Hava Durumu

#İstanbul

TOURISMJOURNAL - İstanbul haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, İstanbul haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ağustos’ta Yabancı Konut Satışı Düştü: Ruslar İlk Sırada Haber

Ağustos’ta Yabancı Konut Satışı Düştü: Ruslar İlk Sırada

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 Ağustos ayına ilişkin konut satışı verilerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'den en çok konut alan yabancı ülke vatandaşları Ruslar oldu. Yabancılara konut satışında ilk sırayı İstanbul alırken, İstanbul'u Antalya ve Mersin izledi. Özellikle turizm açısından popüler olan bu şehirler, yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. Dünya gazetesinin haberine göre, yabancılara konut satışı ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %26,2 düşüş göstererek 2 bin 257 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satışları ocak-ağustos döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre %40,0 azalarak 15 bin 68 oldu. Bu durum, hem konut piyasasında hem de turizm sektöründe değişen dinamikleri yansıtıyor. Öte yandan ağustos ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı %1,7 olarak gerçekleşti. Yabancılara yapılan konut satış sayısının en fazla olduğu iller sırasıyla 838 ile İstanbul, 696 ile Antalya ve 174 ile Mersin oldu. Bu iller, Türkiye'nin turistik cazibe merkezleri arasında yer alıyor ve yabancı yatırımcılar için önemli birer destinasyon. Konut satışları yılın zirvesinde: Ağustos ayında 134 bin 155 satış yapıldı. En çok konutu Ruslar aldı. Ağustos ayında ülke uyruklarına göre en fazla konut satışı sırasıyla 381 ile Rusya Federasyonu, 171 ile İran ve 161 ile Ukrayna vatandaşlarına yapıldı. Bu durum, Türkiye'nin hem konut hem de turizm sektörü için stratejik bir pazar olduğunu gösteriyor.

Stunning underground cistern in Istanbul attracts tens of thousands daily. Haber

Stunning underground cistern in Istanbul attracts tens of thousands daily.

It may look like an ancient palace or a place of worship, but this striking structure had a more practical function: storing water. Located 20 meters (65 ft.) beneath the surface, this expansive chamber is a remnant of earlier civilizations. Known as the Basilica Cistern, it was originally constructed during the Byzantine Empire and was later revamped by Emperor Justinian in the 6th century. This 10,000 sq. meter (105,000 sq. ft.) subterranean network of columns was used to hold water that supported not only the Byzantine Imperial Palace but the entire city of Constantinople. After the city's conquest by the Ottomans in 1453, the cistern continued to serve the new rulers in the expanding city of Istanbul. Alongside the Hagia Sophia, situated just 150 meters (500 ft.) away, it is one of Istanbul’s top tourist destinations today. Since its reopening in July 2022 following a major renovation, the cistern attracts between 20,000 and 30,000 visitors daily, according to the Istanbul Greater Metropolitan Municipality’s Department of Cultural Assets Conservation. A notable feature is the Crying Column, named for its seemingly wetter appearance and teardrop-shaped patterns. The cistern also functions as an art gallery, allowing artists to display their work among the 9-meter (30 ft.) columns. Visitors navigate the space via a metal grate path just a few feet above the water below. Occasionally, they are reminded of the cistern's ancient purpose by droplets of water falling from condensation. "I just can’t believe that those many years ago they had this much knowledge to build something like this and make it watertight and find the resources," says Tracey Vincent, a visitor from New Zealand, as she explores the structure. More than 300 Ionic, Corinthian, and Doric columns support the domed ceiling of the underground reservoir. Many of these columns were repurposed from older structures across the empire, giving the cistern its distinctive eclectic character that blends Byzantine and Roman architectural styles. "Although we say that the Basilica Cistern dates back to the 6th century, it is a sophisticated structure that incorporates repurposed elements from as early as the 4th century," explains Oktay Ozel, Head of Istanbul Greater Metropolitan Municipality’s Department of Cultural Assets Conservation. Among the most remarkable features are the two Medusa heads, a Greek mythological figure often depicted with snakes for hair. Legend has it she could petrify people merely by looking at them. It remains a mystery, but some theories suggest the Medusa heads were strategically placed to neutralize her petrifying power. Local authorities are clearly very proud of the Basilica Cistern, not only because it attracts large numbers of tourists. "The Basilica Cistern is naturally a symbolic landmark for Istanbul," says Ozel. "It’s a unique historical site that is the jewel of our city’s tourism."

Antalya, yabancılar için hala cazibe merkezi Haber

Antalya, yabancılar için hala cazibe merkezi

TÜİK verilerine göre Ağustos ayında Türkiye genelinde 134 bin 155 konut satıldı. Antalya’da bu dönemde 3 bin 944'ü ikinci el olmak üzere toplam 6 bin 361 konut alıcı buldu. Yabancılara ise Antalya'da 696 konut satışı yapıldı ve şehir, yabancılara en çok konut satılan ikinci il oldu. Türkiye genelinde konut satışları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155’e ulaştı. En fazla konut satışı İstanbul’da (19 bin 467) gerçekleşti, ardından Ankara (12 bin 496) ve İzmir (7 bin 44) geldi. En az konut satışı yapılan iller ise Hakkari (53), Ardahan (93) ve Bayburt (116) oldu. Turizm şehri Antalya, konut satışlarında ilk beşte yer aldı. Ağustos ayında şehirde 6 bin 361 konut satıldı. Isparta'da 801, Burdur'da ise 369 konut satışı yapıldı. Yabancılara yapılan konut satışları, Türkiye genelinde bir önceki yılın Ağustos ayına göre yüzde 26,2 azalarak 2 bin 257’ye düştü. Bu satışların, toplam konut satışları içindeki payı yüzde 1,7 olarak kaydedildi. En fazla yabancılara konut satışı sırasıyla İstanbul (838), Antalya (696) ve Mersin (174) illerinde yapıldı. Ocak-Ağustos döneminde yabancılara yapılan konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40 azalarak 15 bin 68’e geriledi. Ağustos ayında en çok konut satışı yapılan yabancılar ise 381 ile Rusya Federasyonu, 171 ile İran ve 161 ile Ukrayna vatandaşları oldu.

Joint tourist routes between Bulgaria and Türkiye on the agenda Haber

Joint tourist routes between Bulgaria and Türkiye on the agenda

Speaking at the opening of the tourism forum “Bulgaria - discover and share” in Istanbul, which aimed at discussing the possibilities of interaction between the Bulgarian and Turkish tourism product, Minister of Tourism Evtim Miloshev expressed the belief that there is significant potential for further increasing the exchange of tourists between the two countries. The winter tourism routes in Bulgaria, including Bansko, are well known in Türkiye, Minister Miloshev said, adding that the total number of Turkish tourists visiting Bulgaria between December 1, 2023 and March 25, 2024 is 53,000. “It is in the interests of both countries to create common tourist routes based on common history, culture and culinary traditions,” said the Bulgarian Tourism Minister, who emphasized the need to create a common tourism product between Türkiye and Bulgaria during a meeting with representatives of the Association of Turkish Travel Agencies. Preparations are underway to organize a tour of Borovets, Bansko and Pamporovo for tourism operators, travel agencies and media outlets from Türkiye before the start of the winter season, with the aim of promoting winter and SPA tourism opportunities in our country. Tourism Minister Miloshev met with representatives of the Turkish Airlines Company to discuss the possibilities of attracting more Turkish tourists to Bulgaria from Türkiye and destinations such as China and Japan. Turkish Airlines expressed their readiness to advertise Bulgaria as part of the joint tourism product with Türkiye.

Bulgaristan ve Türkiye arası turistik rotaların oluşturulması gündemde Haber

Bulgaristan ve Türkiye arası turistik rotaların oluşturulması gündemde

İstanbul’da “Bulgaristan – keşfet ve paylaş” adı altında ve Bulgar ile Türk turizm ürünü arasındaki etkileşim imkanlarının ele alınmasını amacı ile düzenlenen turizm forumunun açılışında konuşan Turizm Bakanı Evtim Miloshev, iki ülke arasındaki turist paylaşımının daha da artırılması açısından ciddi potansiyelin mevcut olduğu inancını öne sürdü. Bansko dahil Bulgaristan’daki kış turizmi rotalarının Türkiye’de iyi bilindiğini belirten Bakan Miloshev, 2023 yılının 1 Aralık tarihi ve 2024 yılının 25 Mart tarihi arasındaki dönemde Bulgaristan’ın ziyaret eden Türk turistlerin sayısının toplam 53 000 olduğunu ileri sürdü. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda Türkiye ve Bulgaristan arasında ortak turizm ürünü oluşturulması gerekliliğine vurgu yapan Bulgaristan Turizm Bakanı, “Ortak tarih, kültür ve mutfak geleneğine dayanan ortak turistik rotaların oluşturulması her iki ülkenin menfaatine uygun düşüyor” dedi. Kış sezonu başlamadan Türkiye’den turizm operatörleri, seyahat acentaları ve medya kuruluşlarına ülkemizdeki kış ve SPA turizmi imkanlarının tanıtılması amacı ile Borovets, Bansko ve Pamporovo ziyaretlerini içeren turun düzenlenmesi için hazırlıklar sürüyor. Turizm Bakanı Miloshev’in Türk Havayolları şirketi temsilcileri ile bir araya geldiği toplantıda Türkiye’den ve Çin ve Japonya gibi destinasyonlardan daha çok Türk turistin Bulgaristan’a çekilmesi imkanları görüşüldü. Türk Havayolları Şirketi tarafından Türkiye ile ortak turizm ürününün bir kısmı olarak Bulgaristan’ın reklamını yapmaya hazır olduklarını ifade ettiler.

Tekirdağ 8 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçiyi ağırladı Haber

Tekirdağ 8 ayda yaklaşık 4 milyon ziyaretçiyi ağırladı

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, AA muhabirine, yeşilin ve mavinin iç içe olduğu kentte turizm sezonunun 8 ayda dolu dolu geçtiğini söyledi. Kente gelen doğa tutkunlarının kamp, yürüyüş, ATV turları ve Uçmakdere’deki yamaç paraşütü gibi etkinlikler yaptığını aktaran Hacıoğlu, “Bu yılın hedeflediğimiz turist sayısına 8 ayda ulaştık. Yıl sonuna kadar da mevsim farkı gözetmeksizin havaların uygun olmasıyla beraber yamaç paraşütü ve özellikle şimdi bağ bozumundan sonra bizim bağlarımız çok turist alacak ve dolayısıyla hedeflediğimiz rakamı geçeceğiz diye düşünüyorum.” dedi. Hacıoğlu, 8 mavi bayraklı plaja sahip kentte her yıl binlerce kişinin bölgeye geldiğini ifade ederek, kente olan ilginin arttığını dile getirdi. Ramazan ve kurban bayramı tatillerinin uzun olmasının turizme önemli yansıması olduğunu aktaran Hacıoğlu, şunları söyledi: “Bir bütün olarak düşündüğünüzde yazlıkçılar, günübirlik ziyaretçiler, otelde kalan misafirlerimiz, kamp karavanlarında kalanlar, bağ evlerine gelenler, paraşüt için gelenler, ATV için gelenler, yelken için gelenlerle, renkli ayçiçeği ve lavanta tarlalarına gelenlerle çok verimli bir sezonu geçirdik. Bizim yaklaşık 147 belgeli tesisimiz var basit konaklamada, 40 civarında da turizm işletme yani 200’ün üzerinde konaklama tesisimiz var. Tesislerin hepsi yaz döneminde doluydu.” Hacıoğlu, Tekirdağ’ın İstanbul’a yakın olmasının turizm açısından büyük bir avantaj olduğunu belirterek, kente en çok yerli tatilcinin İstanbul’dan geldiğini ifade etti. “YURT DIŞINDAN GELEN TURİST SAYISINDA ARTIŞ VAR” Yurt dışından gelen ziyaretçilerinden diğer yıllara göre artmaya başladığını dile getiren Hacıoğlu, şunları kaydetti: “Yurt dışından en çok Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’dan tatilci geliyor. 2024 yılının Türk-Macar yılı ilan edilmesinden dolayı oradan gelen ziyaretçi sayımız arttı. Yani sabah gelip akşam giden günübirlikçi ziyaretçilerimizi çok fazla. Bunların yanı sıra 850 bin yazlıkçı var bizde. İstanbul sınırındaki Sultanköy’den başlayarak Çanakkale sınırına kadar 133 kilometrelik Marmara’nın tüm kıyıları neredeyse yazlıklarla dolu. Dolayısıyla sayı çok arttı. Yılın 8 ayında 4 milyon ziyaretçiye ulaştık. Umuyorum ki görünen de o çünkü bağ bozumları daha yeni yapılıyor. Bağ bozumuna ilgi çok fazla oluyor. Hava şartları da müsait yamaç paraşütü uçuşları yapılacak. Yine coğrafi işaretli gastronomi ürünlerimiz için de gelecekler ve ziyaretçi sayısının 4 milyonu geçebileceğini düşünüyorum.”

Leylekler erken göç etti: Tarihi bir kış geliyor olabilir Haber

Leylekler erken göç etti: Tarihi bir kış geliyor olabilir

Bu yıl leylekler, Avrupa’dan beklenenden yaklaşık 15 gün daha erken göç etmeye başladı. Uzmanlar, bu erken göç hareketinin yaklaşan kış aylarının soğuk ve kar yağışlı geçebileceğinin bir işareti olabileceğini söylüyor. Peki, Türkiye’yi bu yıl nasıl bir kış bekliyor? Detaylar haberimizde… Bu yıl leylekler, Avrupa’dan beklenenden yaklaşık 15 gün daha erken göç etmeye başladı. Uzmanlar, bu erken göç hareketinin yaklaşan kış aylarının soğuk ve kar yağışlı geçebileceğinin bir işareti olabileceğini söylüyor. Peki, Türkiye’yi bu yıl nasıl bir kış bekliyor? Detaylar haberimizde… Yaz Mevsiminde Tarihi Sıcaklıklar Yaz boyunca dünyanın farklı coğrafyalarında sıcaklık rekorları kırıldı ve Türkiye de bu durumu yaşadı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar bir süre daha devam edecek olsa da, leyleklerin erken göç hareketi, yaklaşan kışın daha sert geçeceğinin habercisi olabilir. Leylekler Göçe 15 Gün Erken Başladı Leyleklerin göç hareketlerini uzun yıllardır izleyen Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, bu yıl leyleklerin normalden 15 gün erken göç ettiğini belirtti. Bozyurt, Avrupa’dan göç eden leyleklerin bu yıl 12-13 Ağustos tarihlerinde hareketlendiğini ve bu durumun Kuzey Yarım Küre'de sert bir kışın habercisi olabileceğini söyledi. Hava Modelleri de Soğuk Kışa İşaret Ediyor Dr. Bozyurt, hava modellerini de incelediklerini ve Kuzey Atlantik Salınımı, Arktik Salınım ve El Nino gibi hava olaylarının bu yılki kış aylarının soğuk geçeceğine dair önemli veriler sunduğunu belirtti. Bozyurt’a göre, 2023-2024 kış aylarında tarihe geçebilecek soğuk hava olayları yaşanabilir. Erken Göç ve Sert Kış İlişkisi Bozyurt, daha önce leyleklerin erken göç ettiği yıllarda yaşanan sert kış mevsimlerine dikkat çekerek, 1984, 1995 ve 2021 yıllarını örnek gösterdi. Bu yıllarda yaşanan soğuk hava dalgaları ve yoğun kar yağışları, leyleklerin göç hareketi ile ilişkilendirilmişti. Bu yıl da benzer bir durum yaşanabileceği tahmin ediliyor. İstanbul'da Yoğun Kar Yağışı Bekleniyor Dr. Bozyurt, deniz suyu sıcaklıklarının bu yaz boyunca yükseldiğini ve bunun kış aylarında İstanbul gibi şehirlerde "deniz etkili kar" yağışlarının (DEK) artabileceğini belirtti. Özellikle aşırı soğuyan atmosfer ile denizlerdeki buharlaşmanın birleşmesi sonucu yoğun kar yağışlarının yaşanabileceğini ifade etti. Sonbaharda Hava Durumu Ağustos ayının sonlarına doğru Türkiye'nin kuzeyinde sağanak yağışlar beklenirken, Eylül ayında hava sıcaklıklarının tekrar mevsim normallerinin üzerine çıkması tahmin ediliyor. Ancak, leyleklerin erken göçü ve hava modelleri göz önüne alındığında, kış mevsiminin çok soğuk geçmesi muhtemel görünüyor. Yaz boyunca dünyanın farklı coğrafyalarında sıcaklık rekorları kırıldı ve Türkiye de bu durumu yaşadı. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar bir süre daha devam edecek olsa da, leyleklerin erken göç hareketi, yaklaşan kışın daha sert geçeceğinin habercisi olabilir. Leylekler Göçe 15 Gün Erken Başladı Leyleklerin göç hareketlerini uzun yıllardır izleyen Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, bu yıl leyleklerin normalden 15 gün erken göç ettiğini belirtti. Bozyurt, Avrupa’dan göç eden leyleklerin bu yıl 12-13 Ağustos tarihlerinde hareketlendiğini ve bu durumun Kuzey Yarım Küre'de sert bir kışın habercisi olabileceğini söyledi. Hava Modelleri de Soğuk Kışa İşaret Ediyor Dr. Bozyurt, hava modellerini de incelediklerini ve Kuzey Atlantik Salınımı, Arktik Salınım ve El Nino gibi hava olaylarının bu yılki kış aylarının soğuk geçeceğine dair önemli veriler sunduğunu belirtti. Bozyurt’a göre, 2023-2024 kış aylarında tarihe geçebilecek soğuk hava olayları yaşanabilir. Erken Göç ve Sert Kış İlişkisi Bozyurt, daha önce leyleklerin erken göç ettiği yıllarda yaşanan sert kış mevsimlerine dikkat çekerek, 1984, 1995 ve 2021 yıllarını örnek gösterdi. Bu yıllarda yaşanan soğuk hava dalgaları ve yoğun kar yağışları, leyleklerin göç hareketi ile ilişkilendirilmişti. Bu yıl da benzer bir durum yaşanabileceği tahmin ediliyor. İstanbul'da Yoğun Kar Yağışı Bekleniyor Dr. Bozyurt, deniz suyu sıcaklıklarının bu yaz boyunca yükseldiğini ve bunun kış aylarında İstanbul gibi şehirlerde "deniz etkili kar" yağışlarının (DEK) artabileceğini belirtti. Özellikle aşırı soğuyan atmosfer ile denizlerdeki buharlaşmanın birleşmesi sonucu yoğun kar yağışlarının yaşanabileceğini ifade etti. Sonbaharda Hava Durumu Ağustos ayının sonlarına doğru Türkiye'nin kuzeyinde sağanak yağışlar beklenirken, Eylül ayında hava sıcaklıklarının tekrar mevsim normallerinin üzerine çıkması tahmin ediliyor. Ancak, leyleklerin erken göçü ve hava modelleri göz önüne alındığında, kış mevsiminin çok soğuk geçmesi muhtemel görünüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.