Hava Durumu

#Işçi

TOURISMJOURNAL - Işçi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Işçi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

2025 Asgari Ücreti 22.104 TL Olarak Belirlendi Haber

2025 Asgari Ücreti 22.104 TL Olarak Belirlendi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, 2025 asgari ücretini yüzde 30 artışla net 22.104 TL olarak duyurdu. İşverenlere sağlanan destek de 700 TL'den 1000 TL'ye çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "2025 yılında asgari ücret, yüzde 30 artışla net 22 bin 104 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı. TÜRK-İŞ'TEN TEPKİ: KABUL ETMEK MÜMKÜN DEĞİL Türk-İş, açıklanan rakamı yetersiz buldu. Asgari ücretin 29 bin 583 TL olması gerektiğini belirten sendika, "Bu rakamı kabul etmek mümkün değil. 1 yıllık belirlendi. 6 aylık belirlenmiş olsa bile kabul edilemez" diyerek toplantıya katılmama kararı aldı. 2025 YILINDA ASGARİ ÜCRETE GETİRİLEN DÜZENLEMELER Brüt ücret 26.005 TL olarak belirlenirken, yeni asgari ücretin işverene toplam maliyeti 30.556 TL'ye yükseldi. Ayrıca işsizlik ödeneği, GSS primi ve kıdem tazminatı gibi kalemlerde değişiklikler olacak. YILLARA GÖRE ASGARİ ÜCRET ZAM ORANLARI 2020: %15,03 zamla 2.324 TL 2021: %21,56 zamla 2.825 TL 2022: %50,5 zamla 4.253 TL 2023: %54,66 zamla 8.506 TL 2025: %30 zamla 22.104 TL "ÇALIŞANIN REFAHINI KORUMAYI AMAÇLIYORUZ" Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda refahın güçlendiği bir geleceği de hedeflemekteyiz. Türkiye'nin artık ciddi bir dezenflasyon sürecinde olduğunu ifade etmek isterim. Fahiş fiyat artışlarına karşı da mücadele yürütüyoruz. Biz çalışanlarımızın cebine giren her kuruşun gerçek değerini koruması için çalışıyoruz. Çalışanlarımızın refahını artıran ve ülkemizin ekonomik istikrarının güçlendiren bu süreci başarıyla yürüttüğümüzü düşünüyorum" dedi. TÜRK-İŞ'İN AÇIKLAMASI Türk-İş, asgari ücretin insana yakışır bir yaşam standardını karşılaması gerektiğini vurgulayarak, hükümetin işçilerin geçim şartlarıyla ilgili yeterli analiz yapmadığını belirtti. Türk-İş'in toplantıya katılmama kararının gerekçesi, "29.583 TL altında bir teklifi kabul etmiyoruz" olarak özetlendi.

Sanayide Usta Kıtlığı: Mavi Yakalılar Kıymete Bindi   Haber

Sanayide Usta Kıtlığı: Mavi Yakalılar Kıymete Bindi  

AYDIN (İHA) - Aydın’da sanayi sektörü, deneyimli ustaların sayısının azalmasıyla birlikte mavi yakalı çalışanlara olan talebi her geçen gün daha fazla hissediyor. Çıraklık sisteminin zayıflaması ve 12 yıllık zorunlu eğitimin etkisiyle işinin ehli usta bulmak zorlaşırken, birçok usta mühendis maaşlarıyla iş bulmaya başladı. Sanayi işletmecisi Bilal Türen, "Eskiden mühendis bulmak zor oluyordu, şimdi iş makinesi operatörü, kaynakçı ve kalıpçı bulmak zor oldu. Az olan ve zor bulunan ne ise o daha çok kıymetli oluyor. Bu nedenle artık mavi yaka çalışanlar mühendislerden daha çok para kazanıyor" dedi.   Türkiye’nin tarım ve turizm şehirlerinden biri olan Aydın, aynı zamanda sanayide büyümeyi hedefleyen şehirlerden. Zorunlu eğitimin 8 yıldan 12 yıla çıkarılmasının ardından, sanayide çırak ve kalifiye eleman yetiştirmenin giderek zorlaştığını belirten Türen, "1997-1998 eğitim öğretim yılında başlayan 8 yıllık zorunlu eğitim getirdiği sorunları yaklaşık 20 yıl sonra hissettik. Bugün ciddi sorun yaşanıyor. Eskiden okumaya meyli olmayan çocuklar ilkokuldan sonra ilgi duyduğu mesleğe yönlendirilirdi. 4306 sayılı kanun 1997-1998 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayıp, 5 yıllık ilkokul ve 3 yıllık ortaokul eğitimi birleştirilerek sekiz yıllık kesintisiz bir ilköğretim süreci başlayınca sanayide ciddi bir sıkıntı başladı. Ardından 2012-2013 eğitim öğretim döneminde Türkiye'de zorunlu eğitim 8 yıldan 12 yıla çıkarıldı. Şimdi herkes okuyup mühendis oldu. Ancak çalışacak kişi kalmadı" ifadelerini kullandı.

Asgari ücret belirlenirken geçim şartları dikkate alınmalı Haber

Asgari ücret belirlenirken geçim şartları dikkate alınmalı

Vergi Hukuku Profesörü Kültür Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, Türkiye’de vergi yükünü taşıyan ana kesimin ücretliler olduğuna dikkat çekerek, “Asgari ücret belirlenirken geçim şartları ile yoksulluk sınırının dikkate alınması Anayasal bir zorunluluktur. Bunun için ise, sadece asgari ücret miktarına odaklanmak yeterli değildir. Asgari ücretli üzerindeki ağır vergi yükünün de dikkate alınması gerekir. Aksi halde, bir el ile verilen diğer el ile alınmış olunur” dedi. 2022 yılında yapılan düzenlemeye rağmen, asgari ücretlinin yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkat çeken Yavaşlar, asgari ücretli üzerindeki dolaylı vergi yükünü azaltmak için önerilerini sıraladı. Yavaşlar, “2022 yılı bitmeden, enflasyon nedeniyle alım gücü daha da azalan bu kesimin mali gücünü dikkate alan bir vergilendirme için gerekli önlemler alınmalıdır. Tek başına asgari ücret artırımı, yeterli etki yaratmayacaktır. Asgari ücrette aşınma ile genel ücret eşitsizliği arasındaki ilişki, bilimsel olarak ispatlanmıştır. Bu ise, çalışma hayatındaki verimliliği azaltmadan kayıt dışılığa artırmaya kadar farklı sonuçlara yol açmaktadır” diye konuştu. Türkiye, vergi gelirleri bakımından OECD ortalamasının altında bulunuyor. OECD verilerine göre, 2000-2020 arası dönemde gayri safi milli hasılanın (GSMH) yaklaşık yüzde 25’i Türkiye’de vergi olarak alınırken, OECD ortalaması yüzde 34 civarında oldu. Tüm OECD ülkeleri arasında GSMH’nin Türkiye’den daha az bir kısmını vergi olarak alan ülkeler, Meksika, Kolombiya, Şili, Kosta Rica ve İrlanda olurken, Türkiye ile yüz ölçüm ve nüfus bakımından karşılaştırılabilir OECD ülkelerinde ise yirmi yıllık süre içinde ortalama oran İsviçre ve Fransa’da yüzde 44, Norveç’de yüzde 43, Almanya’da yüzde 38 ve Polonya’da yüzde 35 olarak tespit edildi. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.