Hava Durumu

#Kanarya Adaları

TOURISMJOURNAL - Kanarya Adaları haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kanarya Adaları haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

“Tehlikedeyiz; turizmi azaltın!” Haber

“Tehlikedeyiz; turizmi azaltın!”

İspanya’da aşırı turizme karşı tepkiler, yaz sezonunun sona ermesine rağmen devam ediyor. Pazar günü, Bask bölgesindeki San Sebastian şehrinde “Tehlikedeyiz; turizmi azaltın!” sloganıyla bir protesto düzenlenmesi planlanıyor. Kasım ayında ise Sevil’de başka bir anti-turizm gösterisi yapılacak. Kanarya Adaları’nda geçen hafta binlerce kişi toplandı ve bu durumun giderek büyüyen bir sorun olduğunu gösteriyor. Bu yıl, Covid sonrası seyahat patlaması ile birlikte İspanya’nın turizm sektöründe önemli bir dönüm noktası yaşandı; ülkenin, 2023 yılı sonunda 90 milyonun üzerinde yabancı ziyaretçi alması bekleniyor. Danışmanlık firması Braintrust, bu sayının 2040 yılına kadar 115 milyona yükselebileceğini öngörüyor. Protestolar bu yıl Nisan ayında Kanarya Adaları’nda başladı ve Tenerife’de iki büyük turizm projesini durdurmak amacıyla altı protestocunun açlık grevine girmesiyle devam etti. Balear Adaları, Alicante ve Barcelona gibi popüler turistik bölgelerde de gösteriler düzenlendi. Bazı protestocular, yabancı ziyaretçilere su tabancasıyla su sıkarak “Turlar geri dön!” diye bağırdı. Protestoların sebepleri arasında turizmin, yerel halkın yaşamını olumsuz etkileyen bir ekonomik model haline gelmesi var. San Sebastian’daki gösteriyi organize eden Bizilagunekin sivil toplum kuruluşu, “Turizm, bazıları için bir altın yumurta ama çoğumuz için boğucu bir ekonomik model” dedi.  Asier Basurto, turistlerin şehre olan etkisinin, gelen sayılardan çok, şehir hizmetlerinin ziyaretçiler için uyarlanması olduğunu belirtiyor. Turizmin, kiraları artırarak yerel halkı şehir merkezinden uzaklaştırdığını ve kamusal alanların kısa süreli ziyaretçilere hizmet verecek şekilde düzenlendiğini vurguladı.  İspanya Merkez Bankası, piyasa fiyatlarından kiralayan ailelerin neredeyse yarısının yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında olduğunu bildirdi. Ancak, turizm sektörü İspanya’nın Gayri Safi Yurtiçi Hasılası’nın (GSYİH) ’ünü oluşturuyor ve yaklaşık üç milyon kişiye istihdam sağlıyor. Protestoların devam etmesi, özellikle Kanarya Adaları gibi kış aylarında yoğun ziyaretçi alan yerlerde endişelere yol açıyor. Yerel yöneticiler, durumu hafifletmek amacıyla çeşitli önlemler alıyor. Örneğin, Barcelona’da 2028’den itibaren kısa süreli turistik dairelerin yasaklanacağı duyuruldu. Palma de Mallorca’da ise, limana yanaşacak kruvaziyer gemilerine bir sınır getirildi. Tenerife’de bazı doğal parklara gelen ziyaretçi sayısına yeni bir kısıtlama getirildi. Asier Basurto, protestoların devam etmesi gerektiğini savunarak, “Turizmi savunanlar artık her şeyin güzel olduğunu söyleyemez” dedi. “Ya şimdi değiştiriyoruz ya da çok geç olacak.” Kaynak bbc

Aşırı Turizm: Avrupa’da Protestolar ve Yeni Düzenlemeler Haber

Aşırı Turizm: Avrupa’da Protestolar ve Yeni Düzenlemeler

Barselona'daki su tabancası saldırıları, Kanarya Adaları'ndaki açlık grevi, Venedik'teki yeni ücretler ve Yunanistan'daki yolcu gemisi kısıtlamaları, Avrupa'nın popüler destinasyonlarındaki yerel halkın turistlerden bıktığını gösteriyor. Aşırı turizme dair endişeler, COVID-19'un sınırları kapatmaya zorlamasından önce bile yüksekti. Pandemi sonrası kalabalıkların geri dönmesi, bu yıl daha güçlü tepkilere neden oldu. Kopenhag İşletme Okulu'nda turizm profesörü Sebastian Zenker, daha fazla protesto ve "Yeter artık" diyen insanların sokağa çıktığını belirtti. Temmuz ayında Barselona'da düzenlenen gösterilerde, su tabancalarıyla turistlere karşı çıkan protestocular, "Kitle turizmi şehri öldürüyor" ve "Turistler evlerine dönsün" yazılı pankartlar taşıdılar. Bazı gruplar, şehirdeki kruvaziyer terminallerinin sayısının azaltılmasını ve kısa süreli kiralamaların yasaklanmasını talep etti. Pandemi sonrası turizmin bu yıl yeniden yükselişe geçeceği öngörülüyor. BM Turizm Örgütü, küresel turizmin pandemiden tamamen kurtulmasını bekliyor. İspanya, bu yıl Temmuz ayına kadar 53 milyondan fazla ziyaretçi aldı; bu da 2023'e göre yüzde 12'lik bir artış anlamına geliyor. Toronto Metropolitan Üniversitesi'nden Rachel Dodds, turizmin, özellikle planlarını değiştirmeyen destinasyonlarda, pandemiden sonra "her zamankinden daha kötü bir şekilde geri döneceği" konusunda uyardı. Pandemi sırasında pek çok şehir, turist eksikliğiyle mücadele etti. Ancak talep gören destinasyonların sakinleri, evlerinin daha huzurlu ve daha az kalabalık bir versiyonunu deneyimlemiş oldu. Dodds, birçok yerel liderin turizmin olumsuz etkilerinden endişe duysa da, ziyaretçileri geri kazanmak için daha sürdürülebilir bir model geliştirmekten çok, mevcut durumu kontrol altına almaya çalıştığını belirtti. Yunanistan Başbakanı, Santorini ve Mikonos'a gelen yolcu gemisi ziyaretçilerine 20 euro vergi uygulanacağını duyurdu. Santorini belediye başkanı, gemiyle gelen ziyaretçiler için günlük 8 bin kişilik bir sınır önerdi. Yerel halk, adanın aşırı kalabalıklaşmasından ve kışın daha uzun süreli konaklamalar için yeterli rezervasyon yapılmamasından şikayetçi. Venedik, geçen yıl 3,5 milyon gecelik ziyaretçi sayısına ulaştı ve günübirlik turistler için 5 euroluk bir ücret denemesi yaptı. Ayrıca, 25 kişilik rehberli tur grubu sınırı ve hoparlör yasağı da ilan etti. Cornell Üniversitesi'nden Megan Epler Wood, şehirlerdeki protestoların, yerel halkın turist akınından duyduğu rahatsızlığı yansıttığını ifade etti. Kanarya Adaları gibi bazı bölgelerde, uygun fiyatlı konut eksikliği ve çevresel kaynakların zorlanması da endişe kaynağı. Hükümetler, özellikle ekonomileri turizme bağlı olduğunda, çelişkili çıkarlarla karşı karşıya kalıyor. Avrupa Birliği'ne göre turizm, gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 10'unu oluşturuyor. Avrupa Seyahat Komisyonu'nun verilerine göre, yılın ilk yarısında ülkeye gelen yabancı turist sayısı 2019 seviyelerini aştı ve bu yıl ziyaretçilerin 800 milyar euro'dan fazla harcama yapması bekleniyor. İspanya, Yunanistan, İtalya ve Fransa, turist harcamalarında en büyük artışların yaşandığı ülkeler arasında. New York Üniversitesi'nden Christopher Gaffney, hükümet yetkililerinin turistleri sadece gelir kaynağı olarak gördüğünü, bu nedenle yerel halkın huzurunu göz ardı edebileceğini vurguladı. Bu huzurun kaybı arasında, sokaklarda serbest hareket etme, kültürel alanlara erişim ve uygun fiyatlı konut bulma gibi sorunlar da var. Sürdürülebilir Turizm Varlık Yönetimi Programı, vergi ve harçların turistleri caydırmada etkili olamayacağını belirtti. Çoğu araştırma, ek bir verginin gelişleri azaltmadığını gösteriyor. Venedik'teki güncel ücret denemeleri, turist akınını azaltmakta başarısız oldu ve yetkililer, bu uygulamayı gelecekte daha yüksek fiyatlarla yeniden getirmeyi planlıyor. Dodds, ek ücretlerin şehirlerini terk etmeye kararlı olanlar için bir fark yaratacağını düşünmüyor.

Açık büfe kahvaltıların sonu mu geliyor? Haber

Açık büfe kahvaltıların sonu mu geliyor?

Kanarya Adaları'ndaki Tenerife'de yaptığım son tatilde Meliá Sol Arona otelinde kaldım. Aklınıza gelebilecek her türlü seçenek ve mutfağın bulunduğu eksiksiz bir açık büfe kahvaltı vardı. Servisin sonunda, ben hala otururken, personel açık büfeden arta kalan yiyecekleri temizlemeye başladı. Şok oldum, devasa kutular getirdiler ve tabaklardaki yiyecekleri doğrudan kutuların içine atmaya başladılar. Yiyeceklerin çoğu el değmemişti ve muhtemelen tazeydi. Sıkı gıda güvenliği düzenlemelerinin üstesinden gelmek şüphesiz zordur. Ancak her işletme gibi oteller de gıda israfını azaltmak için mümkün olan her türlü çabayı göstermekle yükümlü. Birleşmiş Milletler (BM) Çevre Programı'nın 2024 Gıda Atık Endeksi Raporu, 2022'de 1,05 milyar ton gıdanın çöpe gittiğini ortaya koyuyor. İtalya'nın Modena kentindeki Casa Maria Luigia'da israfı azaltmak için konuklara daha küçük tabaklar sunmak, hamur işleri ve ekmek porsiyonlarının boyutlarını küçültmek ve konukların uygun porsiyon seçimleri yapmaları için ipuçları vermek gibi adımlar atıldı. Bottura ayrıca otellerin yemeklerin yerinde hazırlandığı canlı pişirme bölmelerini kullanmasını öneriyor. Bu, konuklar açısından eğlenceli bir deneyim ve aynı zamanda önceden hazırlanmış fazlalık yiyeceklerden kaçınmak demek. Tabakta sunulan yemeklerde gıda israfını azaltmak daha kolay Ripoll de Oleza, "Görevlilerin tabaklarla masalara dağıttığı yemeklerin porsiyon boyutları, fazlalığı en aza indirme amacıyla Yiyecek ve İçecek Birimi tarafından dikkatle değerlendiriliyor" diyor: "Artan yemeklerin olduğu durumlarda, şirketimiz bu tür fazla yiyecekleri yerel olarak ortaklıklar kurduğumuz saygın sosyal kuruluşlara bağışlamak için çaba gösteriyor." "Buna alternatif olarak, Too Good To Go gibi platformlar aracılığıyla da satmaya çalışıyoruz, böylece sosyal sorumluluk girişimlerine katkıda bulunurken israfı en aza indiriyoruz." Misafirler gıda israfını azaltmaya nasıl teşvik edilebilir? Öte yandan bazı sorumluluklar da otel misafirlerine ve onların kendi özdenetimlerine kalıyor. Bottura, "Mutfaktan yemek odasına kadar, yiyecek israfının etkileri ve misafirlerin dışarıda yemek yerken veya evdeki mutfaklarına döndüklerinde nasıl değişimin bir parçası olabileceklerine dair bilgilendirici mesajlar sergilenebilir" diyor: "Ekip, çevre dostu ve bitki bazlı ileri seçenekler içeren bir menüyü öne çıkararak konukları anında fark yaratmaya teşvik edebilir ve artan yiyecekleri lezzetli bir şeye dönüştürmenin kolaylığından bahsedilebilir." Otel mutfakları nasıl daha sürdürülebilir hale gelebilir? Bottura'ya göre daha sürdürülebilir olmak ve gıda israfını azaltmak, mutfakta daha yaratıcı ve deneysel olmak için de bir fırsat. "Sürdürülebilir bir mutfak, konukların tüketim alışkanlıklarını anlayarak, satın alımdan tabakta sunuma kadar gıda israfını azaltmak için porsiyon kontrolüyle tarifleri ölçerek ve ayarlayarak iyi bir planlama yapmaktır" diyen şef, şöyle ekliyor: "Benim mutfağımda, gıda fazlası ve artıkları şeflerimizin yaratıcılıklarını kullanmaları ve onları yeniden hayal ettiğimizde nelerin mümkün olduğunu göstermeleri için bir fırsat." İkinci gününde sertleşen ekmekleri örnek veren Bottura, bunların Toskana domates çorbasında veya ekmek pudingi yapmak için kullanılabileceğini belirtiyor. Bu ekmek artıkları iki gün sonra da makarna ve kekler için kullanılabiliyor. Bottura, "Lezzeti daha da yoğunlaştırmak için sebze ve meyvelerden oluşan süslemeleri birçok yemekte kullanıyoruz" diye ekliyor. Patates kabukları, soğan kabukları ve havuç kabukları kızartılarak et suyu yapımında kullanılırken şeftali, karpuz ve salatalık gibi meyve kabukları da yemeklere ve içeceklere renk ve lezzet katmak için kullanılabiliyor. Portakal suyu için sıkılan portakalların kabukları da marmelat yapımında kullanılıyor. Bottura, "Ekip üyelerini gıda israfının etkileri konusunda eğitmek ve gıda tasarrufu sağlayan etkili eylemler uygulamak, BM'nin küresel sürdürülebilirlik gündeminde belirlenen önemli azaltımlara ulaşmak için çok önemli" diyor: "Bir inovasyon ve sorumluluk kültürünü teşvik ederek, atık olabilecek şeyleri mutfak hazinelerine dönüştürebiliriz." Yapay zeka gıda israfını azaltmaya yardımcı olabilir mi? Bu arada bazı oteller gıda israfı sorunlarının üstesinden gelmek için yapay zekayla da denemeler yapıyor. Accor oteller grubu, yapay zekayı mutfaklarına sokmak için teknoloji şirketi Orbisk ile ortaklık kurduğunu açıkladı. Grup, on Avrupa otelinde yapılan denemelerin altı ay içinde gıda israfında yüzde 22'lik bir azalmayla sonuçlandığını belirtiyor. Orbisk'in sistemi, çöpe atılan malzemeleri, hangi miktarlarda ve ne zaman attıklarını takip etmek için yapay zeka görüntü tanıma teknolojisini kullanıyor. Bu veriler daha sonra mutfak ekiplerinin en büyük kayıpların nerede olduğunu belirlemelerine ve özel çözümler uygulamalarına olanak tanıyor.

Antalya'ya 'kontrolsüz turizm' uyarısı Haber

Antalya'ya 'kontrolsüz turizm' uyarısı

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, İspanya'nın 2,2 milyon nüfuslu Kanarya Adaları’nda turist yoğunluğu nedeniyle 16 Nisan'dan bu yana süren açlık grevi ve protestolara dikkati çekerek, 2,5 milyonluk Antalya'da 16 milyon turistin sorunsuz ağırlandığını ancak bu yönde tedbirlerin şimdiden alınması gerektiğini kaydetti. İspanya'nın güney doğusundaki Kanarya Adaları'nda meydanlara inen İspanyollar hayat pahalılığına, konut sorununa ve kira artışına sebep olduğu gerekçesiyle "kontrolsüz turizme" karşı gösteri yaptı. "TURİST EVİNE GİT"  İspanya'nın 8 adadan oluşan Kanarya Adaları’ndaki yoğun turist faaliyeti nedeniyle başlatılan açlık grevi, kitle turizminin yapıldığı ve benzer sorunların yaşanabileceği gerekçesiyle Antalya'nın da dikkatini çekti. Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, Kanarya Adaları’nda 55 bin kişinin geçen cumartesi günü sokağa dökülüp, 'Tourist go home' diye protestoda bulunduğunu, 6 kişinin de 16 Nisan'dan bu yana 'Canarias se agota: Kanaryalara artık yetti' sloganıyla açlık grevini sürdürdüğünü dile getirdi.   Kanarya Adaları halkı, bölgede yeni konaklama merkezleri yapılmamasını, tatil için kısa süreli ev kiralamaya düzenleme getirilmesini, yabancılara ev satışının sınırlandırılmasını ve turistlere çevre vergisi getirilmesini istedi. "SERZENİŞLER İSYANA DÖNÜŞTÜ" Eylemlerin turizme değil, kontrolsüz turizme karşı olduğunu belirten Yavuz "İspanya'da gittikçe artan turist yoğunluğu son yıllarda adalardaki halkın yaşamını olumsuz etkilemeye başlamış, buna tepkiler küçük çaplı eylemlerle kendini göstermişti. Pandemi öncesi halk siyah bayraklarla balkonlardan 'Turist istemiyoruz' eylemlerini aralıksız sürdürmüştü. Pandemide konu bir süreliğine rafa kalktı. Ancak 2022'den itibaren giderek artan yoğunluk ve turizmin kontrolden çıkması, küçük serzenişleri, büyük isyanlara dönüştürdü" dedi. İSPANYOLLARIN YAŞAMI ETKİLENDİ Yerel halkın kendi yaşam alanındaki bu dalgalanmadan çok etkilendiğini belirten Yavuz, şunları söyledi: - Fiyatlar arttı, her yer aşırı kalabalık oldu, parti için adalara gelen genç turistlerin nahoş davranışları kontrolden çıktı. Adalar adeta 'içki turizmine' döndü, hırsızlık ve adi suçlar arttı, sokaklar istifra edenler, taciz edenlerle doldu taştı. Yani artık İspanya turizminde balayı bitmişti. ALMANLAR-İNGİLİZLER YERLİ OLDU İspanya'nın 2022'de 70 milyon, 2023'te 80 milyon turistle dünyanın en çok turist alan ikinci ülkesi olduğunu ifade eden Yavuz, “Bu yıl daha da çok olacak. Gerek Madrid, Sevilla, Valencia ve Barselona'nın olduğu ana kara, gerekse sahilleriyle meşhur adalar yüzyıllardır dünya turizminin gözbebeği durumunda. Sadece tatilde gelenlere bölgede ev alan yabancılar eklenince birçok yerde yerel halktan daha fazla turist olmaya başladı. Adalardan ev alan Alman ve İngilizlerin sayısı yarım milyona vardı. 2,2 milyon nüfuslu Kanarya Adalarına geçen yıl 14 milyon turist geldi" dedi. TURİSTLERE BİR DİZİ YASAK GELDİ Ülke ekonomisinde önemli yere sahip turizmi kaybetmeden yerel ve merkezi yönetimlerin birtakım yasaklar ve kısıtlamalarla soruna çare bulmaya çalıştığını anlatan Yavuz, son birkaç yılda İspanya'nın çeşitli bölgelerinde hayata geçirilen yasakları şöyle sıraladı: - 2,5 saatin altındaki iç hat uçuşları yasaklandı. Sahilde sigara içmek yasaklandı, cezası 30 eurodan başlıyor. Sahil dışında, bikini, mayo, şort gibi kıyafetlerle gezilmesi yasaklandı, cezası 300 euro. Bazı bölgelerde 24.00-07.00 arası sahillere ayak basmak yasaklandı, cezası 750 euro. İnsanların doğa ve denize küçük su dökmesi yasaklandı. Köpek gezdirmenin serbest olduğu yerlerde köpek dışkısının temizlenmesi, aksi takdirde 1500 euro ceza şartı getirildi. - Sahillere şezlong ve minderlerin evden getirilip, tekrar geri götürülmesi şart koşuldu. Turist grup sayıları küçültüldü. Ziyaret yerlerinin saatleri kısıtlandı. Sagrada Famila'da yürüyen merdivende selfie çekmek yasaklandı. Turistlerin ödediği konaklama vergisi artırıldı. Havuzların ve golf sahalarının suyu kontrollü dağıtıma bağlandı. Sahillere çadır kurmak yasaklandı. "İSPANYA'NIN DURUMUNA DÜŞMEYELİM" İspanya'nın turizmde bu yazı zor geçireceğini belirten Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, protesto eylemi ve açlık grevi gibi benzer hamlelerin bu yaz boyunca sıklıkla yaşanacağını açıkladı. 'Hem daha çok turist, hem daha az sorun' konusuna Antalya'nın da odaklanması gerektiğine işaret eden Yavuz "Buna odaklanmamızın zamanı geldi geçiyor. 2,5 milyonluk Antalya'da ilave 16 milyonu sorunsuz yaşatmaya çalışmak çok kolay değil. Bizde henüz yukarıda sıraladığım yasakların hiçbiri yok ama önümüzde bir İspanya örneği var. 16 milyonun yükünün altında kalmamak için, suyun yolunu doğru vermeliyiz. Antalya'ya örnek olsun, İspanya'nın durumuna düşmeyelim" uyarısı yaptı.

Kanarya Adaları'na bir günde binden fazla göçmen ulaştı Haber

Kanarya Adaları'na bir günde binden fazla göçmen ulaştı

İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'na bir günde binden fazla göçmen ulaştı. Kurtarma ekipleri adaya gelen tekneler arasında daha önce görmedikleri kalabalıkta, 320 kişiyi taşıyan bir göçmen teknesinin de yer aldığını bildirdi. Göçmenlerin sağlık kontrolünü yapan Kızılhaç ekipleri, Kanarya Adaları'ndan biri olan El Hierro adasına cumartesi günü ulaşan ahşap bir teknenin, rekor sayıda göçmen taşıdığını ifade etti.  Ekiplere göre, bir önceki rekor 3 Ekim'de yine El Hierro'ya gelen ve 271 yolcu taşıyan bir tekneye aitti.  Kızılhaç, cumartesi günü Kanarya Adaları'na gelen binden fazla göçmenden 783'ünün El Hierro'ya varırken, 98'nin Tenerife'ye ve 150'sininse Büyük Kanarya adasına ulaştığı bilgisini verdi.  Teknelerdeki yolcular arasında kadınların ve küçük çocukların da olduğu belirtildi.  Büyük Kanarya'daki sahil güvenlik ekipleri, aralarında küçük bir çocuğun da bulunduğu göçmenleri taşıyan ahşap tekneyi Arguineguin limanına çekti. Kanarya Adaları, İspanya'ya ulaşmaya çalışan göçmenlerin ana varış noktası haline geldi ve bu yıl Afrika ülkelerinden gelenlerin sayısında artış yaşandı.  Adalara, bu yılın başlarından 15 Ekim'e kadar 23 bin 537 göçmen geldi ve bu da geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre göçmen sayısında yüzde 80 oranında bir artışa işaret ediyor.  Walking Borders yardım kuruluşuna göre bu yıl şimdiye kadar en az bin kişi göç yolculuğunda hayatını kaybetti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.