Hava Durumu

#Ithalat

TOURISMJOURNAL - Ithalat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ithalat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yeni Nesil Karavan ve Taşınabilir Evler Sahneye Çıktı Haber

Yeni Nesil Karavan ve Taşınabilir Evler Sahneye Çıktı

İSTANBUL (İHA) - Dünya genelinde akıllı ev teknolojileri giderek yaygınlaşırken, modern şehir yaşamından kopmadan doğayla iç içe yaşama isteği artıyor. Bu dönüşün önemli parçalarından biri de karavanlar olarak görülüyor. Teknolojik yeniliklerle donatılmış karavanlar ve taşınabilir evler, TÜYAP Karavan Fuarı'nda ziyaretçilere sunuldu. Kapsül evler, tiny house'lar ve taşınabilir evler, fuarda büyük ilgi gören yapılardan oldu. Bu yıl ilk kez sergilenen akıllı mobil kapsül ev, farklı ihtiyaçlara cevap veren 6 çeşit modeliyle dikkat çekti. Çin'in "Akıllı Ev Teknolojileri"yle geliştirilen ve ilk olarak ABD'de tasarlanan bu taşınabilir evlerin, sürekli genişleyen bir pazarın öncüsü olacağı öngörülüyor. 20 dakikada kurulabilen mobil kapsül evler, özellikle yaz-kış yaşamına uygun yapısıyla dikkat çekiyor. 6 farklı modele sahip bu kapsül evler, havadaki nemi kullanarak kendi suyunu ve elektriğini üretebiliyor. Bu sayede, su ve enerji maliyetini minimuma indiriyor. Kapsül ev fiyatları 1 milyon TL ile 1 milyon 800 bin TL arasında değişiyor. DOĞAL AFETLER SEÇİMLERDE ETKİLİ Muttimo Mobilya ve Muttiny House & Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Muttalip Gören, doğal afetlerin insanlarda daha küçük ve fonksiyonel yaşam alanlarına yönelme isteğini artırdığını ifade etti. Gören, kapsül evlerin 7 yıldızlı otel konforunda tasarlandığını belirtti. Bu evlerde ev ofisleri, spor alanları ve hobi odaları gibi çok fonksiyonlu alanların yer aldığını dile getiren Gören, pandemiyle birlikte bu alanlara olan talebin artış gösterdiğine dikkat çekti. Anahtar teslim bir projeyle, deniz kenarından kırsal bir araziye kadar her türlü alanda bu evlerin kurulabileceğini ekledi. ENERJİ TASARRUFU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YAŞAM Dünya genelinde yaklaşık 175 milyon taşınabilir ev bulunduğuna işaret eden Gören, akıllı ev teknolojilerinin taşınabilir evlerle buluştuğunda ortaya çıkan potansiyeli vurguladı. Kendi suyunu ve elektriğini üreten bu evlerin, uzaktan kumanda, parmak izi ve sesle kontrol gibi özelliklere sahip olduğunu belirtti. Bu sayede, sadece konforu değil, güvenliği de en üst seviyeye taşıdıklarını aktardı. Ayrıca, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik ile tasarım aşamasında alıcılara evleri deneyimleme şansı verdiklerini ekledi. DÜŞÜK MALİYETLİ, YÜKSEK KONFORLU YAŞAM ALANLARI Fuarı ziyaret edenlerden biri olan İlker Aykan, karavan ve taşınabilir evlerin fiyatının normal inşaat maliyetlerinden daha uygun olduğunu belirtti. "Karavan fuarına 5 yıldır düzenli olarak geliyorum. Fuarı gezdik, çok güzel karavanlar ve taşınabilir evler var. Türkiye'de bilinen bir gerçek, deprem var. Bu tarz evler aslında hem bir inşaat maliyetinden daha ucuz hem de depreme dayanıklı. Bir arsanız olduğu sürece üstüne rahatlıkla koyabileceğiniz bir ev" dedi.

Kurulan Şirket Sayısında Düşüş Sürüyor Haber

Kurulan Şirket Sayısında Düşüş Sürüyor

İSTANBUL (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2024 yılı Ekim ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Verilere göre, 2024’ün ilk 10 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı %12,2, gerçek kişi ticari işletme sayısı %20,8 ve kooperatif sayısı %15 oranında azaldı. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı %21,2 artarken, kooperatif sayısı %0,3 arttı; ancak gerçek kişi ticari işletme sayısında %32,7’lik bir azalma görüldü. EKİM AYI VERİLERİ Ekim 2024’te kurulan şirket sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre %2,8 azaldı. Kurulan kooperatiflerde %26,3’lük düşüş yaşanırken, gerçek kişi ticari işletme sayısı %10,1 oranında arttı. Aynı ayda kapanan şirketler %8,6, kooperatifler %7,1 oranında artış gösterirken, gerçek kişi ticari işletmelerde %6,8’lik bir azalma gözlemlendi. Bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı %5,5 artarken, gerçek kişi ticari işletmelerde %7,2 ve kooperatiflerde %4,8 oranında azalma oldu. Aynı dönemde kapanan şirket sayısında %13,2, kooperatiflerde %40, gerçek kişi ticari işletmelerde ise %35,9’luk bir artış kaydedildi. ŞİRKET VE KOOPERATİF KURULUŞLARININ DAĞILIMI Ekim 2024’te tüm illerde şirket kuruluşu gerçekleşti. Kurulan toplam 11 bin 44 şirket ve kooperatifin %85,9’u limited şirket, %12’si anonim şirket ve %2,1’i kooperatif olarak kayıtlara geçti. Şirketlerin %36,8’i İstanbul’da, %11’i Ankara’da, %5,8’i ise İzmir’de kuruldu. Ekim ayında kurulan şirketlerin toplam sermayesi, bir önceki aya göre %27,4 oranında düştü. 2024 yılının ilk 10 ayında toplam 94 bin 989 şirket ve kooperatif kuruldu. Limited şirketler toplam sermayenin %66,1’ini, anonim şirketler ise %33,9’unu oluşturdu. SEKTÖREL DAĞILIM Ekim 2024’te kurulan şirket ve kooperatiflerin %33,7’si ticaret, %15’i inşaat, %13,1’i ise imalat sektöründe faaliyet gösterdi. Aynı dönemde kapanan işletmelerin büyük kısmı da benzer sektörlerde yoğunlaştı. KOOPERATİF VE YABANCI SERMAYELİ ŞİRKETLER Ekim ayında kurulan 236 kooperatifin 157’si konut yapı kooperatifi olarak faaliyet gösterirken, 39’u işletme kooperatifi ve 11’i turizm geliştirme kooperatifi olarak kuruldu. Aynı dönemde, 639 yabancı sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin %75,5’inin sermayesini yabancı ortaklıklar oluşturdu. Ekim 2024’te kurulan yabancı sermayeli şirketlerin 366’sı Türkiye, 29’u İran ve 21’i Almanya ortaklı olarak kuruldu. En çok şirket kurulan sektörler arasında belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda toptan ticaret ve bina inşaatı yer aldı.

Ticaret Bakanlığı’ndan E-İhracatçılara Kapsamlı Rehber Haber

Ticaret Bakanlığı’ndan E-İhracatçılara Kapsamlı Rehber

ANKARA (İHA) - Ticaret Bakanlığı, ihracatçılar için önemli bir kaynak olan "E-İhracat Pazarları ve Ülke Gümrük Uygulamaları Rehberi"ni yayımladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, rehberin 21. yüzyılın getirdiği teknolojik ilerleme ve küresel ticaretin dinamikleri doğrultusunda Türk markalarının ve ürünlerinin küresel pazarlara sunulmasına katkı sağlamak amacıyla hazırlandığı belirtildi. Bu kapsamda özellikle “Uzak Ülkeler Stratejisi”ne odaklanılarak, e-ihracatta potansiyel taşıyan ülkeler için özel olarak hazırlanan "Potansiyel E-İhracat Pazarları Raporu", 2024 yılı için güncellenip genişletildi. Yeni içerikleriyle Ticaret Bakanlığının internet sitesinde yayımlanan rehber, ihracatçılara potansiyel pazarlara dair stratejik bir yol haritası sunarak e-ihracata ilişkin ihtiyaç duyabilecekleri bilgileri tek bir kaynakta topluyor. Rehberle ilgili açıklamada: "İki ana bölümden oluşan rehberin ilk kısmı olan 'E-İhracat Pazarları' bölümü; sosyo-ekonomik analizler, ödeme sistemleri, sosyal medya eğilimleri, e-ticaret mevzuatı ve hızlı kargo altyapısı gibi birçok konuda pazara giriş stratejileri oluşturmaya yönelik kılavuz bilgiler sunmaktadır" ifadeleriyle ilk bölüm tanıtıldı. Rehberin ikinci bölümü  olan "Ülke Gümrük Uygulamaları" ile ilgili, "Bu bölümde sınır ötesi e-ticaret işlemlerine dair genel prosedürlerden, ülkelere özgü vergi uygulamaları, yasaklar, muafiyetler ve zorunlu belgeler gibi detaylı bilgilere kadar ihracatçıların gümrük süreçlerini kolaylaştıracak kapsamlı içerikler sunulmaktadır" ifadelerine yer verildi. Milli ve uluslararası kaynaklardan yararlanarak hazırlanan rehberin iş dünyası, karar alıcılar ve ilgili tüm paydaşlar için kıymetli bir bilgi kaynağı olacağı eklendi. Genişletilen rehber ile, firmaların yeni pazarlara girişlerini kolaylaştırılacağı, pazarlarda tutunmaları, büyümeleri ve gümrük süreçlerini etkin bir şekilde yönetmeleri için önemli bir kaynak teşkil edeceği belirtildi. Atılan adımlarla Türkiye'yi küresel ticarette etkin bir konuma getirmek için çalışılmaya devam edileceği vurgulandı.

Aliağa Limanları, Türkiye'nin Dış Ticaret Merkezi Olacak Haber

Aliağa Limanları, Türkiye'nin Dış Ticaret Merkezi Olacak

İZMİR (İHA) - Aliağa, Türkiye’nin sanayi ve lojistik sektöründe önemli bir merkez haline gelmiş durumda. Hem bölgesel hem de ulusal ölçekte büyük bir stratejik öneme sahip olan Aliağa, son 15 yılda limancılık sektöründe ciddi yatırımlar yaparak bu alanda hızla büyüyor. Özellikle petrokimya, enerji ve demir-çelik sanayi alanlarında önemli adımlar atan Aliağa, son yıllarda liman faaliyetleriyle de dikkatleri üzerine çekiyor. Geçtiğimiz yıl, Aliağa limanları Türkiye’deki liman bölgeleri arasında birinci sırada yer alarak en fazla yük elleçlemesi gerçekleştiren liman olan Aliağa, 2024 yılında da bu unvanını koruyarak, konteyner taşımacılığı alanında 5. sıradan 3. sıraya yükseldi. 3. ÇEYREKTE 26,6 MİLYAR DOLAR DIŞ TİCARET HACMİ Ege İhracatçılar Birlikleri (EİB) ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aliağa limanlarından 2024 yılının 3. çeyreğinde gerçekleştirilen ihracat, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1,1 artış göstererek 15,93 milyar dolara ulaştı. İthalat ise geçtiğimiz yıla kıyasla yüzde 3,11 düşüşle 10,77 milyar dolara geriledi. Toplamda yılın ilk 9 ayı itibariyle gerçekleşen toplam dış ticaret hacmi 26 milyar 698 milyon doları buldu. LİMAN VE SANAYİ FAALİYETLERİNDE GÜÇLÜ PERFORMANS Aliağa limanları, 2024’ün 3. çeyreğinde toplam 64 milyon 37 bin ton yük elleçleyerek geçen yıla göre yüzde 6,3'lük bir artış sağladı. Konteyner taşımacılığında ise yüzde 35,5 artışla 1 milyon 594 bin TEU'ya ulaşarak Ambarlı ve Kocaeli’nin ardından üçüncü sırada yer aldı. Aliağa, sanayi ve lojistik faaliyetlerinin yanı sıra enerji üretim kapasitesiyle de dikkat çekiyor. Ülkenin demir-çelik ihtiyacının yüzde 25’i, işlenmiş petrol ürünleri ihtiyacının yüzde 30’u Aliağa’daki tesislerden karşılanıyor. Bölgenin stratejik konumu ve büyük üretim kapasitesi, yatırımcıların ilgisini çekiyor. Aliağa, ayrıca yenilenebilir enerji alanında da güçlü bir üretim kapasitesine sahip, özellikle rüzgar ve güneş enerjisi santralleriyle önemli bir üretim merkezi olma yolunda ilerliyor. ALTYAPI YATIRIMLARI VE ÇÖZÜM ODAKLI YAKLAŞIMLAR Aliağa’nın hızlı büyümesiyle birlikte bazı altyapı sorunları gündeme gelmişti. Bu sorunları çözmek amacıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı başkanlığında gerçekleştirilen toplantılarda, demiryolu ve karayolu altyapısının güçlendirilmesi, lojistik altyapının geliştirilmesi ve depolama kapasitesinin artırılması gibi adımlar tartışıldı. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Ömer Ertürk, Aliağa’daki ulaşım altyapısının hızla büyüyen sanayi ve liman işlevlerine uygun hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Bu sorunların çözülmesi için tüm paydaşlarla birlikte hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Aliağa'nın iç ve dış ticaretteki önemini vurgulayan Ertürk, "Ege Bölgesi’nin toplam dış ticaretinin yüzde 55’i, Türkiye’nin dış ticaretinin de yüzde 6’sı yine Aliağa’dan gerçekleşiyor. Aliağa olarak 7 yıldır dış ticaret fazlası vermeye devam ediyoruz. İleriye dönük projeksiyonlar Aliağa bölgesinin limancılıkta 2050 yılına kadar Türkiye ve dünya ortalamasının üzerinde büyümeye devam edeceğine işaret ediyor. Aliağa üretim, ticaret ve ihracatın en aktif olduğu çevre iller başta olmak üzere tüm Batı Anadolu ve İç Anadolu illerinde bulunan sanayicilerin dünya ile bağlantı kurduğu bir hub haline geldi" açıklamasını yaptı. ALTO Başkanı Ömer Ertürk, Lojistik Koordinasyon İcra Kurulu’nun Alt Komitesi ile yapılan toplantıda, hızlı büyüme sonucu yaşanan altyapı sorunlarının yerinde görülmesi için komisyondaki bakanlık ve diğer kurum yetkililer ile birlikte Aliağa limanları ve sanayi bölgesinde saha ziyareti yapma kararı alındığını belirtti.

ATSO Ekim Toplantısında Ekonomi Gündemi Konuşuldu Haber

ATSO Ekim Toplantısında Ekonomi Gündemi Konuşuldu

ANTALYA (İHA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, ATSO Meclis Başkan Vekili Nilay Akbaş'ın açılış konuşmasıyla başlandı. Meclis'te söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Hacısüleyman, güncel ekonomik konulara dair değerlendirmelerde bulundu. SANAYİ ÜRETİMİNDE DARALMA Hacısüleyman, sanayi üretiminde Ağustos ayında yaşanan yüzde 5,3'lük gerilemenin yalnızca o aya özgü olmadığını, Nisan ayından bu yana süregelen bir düşüş olduğunu vurguladı. Sanayi üretim endeksinin Haziran, Temmuz ve Ağustos'ta sırasıyla yüzde 5, yüzde 4 ve yüzde 5,3 düştüğünü belirten Hacısüleyman, bu düşüşlerin sanayinin ekonomi içindeki payının tarihi düşük seviyelere gerilemesine işaret ettiğini kaydetti. "Üretimin kalbi imalat sanayiidir," diyen Hacısüleyman, bu durumun ciddi bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. İmalat sanayinin tarım ve madencilikle birlikte katma değer üreten bir sektör olduğunu hatırlatan Hacısüleyman, hizmetler sektörünün ise bu katma değeri ekonomiye yeniden dağıttığını belirtti. Sanayi daralırken, vatandaşların ithal tüketim mallarına olan talebinin arttığını ve perakende satışların yükseldiğini belirten Hacısüleyman, toplam ithalatın gerilemesine rağmen, tüketim malı ithalatında bir artış yaşandığını ifade etti. Eylül ayında enflasyonun aylık yüzde 2,97 olduğunu ve tüketici fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 49,38 arttığını belirten Hacısüleyman, eğitim harcamalarındaki aylık artışın da yüzde 14 ile en yüksek seviyeye ulaştığını vurguladı. Hacısüleyman, yıllık enflasyonun son dört aydır gerilediğini, ancak aylık enflasyonun yüksekliğinin endişe verici olduğunu kaydetti. SAVUNMA SANAYİİ DESTEKLEME FONU Savunma sanayii fonu konusuna değinen Hacısüleyman, ek kaynak sağlama önerisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulduğunu ve bu çalışmanın vergi beyannamelerinden, noter işlemlerinden ve 100 bin TL üzeri kredi kartlarından kesinti yapılmasını öngördüğünü ifade etti. Devletin vatandaşlara bu kesintileri açıklarken daha şeffaf bir yaklaşım sergilemesi gerektiğinin altını çizen Hacısüleyman, "Bu konu hakkında daha önce kamuoyuna bilgi verilmesi gerekirdi," dedi. BM GIDA İSRAFI RAPORU Hacısüleyman, gıda israfına da dikkat çekerek, Birleşmiş Milletler raporlarına göre 2022 yılında üretilen gıdanın yüzde 19'unun çöpe gittiğini belirtti. Dünyada açlıkla mücadele eden 783 milyon insan varken, her gün 1 milyardan fazla öğünün israf edildiğini vurgulayan Hacısüleyman, Antalya gibi turizm ve tarım açısından zengin bir şehirde bu sorunlara karşı farkındalık oluşturmanın önemine değindi. ATSO olarak israfın azaltılması ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının desteklenmesi için çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Son olarak, kadın ve çocuk cinayetleri ile ilgili endişelerini dile getiren Hacısüleyman, yaşam hakkını korumanın toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurgulayarak, "Antalya Ticaret ve Sanayi Odası olarak yaşam hakkını kutsal bir değer kabul ediyoruz," dedi. Hacısüleyman, kadın ve çocuklara yönelik şiddete karşı duracaklarını ve bu konuda farkındalık yaratmak için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerini belirtti.

İhracat yüzde 10,5, ithalat yüzde 17,5 azaldı Haber

İhracat yüzde 10,5, ithalat yüzde 17,5 azaldı

2023 yılı Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azalarak 20 milyar 904 milyon dolar, ithalat yüzde 17,5 azalarak 26 milyar 64 milyon dolar olarak gerçekleşti. Bu ayda dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 azalarak 5 milyar 160 milyon dolara geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle genel ticaret sistemi çerçevesinde üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2023 yılı Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,5 azalarak 20 milyar 904 milyon dolar, ithalat yüzde 17,5 azalarak 26 milyar 64 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde ihracat yüzde 1,9 azalırken, ithalat yüzde 4,1 arttı Genel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azalarak 123 milyar 341 milyon dolar, ithalat yüzde 4,1 artarak 184 milyar 576 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat yüzde 10,4, ithalat yüzde 10,9 azaldı Enerji ürünleri ve nakit olmayan altın hariç ihracat, 2023 Haziran ayında yüzde 10,4 azalarak 21 milyar 810 milyon dolardan, 19 milyar 547 milyon dolara geriledi. Haziran ayında enerji ürünleri ve nakit olmayan altın hariç ithalat yüzde 10,9 azalarak 22 milyar 272 milyon dolardan, 19 milyar 846 milyon dolara geriledi. Enerji ürünleri ve nakit olmayan altın hariç dış ticaret açığı Haziran ayında 299 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi yüzde 10,6 azalarak 39 milyar 393 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 98,5 oldu. Dış ticaret açığı Haziran ayında yüzde 37,3 azaldı Haziran ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,3 azalarak 8 milyar 236 milyon dolardan, 5 milyar 160 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Haziran ayında yüzde 73,9 iken, 2023 Haziran ayında yüzde 80,2'ye yükseldi. Dış ticaret açığı Ocak-Haziran döneminde yüzde 18,7 arttı Ocak-Haziran döneminde dış ticaret açığı yüzde 18,7 artarak 51 milyar 577 milyon dolardan, 61 milyar 235 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Haziran döneminde yüzde 70,9 iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 66,8'e geriledi. Haziran ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı yüzde 95,2 oldu Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2023 Haziran ayında imalat sanayinin payı yüzde 95,2, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 2,8, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,5 oldu. Ocak-Haziran döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı yüzde 94,7, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı yüzde 3,3, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı yüzde 1,5 oldu. Haziran ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı yüzde 71,2 oldu Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2023 Haziran ayında ara mallarının payı yüzde 71,2, sermaye mallarının payı yüzde 14,7 ve tüketim mallarının payı yüzde 14,0 oldu. İthalatta, 2023 Ocak-Haziran döneminde ara mallarının payı yüzde 74,9, sermaye mallarının payı yüzde 13,3 ve tüketim mallarının payı yüzde 11,7 oldu. Haziran ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu Haziran ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 1 milyar 784 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 331 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 65 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 1 milyar 12 milyon dolar ile İtalya, 986 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 29,6'sını oluşturdu. Ocak-Haziran döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya'ya yapılan ihracat 10 milyar 707 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 7 milyar 387 milyon dolar ile ABD, 6 milyar 163 milyon dolar ile İtalya, 5 milyar 997 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 5 milyar 815 milyon dolar ile Rusya Federasyonu takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın yüzde 29,2'sini oluşturdu. İthalatta ilk sırayı Çin aldı İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Haziran ayında Çin'den yapılan ithalat 3 milyar 756 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 2 milyar 912 milyon dolar ile Rusya Federasyonu, 2 milyar 11 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 313 milyon dolar ile İsviçre, 1 milyar 121 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 42,6'sını oluşturdu. Ocak-Haziran döneminde ithalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı. Rusya Federasyonu'ndan yapılan ithalat 24 milyar 734 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 22 milyar 238 milyon dolar ile Çin, 13 milyar 439 milyon dolar ile Almanya, 11 milyar 791 milyon dolar ile İsviçre, 7 milyar 574 milyon dolar ile ABD izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın yüzde 43,2'sini oluşturdu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 3,8 arttı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2023 Haziran ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 3,8 artarken, ithalat yüzde 11,9 azaldı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2023 yılı Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 0,3, ithalat yüzde 9,7 azaldı. Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 3,1 oldu Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsıyor. Haziran ayında ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 95,2 oldu. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,1,, Ocak-Haziran döneminde ISIC Rev.4'e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 94,7, Ocak-Haziran döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,6 oldu. Haziran ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 82,3 olarak gerçekleşti. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 10,4 oldu. Ocak-Haziran döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 79 oldu. Ocak-Haziran döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 10,2 olarak gerçekleşti. Özel ticaret sistemine göre ihracat 2023 yılı Haziran ayında 19 milyar 71 milyon dolar oldu Özel ticaret sistemine göre, 2023 yılı Haziran ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,1 azalarak 19 milyar 71 milyon dolar, ithalat yüzde 16,1 azalarak 24 milyar 466 milyon dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında dış ticaret açığı yüzde 27,9 azalarak 7 milyar 482 milyon dolardan, 5 milyar 395 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Haziran ayında yüzde 74,4 iken, 2023 Haziran ayında yüzde 77,9'a yükseldi. İhracat 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde 112 milyar 404 milyon dolar oldu Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 azalarak 112 milyar 404 milyon dolar, ithalat yüzde 3,0 artarak 173 milyar 215 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran döneminde dış ticaret açığı yüzde 21,0 artarak 50 milyar 260 milyon dolardan, 60 milyar 811 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2022 Ocak-Haziran döneminde yüzde 70,1 iken, 2023 yılının aynı döneminde yüzde 64,9'a geriledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.