Hava Durumu

#Kale

TOURISMJOURNAL - Kale haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kale haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Sönmüş lavların arasındaki kale, gizemini koruyor Haber

Sönmüş lavların arasındaki kale, gizemini koruyor

Van'ın Çaldıran ilçesinde Tendürek Dağı'nın patlaması sonucu lavların arasında kalarak günümüze kadar varlığını koruyan ve Orta Çağ dönemine ait olduğu düşünülen kale görüntülendi. Van'da görevli drone pilotu öğretmen Muzaffer Salcıoğlu tarafından Çaldıran ilçe merkezine 20 kilometre uzaklıktaki bölgede, sönmüş lav akıntılarının arasında gizemli bir kaleye rastlandı. Van'ın tarihini merak eden ve buna ilişkin araştırmalar yapan Salcıoğlu, 1855 yıllarında volkanik patlamanın meydana geldiği Tendürek Dağı ile ilgili araştırmaları inceledi. Daha sonra uydu görüntülerini de inceleyen Salcıoğlu, volkanik patlamadan en çok etkilenen ilçeye bağlı Soğuksu Mahallesine gitti. Burada mahalle sakinlerinin yönlendirmesiyle sönmüş lav akıntılarının bulunduğu araziyi drone ile inceleyen Salcıoğlu, kaleye benzer bir yapıya rastladı. Mahalleli tarafından “Arap Zengi Kalesi” veya “Zeyn Kalesi” olarak isimlendirilen gizemli kale, ilk kez Salcıoğlu tarafından havadan görüntülenmiş oldu. “Tendürek Dağı'nın uydu görüntülerine baktım” İHA muhabirine konuşan Muzaffer Salcıoğlu, Van'ın tarihi ve doğasına ilişkin görüntüler çektiğini belirtti. Aynı zamanda Van'ın tarihine ilişkin de araştırmalar yaptığını ifade eden Salcıoğlu, “Boş zamanlarımda Van'ı geziyorum. Aynı zamanda Evliya Çelebi'nin de Van ile ilgili kitaplarını okuyorum. Bu araştırmaları yaparken Tendürek Dağı'nda 1855 yıllarında bir patlama olduğuna rastladım. Daha sonra bu bölge bende ilgi uyandırdı. Tendürek Dağı'nın uydu görüntülerine baktım. Volkanik patlamadan en çok etkilenebilecek köyleri araştırdım. Uydu görüntülerinden Çaldıran'ın Soğuksu köyünün yarısını lavların yuttuğunu fark ettim” dedi. “Çok heyecanlandım ve parmaklarım titremeye başladı” Uydu görüntülerinin ardından Çaldıran'ın Soğuksu Mahallesi'ne gittiğini ve burada mahalleliden bölge hakkında bilgi aldığını dile getiren Salcıoğlu, “Lavların olduğu bölgede tarihi eser, ev gibi yapıların olduğunu söylediler. Bu da benim ilgimi çekti. Oraya giderek droneyi uçurdum. Bölgeyi incelerken ekranda bir yükselti gördüm. Sonra drone ile oraya yöneldim. Orada kocaman bir kale fark ettim. O an çok heyecanlandım ve parmaklarım titremeye başladı. Normalde bir çırpıda çektiğim görüntüleri ellerim titriyor diye çekemedim. Kaleyi etraflıca çektim ve kalbe benzeyen çok hoş bir görüntüsü vardı. 13 Haziran tarihinde bu görüntüleri sosyal medya hesaplarımda paylaştım. Kaleyle ilgili hiçbir bilgiye rastlamadım. Orayı ilk keşfedip yayınlayan bendim. İnanılmaz derecede ilgi gördü” diye konuştu. Sönmüş lav akıntılarının arasında görüntülediği kalenin turizme kazandırılmasını isteyen Salcıoğlu, kalenin müze olarak da değerlendirilebileceğini kaydetti.

Helenistik Çağ'dan kalan kale ilgi bekliyor Haber

Helenistik Çağ'dan kalan kale ilgi bekliyor

Tokat-Sivas Karayolu üzerinde bulunan Çördük Kalesi, ilgisizlik ve bakımsızlık yüzünden yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Tokat'tın Çördük köyü sınırları içerisinde bulunan, Helenistik dönemden kalan Çördük Kalesi zamana meydan okuyor. Tokat-Sivas Karayolu üzerinde bulunan kalenin yaklaşık 2 bin yıllık olduğu tahmin ediliyor. Birçok uygarlığa ev sahipliği yapan kale, günümüzde yalnızlığa terk edilmiş durumda. Dar bir boğaz içerisinde bulunan kalenin güney kısmında surlar bulunuyor. Kalede 2 adet su sarnıcı ve tüneller yer alıyor. Kale içerisinde bulunan kaya mezarları, kalenin Helenistik dönemde inşa edildiğine işaret ediyor. Buğra Günderçoban kalenin bakımsız kaldığını belirtip, "Burası Sivas-Tokat Karayolu'nda bulunan Çördük Kalesi'dir. Tarihi olarak çok eski bir kale, Helenistik dönemden kaldığı söyleniyor. Yaklaşık olarak milattan önce 300'lü yıllarda yapılmış, yaklaşık 2 bin yıllık bir kale diyebiliriz. Üst kısmına çıkamadım ancak içeride iki adet su sarnıcı ve iki adet de kaya mezarlığı olduğu söyleniyor. Bu kaleyi bilmiyordum, doğa gezilerim sırasında fark ettim. Bu kale kaderine tek edilmiş gibi duruyor. Yol üzerinde dikkatimi çekti ve buraya geldim bakmak istedim. Bildiğim kadarıyla bu kalenin önemi Dazimentis Ovası'na güneyden gelen girişleri kontrol etmeye sağlıyor. Dar bir boğaza kurulmuş bu kale, bu durumda bunu destekler niteliktedir. Bugünkü adıyla Kaz Ova'yı korumak amaçlı yapıldığını biliyorum" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.