGELERİNDE GERİDEYİZ" Çandır, Antalya'daki ticari kredilerin kullanımının yüzde 37, tarım kredilerinin ise yüzde 33 arttığını belirtti. Ancak, çek ile işlem hacminin ülke ortalamasının gerisinde kaldığına dikkat çekti. Yıllıklandırılmış verilere göre, toplam ihracatın Antalya'da yüzde 2.3, tarım ve gıda ürünleri ihracatının ise değişmediği, yaş meyve sebze ihracatında ise yüzde 5.5'lik bir azalma yaşandığı belirtildi. TARIM SEKTÖRÜNDE ÇÖZÜM ARAYIŞLARI Tarım sektöründeki iş gücü sorununa da değinen Çandır, TÜİK verilerine göre 2023 yılında yaşlı nüfusun yüzde 57,7'sinin, genç nüfusun ise yüzde 13,6'sının tarımda çalıştığını açıklarken, gençlerin tarım yerine diğer sektörleri tercih ettiğini ifade etti. Tarımda çalışmayı teşvik edecek kamu politikalarına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çandır, gençleri tarıma yönlendirmek için mesleki eğitim ve girişimci teşvikleri gibi önerilerde bulundu. İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TARIMDAKİ EĞİLİMLERİ DEĞİŞTİRDİ Çandır, iklim değişikliği ve su yetersizliğinin tarım üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dikkat çekti. Bu yıl arpa ve buğday verimlerinde ciddi düşüş yaşandığını kaydeden Çandır, çiftçilerin hububat üretiminden mısır, meyve ve sebze üretimine yöneldiğini belirtti. Desteklerin zamanında yapılmamasının da üretimi olumsuz etkilediğini ifade etti. GELECEK İÇİN SORUMLULUK BİLİNCİ Son olarak, Antalya'nın tarihi ve doğal zenginliklerine dikkat çeken Çandır, kentin taşına, toprağına sahip çıkmanın herkesin sorumluluğu olduğunu belirtti. İklim değişikliği ve çevresel sorunlarla mücadele etmenin önemini vurgulayan Çandır, doğaya verilen tahribatın gelecek nesiller için büyük riskler barındırdığını söyledi. Meclis toplantısında, sektör temsilcileri de kendi alanlarındaki değerlendirmelerini paylaştı.

Venedik, 2025'te Giriş Ücretini İkiye Katlıyor Haber

Venedik, 2025'te Giriş Ücretini İkiye Katlıyor

Venedik, aşırı turizmi kontrol altına almak amacıyla, 2025'te giriş ücretlerini yüzde 100 oranında artırma kararı aldı. Başarılı geçen 2023 deneme sürecinin ardından alınan bu karar, özellikle hafta sonu ve tatil günlerinde şehri ziyaret eden günübirlik turistleri kapsayacak. Nüfusu 250 bin olan Venedik'te, 18 Nisan - 27 Temmuz 2025 tarihleri arasında, Cuma'dan Pazara ve resmi tatillerde giriş ücretleri uygulanacak. Rezervasyonunu dört gün önceden yapan ziyaretçiler 5 euro, son anda gelenler ise 10 euro ödeme yapacak. Geçtiğimiz yıl sistemin deneme sürecinde, çoğunlukla hafta sonları ve tatillerde olmak üzere toplam 29 gün ücretli giriş uygulanmıştı. YENİ SİSTEM: QR KODLA RASTGELE KONTROL Yeni uygulamada, giriş yapmak isteyen tüm turistler, cep telefonlarına bir QR kod indirerek tren istasyonu gibi kalabalık alanlarda bulunan rastgele kontrol noktalarında bu kodu gösterecek. Giriş ücreti ödemeyenlere ise para cezası uygulanabilecek. Venedik'te konaklayanlar, Veneto bölgesi sakinleri, Venedik’te eğitim gören öğrenciler ve şehirdeki aile bireylerini ziyaret edenler ise ücretten muaf tutulacak. GELİR BEKLENTİLERİ VE TARTIŞMALAR 2023’teki sekiz günlük deneme sürecinde hedeflenen üç aylık gelir elde edilerek, yaklaşık 2.4 milyon euro toplandı. Ancak Belediye Başkanı Brugnaro, sistemin bütçeye tam katkısını değerlendirmek için daha fazla analize ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Öte yandan, şehirdeki muhalefet partileri, giriş ücretinin akış yönetiminde yetersiz kaldığını ve ücret artışının "faydasız" olacağını savunuyor. UNESCO'nun 2021'de Venedik'i aşırı turizm ve iklim değişikliği nedeniyle tehlike altındaki dünya mirası listesine alması, konuya yönelik endişeleri artırmaya devam ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.