Hava Durumu

#Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri

TOURISMJOURNAL - Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kahramanmaraş'ın Lezzet Dünyası Haber

Kahramanmaraş'ın Lezzet Dünyası

Yoğurtlu Dövme Çorbası; Sıcak ve soğuk seçenekleriyle servis edilen bu çorbanın yapımında buğday ve nohut kullanılıyor. Özellikle yaz aylarında serinletmesi özelliğiyle tercih ediliyor. Ciğerli Bulgur Pilavı: Tereyağında kavrulan bulgur pilavı, kavrulmuş ciğer, sebze ve baharatlarla buluşuyor ve ortaya nefis bir ürün çıkıyor. Sömelek Köftesi ve Havuçlu Pilav:   Maraş'ın sık sık tüketilen yemeklerinden biri olan bu köfte, minik porsiyonlar halinde hazırlanıyor, üzerine sarımsaklı yoğurt eklendikten sonra ise havuçlu pilavla birlikte yenmeye hazır hale geliyor. Eli Böğründe: Sıvı yağ, tuz ve baharatlarla dinlendirilen et, patates soğan sarımsak ve domates biber eşliğinde tepsiye diziliyor, ardından fırına pişmeye yollanıyor. Hazır olunca üzerine tereyağı gezdiriliyor ve yenmeye hazır oluyor.  Maraş Çöreği: Tuzlu bir hamur işi olan maraş çöreği, çörek otu, susam ve un ile hazırlanıyor. Çayın yanına çok iyi eşlik eden bu çöreği kesinlikle denemelisiniz. Maraş Tava: Bölgenin en sevilen yemeklerinden biri olan Maraş tava, patlıcan, soğan, domates ve kırmızı et ile hazırlanıyor. Kahramanmaraş'taki hemen hemen her restoranda bulabileceğiniz bu lezzeti denemeden geçmeyin deriz. Acem Pilavı: Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan ve pirinç pilavının fıstık, et, kuş üzümü ve havuç ile zenginleştirilmesiyle hazırlanan acem pilavı, Kahramanmaraş ve çevresinde sık sık tüketiliyor. Maraş Dondurması: Bu listede tabii ki Maraş dondurması da var. Sakız gibi uzayan yapısı ve gerçek süt tadı ile gerçekten de dünyaca ünlü olmayı hak etmiş bir lezzet Maraş dondurması. Çullama:  Bastık ile hazırlanan ve Maraş'ın yöresel tatlarından biri olan Çullama, içi fıstık veya fındık ile doldurulduktan sonra, muska şekli veriliyor. Kızartılıp ardından şerbete batırılan bu tatlının tadının damağınızda kalacağına eminiz. Ravanda Şerbeti: Üzüm hetifi suyundan yapılan ve fazla bilinmeyen bu şerbet, Kahramanmaraş'a özgü bir tat. Soğuk tüketiliyor.

Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri: Maraş Mutfağından 15 Tarif Haber

Kahramanmaraş Yöresel Yemekleri: Maraş Mutfağından 15 Tarif

Kahramanmaraş'ın Yöresel Yemekleri Tirşik çorbası Un sucuğu Maraş köftesi Maraş tava Eli böğründe yemeği Acem pilavı Yoğurtlu dövme çorbası Yaprak sarma Çullama Maraş dondurması İlende tatlısı Patlıcanlı ekşili çorba Zeytinyağlı kuru dolma Patlıcanlı çöp kebabı Ezme kebap Kalili köfte Şekerli peynirli börek Ciğerli bulgur pilavı Kahramanmaraş yemekleri ve Kahramanmaraş sofrasının zenginliği herkes tarafından biliniyor. Peki Kahramanmaraş'ta ne yemeli? Bu güzel şehrin nesi meşhur? Kahramanmaraş yemekleri ekşili ve acılı tadı ile zihinlerde yer edindi. Kahramanmaraş sofrasının zenginliği dillere destan. Keçi sütüyle yapılmış yoğurdu, kırmızıbiberi ve dünyaca ün yapmış dövme dondurması da cabası... Direniş öykülerinin dışında, meşhur kırmızı biberi ve Maraş dövme dondurmasıyla da tanıyoruz Kahramanmaraş’ı. Olgunlaşarak kızardıktan sonra kurutularak toz haline getirilen acı biber, yemeklere lezzet katmasının yanı sıra, halk hekimliğinde haricen deriye sürülüp kan toplayıcı olarak da kullanılıyor. Özellikle romatizma hastaları, dayanılmaz ağrılara karşı, alkolle karıştırılan biberden medet umuyor. Peki, Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri nelerdir? Maraş mutfağının en meşhur tarifleri hangileridir? İşte, mutfağınızda Maraş esintilerini hissettirecek birbirinden lezzetli 15 Kahramanmaraş yemeği: 1 Yoğurtlu Dövme Çorbası Kahramanmaraş'ın meşhur yemeklerine yoğurtlu dövme çorbası ile başlıyoruz. Sıcak ve soğuk olarak servis edilen bu çorba, yaz aylarında da tercih edilmektedir. Yapımında buğday ve nohut kullanılır. 2 Terbiyeli Paça Çorbası Paça çorbası, hemen hemen her yörede sevilerek tüketilen bir çorbadır. Maraş usulü paça çorbası, bol etli ve bol acılı olarak sunulur. İsteğe göre sumak da eklenmektedir. 3 Patlıcanlı Ekşili Çorba Kahramanmaraş yemeklerinde özellikle sabah öğününde tercih edilen bu çorba, patlıcan yerine pancar ve soğukluk (semizotu) ile de hazırlanıyor. Evde sumak yoksa nar, koruk veya erik ekşisi ya da 2 kaşık limon suyu kullanabilirsiniz. Sumak ekşisini önceden hazırlayıp dolapta saklayın. Bunun için 1 bardak suya 2 çorba kaşığı sumak ekleyip yarım saat bekletin. Karışımı süzerek kullanın. 4 Ciğerli Bulgur Pilavı Tereyağında kavrulan bulgur pilavı, kavrulmuş ciğer ile buluşturulduğunda ortaya nefis bir tarif çıkıyor. Maraş'ın yöresel yemekleri arasında yer alan ciğerli bulgur pilavı sebze ve baharatlarla birlikte sunulmaktadır. 5 Acem Pilavı Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan pirinç pilavının zenginleştirilmesiyle hazırlanan acem pilavı, Kahramanmaraş ve çevresinde sık sık tüketilmektedir. Yapımında fıstık, et, kuş üzümü ve havuç kullanılır. 6 Eli Böğründe Kahramanmaraş'ın yöresel yemekleri arasında yer alan eli böğründe yemeği, bir kebap çeşididir. Kuzu etiyle hazırlanan eli böğründe, közlenmiş domates, kızarmış patates ve biber eşliğinde sunulur. 7 Sömelek Köftesi ve Havuçlu Pilav Maraş'ın sık sık tüketilen yemeklerinden biri de sömelek köftesidir. Minik porsiyonlar halinde hazırlanan köfteler haşlandıktan sonra, üzerine sarımsaklı yoğurt eklenir. Genellikle havuçlu pilavla birlikte sunulur. 8 Kalili Köfte Kalili, Kahramanmaraş’ta ‘sincap’ anlamına geliyor. Kalilinin içerisinde bulunan ceviz büyüklüğündeki bulgurlar, köfte şeklinde sunuluyor. Kalili köftesi, tarhana çorbasının içerisine eklenerek servis edilir. 9 Maraş Tava Patlıcan, soğan, domates ve kırmızı et ile hazırlanan Maraş tava, yörenin en sevilen yemeklerinden biridir. Kahramanmaraş'ta bulunan restoranların birçoğunda Maraş tavaya rastlayabilirsiniz. 10 Maraş Köftesi Dilimlenmiş domates, patlıcan ve biber ile birlikte hazırlanan Maraş köftesi, uzun şişlere geçirilerek sunulur. Yanında kuş üzümlü pilav servis edilir. 11 Pazı Sarması Maraş'ta yaprak sarmaların yeri de bir başkadır. Zeytinyağlı yaprak sarmanın yanı sıra pazı ile hazırlanan ince sarmalar da kalabalık sofralarda sık sık yerini alır. 12 Maraş Usulü Tarhana Çorbası Tarhana çorbası, hemen hemen her yörede sevilen ve tüketilen bir çorbadır. Fakat Maraş tarhanası, nohut ve şalgam ile hazırlanır. Özellikle kış aylarında en çok tüketilen çorbalardan biridir. 13 Maraş Çöreği Çörek otu, susam ve un ile hazırlanan Maraş çöreği, tuzlu bir hamur işidir. Genellikle çay sohbetlerine eşlik etmesi için sunulur. 14 Maraş Dondurması Maraş denildiğinde akla ilk gelen tatlı dondurmadır. Meşhur Maraş dondurmacılarından külahı almak çok uzun sürse de, lezzeti tüm dondurmalardan farklı olduğunu gösteriyor. Sakız gibi uzayan yapısı ve sütün gerçek tadı ile Maraş dondurmasını siz de evinizde yapabilirsiniz. 15 Çullama Maraş'ın yöresel tatlılarından biri olan çullama, bastık ile hazırlanır. Bastığın içi fıstık veya fındık ile doldurulduktan sonra, muska şekli verilir. Kızartılıp şerbete batırılan bu tatlı, bayram sofralarının da favorisidir. KAHRAMANMARAŞ'TA KURU GIDALAR Ciğerli bulgur pilavı başta Kahramanmaraş olmak üzere Güneydoğu'da ki tüm illerin mutfağında yer alır. Besleyici değeri oldukça yüksek olan bu pilavı nem almamış bulgurla pişirmeye özen gösterin. Satın aldığınız bulguru kapağı sıkıca kapanan cam kavanozlarda saklayın. Aldığınız diğer kuru gıdaları kavanozlara doldurmadan önce 7 gün buzlukta saklarsanız içlerinde olabilecek görünen ve görünmeyen zararlı canlıların yok olmasını sağlayabilirsiniz. Kahramanmaraş yemeklerini ve tüm tatları mutlaka denemelisiniz. KAHRAMANMARAŞ'IN KÖKLÜ TARİHİ Ahır Dağı‘nın bir fayla sınırlanmış sarp güney yamaçlarının eteklerinde; pamuk, çeltik, buğday, mercimek, nohut, biber ve şekerkamışı ekilen bereketli Maraş Ovası’nın kenarında, Kahramanmaraş’tayız. 3 bin yıl önce Gurdum diye anılan kent, sonraları Margasi, Germenicia, Marasion ve Mer’aş adıyla anıldı.  Birinci Dünya Savaşı sonunda önce İngilizlerin, ardından Fransızların işgaline uğradı. Bu işgallerden, Sütçü İmam’ın önderliğindeki halk ayaklanmasıyla (11 Şubat 1922) kurtuldu. Kısacası Maraş, 1973 yılından beri Kahramanmaraş olarak anılıyor. İl, geçmişte kervanyolları üzerinde olan önemli bir ticaret merkeziydi; şimdi de bölgede Adana ve Mersin’den sonra en büyük il konumunda. KAHRAMANMARAŞ'TA NE YEMELİ? Kahramanmaraş yemekleri için Kahramanmaraş’a geldiğinizde mutlaka keçi yoğurdundan yapılmış buz gibi bir ayran içmelisiniz. Sonra mutlaka kekik otlayarak büyüyen kuzuların etleriyle hazırlanmış pide üstü şişlerden yemeli; ızgara üzerinde kabuklarıyla pişirilen (terletilen) soğanları (elle vurup kabuklarını soyuyorlar) yemeğinize katık etmelisiniz. Tuz, kekik, nar ekşisi ve elbette zeytinyağı ile tatlandırılan ve Terlemiş soğan salatası denilen bu mükemmel alternatif, lezzetiyle ana yemeği aratmıyor. ACI VE EKŞİ SEVENLERE Yemekler elbetteki bol salçalı, kırmızı biberli ve ekşili. Yemeklerde çoğunlukla keçi sütü ve keçi sütünden yapılmış yoğurt kullanılıyor. Bu yoğurtla hazırlanan ve koyun etinden yapılan köfte; yani Yoğurtlu kebap pek ünlü. Ekşili çorba 3 şekilde hazırlanıyor. Patlıcanlı ekşili çorba, pancarlı ve soğukluk (semizotu) çorbası. Patlıcanlı parmak kebabı, Patlıcanlı çöp kebabı, Ciğer kebabı, Kıyma kebabı, nar ekşisiyle hazırlanan Ekşili kebap, Maraş usulü içli köfte, Sömelek köfte, Köfte bezdirme, Et bezdirme, Ezme kebap, Tahıldak köfte, Kallili köfte, Tavuklu Ali Nazik köfte ve diğer kebap çeşitleri. KAHRAMANMARAŞ'IN GELENEKSEL YEMEKLERİ Kahramanmaraş yemekleri arasında Bulgur pilavı da çeşitlilik gösteriyor. Etli, salçalı; sebzeli ve ciğerli... Bunun dışında Acem ve Türkmen pilavı yapılıyor. Yazının sonunda tarifini bulacağınız, ancak keçi peyniri yerine tuzsuz taze peynirle hazırladığımız şekerli peynirli börek, Çökelekli börek, sebzeli peynirli börek sık yapılan börek çeşitleri. Sumak ekşili havuç salatası, Borani, yani pazı cacığı; Ekşili aya sulusu; Cevizli kırma (macun kıvamında cevizli pekmez) ve elbetteki zeytinyağlı kuru dolma geleneksel yemeklerin başında geliyor. KAHRAMANMARAŞ'TA ALIŞVERİŞ Maraş’a gittiğinizde, alışveriş için kendinize mutlaka zaman ayırın. Yok olma ile karşı karşıya olan keçecilerin sanat harikası keçelerinden alıp evinizin nadide köşelerini renklendirin. Bakırcılar çarşısına birkaç saat ayırın. Vişne ezmesi, nar ekşisi, sumak ekşisi, keçi sütüyle hazırlanmış, halis muhlis Maraş peynirinin izini sürün. Ve elbette ki, yörede sabah kahvaltısında bile yenilen Maraş dondurmasını unutmayın, Yaşar Pastanesi‘ne oturup afiyetle yiyin. İnanın yemeklerin tadına doyamayacaksınız...

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.