Hava Durumu

#Isparta

TOURISMJOURNAL - Isparta haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Isparta haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Akdeniz’in İncisi Davraz’a Ziyaretçi Akını Haber

Akdeniz’in İncisi Davraz’a Ziyaretçi Akını

ISPARTA (İHA) - Toros Dağları’nın zirvesinde yer alan ve 2 bin 635 metre rakıma sahip Davraz Kayak Merkezi, sezonun açılışında büyük bir ilgi görüyor. Kar kalınlığının 56 santimetreyi bulduğu merkez, son 13 gün içinde 70 binden fazla ziyaretçiyi misafir etti. Günlük ortalama 10 bin kişinin ziyaret ettiği Davraz, Isparta ve çevre illerden gelen tatilciler için popüler bir kış destinasyonu oldu. "DAVRAZ BÜYÜK BİR HAZİNE" Isparta Valisi Abdullah Erin, Davraz Kayak Merkezi’nin bölge ekonomisine ve turizmine sağladığı katkıya vurgu yaparak, "Bu yıl çok şükür kar erken yağdı. Sezonun başlamasıyla birlikte 13 günde Davraz'ın ziyaretçi sayısı 70 binin üzerine çıktı. Günlük ortalama 10 bin kişi burayı ziyaret ediyor. Özellikle Antalya ve çevre illerden yoğun talep var. Davraz, büyük bir hazine ve buraya yatırımlarımız artarak devam edecek" dedi. ZİYARETÇİLERDEN YOĞUN İLGİ VE ÖVGÜ Davraz’da ilk kez kayak yapan Antalya’dan Tunç İşoğlu, pistlerin güzelliğinden ve eğitmenlerin ilgisinden memnuniyetini dile getirdi. "Çocuklarımızla geldiğimiz için biraz zorlansak da genel olarak çok keyif aldık. Burası çok kalabalık, yukarıdan aşağıya inebilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldık. Ancak pistler çok güzel, hocalar çok ilgili. Profesyonel kayakçılardan buranın Uludağ'dan bile daha iyi olduğunu duyduk. Bugün benim doğum günüm ve bu doğum günümde burada olmak benim için unutulmaz bir anı oldu" dedi. Tunç İşoğlu’nun kardeşi Orçun İşoğlu ise fiyatların uygun olduğunu ve tesislerin güzel bir deneyim sunduğunu belirtti. KAYAK GÜVENLİĞİ VE EĞİTİM TAVSİYELERİ Kayak eğitmeni Cengiz Ocak, ziyaretçilerin temel eğitim almadan kayak yapmamalarını önerdi. "Davraz Kayak Merkezi'nde hava çok güzel ve kayak yapmak için mükemmel bir gün. Yanlış tekniklerle yapılan kayak tehlikeli olabilir. Kayak seçimi, rota planlaması ve çığ tehlikesine karşı dikkatli olunmalı. Eğitmenlerin önerilerine mutlaka uyulması gerekiyor" diyerek, böyle bir kayak merkezine sahip oldukları için mutluluğunu dile getirdi. UNUTULMAZ DENEYİMLER İlk kez kayak yapan Ispartalı misafir Lamia, "Ispartalı olmama rağmen Davraz'da ilk defa kayak yapıyorum. Eğitim süreci çok eğlenceli ve öğretici. Yakın zamanda zirveye çıkıp oradan kaymayı hedefliyorum" dedi. 2025 yılının kar yağışıyla hareketlenen Davraz Kayak Merkezi, bölge halkını ve işletmeleri sevindirirken, ziyaretçilere güneşli hava eşliğinde unutulmaz anlar yaşatıyor.

Antalya, yabancılar için hala cazibe merkezi Haber

Antalya, yabancılar için hala cazibe merkezi

TÜİK verilerine göre Ağustos ayında Türkiye genelinde 134 bin 155 konut satıldı. Antalya’da bu dönemde 3 bin 944'ü ikinci el olmak üzere toplam 6 bin 361 konut alıcı buldu. Yabancılara ise Antalya'da 696 konut satışı yapıldı ve şehir, yabancılara en çok konut satılan ikinci il oldu. Türkiye genelinde konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155’e ulaştı. En fazla konut satışı İstanbul’da (19 bin 467) gerçekleşti, ardından Ankara (12 bin 496) ve İzmir (7 bin 44) geldi. En az konut satışı yapılan iller ise Hakkari (53), Ardahan (93) ve Bayburt (116) oldu. Turizm şehri Antalya, konut satışlarında ilk beşte yer aldı. Ağustos ayında şehirde 6 bin 361 konut satıldı. Isparta'da 801, Burdur'da ise 369 konut satışı yapıldı. Yabancılara yapılan konut satışları, Türkiye genelinde bir önceki yılın Ağustos ayına göre yüzde 26,2 azalarak 2 bin 257’ye düştü. Bu satışların, toplam konut satışları içindeki payı yüzde 1,7 olarak kaydedildi. En fazla yabancılara konut satışı sırasıyla İstanbul (838), Antalya (696) ve Mersin (174) illerinde yapıldı. Ocak-Ağustos döneminde yabancılara yapılan konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 azalarak 15 bin 68’e geriledi. Ağustos ayında en çok konut satışı yapılan yabancılar ise 381 ile Rusya Federasyonu, 171 ile İran ve 161 ile Ukrayna vatandaşları oldu.

Lavantada hasat başladı: 60 kilosundan 1 kilo çıkıyor, 600 TL'ye satılıyor Haber

Lavantada hasat başladı: 60 kilosundan 1 kilo çıkıyor, 600 TL'ye satılıyor

Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı, son dönemde lavanta bahçeleri ve ürünleriyle öne çıkan Kuyucak köyünde lavanta yağı imalatı başladı. Türkiye'deki lavanta üretiminin yaklaşık yüzde 90'ının sağlandığı ‘Lavanta kokulu köy' olarak bilinen Kuyucak'ta hummalı bir lavanta yağ üretimi yapılıyor. Kozmetik başta olmak üzere farklı sektörlerde kullanılan lavantalardan elde edilen yağlar birçok ülkeye ihraç ediliyor. Lavanta yağının kilosunun bu yıl 500 ile 600 lira arasında satılması bekleniyor. "Yapılan hasatlar üç şekilde değerlendiriliyor" Köyde yaklaşık 5 yıldır lavanta yağı üreticiliği yapan aynı zamanda Kuyucak köyü muhtarı İsmail Tezcan 120 dönüm alanda lavanta üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, “Biz burada aileden kalma üretim yapıyoruz. 70 yıldır lavantamız mevcut köyümüzde. Biz de 5 yıldır yağ işletmeciliği yapıyoruz. Bu yıl mevsim normallerine göre 20 gün erken geldi lavantalarımız ve çiçeği hemen döktüler yağışlardan sonra dolayı da grileşmeye başladılar. Şu anda olgunlaşma dönemindeyiz, hasat dönemindeyiz. Biz yapılan hasatları üç şekilde değerlendiriyoruz. Kuru yapıyoruz çiçeğini alıyoruz, ikinci olarak demet olarak hazırlıyoruz çiçekçilere sunuyoruz üçüncü olarak da yağını çıkartıyoruz” dedi. “60-65 kilogram lavantadan 1 kilogram yağ alıyoruz” İsmail Tezcan, hasat edilen lavantaların işçiler tarafından nakliye araçlarına yüklenerek yağ işletmelerine getirildiğini, yaklaşık 120 dönüm işletmeden bu yıl bir 500 kilogramlık bir yağ rekoltesi elde etmeyi planladıklarını kaydetti. Tezcan, "Şu anda 280-300 kilogram kapasiteli kazanlarımız. Bu kazanlarda günlük yaklaşık iki buçuk üç ton lavanta işleme kapasitemiz var. İşlediğimiz üç ton lavantadan günlük 50-55 kilogram günlük bir yan çıkarıyoruz” dedi. Lavanta yağının fiyatlarına değinen üretici Tezcan, “Fiyatlarda aşırı bir yükselme yok, 550- 600 TL civarında toptan yağ satışlarımız var. Tabii ki bu net bir rakam değil, herkesin müşterisine göre veyahut yurt dışı bağlantısına göre bu fiyatlar değişiklik gösterebiliyor. Geçen yıllara göre şu anda yağ rekoltemiz düşük. Normalde 50 kilogramda 1 kilogram çıkması gerekirken bu yıl 60- 65 kilogram lavantada 1 kilogram yağ alıyoruz; bu da sıcaklıkların mevsim normallerine göre yüksek olmasından kaynaklı. Lavantalarımız olgunlaşamadı tam bir içeriğini alamadığı için oranlarımız diğer yıllara göre düşük biraz” şeklinde konuştu. Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk ise lavantanın turizmin yanı sıra ekonomiye de katkı sağladığını belirterek, “Burada ürettiğimiz lavantalarımız kazanlara basılarak yağları çıkarılıyor. Bu çıkarılan yağlar büyük illerimize ve Avrupa ülkelerine, Hollanda, Belçika, Fransa gibi parfümeri sanayide kullanılan ülkelere ihraç ediliyor. Burada üretile lavantalar Haziran-Temmuz ayında ilk önce görselliğiyle ilgi çekerek yurt içi ve yurt dışından misafirlerimizi ağırlıyoruz. Hasat yapıldıktan sonra ise ülke ekonomisine katkı sağlanıyor” açıklamalarında bulundu.

Lavanta kokulu köyde hasat başladı Haber

Lavanta kokulu köyde hasat başladı

Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde, temmuz ve ağustos aylarında yüzbinlerce kişinin ziyaret ettiği bahçelerde lavanta hasadı başladı. Toplamda bin ile 5 bin metrekare arasında değişen bahçelerde yetiştirilen lavantalar ekonomik katkısının yanı sıra güzel görüntüsü ve kokusuyla turizme de katkı sağlayarak, insanları kendisine çekiyor. Kuyucak köyünde 25 yıldır lavanta üreticiliği yapan Baysal Tezcan sıcak havaların etkisiyle hasadın bu yıl erken başladığını belirterek “ Hasadımız bir hafta önce başladı. Sabah 5 buçuk gibi bahçelere gelerek kesime başlıyoruz, 11 gibi kesimi bitirerek topladığımız lavantaları kazanlara basarak kaynatıp yağını çıkarıyoruz. Bu yıl havalar sıcak olduğundan dolayı lavantalar erken açtı. Yağışların az olması sebebiyle geçen yıla göre bu yıl hasadımız daha zayıf” dedi. Konuşmasının devamında lavanta fiyatlarından bahseden Tezcan “Lavantanın yaş olanı bu yıl 5 TL, kuru lavanta çiçeği ise belirlenmedi ama geçen yıl 39 TL'den satıldı. Bu yıl bin ile 5 bin metrekare arasında yetiştirdiğimiz lavantada 1 buçuk, 2 ton civarında rekolte bekliyoruz” şeklinde konuştu. Geçen yıl Dubai'ye ihracat yaptığını söyleyen üretici Tezcan bu yıl 100 bin kese lavantayı göndermeyi hedeflediğini söyledi. “Lavantadan elde edilen ürünler dünya pazarında yer alıyor” Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk hava sıcaklıklarından dolayı gül ve domateste olduğu gibi lavantada da hasadın erken başladığını söyleyerek “Isparta'da üretilen lavantalar tıbbı aromatik bitkilerde gül, aronya, kekik yağı olduğu gibi lavanta yağımızda çıkar. Lavantadan elde ettiğimiz lavanta yağı Avrupa ülkelerine, Hollanda, Fransa'ya gidiyor. Burada üretilen ürünlerimiz dünya pazarında yerini alıyor” dedi. “Hasat başladığını duyduk geldik, hoş kokularla karşılaştık” Lavanta tarlalarını ziyaret etmek için İstanbul'dan geldiğini söyleyen Mehmet Şimşek “Biz Antalya'ya tatile gitmiştik. Dönüşte burada hasat başladığını duyduk buraya geldik ve çok memnun olduk, güzel bir ortam ve hoş kokularla karşılaştık. Benim ilk deneyimim daha önce hiç lavanta bahçesi görmemiştim burası çok hoş” açıklamalarında bulundu. İzmir'den gelen misafirlerini gezdirmek için lavanta bahçelerine getirdiğini söyleyen Sertan Gezer ise “Kuyucak köyünün bu güzelliğini, doğa harikasını görmek için geldik. Misafirimiz bu güzellikleri görmek için İzmir'den geldiler bizde ona eşlik etmek ve tanıtmak için geldik. Yetiştirenlere, emeği geçenlere çok teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

Isparta’yı bu yıl gül kokusu erken sardı Haber

Isparta’yı bu yıl gül kokusu erken sardı

Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’da yağışların az olması ve havaların sıcak gitmesiyle gül hasadı erken başladı. 12 bin ton rekoltenin beklendiği şehirde gül turizmi açısından da beklenti oldukça yüksek. Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da bu yıl havaların sıcak gitmesiyle gül hasadı 15-20 gün erken başladı. Gül çiçeklerinin açmasıyla şehri gül kokusu sararken, sabahın erken saatlerinde gül bahçelerinde hummalı çalışmalar başlıyor. Özenle toplanan güller bölgedeki tesislere ulaştırılarak dev imbiklerde damıtılarak gül yağına ve gül suyuna dönüştürülüyor. Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilogram gül yağı elde ediliyor. Gül yağının büyük bir kısmı ise ihraç ediliyor. Isparta’da bu yıl 12 bin ton gül çiçeği rekoltesi bekleniyor. Ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sunan gül hasat döneminde ağırladığı ziyaretçilerle de bölge halkı için önemli bir turizm getirisi sağlanıyor. Bu yıl gül hasadının 45 gün sürmesi bekleniyor. Şehirde güllerin açtığı yerlerden birisi de Keçiborlu ilçesine bağlı Ardıçlı köyü. Ardıçlı köyünde sabahın erken saatlerinde toplanan güller çuvallara konularak, fabrikalara ulaştırılıyor. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Ardıçlı köyü eski muhtarı ve üretici Yakup Yolcu, mevsim dolayısıyla hasadın erken başladığını belirterek, “Yağışlar olmaması sebebiyle gülün yoğunluğu tarla tarla değişiklik gösterdi iklim şartlarından dolayı. Bazı tarlalarda 3 metrede gül çiçeği varken 5 metrede yok. Şu günlerde yağış gösteriyor, eğer yağış olursa hasat uzun sürecek; sürmezse bu sene gülün erken bitme ihtimali çok yüksek. İnşallah iyi ve bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin yüzü güler” dedi. Gül hasadının erken başlamasının turizmi de etkilediğini belirten Yolcu, “Turizmciler programlarını gül hasadının normal tarihine aldılar ama bizim mevsim dolayısıyla hasat erken başladı bu sebeple turizm biraz durgun. İnşallah ilerleyen zamanlarda yoğun geçer. Bütün üreticilere bereketli ve hayırlı kazançlar dilerim” şeklinde konuştu. Ardıçlı köyünde 100 dekar alanda 20 yıldır üreticilik yapan Tolgahan Sarıkaya ise babasından kalan mesleği devam ettirdiğini belirterek, gül çiçeği hasat yoğunluğunun erken başladığını söyledi. Sarıkaya konuşmasının devamında, “Gülcülük iyi bir meslek, sadece son dönemlerde işçilerle alakalı sıkıntılarımız oluyor. Gül tarlası önceden bu kadar çok yoktu. Piyasamızda modern tarımsal aletler eksik olduğu için herkes bu kadar çok gül işi yapmıyordu. Herkes az bir dekar alanda iş yapıyordu. Teknolojinin gelişmesiyle insanlar 50-100 dekar alanda üretim yapıyor artık, bu sebeple işçi bulma sıkıntısı yaşıyorduk. Onun haricinde bir problemimiz yok” açıklamalarında bulundu. Bir başka üretici Yusuf Yıldırım ise sezonun iyi başladığını söyleyerek, “Bu sene 20-25 güne yakın erken başladı. Verim gayet iyi şükürler olsun” dedi. Yıldırım konuşmasının devamında üreticilerin masraflarının fazla olduğunu söyleyerek, “Mazot olsun, ilaçlar olsun, işçilik olsun ağır olduğu için üreticiler çok da bir şey kazanmıyor. Çok kazanıyor diye bir şey yok yani anca işte ucu ucuna emeğini koruyor” açıklamalarında bulundu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.