Hava Durumu

#İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü

TOURISMJOURNAL - İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İl Tarım Ve Orman Müdürlüğü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tescilli "Yalova aronyası" için hasat şenliği düzenlendi Haber

Tescilli "Yalova aronyası" için hasat şenliği düzenlendi

Karadere köyünde Gönül Elitaş'a ait çiftlikte düzenlenen şenlikte, Türk Patent ve Marka Enstitüsünce "Yalova aronyası" adıyla coğrafi işaret tescil belgesi verilen meyve, hasadının ardından davetlilere ikram edildi. Yalova Valisi Hülya Kaya, programda yaptığı konuşmada, meslek hayatı boyunca bir ürün üzerine bu kadar kapsamlı bir çalışmayla karşılaşmadığını belirterek, üreticiler ile destek veren kurumları tebrik etti. 2017 yılında başlayan aronya çalışmalarının bugün 150 tonluk bir rekolteye ulaştığını vurgulayan Kaya, "Bu inanılmaz bir rakam. Bu ürünün bir yetişme süresi var. En az 3-4 yıl verim alabilmeniz için beklemeniz lazım. Bu 4 yılın sonunda biz 150 tona ulaşmışız. Yalova çok az toprağı olan bir il. Daha çok orman, yapılaşma ve özellikle de kaçak yapılaşmanın çok olduğu bir bölgede inanılmaz güzel bir çözüm. Hem çiftçi hem de ilimiz kazanıyor. Yalova'yı dışarıda tanıtabileceğimiz bir ürün ortaya çıkmış." diye konuştu. Üreticilerle kurdukları kooperatife destek sözü de veren Kaya, aronyanın, özellikle ihraç edilmesi gereken değerli bir ürün olduğuna dikkati çekti. Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş de Türkiye'nin yerli ve milli tohumlarının Yalova'da ekimi ve pazarla buluşmasının gerçekleştirildiğini ifade etti. Son dönemlerde hayata geçirdikleri atılımlardan biri olan aronyanın hem ilaçlara hem de tedavi yöntemlerine kaynak olduğunu anlatan Büyükgümüş, şunları kaydetti: "Bu mucize meyveyi 2012 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü'nde yapılan çalışmalarda orijinal türler geliştirerek Yalova'mızda yaygınlaştırdık. Geçtiğimiz dönem itibarıyla bizim için bir övünç kaynağı Yalova aronyasını organik olarak tescil ettirerek coğrafi işaret kazandı. Şimdi başarmamız gereken üçüncü bir nokta ise bu geliştirdiğimiz ürünleri son kullanıcı ile buluşturacak katma değer sağlayacak üretimi de Yalova'mızda inşa etmek." İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar ise ilin tarım parsellerinin yüzde 72,5'inin 5 dekar ve altında büyüklükte olması nedeniyle birim alandan katma değeri yüksek ürünlere öncelik verdiklerini hatırlattı. Aronyanın da bu ürünlerden biri olduğuna vurgu yapan Parıldar, şu an ilde 150 çiftçinin 471 dekar alanda yetiştirdiği aronyadan yaklaşık 150 ton rekolte beklediklerini söyledi. Protokol tarafından çiftçilere sertifikalarının verilmesinin ardından Vali Kaya ve programa katılan davetliler bahçede aronya hasat etti.

Karabük'ün yerel ürünleri ekoturizmle tanıtılacak Haber

Karabük'ün yerel ürünleri ekoturizmle tanıtılacak

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün başvuru sahibi olduğu, Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odasının ortak, Valilik, Karabük Üniversitesi ile Safranova şirketinin iştirakçi olarak yer aldığı "Markalaşma Yolunda Safran Projesi" uygulanmaya başlandı. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2023 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Projesi (SOGEP) kapsamında hazırlanan ve "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi"nde hayata geçirilecek projeye 3 milyon lira hibe verildi. Projeyle yerel ürünlerin kültür turizmi için kente gelen ziyaretçilere ekoturizm yoluyla tanıtılması hedefleniyor. "Proje Safranbolu ve Karabük için güzel bir kazanım" İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine, yaklaşık 2 hafta önce imzalanan projenin, ekoturizm kavramını Safranbolu'ya ve Karabük'e taşıyacak farklı bir çalışmanın başlangıcı olacağını söyledi. Ayvalık, projeyi Lavanta Kokulu Safran Bahçesi'nde hayata geçireceklerini belirterek, "Eğitim ve istihdama dayalı bir proje. Proje kapsamında 3 atölye kuruyoruz. Bunlardan en göze çarpanı gastronomi atölyesi olacak. Burada ürettiğimiz başta safran olmak üzere yerel ürünlerimizi, yerel yemeklerimizi tanıtacağız. Gastronomi atölyemize gelen ziyaretçilerimiz, çeşitli workshoplarla hem hoş vakit geçirecek hem de çeşitli ürünleri ekecek." diye konuştu. Proje kapsamında alana endüstriyel mutfak kurmayı da planladıklarını dile getiren Ayvalık, "Bunun içerisinde de bir sunum alanının olmasını amaçlıyoruz. Yine buraya aynı alana bir eğitim atölyesi kuruyoruz. Bu eğitim atölyesinin içerisinde bir çocuk eğitim atölyesi olacak, bir de yetişkinlere yönelik el sanatları atölyesini içerisinde barındıracak. Buraya tek kampüs alanı içerisinde 3 ayrı bölüm yapacağız." ifadelerini kullandı. Ayvalık, tarım atölyesi de oluşturulacağını aktararak, şöyle devam etti: "30 metrekarelik bir cam sera yapacağız. Bu cam serada tamamıyla topraktan bağımsız olarak tezgahlar kuracağız. Burada lavanta ve diğer ıtri ve tıbbi bitkilerin köklendirilmesi amaçlı workshoplarımız olacak. Aynı zamanda kolay köklenebilen sukulent ve sardunya gibi farklı türleri de oradaki eğitim alanlarımızda, ziyaretçilerimize hem göstereceğiz hem de onlara satın almalarını sağlayabileceğimiz güzel bir sistemi kurmuş olacağız. Bölgede yetişen başta ıtri ve tıbbi bitkiler ile yerel çeşitleri, kültür turizmi için ilimize gelen ziyaretçilere ekoturizm yoluyla tanıtmak istiyoruz." Projenin bölge için bir kazanım olduğunu vurgulayan Ayvalık, önlerinde 18 aylık bir süreç olduğunu ancak çalışmaların safran hasadının yapıldığı sonbahara yetiştirmeyi amaçladıklarını sözlerine ekledi. Vali Fuat Gürel de projeyle safran rekoltesinin artırılması, modern olarak üretilmesi, satışa sunulması ve gastronomi alanında kullanımının artırılmasının hedeflendiğini belirterek, bu anlamda projeyi çok önemsediklerini kaydetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.