Hava Durumu

#Indirim

TOURISMJOURNAL - Indirim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Indirim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kasım Ayında E-Ticaret Alışverişleri Yüzde 101 Arttı Haber

Kasım Ayında E-Ticaret Alışverişleri Yüzde 101 Arttı

İSTANBUL (İHA) - Garanti BBVA Ödeme Sistemleri (GÖSAŞ), Kasım ayı alışveriş verilerine dair bir rapor yayımladı. Garanti BBVA’nın Kasım ayına ait kredi kartı harcama verilerine ve POS kullanımlarına göre, e-ticaret alışverişleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 101 artış gösterdi. E-ticaret harcamalarının toplam kart harcamaları içindeki payı ise yüzde 34’e yükseldi. Kasım ayında yapılan indirimli kampanyalar, online alışverişlerin zirve yapmasını sağladı. MOBİLYA-DEKORASYON SEKTÖRÜ EN FAZLA ARTIŞI SAĞLADI "Efsane Kasım", "Muhteşem Cuma", "Siber Pazartesi" gibi sloganlarla duyurulan yılın büyük indirim dönemi Kasım ayında online alışverişlerde en fazla harcama yapılan kategori, yüzde 110 artışla Mobilya-Dekorasyon sektörü oldu. Bunu, yüzde 99 artışla Kozmetik ve yüzde 93 artışla Giyim ve Aksesuar sektörleri izledi. TAKSİTLİ ALIŞVERİŞLERDE ARTIŞ Kasım ayında yapılan e-ticaret alışverişlerinin yüzde 47’si taksitli olarak gerçekleştirildi. Taksitli alışverişler, bir önceki yıla göre yüzde 107 artarken, peşin alışverişlerdeki artış ise yüzde 97 oldu. KADIN VE ERKEK TÜKETİCİLERDE BENZER ARTIŞ Kadın tüketiciler, alışverişlerini geçen yıla göre yüzde 99 oranında artırdı. Erkek tüketicilerin harcamaları ise yüzde 101 artış gösterdi. Kadınlar en fazla Mobilya-Dekorasyon, Kozmetik ve Elektronik kategorilerinde alışveriş yaparken, erkekler Mobilya-Dekorasyon, Giyim & Aksesuar ve Konaklama sektörlerini tercih etti. BURSA VE KOCAELİ EN FAZLA ARTIŞ GÖSTEREN ŞEHİRLER OLDU E-ticaret harcamalarının en fazla arttığı iller sırasıyla Bursa (yüzde 127) ve Kocaeli (yüzde 122) oldu. İzmir, Ankara ve İstanbul ise diğer öne çıkan şehirler arasında yer aldı.

Morgan Stanley’den Türkiye Ekonomisi Tahminleri Haber

Morgan Stanley’den Türkiye Ekonomisi Tahminleri

ABD merkezli yatırım bankası Morgan Stanley, gelişmekte olan piyasalarla ilgili hazırladığı raporunda, Türkiye ekonomisi için detaylı tahminlerde bulundu. Raporda, Türkiye'nin "bir dönemecin başında" olduğuna dikkat çekildi.   Morgan Stanley, Mayıs 2023’ten itibaren uygulanan politika değişikliklerinin, parasal ve finansal koşullarda sıkılaşmayı sağladığını ve makroekonomik dengesizlikleri azalttığını belirtti. Raporda, "Bu da makro dengesizlikleri azalttı ve hem yurt içinde hem de yurt dışında güveni artırdı" yorumlarına yer verildi.   DÖVİZ VE REZERVLERDEKİ GELİŞMELER   Raporda, mevduat dolarizasyonunun belirgin şekilde azaldığı ve döviz korumalı mevduatların (KKM) zirve noktasından önemli ölçüde gerileyerek 38 milyar dolara düştüğü ifade edildi. Türk lirası mevduatlarının payı ise yıl başından bu yana 13,6 puan artarak toplamda yüzde 56'ya ulaştı. Net portföy girişlerinin 17 milyar dolara çıktığı ve 12 aylık cari açığın GSYİH’nin yüzde 0,8’ine düştüğü de vurgulandı. Bu gelişmeler sonucunda Türkiye'nin brüt ve net döviz rezervlerinde önemli artış yaşandığı kaydedildi.   KREDİ NOTLARINDA ARTIŞ   Türkiye’nin artan dışsal dayanıklılığını vurgulayan Morgan Stanley, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun bu yıl içinde Türkiye’nin kredi notlarını iki kademe artırdığını hatırlattı.   EKONOMİK YAVAŞLAMA   Raporda, Türkiye'nin reel GSYİH büyümesinin 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 5,3’ten ikinci çeyrekte yüzde 2,5’e gerilediği ifade edildi. Morgan Stanley, ekonomik faaliyetteki yavaşlamanın üçüncü çeyrekte de sürdüğünü ve sanayi üretiminde daralmalar yaşandığını belirtti. Ancak perakende satışların üçüncü çeyrekte toparlandığı ve tüketici güveninde bir miktar artış görüldüğü de raporda yer aldı.   ENFLASYONDA DÖNÜM NOKTASI   Raporda, çekirdek enflasyonun sıkılaşmaya olumlu tepki verdiği, ancak hizmet enflasyonunun sabit kaldığı belirtildi. Hizmet enflasyonundaki artışın, fiyat kontrollerinin kaldırılması ve dirençli iç talep gibi etkenlerden kaynaklandığı ifade edildi. Morgan Stanley, enflasyonda bir dönüm noktasına yaklaşıldığını vurguladı.   ASGARİ ÜCRETE ZAM TAHMİNİ   Morgan Stanley, ocak ayından itibaren asgari ücrete yüzde 30 oranında bir zam yapılacağını ve elektrik ile doğal gaz fiyatlarında yüzde 25 artış öngörüldüğünü belirtti. Banka, manşet enflasyonun Aralık 2024'te yüzde 44,5'ten Aralık 2025'te yüzde 26’ya düşmesini bekliyor.   KADEMELİ FAİZ İNDİRİMİ   Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) kademeli bir faiz indirimi döngüsüne yaklaşmakta olduğu belirtildi. TCMB’nin 2025 sonu için enflasyon tahminini yüzde 21, 2026 sonu için ise yüzde 12 olarak revize ettiği hatırlatıldı. Merkez Bankası'nın, temel enflasyon eğilimindeki düşüşle birlikte faizleri kademeli olarak indirmesi ve makro ihtiyati tedbirlerin büyük ölçüde yürürlükte kalması bekleniyor.  

745 Bin Emekli İndirimli Seyahat İmkanından Yararlandı Haber

745 Bin Emekli İndirimli Seyahat İmkanından Yararlandı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 745 binden fazla emeklinin, demir yolu ve şehirler arası otobüs seyahatlerinde uygulanan indirimli bilet kampanyasından faydalandığını açıkladı. Bakan Uraloğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2024 yılını "Emekliler Yılı" ilan etmesinin ardından başlatılan bu kampanyanın emeklilerin seyahat maliyetlerini düşürmeye yönelik önemli bir adım olduğunu vurguladı.   Bakan Uraloğlu, "500 bin emeklimiz şehirler arası otobüs seferlerinde uyguladığımız yüzde 20 indirim kampanyasından faydalandı. 2024 yılında ise şehirler arası otobüslerle gerçekleştirilen 13 milyon 43 bin 392 seferde toplam 131 milyon 899 bin 819 yolcumuz sevdiklerine hızlı, konforlu ve güvenli bir şekilde ulaştı" dedi.   "TÜM FİRMALARIN EMEKLİLERİMİZE YÜZDE 20 İNDİRİM UYGULAMASI GEREKİYOR" Uraloğlu, şehirler arası otobüs taşımacılığında faaliyet gösteren 447 firmanın, emeklilere yüzde 20 indirim uygulamak zorunda olduğunu hatırlatarak, indirim yapmayan firmalara 5 uyarma cezası uygulandığını ve CİMER'e bu konuda gelen şikayetlerin titizlikle incelendiğini belirtti.   DENETİMLER SIKILAŞTIRILDI  Bakanlık, şehirler arası otobüslerde fiyat denetimlerinin yanı sıra, yolculuk esnasında yapılan denetimlerle de emeklilerin indirim hakkı dışında fahiş fiyatlı bilet satışına, korsan taşımacılığa karşı etkin mücadele veriyor. Uraloğlu, 2024 yılı itibarıyla 89 bin 476 otobüs denetimi yapıldığını, fahiş fiyat uygulamalarının engellenmeye çalışıldığı ifade etti.   149 BİN 164 EMEKLİ DEMİR YOLU İLE SEYAHAT ETTİ   Bakan Uraloğlu, demir yolu taşımacılığına yönelik indirimlerin de devam ettiğini duyurdu. Emekliler, yüksek hızlı, bölgesel ve ana hat tren biletlerinde yüzde 10 indirimden yararlanıyor. Uraloğlu, "Yüksek hızlı, bölgesel ve ana hat tren biletlerindeki yüzde 10 indirim uygulamamızdan bugüne kadar 245 bin 587 emeklimiz yararlandı. Böylece demir yolu ve şehirler arası otobüsler ile 745 bin 587 emekli vatandaşımız indirimli seyahat etti" diyerek indirimlerin otobüslerle sınırlı kalmadığını vurguladı.

Uçak biletlerine yüzde 50'ye varan zam yolda! Haber

Uçak biletlerine yüzde 50'ye varan zam yolda!

Rusya’da havacılık harçlarının artırılması, iç hat uçuşlarında bilet fiyatlarına yaklaşık 150 ruble zam getirecek. Ancak bu durum, dramatik bir fiyat artışına sebep olmayacak. Bu açıklamayı, “Aviaport” analitik ajansının başkanı Oleg Panteleyev yaptı. Rusya Federasyonu Sivil Havacılık Kurumu (Rosaviatsiya) başkanı Dmitriy Yadrov, daha önce havayolu şirketlerinden alınan havacılık harçlarının havalimanlarının sermaye onarım fonunu finanse etmek amacıyla artırılabileceğini belirtmişti. Kurumun basın servisi, harç oranlarındaki artışın ortalama 150 ruble olacağını ifade etmişti. Yadrov, bu artışın Ağustos ayından itibaren gerçekleşebileceğini tahmin etmişti. Rosaviatsiya temsilcisi ise harçların artırılmasının hala tartışıldığını gazetecilere bildirdi. Oleg Panteleyev, “1 Ağustos’tan itibaren maliyetlerin ve buna bağlı olarak bilet fiyatlarının radikal bir şekilde artacağına dair herhangi bir dayanak yok. Ağustos ayında tatile çıkacak turistlerin endişelenmesine gerek yok, satın alınan biletler için ek ödeme yapılmayacak. Seyahat planlayanları da rahatlatayım, ani bir fiyat artışı olmayacak.” dedi. Panteleyev, havayolu şirketlerinin neredeyse tüm gider kalemlerinde maliyet artışını sürekli olarak kaydettiğini ve enflasyonist süreçlerin devam ettiğini belirterek, tek seferlik bir maliyet artışının yüzde onlarla ifade edilmediğini de ekledi. Panteleyev, “Aslında, havacılık harçlarının artırılması kararlaştırıldı. Evet, şirketlerin bu harçlar için yaptığı ödemeler yüzde olarak önemli ölçüde artacak, yüzde 30-50 oranında. Ancak önemli olan, havayolu şirketlerinin bütçelerinde son sıralarda yer alan bir gider kaleminde artış yaşanmasıdır. Dolayısıyla, bu artışın havacılık ekonomisine etkisi minimal olacak. Bilet fiyatlarına yansıması iç hat uçuşlarında yaklaşık 150 ruble olacak. Gidiş-dönüş uçuşlar için 300 ruble artış olacak.” diye açıkladı. Uzman, artışın Uzak Doğu’yu hiç etkilemeyeceğini hatırlatarak, bu bölgedeki havacılık hizmeti harçlarının sıfırlandığını belirtti.

Oteller, restoranlar boş kaldı: Bodrum ve Çeşme'de mecburi indirim Haber

Oteller, restoranlar boş kaldı: Bodrum ve Çeşme'de mecburi indirim

SERVİS ÜCRETİ KALDIRILDI Sabah'tan Betül Alakent'in haberine göre, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, ilçedeki farklı kategorilerdeki restoranların durumunu değerlendirdi. "Lüks restoranlar dolu, ancak orta ve alt segmentte müşteri trafiğinde düşüş var" diyen Kocadon, bazı restoranların servis ücretini kaldırdığını, bazılarının ise yüzde 10-20 arası indirim yaptığını belirtti. Kocadon, yüksek maliyetler nedeniyle otellerdeki gibi büyük indirimler yapmanın mümkün olmadığını vurguladı. FIRSATÇILIK DA VAR Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Başkanı Ramazan Bingöl, restoranların müşteri trafiğinin yüzde 40 düştüğünü söyledi. Bingöl, yerli ve yabancı turistlerin yüksek fiyatlara tepki gösterdiğini belirterek, "Fiyat kavramı kalmadı. Nişantaşı ile Güngören'de kahve aynı fiyat. Maliyetler arttı ama fırsatçılık da var. Bu durum en çok işini hakkıyla yapana zarar veriyor" dedi. MÜŞTERİ ENAYİ DEĞİL "Çeşme ya da Bodrum'un en lüks restoranında örneğin lahmacunu 800'e satılıyor. Bunu gören X restoran da 'madem orada lahmacun 800'e satılıyor' diyerek 600 TL fiyat yazıyor. Bunu gören müşteri de tepki koyuyor. Adam haklı, enayi değil. O parayı sana neden versin? Diğer yer bir marka oluşturmuş. Hizmeti farklı, alıcısı farklı. Sen daha marka olmadan böyle fiyat yazarsan tepki görürsün" dedi. Turizm beldelerinde müşteri trafiğinin yüzde 50 düştüğünü anlatan Bingöl, "Fiyatları yüzde 10-20 indirdiler. Özellikle 100 liralık lahmacunu 600'e satmaya kalkanlar, 50 liralık böreğe 250 lira isteyenler fiyatını daha da çekecek" şeklinde konuştu. BAKANLIK KURUL KURMALI Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmecileri Derneği (TÜRYİD) Başkanı Kaya Demirer, turistik bölgelerde arzın yüksek, talebin düşük olduğunu belirtti. Demirer, "12 ay açık olan işletmelere göre turistik bölgelerdeki işletmelerin sınırlı bir süresi var. Talep düşünce arz tarafı mecburen fiyat kırdı" dedi. Maliyetlerin yüksek olduğunu vurgulayan Demirer, "Personel giderleri ve maliyetler arttı. Fiyatları düşürmek için Tarım, Maliye ve Çalışma Bakanlığı'nın içinde olduğu bir kurul kurulmalı" dedi. ÇEŞME'DE OTELLER BOŞ Shine Hospitality CEO'su Ayça Bilgin, Çeşme'nin en durgun sezonlarından birini yaşadığını belirtti. Bilgin, "Oteller boş kaldı, fiyat kırıyorlar. Sokaklar dolu ama mekânlar boş. Restoranlar küçük indirimler yaptı ancak sezon çok kısa ve maliyetler yüksek. Bu nedenle büyük indirimler olmuyor" ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.